Корисні продукти

Червоне вино: користь і шкода для жінок і чоловіків

Червоне вино: користь і шкода для жінок і чоловіків

Червоне вино — користь і шкода для жінок і чоловіків

Харчова цінність, склад і калорійність червоного вина

в одному келиху (147 грам) столового червоного вина міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):

  • Калорійність: 125 ккал (6%).
  • Вуглеводи: 3,8 г (1%).
  • Жири: 0 г (0%).
  • Білок: 0,1 г (0%).
  • Вітамін B6: 0,1 мг (4%).
  • Залізо: 0,7 мг (4%).
  • Магній: 17,6 мг (4%).
  • Фосфор: 33,8 мг (3%).
  • Калій: 187 мг (5%).
  • Марганець: 0,2 мг (10%)

Також в червоному вині міститься незначна кількість таких вітамінів, мінералів і поживних речовин, як вітамін A, вітамін K, рибофлавін, ніацин, фолієва кислота, холін, бетаїн, кальцій, натрій, цинк, мідь і селен .

Червоне вино багато ресвератролом — потужним антиоксидантом, який може поліпшити здоров’я серця, захистити від деяких видів раку і запобігти втраті зору.

Виноград і ягоди — найкраще джерело ресвератрола, тому існують більш здорові його джерела, ніж червоне вино.

Однак, якщо ви збираєтеся пити алкоголь, червоне вино є більш корисним для здоров’я, ніж деякі інші види алкогольних напоїв.

Жінки не повинні пити більше одного келиха в день, а чоловіки більше двох келихів.

Користь червоного вина для здоров’я

Дослідження показують, що помірне споживання червоного вина може поліпшити здоров’я людини. Деякі з корисних ефектів червоного вина пов’язані з містяться в ньому потужним антиоксидантом під назвою ресвератрол.

Ресвератрол — це з’єднання, яке деякі рослини виробляють для боротьби з бактеріями і грибком, і для захисту від ультрафіолетового (УФ) опромінення. Ресвератрол у вині надходить з шкірки червоного винограду. Чорниця, журавлина і арахіс також є джерелами ресвератрола, який також доступний у формі добавок.

Наукові дані показують, що в деяких формах ресвератрол може поліпшити здоров’я серцево-судинної системи, захистити від раку і допомогти лікувати вугровий висип і пр.

червоне вино містить ресвератрол, але це може бути не кращим способом його споживання, тому що вживання алкоголю несе в собі власні ризики.

Ось чому корисно червоне вино для здоров’я жінки і чоловіки:

1. Мікрофлора кишечника і здоров’я серця

Ресвератрол, що міститься в червоному вині може поліпшити здоров’я серця різними способами.

У 2016 році дослідники припустили, що він може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, так як позитивно впливає на мікрофлору кишечника (2).

Резюме:

Завдяки вмісту в червоному вині ресвератрол, вживання цього напою позитивно впливає на мікрофлору кишечника, знижуючи ризик розвитку захворювань серця.

2. Підвищує рівень омега-3 жирних кислот

Незначне споживання алкогольних напоїв і особливо червоного вина, мабуть, підвищує рівень омега-3 жирних кислот в плазмі і еритроцитах (3).

Омега-3 жирні кислоти, які захищають від серцево-судинних захворювань, зазвичай надходять в організм в результаті вживання жирних сортів риби і деяких рослинних продуктів, таких як насіння льону, волоські горіхи та ін.

в одному дослідженні, в якому брали участь 1604 людини, було виявлено, що вживання червоного вина було пов’язано з більш високим рівнем вмісту омега-3 жирних кислот в крові.

Резюме:

незначне споживання червоного вина сприяє підвищенню рівня корисних для здоров’я серця і судин омега-3 жирів в плазмі і еритроцитах.

3. Запобігає розвитку хвороби серця і цукрового діабету 2 типу

Одне з досліджень показало, що вживання келиха червоного вина під час вечері помірно знижує кардіометаболічного ризик у людей з цукровим діабетом 2 типу, і що помірне споживання червоного вина безпечно.

Вчені вважають, що етанол у вині грає ключову роль в метаболізмі глюкози і що безалкогольні інгредієнти також можуть вносити свій вклад (4). Вони закликають до проведення додаткових досліджень для підтвердження отриманих результатів.

Будь-яка людина з цукровим діабетом повинен проконсультуватися зі своїм лікарем перед вживанням алкоголю.

Резюме:

кардіометаболічного ризик у людей з діабетом 2 типу може бути знижений шляхом вживання одного келиха червоного вина під час вечері, проте перед його включенням в щоденний раціон вам необхідно проконсультуватися з лікарем.

