Рамбутан отримав свою назву від малайського слова «волосся», тому що фрукти розміром з кульку для пінг понгу мають волохату червоно-зелену оболонку. Його зовнішній вигляд, який ні з чим не можна переплутати, часто порівнюють з морським їжаком (1).
Плід відноситься до сімейства сапіндових , до якого також належать такі екзотичні фрукти, як лічі і лонган, і має подібний вид при очищенні. Його напівпрозора біла м’якоть має солодкий, але вершковий смак і містить посередині кісточку.
Рамбутан дуже поживний і може принести користь для здоров’я, починаючи від зниження надмірної маси тіла і поліпшення травлення до підвищеної стійкості до інфекцій.
Ось деякі з основних корисних властивостей фрукта рамбутана і як його їдять.
Рамбутан (фрукт) — корисні властивості, як його їдять, користь і шкода
Багатий поживними речовинами і антиоксидантами
До складу плодів рамбутана входить велика кількість вітамінів, мінералів і корисних рослинних сполук.
Його м’якоть містить близько 1,3-2 грам клітковини на 100 грам — аналогічно тому, що ви знайдете в тій же кількості яблук, апельсинів або груш (2).
Він також багатий вітаміном C — живильною речовиною, яке допомагає організму легше засвоювати залізо з їжі. Цей вітамін також діє як антиоксидант, захищаючи клітини вашого організму від пошкоджень. Вживання в їжу 5-6 плодів рамбутана задовольнить 50% від вашої добової потреби у вітаміні C (3, 4).
Рамбутан також містить велику кількість міді, яка грає роль в правильному зростанні і підтримці різних клітин, в тому числі ваших кісток, мозку і серця.
Він також містить меншу кількість марганцю, фосфору, калію, магнію, заліза і цинку. Споживання 100 грамів (близько чотирьох фруктів) задовольнить 20% від вашої добової потреби в міді і 2-6% від рекомендованої добової норми споживання інших поживних речовин (3).
Вважається, що шкірка і насіння рамбутана є багатими джерелами поживних речовин, антиоксидантів та інших корисних сполук. Хоча деякі люди їдять шкірку і насіння, вони в даний час не зважають їстівними (5, 6, 7, 8, 9).
Фактично, вони містять певні сполуки, які можуть бути токсичними для людини (10, 11).
Обсмажування насіння може зменшити їх негативний вплив на організм людини. Люди з деяких культур, здається, споживають їх таким чином. Однак достовірна інформація про правильній процедурі обсмажування в даний час недоступна.
Ще не з’явиться більше достовірної інформації про споживання шкірки і кісточок рамбутана, в цілях безпеки рекомендується утриматися від їх вживання.
Резюме:
Рамбутан багатий клітковиною, вітаміном C і міддю, і містить меншу кількість інших поживних речовин. Його шкірка і кісточки також багаті поживними речовинами, але зазвичай вважаються неїстівними.
Сприяє здоровому травленню
Рамбутан може сприяти здоровому травленню завдяки вмісту клітковини.
Близько половини клітковини в його м’якоті є нерозчинної — це означає, що вона проходить через ваш шлунково-кишковий тракт неперетравленої.
Нерозчинна клітковина збільшує обсяг вашого стільця і допомагає прискорити кишковий транзит, тим самим зменшуючи ймовірність запору (2).
Інша половина клітковини є розчинною. Розчинна клітковина живить дружні кишкові бактерії. У свою чергу, ці корисні бактерії виробляють коротколанцюгові жирні кислоти, такі як ацетат, пропіонат і бутират, які живлять клітини вашого кишечника.
Ці коротколанцюгові жирні кислоти можуть також зменшити запалення і полегшити симптоми захворювань кишечника, включаючи синдром роздратованого кишечника (СРК), хвороба Крона і виразковий коліт (12, 13, 14).
Резюме:
Рамбутан є хорошим джерелом розчинних і нерозчинних харчових волокон , які можуть запобігти запор, і полегшити симптоми деяких захворювань кишечника.
може допомогти схуднути
Як і більшість фруктів, рамбутан може запобігати збільшення маси тіла і сприяти зниженню надлишкової ваги з плином часу (15, 16, 17, 18).
При утриманні приблизно 75 калорій і 1,3-2 грамів клітковини на 100 грам кількість калорій в ньому відносно низьке (2).
вживання рамбутана може допомогти вам довше відчувати почуття повноти в жел удке, що може знизити ймовірність переїдання і сприяти схудненню з плином часу (19, 20).
Більш того, розчинна клітковина в рамбутанами може розчинятися у воді і утворювати в кишечнику гелевидний речовину, яка допомагає уповільнити травлення і засвоєння поживних речовин. Це також може привести до зниження апетиту і більшого відчуття повноти (21, 22, 23).
Крім того, рамбутан містить велику кількість води і може допомогти вам уникнути зневоднення, що може додатково запобігти переїдання і сприяти зниженню ваги (24).
Резюме:
Калорійність рамбутана досить низька, але він багатий водою і клітковиною. Ця комбінація може запобігти переїдання і довше зберігати почуття наповненості в шлунку — і те, і інше з часом може призвести до зниження надлишкової маси тіла.
Може допомогти боротися з інфекцією
Фрукт рамбутан може сприяти зміцненню імунної системи декількома способами.
для початку, він багатий вітаміном C, який може стимулювати вироблення лейкоцитів, необхідних вашому організму для боротьби з інфекцією (25).
Вживання занадто малого кількості вітаміну C може послабити вашу імунну систему і зробити вас більш схильними до інфекцій (26).
більш того, шкірка рамбутана століттями використовувалася для боротьби з інфекціями. Дослідження в пробірці показують, що вона містить сполуки, які можуть захистити ваш організм від вірусів і бактеріальних інфекцій (27, 28, 29).
