ківі або китайський агрус — це їстівна ягода декількох видів дерев’янистих ліан роду Актинідія (лат. Actinidia ) (1, 2). Найбільш поширена група сортів ківі ( «Хейворд») (3) має овальну форму і розмір з велике куряче яйце 5-8 см в довжину і 4,5-5,5 см в діаметрі. Він має волокнисту, тьмяну зеленувато-коричневе шкірку і яскраво-зелену або золотисту м’якоть з рядами крихітних, чорних, їстівних насіння. Плід має м’яку текстуру з солодким і унікальним смаком. У 2016 році Китай виробив 56% світової кількості ківі (4).
Ранні сорти були описані в Nurseryman’s Catalogue в 1904 році як «… їстівні плоди розміром з волоські горіхи, які мають смак стиглого агрусу» (5), а європейці називали його китайським агрусом (1).
У 1959 році він експортувався під назвою «melonette». У 1962 році новозеландські виробники почали називати цю ягоду «ківі» для експортного маркетингу, назва стала комерційно прийнято в 1974 році (1, 6).
Каліфорнійський імпортер на ім’я Фріда Каплан згодом використав цю назву при введенні фруктів на американський ринок (1, 7). Слово «ківі» використовувалося з 1966 року, коли фрукти були вперше імпортовані з Нової Зеландії в Сполучені Штати (8, 6).
З тих пір назва «ківі» стає загальноприйнятим для всіх комерційно вирощених фруктів з роду Актинідія (1, 9). У Новій Зеландії слово «ківі» рідко використовується для позначення плода, оскільки воно зазвичай відноситься до «птаха ківі» або до «людям ківі» (національне прізвисько новозеландців) (8, 6).
Батьківщиною цієї ягоди є північно-центральний і східний Китай (1). Перше записане опис ківі відноситься до XII століття в Китаї під час імперії Сун (7). Оскільки ці ягоди зазвичай збиралися в дикій природі і споживалися в лікувальних цілях, рослина рідко вирощувалося або розлучувалося (10).
Вирощування ківі поширилося з Китаю на початку 20 століття в Нову Зеландію, де відбулися перші комерційні насадження (1 ). У Новій Зеландії плід був перетворений в сільськогосподарський товар шляхом створення комерційно життєздатних сортів, розвитку методів ведення сільського господарства, судноплавства, зберігання і маркетингу. Плід став популярним серед британських і американських військовослужбовців, дислокованих в Новій Зеландії під час Другої світової війни, а потім експортувався спочатку до Великобританії, а потім в Каліфорнії (1, 6). З Нової Зеландії комерційне виробництво ківі поширилося на інші сучасні виробничі центри в 70-х і 80-х роках і назад в Китай в 90-і роки. Ківі є національним плодом Китаю. В даний час існують великі виробничі центри в усіх частинах земної кулі.
В 100 грамах ківі міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) ( 11):
В ківі також міститься незначна кількість таких вітамінів, мінералів і поживних речовин, як вітамін A, тіамін, рибофлавін, ніацин, вітамін B6, пантотенова кислота, кальцій, залізо, фосфор, натрій, цинк і селен.
Ківі містить безліч антиоксидантів і більше 20 життєво важливих поживних речовин . Ця ягода має низький вміст калорій, але дає багато енергії, що робить їх відмінним варіантом для людей, що намагаються схуднути. Вченими було виявлено, що вживання ківі є дуже корисним для здоров’я серця завдяки високому рівню калію, клітковини і вітаміну K. Було доведено, що вживання цих плодів сприяє зменшенню симптомів, пов’язаних із захворюваннями верхніх дихальних шляхів, а також з порушеннями травлення, такими як синдром роздратованого кишечника.
В ківі містять сполуки, які допомагають при зростанні кісток і підтримці їх здоров’я, підтримують здоров’я очей і зір, а також можуть допомогти вам краще спати. І це тільки лише частина з корисних властивостей цих смачних плодів. Ось чим корисний ківі для організму людини:
Однією з причин, по якій ківі вважається суперпродуктом, є наявність в ньому великої кількості антиоксидантів, здатних боротися з вільними радикалами.
В одному з досліджень , проведеному Department of Chemical Toxicology, Division of Environmental Medicine в Norwegian Institute of Public Health , ківі був включений в нормальний раціон харчування випробовуваних. Було виявлено, що при вживанні одного-двох жовтих ківі (сорт «Голд») в день відзначається помітне зниження внутрішнього окисного пошкодження (12). Це пов’язано з тим, що рівень вітаміну С в ківі перевищує рівень цього вітаміну-антиоксиданту в апельсинах. Високий рівень вітаміну C в цих плодах сприяє відновленню і підтримці ряду тканин і систем організму.
