Корисні продукти

Ягоди бузини чорної: лікувальні властивості і протипоказання

Сьогодні бузину найчастіше приймають в якості добавки для лікування симптомів застуди і грипу.

Проте сирі ягоди, кора і листя рослини отруйні і викликають проблеми зі шлунком.

В цій статті більш детально розглядається бузина, докази, що підтверджують її користь для здоров’я, і ​​небезпеки, пов’язані з її вживанням.

src=»https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921687_Yagody-buziny-chernoiy-lechebnye-svoiystva-i-protivopokazaniya.jpg» title=»Ягоди бузини чорної: лікувальні властивості і протипоказання» alt=»Ягоди бузини чорної: лікувальні властивості і протипоказання» width=»768″ height=»509″ />

Ягоди бузини чорної — лікувальні властивості і протипоказання до застосування

Що таке Бузина?

Бузина відноситься до декількох різних різновидів дерева роду Бузина (лат. Sambucus ), яке є квітучою рослиною, що належить до сімейства адоксових (лат. Adoxaceae ).

Найбільш поширеним типом є Бузина чорна (лат. Sambucus nigra ), також відома під назвою Європейська бузина. Батьківщиною цього дерева (чагарника) є Європа, хоча воно широко поширене і в багатьох інших частинах світу (1, 2).

Бузина чорна виростає до 9 метрів у висоту і має скупчення невеликих квітів білого або кремового кольору. Ягоди ростуть невеликими чорними або синьо-чорними гронами (1).

Ягоди досить терпкі, і перед вживанням їх потрібно готувати. Квіти мають тонкий мускатний аромат і можуть бути з’їдені сирими або приготованими (1).

Різні частини дерева бузини використовувалися протягом всієї історії в лікувальних і кулінарних цілях (2).

Історично, квіти і листя використовувалися для полегшення болю, набряку, запалення, для стимулювання виробництва сечі і для стимуляції потовиділення. Кору використовували як сечогінний і проносний кошти, і викликали їй блювоту (1).

В народній медицині сухі ягоди або сік бузини використовуються для лікування грипу, інфекцій, ішіасу, головних болів, зубного болю, сердечного болю і нервової болю, а також як проносний і сечогінний засіб (2).

Крім того, ягоди можна приготувати і використовувати для приготування соків, варення, чатні, пирогів і вина. Квіти часто заварюють з цукром, щоб приготувати солодкий сироп або додавати в чай. Їх можна також є в салатах (1).

Резюме:

Бузина відноситься до кількох різновидів дерева Sambucus , які мають скупчення білих квітів і грона чорних або синьо-чорних ягід. Найбільш поширений вид — Sambucus nigra , також відомий під назвою Європейська бузина або чорна бузина.

Харчова цінність, склад і калорійність ягід бузини чорної

Ягоди бузини чорної — низькокалорійна їжа, багата антиоксидантами.

в 100 грамах свіжих ягід міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (3):

  • Калорійність : 73 ккал (4%).
  • Вуглеводи : 18,4 г (6%).
  • Жири : 0,5 г (1%).
  • Білок : 0,7 г (1%).
  • Клітковина : 7 г (28%).
  • Вітамін A : 600 МЕ (12%).
  • Вітамін C : 36 мг (60%).
  • Тіамін : 0,1 мг (5%).
  • Вітамін B6 : 0, 2 мг (11%).
  • Залізо : 1,6 мг (9%).
  • Калій : 280 мг (8%).
  • Омега-3 жирні кислоти : 85 мг.
  • Омега-6 жирн Перші кислоти : 162 мг.

Ягоди бузини чорної також містять незначну кількість таких вітамінів і мінералів, як рибофлавін, ніацин, фолат, пантотенова кислота, кальцій, магній, фосфор, натрій, цинк, мідь і селен.

Ягоди бузини чорної багаті наступними речовинами:

  • Високий рівень вітаміну C : У 100 грамах чорної бузини міститься 36 мг вітаміну C, що становить 60% від РСНП (3, 4).
  • Високий рівень дієтичної клітковини : Ягоди бузини містять 7 грамів клітковини на 100 грам, що складає більше чверті від РСНП (4).
  • Хороший джерело фенольних кислот : Ці сполуки є потужними антиоксидантами, які можуть допомогти зменшити пошкодження від окисного стресу в організмі (4 , 5).
  • Хороший джерело флавонолів : Ягоди чорної бузини містять антиоксидантні флавоноли кверцетин, кемпферол та ізорамнетін. Квіти містять в 10 разів більше флавонолів, ніж ягоди (4).
  • Багаті антоцианами : Ці сполуки надають ягодам характерний темний чорно-пурпурового кольору і є сильними антиоксидантами, що володіють протизапальним ефектом ( 4, 6).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна їсти тунця сирим? Користь і ризики

Точний склад поживних речовин ягід бузини залежить від різновиду рослини, стиглості ягід і екологічних і кліматичних умов. Тому їх харчова цінність може відрізнятися (4, 7).

