Незважаючи на його користь для здоров’я, вам може бути важко зрозуміти, скільки приймати яблучного оцту кожен день.
В цій статті описується, скільки яблучного оцту ви повинні пити для отримання різних корисних ефектів для здоров’я, а також кращі способи, як уникнути побічних ефектів.
як приймати яблучний оцет і в яких кількостях
для контролю цукру в крові
яблучний оцет часто рекомендується в якості натурального кошти для контролю рівня цукру в крові, особливо людям з резистентністю до інсуліну.
Коли яблучний оцет приймається до їжі з великою кількістю вуглеводів, він уповільнює швидкість спорожнення шлунка і запобігає великі сплески рівнів цукру в крові (1).
він також покращує чутливість до інсуліну, що допомагає вашому організму переміщати більше глюкози з крові в клітини , тим самим знижуючи рівень цукру в крові (2).
Цікаво, що для досягнення цих ефектів тр ебуется невелику кількість яблучного оцту.
Було виявлено, що чотири чайні ложки (20 мл) яблучного оцту перед їжею значно знижують рівень цукру в крові після їжі (2, 3, 4).
його слід змішувати зі склянкою води і споживати прямо перед вживанням їжі з високим вмістом вуглеводів (2, 5).
Яблучний оцет не робить істотного впливу на рівень цукру в крові, коли його приймають до вживання їжі з низьким вмістом вуглеводів або з високим вмістом клітковини (6).
Резюме:
Прийом чотирьох чайних ложок (20 мл) натурального яблучного оцту, розведеного у воді, безпосередньо перед вживанням багатої вуглеводами їжі може знизити рівень цукру в крові.
При синдромі полікістозних яєчників (СПКЯ)
Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) є гормональним захворюванням, пов’язаним з аномальними менструальними циклами , високими рівнями андрогенних гормонів, кістами яєчників і резистентних стю до інсуліну (7).
Одне тримісячне дослідження показало, що жінки з СПКЯ, які випивали одну столову ложку (15 мл) яблучного оцту, змішаного з 100 мл води відразу після обіду, поліпшили рівень гормонів і випробували більш регулярні місячні (8).
Хоча для підтвердження цих результатів необхідні подальші дослідження, одна столова ложка (15 мл) щодня є ефективною дозою для поліпшення симптомів СПКЯ.
резюме:
Регулярний щоденний прийом однієї столової ложки (15 мл) яблучного оцту з 100 мл води після обіду, може поліпшити симптоми СПКЯ.
Для схуднення
Оцет може допомогти людям схуднути, збільшуючи відчуття повноти в шлунку і зменшуючи кількість споживаної їжі протягом дня (9).
в одному дослідженні щоденний прийом однієї або двох столових ложок (15 або 30 мл) яблучного оцту протягом трьох місяців допоміг дорослим з надмірною вагою скинути в середньому 1,2 і 1,7 кг відповідно (10).
Було також виявлено, що щоденний прийом двох столових ложок яблучного оцту допоміг людям, які дотримуються дієти, за три місяці скинути майже в два рази більше зайвої ваги, в порівнянні з людьми, які не споживали його (11).
Ви можете змішати його зі склянкою води і випити перед їжею або змішати з рослинним маслом, і використовувати в якості заправки для салату.
Яблучний оцет більшою мірою зможе допомогти вам схуднути в поєднанні з позитивними змінами в раціоні харчування і спосіб життя.
Резюме:
Щоденне вживання 1-2 столових ложок (15-30 мл) яблучного оцту протягом декількох місяців може допомогти людям з надмірною вагою схуднути.
Для поліпшення травлення
Багато людей приймають яблучний оцет перед вживанням важкої білкової їжі з метою поліпшення травлення.
Теорія полягає в тому, що яблучний оцет збільшує кислотність вашого шлунка, що допомагає вашому організму вироб дить більше пепсину — ферменту, який розщеплює білок (12).