4. Підтримує здоров’я кровоносних судин і покращує артеріальний тиск

У 2006 році вчені Великобританії виявили, що проціанідіни, що зазвичай зустрічаються в червоному вині, допомагають зберегти кровоносні судини здоровими (5). Традиційні методи виробництва, мабуть, найбільш ефективні в добуванні присутніх у винограді з’єднань, що призводить до більш високих рівнів проціанідинів у вині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Мідна вода: користь і шкода для здоров'я людини

Багато людей вважають, що алкогольний напій розслаблює їх, але результати, опубліковані в 2012 році, показують, що безалкогольне червоне вино також може знизити артеріальний тиск (6). Таке вино може бути більш здоровим варіантом.

Резюме:

Помірне вживання червоного вина допомагає зберегти кровоносні судини здоровими, а також знизити артеріальний тиск.

5. Захист головного мозку від пошкодження при інсульті

За словами дослідників з Школи медицини університету Джонса Хопкінса , ресвератрол може захистити мозок від пошкоджень при інсульті (7).

Результати досліджень на мишах показали, що ресвератрол збільшує рівні гемоксигенази — ферменту, який, як відомо, захищає нервові клітини в мозку від пошкодження. Коли стається інсульт, мозок готовий захистити себе через більш високих рівнів цього ферменту.

Залишається неясним, чи є користь для здоров’я результатом самого ресвератрола або для концентрації рівнів гемоксигенази необхідний спирт, присутній у вині.

Резюме:

Ресвератрол, що міститься в червоному вині може захистити мозок від пошкодження при інсульті за допомогою збільшення рівня ферменту гемоксигенази, що захищає нервові клітини від ушкодження.

6. Допомагає запобігти втраті зору

Згідно з даними, опублікованими в 2010 році, ресвератрол в червоному вині може допомогти запобігти втраті зору, викликану неконтрольованим зростанням кровоносних судин в оці (8).

Діабетична ретинопатія і вікова макулярна дегенерація є провідними причинами сліпоти серед жителів розвинених країн у віці 50 років і старше. Це відбувається через розростання кровоносних судин в оці — процес, під назвою ангіогенез.

Вчені вважають, що, якщо подальші дослідження підтвердять висновки, це може допомогти не тільки людям з проблемами зору, пов’язаними з цукровим діабетом, але і з атеросклерозом, серцево-судинними захворюваннями та іншими причинами відшарування сітківки.

Резюме:

Дослідження показали, що ресвератрол, присутній в червоному вині здатний допомогти запобігти втраті зору, пов’язану з цукровим діабетом, атеросклерозом і іншими захворюваннями.

7. Запобігає раку товстої кишки

Вчені з Великобританії в 2015 році повідомили, що споживання низьких доз ресвератрола може зменшити розмір пухлин кишечника приблизно на 50%. Більш високі дози зменшують розмір пухлини на 25% (9).

Однак інші експерти відзначають, що алкоголь тісно пов’язаний з різними видами раку, і що будь-яка користь від ресвератрола, ймовірно, буде переважуватися негативними наслідками алкоголю (10 ).

Резюме:

Вчені виявили, що низькі дози присутнього в червоному вині ресвератрола здатні на 50% зменшити розмір пухлин товстої кишки, однак цей ефект може бути ослаблений дією алкоголю.

8. Запобігає раку молочної залози

Регулярне споживання більшості алкогольних напоїв збільшує ризик розвитку раку молочної залози. Однак, завдяки хімічним речовинам в насінні і шкірці червоного винограду, жінки, які п’ють червоне вино в помірних кількостях, можуть позбутися цього ризику.

Як правило, алкоголь збільшує рівень естрогенів у жінок, і це сприяє зростанню ракових клітин. Однак інгібітори ароматази (ІА), які присутні в червоному вині і, в меншій мірі в білому вині, знижують рівень естрогенів і підвищують рівень тестостерону у жінок, що наближаються до менопаузи (11).

Це виноград, а не вино в першу чергу забезпечує надходження в організм цих корисних сполук, тому вживання червоного винограду більш корисно, ніж вживання червоного вина.

Проте якщо жінка збирається вибрати алкогольний напій, червоне вино може бути кращим варіантом, в порівнянні з іншими напоями.

Вчені поставили під сумнів твердження цього дослідження і наполягають на тому, що алкогольні напої викликають рак молочної залози незалежно від типу напою (12).

Резюме:

В червоному вині містяться інгібітори ароматази, які сприяють зниженню ризику розвитку раку молочної залози шляхом зменшення рівня естрогенів в організмі жінки.

9. Покращує функцію легенів і запобігає раку легенів

В одному дослідженні вчені виявили, що незначне споживання червоного вина і, в меншій мірі білого вина, може поліпшити функцію легенів і запобігти проліферацію клітин раку легенів (13).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Лимон: користь і шкода для організму людини

Резюме:

Низькі дози червоного вина можуть поліпшити функцію легенів і запобігти розвитку раку легенів.