Крім того, вітамін Е, що міститься цих ягодах, допомагає в зниженні холестерину і боротьбі з вільними радикалами. Крім високих рівнів вітаміну С і Е, які є природними антиоксидантами, ківі також багатий на поліфеноли, що володіють імуностимулюючоїактивністю, що означає, що вони можуть стимулювати реакцію імунної системи (13).
Колаген — найпоширеніший білок в наших організмах, і будівельний блок, який підтримує шкіру, м’язи, кістки і сухожилля. Він руйнується в міру старіння і залежить від вітаміну С, який, як ми знаємо, міститься в ківі в великій кількості (14).
Згідно з дослідженням, опублікованим в науковому журналі Journal of Cellular Physiology , полісахариди в цих плодах мають можливість подвоїти синтез колагену в організмі в порівнянні зі звичайним станом, коли ця активність зменшується з віком (15).
Ці ягоди також містять каротиноид і антиоксидант під назвою лютеїн, який неймовірно корисний для здоров’я шкіри і захищає шкіру від ультрафіолетового випромінювання.
Ківі і інші фрукти з високим вмістом вітаміну С успішно використовуються для лікування ряду респіраторних захворювань. Два дослідження показали корисні реакції у дорослих і дітей, які страждають на астму та інші респіраторні захворювання, і інфекціями, після додавання ківі в раціон харчування. В кінці цих двох досліджень вчені прийшли до висновку, що вживання цієї ягоди допомогло збільшити концентрацію вітаміну С в організмі, що дозволило зменшити симптоми пацієнтів, включаючи зниження хрипів, закладеність в носових пазухах і тривалість запалення горла (16, 17).
Отримання лютеїну при вживанні ківі не тільки захищає шкіру. Лютеїн також є потужним фітохімікатів, який може запобігти багатьом захворюванням очей, включаючи вікову дегенерацію жовтої плями (18). Лютеїн здатний захистити очей, фільтруючи шкідливу короткохвильове УФ-випромінювання.
В одному великому ківі міститься 171 міліграмів лютеїну, що значно вище, ніж практично в будь-якому іншому плоді (19). Поряд з лютеином, ці ягоди містять також невелику кількість іншого каротиноида під назвою вітамін А, який також в значній мірі корисний для оптимального здоров’я очей (20).
Як показують дослідження, вживання ківі може допомогти лікувати захворювання кишечника і всього травного тракту. У ряді досліджень було виявлено, що його вживання допомагає зменшити ускладнення, пов’язані з синдромом подразненого кишечника (СРК), а також запальним захворюванням кишечника (ВЗК). Результати досліджень показують, що додавання ківі в раціон харчування пацієнтів ввело антиоксиданти і клітковину, які могли надавати протизапальну дію, а також призводило до загального поліпшення функції кишечника (21, 22).
Вживання всього одного ківі в день може забезпечити більш низький ризик виникнення інсульту, утворення тромбів і розвитку серцево-судинних захворювань.
Калій в цій ягоді допомагає знизити кров’яний тиск, протидіяти натрію в організмі і є судинорозширювальну засобом, розслаблюючим кровоносні судини по всьому організму. Клітковина, яка присутня в ківі також дуже корисна для здоров’я серця, поряд з вітаміном K, який здатний запобігти накопиченню кальцію в артеріях і, отже, здатний знизити ризик виникнення інфарктів.
Дослідження показали, що люди, які регулярно споживають ківі, на 15% знижують рівні тригліцеридів у порівнянні з тими, хто цього не робить (23, 24). Ці ягоди також є джерелом омега-3 жирних кислот, магнію, вітаміну Е і міді, які допомагають підтримувати працездатність серцево-судинної системи.
Значна кількість вітаміну K, що надходить з ківі допомагає вашому організму не тільки підтримувати здоров’я артерій. Вітамін До необхідний для використання кальцію, який потрібен для створення кісткової тканини, тому дефіцит вітаміну К може викликати проблеми. Дослідження показують, що раціон харчування з високим вмістом вітаміну К може поліпшити здоров’я кісток і знизити ризик травм, пов’язаних з кістками, і таких захворювань, як остеопороз (25).
Іншим корисним властивістю ківі є його здатність покращувати сон завдяки вмісту в ньому серотоніну. Було виявлено, що серотонін в цих ягодах збільшує час сну і ефективність сну на 13 і 5 відсотків відповідно, тому, якщо у вас безсоння, вживання ківі може допомогти (26). Існує також доказ того, що серотонін може також сприяти поліпшенню пам’яті і настрою, а також може допомогти при депресії.