Однак, хоча деякі люди їдять шкірку, її зазвичай вважають неїстівної.
Резюме:
Різні сполуки, що містяться в м’якоті і шкірці рамбутана, можуть зміцнити вашу імунну систему і допомогти в боротьбі з інфекцією.
інша потенційна користь рамбутана
Рамбутан також володіє іншими корисними властивостями, серед яких найбільш вивченими є такі:
- Може знизити ризик розвитку раку . Кілька досліджень в пробірках і на тваринах показали, що з’єднання в рамбутанами можуть допомогти запобігти зростанню і поширенню ракових клітин (30, 31).
- Може захистити від захворювань серця : Одне дослідження на тварин показало, що екстракти з шкірки рамбутана знижують рівень загального холестерину і тригліцеридів у мишей з цукровим діабетом (32).
- Може захистити від цукрового діабету : Дослідження в пробірках і на тваринах свідчать , що екстракт шкірки рамбутана може підвищити чутливість до інсуліну і зменшити рівень цукру в крові натще і резистентність до інсуліну (32, 33, 34, 35).
Незважаючи на багатообіцяючі результати, ці три додаткових корисних властивості рамбутана зазвичай пов’язані з сполуками, що містяться в шкірці або кісточках, які зазвичай не споживаються людьми.
Більш того, більшість цих корисних властивостей спостерігалися тільки в дослідженнях в пробірках і на тварин. Необхідні додаткові дослідження на людях.
Резюме:
З’єднання, що містяться в шкірці і насінні рамбутана, можуть забезпечити деякий захист від раку, цукрового діабету та серцево- судинних захворювань. Проте необхідні додаткові дослідження на людині.
Порівняння рамбутана лічі та лонгана
Після очищення, рамбутан дуже схожий на такі екзотичні фрукти, як лічі та лонган.
Все троє належать до одного і того ж сімейства сапіндових , ростуть на деревах, які ростуть в Південній Азії, і мають прозору білу м’якоть з насінням посередині. Їх профіль поживних речовин також дуже схожий (36, 37).
Однак їх зовнішній вигляд відрізняється. Рамбутан є найбільшим з трьох цих фруктів і має червонувато-зелену волохату шкірку.
Лічі трохи менше за розмірами і має жорстку, текстуровану червону шкірку, в той час як у лонгана коричнева гладка зовнішня оболонка, покрита крихітними волосками .
Їх смаки також трохи розрізняються. Рамбутан часто описують як солодкий і вершковий, в той час як плоди лічі мають трохи менш солодкий смак. Лонган — найменш солодкий з цих трьох фруктів, який до того ж терпкий.
Резюме:
Плоди рамбутана пов’язані з фруктами лічі та лонган. Незважаючи на їх різні смаки і зовнішній вигляд, їх м’якоть схожа за кольором і профілем поживних речовин.
Як їдять рамбутан
Рамбутан можна купити свіжим, консервованим, у вигляді соку або у вигляді варення (джему).
Щоб переконатися, що плід дозрів, подивіться на колір його шипів. Чим червоно вони, тим краще будуть плоди.
Перед вживанням вам необхідно видалити шкірку з плоду. Для цього надріжте ножем шкірку посередині плоду, потім розкрийте його. В результаті всередині ви виявите білий фрукт.
Солодка, напівпрозора м’якоть містить велику насіння посередині, яке зазвичай вважається неїстівним. Насіння можна видалити ножем або виплюнути після вживання м’якоті.
М’якоть може додати солодкий смак до різними рецептами, починаючи від салатів і каррі, і закінчуючи пудингами і морозивом.
Резюме:
Рамбутан можна вживати в сирому або консервованому вигляді. Його м’якоть може вбиту використана для приготування соку або варення, і може бути використана в багатьох рецептах.
Потенційна шкода рамбутана
М’якоть плодів рамбутана вважається безпечною для споживання людиною.
З іншого боку, його шкірка і насіння, як правило, вважаються неїстівними.
у той час як дослідження на людях в даний час відсутні, дослідження на тваринах показують, що шкірка може бути токсичною при регулярному вживанні в дуже великих кількостях (10).
Особливо при вживанні в сирому вигляді насіння надає наркотичну та знеболювальну дію, яке може викликати такі симптоми, як сонливість, кома і навіть смерть (9).
В даний час обсмажування є єдиним відомим способом протидії природним наркотичним властивостями сирого насіння рамбутана. Проте чіткі рекомендації про те, як краще обсмажувати його, щоб зробити безпечним для споживання людиною, відсутні.
Кращим виходом є взагалі відмовитися від вживання насіння, принаймні до тих пір, поки не будуть отримані результати нових досліджень.
Резюме:
М’якоть плодів рамбутана безпечна для вживання. Однак його шкірка і насіння можуть бути токсичними при вживанні в їжу в сирому вигляді або в дуже великих кількостях.
Підіб’ємо підсумок
- Що відноситься до одного і того ж сімейства, що і фрукти лічі та лонган, рамбутан — це плід Південно-Східної Азії з волохатими шкіркою і солодкою, вершкової м’якоттю.
- Він дуже поживний, але містить малу кількість калорій і може допомогти вашому травному тракту і імунній системі.
- Вживання рамбутана також сприяє схудненню — особливо це стосується людей з надмірною масою тіла.
- Хоча деякі люди їдять шкірку і кісточки, їх зазвичай вважають неїстівними.
- Що стосується м’якоті, то вона повністю їстівна, може споживатися в сирому або консервованому вигляді.
- вона має солодкий смак, і її можна використовувати в приготуванні салатів, каррі і десертів.