10. Захищає від раку передміхурової залози

В дослідженні, опублікованому в 2007 році, повідомлялося, що у чоловіків, що вживають помірну кількість червоного вина, ймовірність діагностування раку передміхурової залози на 50% нижче, ніж у чоловіків, які ніколи не п’ють червоне вино (14).

Дослідники визначили, що помірне споживання алкоголю одно в середньому від чотирьох до семи келихів червоного вина в тиждень.

у чоловіків, які вживали один келих червоного вина в тиждень, на 6% відсотків рідше розвивався рак передміхурової залози, в порівнянні з тими, хто ніколи не пив його.

Резюме:

Як показало дослідження , помірне споживання червоного вина здатне знизити ризик розвитку раку передміхурової залози до 50% в залежності від кількості споживаного вина.

11. Запобігає деменцію

Команда з Loyola University Medical Center виявила, що помірне споживання червоного вина може знизити ризик розвитку деменції (недоумства) (15).

Довгострокове дослідження даних з 19 країн виявило статистично значимий нижчий ризик розвитку деменції серед людей, які регулярно вживають помірну кількість червоного вина в 14 країнах.

Дослідники пояснили, що ресвератрол є ключем до цього ефекту. Зменшуючи липкість тромбоцитів крові, він допомагає тримати кровоносні судини відкритими і гнучкими, і це сприяє гарному кровопостачанню мозку.

Червоні і білі вина містять ресвератрол, але червоне вино має більшу його кількість. Шкірка червоного винограду має дуже високий рівень ресвератрола. Процес виробництва червоного вина включає тривалий контакт з виноградної шкіркою.

Дослідники відзначають: «Ми не рекомендуємо, щоб непитущі люди починали вживати помірну кількість алкоголю у вигляді червоного вина. Але помірне його вживання дійсно може бути корисним ».

Дослідження, проведене в 2015 році, показало, що висока доза ресвератрола, мабуть, стабілізувала ключовий біомаркерів хвороби Альцгеймера.

Однак ця доза набагато перевищує ту кількість, яка міститься в келиху червоного вина (16). Учасники брали перорально по 1 г добавки в день, що еквівалентно кількості, присутнього в 1000 пляшок червоного вина.

Резюме:

Ресвератрол, присутній в червоному вині може запобігти розвитку деменції і хвороби Альцгеймера, проте його кількість в келиху вина занадто низько для отримання сильно виражених результатів.

12. Знижує ризик депресії

Команда дослідників з Іспанії в 2013 році повідомила, що вживання вина може знизити ризик розвитку депресії (17).

Вивчення даних приблизно 5500 чоловіків і жінок у віці від 55 до 80 років протягом 7 років показало, що ті, хто випивав від двох до семи келихів вина щотижня, з меншою ймовірністю отримували діагноз депресії, навіть з огляду на чинники способу життя.

Резюме:

Вчені підтверджують, що вживання від двох до семи келихів червоного вина в тиждень сприяє зниженню ризику виникнення депресії.

13. Захищає від сильного сонячного опіку

За словами вчених з Іспанії, вина і похідні винограду можуть допомогти захистити шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання сонця.

Команда виявила, що, коли УФ-промені контактують зі шкірою людини, вони активують активні форми кисню (АФК), які окислюють жири, ДНК і інші великі молекули. Це, в свою чергу, стимулює інші ферменти, які шкодять клітинам шкіри.

Вино і виноград містять флавоноїди. Вони інгібують утворення АФК в клітинах шкіри, які піддаються впливу сонячного світла.

Однак, замість того, щоб пити більше вина, дослідники пропонують включити виноград і похідні винограду в засоби для захисту від сонця (18).

Резюме:

Червоне вино може захистити шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетового світла, перешкоджаючи окисленню жирів, ДНК і інших великих молекул, що запобігає нанесенню шкоди клітинам шкіри.

14. Запобігає захворюванням печінки

Помірне споживання вина може вдвічі зменшити ризик розвитку неалкогольний жирової хвороби печінки (НЖБП) у тих, хто схильний до ризику розвитку цього захворювання, в порівнянні з людьми, ніколи не випивають вино (19).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чорний перець: користь і шкода для організму

Вони відзначають, що тільки помірне споживання принесе користь, і вони пропонують споживати максимум один келих в день людям з ризиком розвитку ішемічної хвороби серця і НЖБП. Однак результати, опубліковані вченими з University of California San Diego School of Medicine , є спірними.

Вчені кажуть, що ті, хто регулярно вживає пиво або лікери в помірних кількостях, мають в чотири рази вищий ризик розвитку цих захворювань, в порівнянні з людьми, які споживають червоне вино.

Будь-який, у кого вже є гепатит або який-небудь інший вид захворювання печінки, повинен повністю уникати вживання алкоголю.