Резюме:

Ягоди чорної бузини — низькокалорійний продукт, багатий вітаміном C, дієтичної клітковиною і антиоксидантами у вигляді фенольних кислот, флавонолів і антоціанів. Квітки особливо багаті флавонолами.

Лікувальні властивості ягід бузини чорної

Є багато повідомлень про корисні властивості ягід чорної бузини. Вони не тільки поживні, але також можуть боротися з симптомами застуди та грипу, підтримувати здоров’я серця, і боротися із запаленням і інфекціями, серед інших корисних ефектів.

1. Можуть полегшити симптоми застуди і грипу

Було виявлено, що екстракти ягід чорної бузини і квіткові настої зменшують тяжкість і тривалість грипу (8).

Препарати на основі бузини для лікування простудних захворювань бувають різних форм, включаючи рідини, капсули, льодяники і жувальні цукерки.

в одному дослідженні за участю 60 осіб з грипом було виявлено, що ті, хто приймав 15 мл сиропу бузини чотири рази на день, відчували поліпшення симптомів через два-чотири дні, тоді як контрольна група відчула полегшення через сім-вісім днів (9).

Ще одне дослідження, проведене за участю 64 пацієнтів, показало, що прийом льодяників, що містять 175 мг екстракту ягід бузини в протягом двох днів привів до значного поліпшення симптомів грипу, включаючи лихоманку, головний біль, м’язові болі і закладеність носа, всього через 24 години (10).

Крім того, дослідження за участю 312 авіапасажирів, які брали капсули, що містять 300 мг екс тракту бузини три рази в день, показало, що ті, хто захворів, мали більш коротку тривалість захворювання і менш серйозні симптоми (11).

Для того, щоб підтвердити ці результати і визначити, чи може бузина також грати роль в запобіганні грипу необхідні подальші великомасштабні дослідження (8).

Зверніть увагу, що більшість досліджень було проведено тільки на лікарські засоби на основі бузини, і мало інформації про безпеку або ефективність самостійно приготованих засобів (8).

Резюме:

Було виявлено, що екстракт бузини зменшує тривалість і тяжкість симптомів, викликаних вірусом грипу. Хоча ці результати є багатообіцяючими, необхідні подальші масштабні дослідження на людях.

2. Високий вміст антиоксидантів

Під час нормального метаболізму можуть вивільнятися реактивні молекули, які здатні накопичуватися в організмі. Це може викликати окислювальний стрес і привести до розвитку таких захворювань, як цукровий діабет 2 типу та рак (12, 13, 14).

Антиоксиданти є природними компонентами продуктів харчування, включаючи деякі вітаміни, фенольні кислоти і флавоноїди, які здатні видаляти ці реактивні молекули. Дослідження показують, що дієти з високим вмістом антиоксидантів можуть допомогти запобігти розвитку хронічних захворювань (5, 12, 15).

Квіти, плоди і листя рослини бузини є прекрасними джерелами антиоксидантів. Наприклад, антоціани, виявлені в ягодах, мають в 3,5 рази більшу антиоксидантну здатність, ніж вітамін E (4, 15, 16, 17).

В одному дослідженні, порівнює 15 різних сортів ягід і іншому дослідженні , порівнювати типи вина, було встановлено, що ягоди бузини містять одні з найбільш ефективних антиоксидантів (18, 19).

Крім того, одне дослідження показало, що після вживання 400 мл соку бузини вже через годину у людей покращився антиоксидантний статус. Інше дослідження на щурах показало, що екстракт бузини допомагає зменшити запалення і окисне пошкодження тканини (20, 21).

У той час як бузина показала багатообіцяючі результати в лабораторії, дослідження на людях і тваринах, як і раніше обмежені. Як правило, її вживання в їжу надає невеликий вплив на антиоксидантний статус (17).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Екстракт нима (Neem): лікувальні властивості, застосування, побічні ефекти

Крім того, обробка ягід бузини, така як екстракція, нагрівання або витяг соку, може знизити їх антиоксидантну активність (4).