Незважаючи на те, що немає досліджень, які підтверджують використання оцту для поліпшення травлення, інші кислотні добавки, такі як бетаїн HCL, можуть значно збільшити кислотність шлунка ( 13).
Кислотні продукти, такі як яблучний оцет, можуть надавати подібні ефекти, але необхідні додаткові дослідження.
Ті, хто приймає яблучний оцет для поліпшення травлення, зазвичай п’ють по одній- дві столові ложки (15-30 мл) зі склянкою води безпосередньо перед їжею, але в даний час немає доказів, що підтверджують ефективність цієї дози.
Резюме:
Деякі стверджують, що прийом однієї-двох столових ложок (15-30 мл) яблучного оцту зі склянкою води перед їжею може допомогти травленню. Однак в даний час немає досліджень, які підтримують це твердження.
Для поліпшення загального стану здоров’я
Іншими популярними причинами прийому яблучного оцту є захист від серцево-судинних захворювань, зниження ризику розвитку раку і боротьба з інфекціями.
Є обмежені наукові дані для підтвердження цих тверджень, і ніякі рекомендовані дози для людей не доступні.
Дослідження на тваринах і в пробірках показують, що яблучний оцет може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, боротися з раком і сповільнювати зростання бактерій, але дослідження на людях не проводилися (14, 15, 16).
У кількох дослідженнях було встановлено, що люди, які регулярно їдять салати з заправкою на основі оцту, як правило, мають більш низький ризик розвитку захворювань серця і мають менше жиру на животі, але це може бути пов’язано з іншими факторами (11, 17).
Для вивчення кращої дози яблучного оцту з метою поліпшення я загального стану здоров’я і самопочуття потрібні дослідження на людях.
Резюме:
Немає жодних доказів того, що яблучний оцет може захистити від хвороб серця, раку або інфекції у людей, тому неможливо зробити рекомендації щодо дозування.
Як уникнути побічних ефектів
Яблучний оцет відносно безпечний для споживання, але може викликати побічні ефекти у деяких людей.
Оскільки кислотність яблучного оцту відповідає за багато з його корисних властивостей, вам не слід його змішувати з усім, що могло б нейтралізувати кислоту і зменшити її позитивний ефект (18).
Майте на увазі, що кислотність оцту може також пошкодити зубну емаль при його регулярному прийомі. Пийте розведений з водою яблучний оцет через соломинку і обполіскуйте рот водою після його вживання — це може допомогти запобігти пошкодженню зубної емалі (19).
Вживання яблучного оцту асоціюється з користю для здоров’я, проте вживання великих кількостей (понад 230 мл) щодня протягом багатьох років може бути небезпечним і пов’язане з низьким рівнем калію в крові і остеопорозом (20).
Якщо після прийому яблучного оцту у вас виникли побічні ефекти, наприклад, нудота, відрижка або рефлюкс , припиніть приймати його і обговоріть ці симптоми з вашим лікарем (21, 22).
Резюме:
Яблучний оцет відносно безпечний в невеликих кількостях, але може зруйнувати зубну емаль або викликати у деяких людей розлад шлунка. Великі кількості можуть бути небезпечними для використання протягом тривалих періодів часу.
Підіб’ємо підсумок
- Яблучний оцет може допомогти контролювати рівень цукру в крові, поліпшити симптоми СПКЯ і сприяти схудненню.
- Типова доза становить 1-2 столові ложки (15-30 мл), змішані з водою і прийняті до або після їди.
- Дослідження не підтверджують твердження про те, що його прийом може поліпшити травлення і запобігти серцево-судинні захворювання, рак або інфекцію.
- Яблучний оцет є відносно безпечною добавкою, прийнятої в помірних кількостях, але не був широко вивчений.
- Майбутні дослідження можуть виявити більше потенційних застосувань і корисних властивостей, і допомогти прояснити найбільш ефективні дози.