Резюме:

Вчені виявили, що регулярне споживання червоного вина в помірних кількостях сприяє зниженню ризику розвитку НЖБП. Однак людям з будь-яким захворюванням печінки слід повністю відмовитися від будь-якого виду алкоголю.

15. Запобігає карієсу

Згідно з дослідженням, опублікованим в 2014 році, в журналі «em> Journal of Agricultural and Food Chemistry (ACS) червоне вино може допомогти запобігти появі каріозних порожнин шляхом позбавлення від бактерій, присутніх на зубах (20).

Резюме:

Вчені виявили, що вживання червоного вина сприяє запобіганню карієсу шляхом придушення бактерій, пов’язаних з утворенням каріозних порожнин.

16. Допомагає в лікуванні акне (прищів і вугрової висипки)

Дослідження показали, що ресвератрол завдяки своєму антиоксидантній та протизапальній дії може допомогти лікувати прищі і вугровий висип. Щоб максимізувати антибактеріальну активність вчені пропонують наносити його безпосередньо на шкіру в комбінації з бензоілпероксідом.

Однак немає ніяких доказів того, що вживання червоного вина може надавати той же ефект (21).

Резюме:

Присутній в червоному вині ресвератрол при нанесенні на шкіру в поєднанні з бензоілпероксідом може допомогти лікувати акне, однак немає ніяких наукових доказів того, що вживання червоного вина надає той же ефект.

Червоне або біле вино?

Ресвератрол, мабуть, лежить в основі багатьох корисних властивостей червоного вина. Червоне вино містить більше ресвератрола, ніж біле вино, тому що для отримання червоного вина виноград ферментує разом з шкіркою, а при виробництві білого вина без шкірки.

Більшість ресвератрола у винограді знаходиться в насінні і шкірці.

Безалкогольні червоні вина також можуть включати корисні кількості ресвератрола. Іншими хорошими джерелами ресвератрола є виноград, чорниця, малина і арахіс.

Шкода червоного вина для здоров’я

Чим шкідливе червоне вино для здоров’я? Споживання червоного вина може приносити певну користь здоров’ю, але вживання занадто великої кількості будь-яких алкогольних напоїв збільшує ризик:

  • Залежності (алкоголізм)
  • Депресії
  • Проблем психічного здоров’я
  • Кардіоміопатії
  • Аритмії
  • Інсульту
  • гіпертонії
  • Жировой хвороби печінки
  • Алкогольного гепатиту
  • цироз печінки
  • Кількох видів раку
  • панкреатиту

Результатом надмірного споживання алкоголю можуть бути багато інших хронічні захворювання.

У 2016 році вчені виявили, що споживання алкоголю пов’язане з більш високим ризиком інвазивної меланоми (22). У всьому світі близько 3,6% випадків раку пов’язані з алкоголем.

Що щодо ресвератрола?


Навіть користь ресвератрола була поставлена ​​під сумнів.

Дослідження, проведене в 2014 році, показало, що корисні ефекти від прийому високих доз ресвератрола, які спостерігалися у гризунів, не можуть аналогічним чином проявлятися у людей (23).

в дослідженні не було виявлено жодного зв’язку між рівнями ресвератрола і запальними маркерами, серцево-судинними захворюваннями, раком і тривалістю життя (24).

Підіб’ємо підсумок

  • Червоне вино містить незначну кількість основних вітамінів, мінералів і поживних речовин, але багато таким антиоксидантом, як ресвератрол.
  • Присутність ресвератрола в складі червоного вина пов’язують з різними корисними ефектами в відношення здоров’я людини.
  • Багато наукових досліджень пов’язують помірне споживання червоного вина з поліпшенням здоров’я серцево-судинної системи, нормалізацією кров’яного тиску, запобіганням цукрового діабету 2 типу, профілактикою різних видів раку, зниженням ризику депресії та ін.
  • У червоному вині міститься більше ресверстрола, ніж в білому вині, тому червоне вино визнано більш корисним для здоров’я.
  • Однак варто пам’ятати, що червоне вино є алкогольним напоєм, і безконтрольне його споживання не тільки не принесе користі організму, але і здатне зашкодити різними способами.

Читайте також

Чим корисний імбирний чай? Користь і шкода для організму

elena elena

Хрін: користь і шкода для здоров’я людини

elena elena

З якого віку можна давати мед дитині

elena elena

Чи можна їсти насіння папайї?

elena elena

Що таке конюшини мед? Застосування, склад і корисні властивості

elena elena

Рисовий сироп: користь і шкода для організму

elena elena

Ячмінь: користь і шкода для здоров’я

elena elena

Що таке турнепс і чим він корисний для здоров’я?

elena elena

Що таке фуа-гра?

elena elena

Залишити коментар