Дерева роду Актинідія використовувалися протягом багатьох років в якості лікарських рослин в Китаї, якими лікували такі хвороби, як біль в суглобах, камені сечового міхура і рак печінки і стравоходу. Плоди і коріння ківі чинять інгібуючу дію на ріст ракових клітин печінки, легенів і товстої кишки людини (27). Завдяки вмісту полісахаридів і достатку антиоксидантів, виявлених в цих плодах, дослідження на мишах показало протипухлинну активність (28, 29).
Ось чому ця ягода є одними з кращих природних продуктів для боротьби з раком.
Як зелений, так і жовтий ківі показали протигрибкові і антибактеріальні здатності в декількох дослідженнях. Велика антибіотична активність була виявлена в насінні, які зазвичай споживаються з фруктами з-за їх маленького розміру (30).
В жовтому плоді ківі міститься білок, під назвою актінчінін, який, як вважають, є джерелом його протигрибкових здібностей. Екстракти з ківі показали антибактеріальну активність проти ряду штамів бактерій. Ці можливості також можуть бути пов’язані з великою кількістю антиоксидантів в плодах (31).
Крім доведених корисних властивостей, ківі також може мати деякі протипоказання до вживання. Деякі люди можуть відчувати алергічні реакції на цю ягоду, плюс її вживання може взаємодіяти з лікарськими препаратами. Ось чим шкідливий ківі для організму людини:
В 6 -недельном дослідженні брали участь 54 здорових молодих студента-чоловіки, які були розділені на дві групи. Одна група щодня з’їдала половину ківі, а інша щодня споживала 2 цілих плода.
Попередні дослідження показали, що вживання в їжу половини ківі щодня збільшує рівень вітаміну С в плазмі у людей, які не їдять багато фруктів і овочів. Однак це нове дослідження показало, що для повного насичення плазми необхідні 2 ківі. Учасники, які вживали два плоди в день, відчували менше втоми і депресії і більше енергії, ніж учасники, які вживали половину плода в день. (33)
Звідси випливає висновок: норма вживання 2 ківі в день — це є оптимальною кількістю.
При покупці ківі розмір зазвичай не вказує на якість. Незрілий плід є твердим і ще не досягла свого піку насолоди. Якщо ви не плануєте вживати ці ягоди протягом декількох днів, виберіть твердий плід.
Ківі можна зберігати вдома при кімнатній температурі або в холодильнику. Розміщення фруктів в паперовому пакеті може прискорити дозрівання до чотирьох-шести днів. Додавання яблука або банана в сумку прискорює процес дозрівання ще більше. У зрілому плоді присутні більшість антиоксидантів.
При приготуванні ківі, ви можете вирішити, чи є шкірку або видалити її. Ворсиста текстура шкірки для деяких здається дивною, але інші порівнюють її з шкіркою груші або персика. Найпростіший і швидкий спосіб очистити ківі — це відрізати кожен кінець плода і за допомогою столової ложки відокремити внутрішню частину плода від шкірки.
Цю ягоду можна вживати в їжу в чистому вигляді, використовувати в хлібобулочних виробах і тістечок, робити з нього сік або навіть використовувати як засіб, що робить м’ясо ніжним. Білок актінідаін, присутній в ківі, створює ферментативну реакцію, яка здатна пом’якшувати їжу. Коли ви розм’якшує м’ясо, ви можете використовувати м’якоть цих ягід протягом 10 хвилин, протираючи м’ясо і готуючи його відразу ж після цього.
Присутність цього білка також робить ківі інгредієнтом, який слід додавати в останню чергу в страви, включають молочні продукти, такі як збиті вершки або десерти на основі желатину, оскільки це розріджує їх. Те ж саме стосується фруктових салатів, тому що ківі насправді має здатність також пом’якшувати себе. Додавайте ці ягоди в якості останнього інгредієнта при приготуванні цих страв.
Ви можете насолоджуватися ківі різними способами:
Вони зручні, легко засвоюються і містять комбінацію поживних речовин, які, як вважається, сприяють більш швидкому…
22.08.2018 Гормони і клімакс. Гормональна терапія Гормони при клімаксі сприяють зменшенню вираженості неприємних симптомів і…
21.08.2018 Причини зниженого тестостерону у чоловіків Тестостерон - це основний чоловічий статевий гормон. Він виробляється…
Деякі види крохмалю стійкі (резистентні) до перетравлювання, звідси і термін "резистентний крохмаль». Однак лише деякі…
На жаль, деякі сорти вина можуть містити небезпечний рівень цього хімічного елемента. Частково це пов'язано…
Хоча самі банани багаті поживними речовинами, ви можете задатися питанням, чи можна те ж саме…