Тому продукти, такі як сиропи, соки, чаї та варення, можуть надавати меншу користь порівняно з деякими результатами, які спостерігаються в лабораторних дослідженнях (16).

Резюме:

Ягоди, листя і квіти бузини чорної містять сильні антиоксиданти. Однак їх захисні ефекти у людей виявляються слабкими. Крім того, обробка ягід і квітів може знизити їх антиоксидантну активність.

3. Можуть бути корисними для здоров’я серця

Ягоди бузини чорної можуть надавати позитивний вплив на деякі маркери здоров’я серця і кровоносних судин.

Дослідження показали, що сік ягід бузини може знизити рівень ліпідів в крові і знизити рівень холестерину. Крім того, було встановлено, що дієта з високим вмістом флавоноїдів, таких, як антоціани, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань (17, 22).

Проте одне дослідження за участю 34 осіб, які отримували 400 мг екстракту бузини (еквівалентно 4 мл соку) три рази в день протягом двох тижнів, не виявило значного зниження рівня холестерину (23).

Однак в іншому дослідженні на мишах з високим рівнем холестерину було встановлено, що дієта, що включає чорну бузину, зменшує кількість холестерину в печінці і аорті, але не в крові (24).

Подальші дослідження показали, що щури, які харчуються продуктами, що містять поліфеноли, витягнуті з бузини, відчували зниження артеріального тиску і були менш сприйнятливі до пошкоджень органів, викликаних високим кров’яним тиском (25, 26).

Крім того, сульфіти можуть знизити рівень сечової кислоти в крові. Високий рівень сечової кислоти пов’язаний з підвищеним кров’яним тиском і негативним впливом на здоров’я серця (4, 27).

Більш того, бузина може збільшити секрецію інсуліну і поліпшити рівень цукру в крові. З огляду на, що цукровий діабет 2 типу є основним фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань, контроль за рівнем цукру в крові важливий для запобігання цих захворювань (4, 8).

Дослідження показало, що квіти бузини інгібують фермент альфа -глюкозідазу, що може допомогти знизити рівень цукру в крові. Крім того, дослідження на діабетичних щурах, які отримували бузину, показало поліпшення контролю цукру в крові (4, 15, 28).

Незважаючи на ці багатообіцяючі результати, пряме зниження кількості випадків виникнення інфарктів або інших симптомів серцево-судинних захворювань ще не продемонстровано, і необхідні подальші дослідження на людях.

Резюме:

Ягоди бузини чорної володіють деякими корисними для здоров’я серця властивостями, такими як зниження рівня холестерину, сечової кислоти і рівня цукру в крові. Однак, щоб продемонструвати, чи є ці ефекти вираженими у людей необхідні подальші дослідження.

Інші корисні властивості ягід бузини чорної

Є багато інших повідомлень про лікувальні властивості ягід бузини чорної, хоча більшість з них мають обмежені наукові дані:

  • Допомагають боротися з раком : як Європейська, так і Американська бузина, як було встановлено в дослідженнях в пробірках, мають деякі ингибирующими рак властивостями (5, 8, 29).
  • Боротьба з шкідливими бактеріями : Було виявлено, що бузина перешкоджає росту бактерій, таких як Хелікобактер пілорі, і може полегшувати симптоми синуситу та бронхіту (8 ).
  • Чи можуть підтримати імунну систему : У дослідженні на щурах було виявлено, що поліфеноли бузини підтримують імунну захист, збільшуючи кількість лейкоцитів (30).
  • Чи можуть захистити від ультрафіолетового випромінювання : Засоби для шкір і, що містять екстракт бузини, мають сонцезахисний фактор (SPF) 9,88 (31).
  • Чи можуть підвищити швидкість утворення сечі . Було виявлено, що квіти бузини збільшують частоту сечовипускання і кількість виділення солі у щурів (32).
  • Чи можуть володіти деякими антідепрессантним властивостями : Одне дослідження показало, що у мишей, які отримували 1200 мг екстракту на кг маси тіла, поліпшувалися маркери настрою (33).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Кора дуба: лікувальні властивості і протипоказання, дозування

Хоча ці результати цікаві, щоб визначити, чи дійсно ці ефекти значні, необхідні подальші дослідження на людях.

Крім того, важливо відзначити, що немає стандартизованого методу для вимірювання кількості біоактивних компонентів, таких як антоціани в цих комерційних засобах.

Одне дослідження показало, що в залежності від методу, який використовується для вимірювання рівня антоціанів, виробник може заявляти, що добавка містить 762 мг / л, але насправді містить тільки 4 мг / л. Тому визначити вплив наявних в даний час коштів може бути важко (17).

Резюме:

Ягоди бузини чорної володіють багатьма додатковими лікувальними властивостями, такими як боротьба з раком і бактеріями, імунна підтримка, захист від ультрафіолету і сечогінні ефекти. Однак ці твердження мають обмежені докази, і необхідні подальші дослідження для їх підтвердження.

Ризики для здоров’я, побічні ефекти і протипоказання

У той час як бузина володіє деякими багатообіцяючими потенційними властивостями, є також деякі небезпеки, пов’язані з її споживанням.

Кора, незрілі ягоди і насіння містять невелику кількість речовин під назвою лектини, які можуть викликати проблеми зі шлунком при надмірному споживанні (2).

Крім того, бузина містить речовини під назвою ціаногенние глікозиди, які в деяких випадках можуть виділяти ціанід. Це токсин, також виявлений в насінні абрикоса і мигдалі (1, 34).

В 100 грамах свіжих ягід бузини чорної міститься 3 мг ціаніду, а в 100 грамах свіжого листя міститься 3-17 мг. Це всього лише 3% від передбачуваної смертельної дози для 60 кг людини (2, 35).

Проте комерційні препарати і варені ягоди не містять ціаніду, тому немає повідомлень про смертельні випадки від їх вживання. Люди, які вживають в їжу сирі ягоди, листя, кору або коріння бузини можуть відчувати такі симптоми, як нудота, блювота і діарея (2).

Існує один звіт про восьми людей, які захворіли після вживання соку з свіжозібраних ягід бузини. У них виникали такі симптоми, як нудота, блювота, слабкість, запаморочення, оніміння і заціпеніння (36).

На щастя, токсичні речовини, виявлені в ягодах, можна безпечно видалити шляхом варіння. Однак гілки, кору або листя не слід використовувати при приготуванні або отриманні соку (2).

Якщо ви самі збираєте квіти або ягоди, переконайтеся, що ви збираєте Американську або Європейську бузину, так як інші види бузини можуть бути більш токсичними. Крім того, обов’язково видаліть будь-яку кору або листя перед використанням.

Бузина протипоказана дітям і підліткам у віці до 18 років, вагітним або годуючим жінкам. Хоча в цих групах не повідомлялося про будь-які небажані явища, недостатньо даних, щоб підтвердити, що ягоди бузини чорної безпечні (2).

Резюме:

У сирих ягодах, листках, корі і корінні рослини бузини містяться хімічні речовини лектин і ціанід, які можуть викликати нудоту, блювоту і діарею. Приготування ягід і насіння призведе до видалення ціаніду.

Підіб’ємо підсумок

  • У той час як ягоди бузини чорної асоціюються з багатьма багатообіцяючими корисними для здоров’я властивостями, велика частина досліджень проводилася тільки в лабораторних умовах, а не на людях.
  • Тому бузину не можна рекомендувати для отримання будь-якої конкретної користі для здоров’я.
  • Наукові дані підтверджують ефективність її застосування з метою зменшення тривалості і тяжкості симптомів грипу . Крім того, ягоди бузини чорної можуть підтримувати здоров’я серця, покращувати антиоксидантний статус і надавати різні протиракові, антидіабетичні і протизапальні ефекти.
  • Крім того, бузина є хорошим доповненням до здорового раціону харчування і хорошим джерелом вітаміну C, клітковини і антиоксидантів.

Читайте також

Чи варто додавати мед в ваш кави?

elena elena

Оливки: користь і шкода для організму

elena elena

Чи корисний вершковий сир? Користь і шкода, склад

elena elena

Як купити в Новосибірську натуральні продукти

elena elena

Боби: користь і шкода для здоров’я людини

elena elena

Мед: користь і шкода для організму

elena elena

Що таке оранжеве вино і корисно воно для здоров’я?

elena elena

Який рис найкорисніший для організму людини?

elena elena

Чим корисно верблюже молоко? Користь і шкода

elena elena

Залишити коментар