Корисні продукти

Мед: користь і шкода для організму

Однак, в той час як деякі стверджують, що вживання меду може бути смачним і поживним способом задоволення вашого пристрасті до солодкого, інші вважають, що це всього лише спосіб видавати бажане за дійсне.

В цій статті розглядається користь і шкода меду для здоров’я жінки і чоловіки.

Мед: користь і шкода для організму

Мед — користь і шкода для організму людини

Що таке мед?

мед — це солодке, схоже на сироп речовина, яке бджоли виробляють з нектару квіткових рослин.

бджоли збирають нектар і потім споживають , перетравлюють і відригують його всередині вулика, щоб зробити мед.

мед зберігається в воскоподібних структурах, званих сотами, які збираються людьми за допомогою бджільництва (1).

Доступно багато видів меду, що розрізняються в залежності від джерела рослини, способу екстракції і того, чи є він сирим або пастеризованим.

Ось найпоширеніші види меду:

  • Конюшиновий мед
  • Акацієвий мед
  • Гречаний мед
  • Чорничний мед
  • Шавлієві мед
  • Евкаліптовий мед
  • мед з різнотрав’я
  • Люцерновий мед

Хоча профіль поживних речовин варіюється в залежності від виду, в одній столовій ложці (21 грам) меду зазвичай міститься 64 калорії і 17 грам вуглеводів з невеликою кількістю або відсутністю жиру, клітковини і білка (2).

Він також містить кілька мікроелементів, таких як калій, залізо і цинк, але в невеликій кількості — менше 1% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) (2).

Резюме:

Мед — це солодка речовина, яке роблять бджоли з нектару квіткових рослин. Існує багато різних видів, але зазвичай в них багато калорій і вуглеводів, і тільки невелика кількість мікроелементів.

Багатий антиоксидантами

Високоякісний мед багатий декількома важливими антиоксидантами, такими як фенольні кислоти і флавоноїди , які можуть сприяти поліпшенню здоров’я (3, 4).

Антиоксиданти — це з’єднання, які допомагають боротися з вільними радикалами, що викликають захворювання, тим самим знижуючи ризик окисного пошкодження клітин.

Ці з’єднання відіграють центральну роль у здоров’ї і захворюваннях — деякі дослідження показують, що вони можуть захистити від хронічних захворювань, таких як хвороби серця, рак і цукровий діабет (5).

Більш того, кілька досліджень показали, що вживання певних видів меду, таких як гречаний мед, може підвищити антиоксидантний статус вашої крові (6, 7).

Резюме:

У меді багато антиоксидантів, таких як фенольні кислоти і флавоноїди, і його вживання в їжу може підвищити антиоксидантний статус вашої крові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Насіння базиліка: корисні властивості, застосування і протипоказання

Може поліпшити здоров’я серця

Заміна звичайного цукру на високоякісний мед у вашому раціоні харчування може поліпшити різні аспекти здоров’я серця, так як було виявлено, що він знижує деякі фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Наприклад, одне 30-денне дослідження, в якому порівнювався вплив столового цукру і меду на 55 осіб, показало, що мед допомагає знизити загальний рівень холестерину і рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ при одночасному підвищенні рівня «хорошого» холестерину ЛПВЩ (8).

Також вдалося знизити рівень тригліцеридів на 19% (8).

Крім того, дослідження на тваринах показали, що вживання меду може знизити систолічний артеріальний тиск (верхнє значення) — ще один важливий фактор ризику розвитку серцево-судинних захворювань (9, 10).

Резюме:

Дослідження на тваринах і людях показують, що заміна звичайного цукру на мед може допомогти знизити рівень холестерину, тригліцеридів і кров’яний тиск.

Сприяє загоєнню ран

В деяких формах народної медицини, таких як аюрведа, мед наноситься безпосередньо на шкіру, щоб допомогти загоєнню ран.

Вважається, що його ранозагоювальну властивість пов’язана з антибактеріальним ефектом і здатністю зменшувати зростання мікроорганізмів, які можуть викликати інфекцію (11, 12).

В одному невеликому дослідженні нанесення меду манука безпосередньо на діабетичні виразки на ногах було так само ефективно, як і використання традиційних засобів для їх загоєння, і сприяло загоєнню 97% виразок (13).

Аналогічним чином, інше дослідження за участю 30 людина показало, що додавання меду в перев’язувальні матеріали сприяло повного загоєння виразок приблизно у 43% пацієнтів, і ще 43% пацієнтів відчували поступове загоєння виразок діабетичної стопи через три місяці (14).

Тим часом, інші дослідження показують, що цей продукт бджільництва також може бути корисним для лікування шкірних захворювань, таких як псоріаз, дерматит і герпес (15, 16, 17).

Резюме:

Мед володіє антибактеріальними властивостями і може допомогти в лікуванні виразок і лікуванні шкірних захворювань, таких як псоріаз, дерматит і герпес.

краще, ніж рафінований цукор

Хоча в меді багато цукру і калорій, він все ж краще , ніж рафінований цукор.

у той час як рафінований цукор приносить мало користі в плані поживних речовин, мед містить антиоксиданти, в тому числі фенольні кислоти і флавоноїди (3, 4).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Сорго: що це таке, користь і шкода

Крім того, одне дослідження за участю 48 осіб з цукровим діабетом 2 типу показало, що, хоча мед підвищує рівень цукру в крові, він може робить це не настільки сильно, як столовий цукор (18).

Дослідження також показують, що використання меду замість столового цукру може знизити рівень тригліцеридів, а також загальний рівень холестерину і «поганого» холестерину ЛПНЩ, що сприяє підтримання нию здоров’я серця (8, 18).

Однак, хоча мед може бути кращим варіантом, ніж рафінований цукор, його все одно слід вживати в помірних кількостях, щоб запобігти несприятливі наслідки для вашого здоров’я.

Резюме:

Мед містить кілька антиоксидантів, таких як фенольні кислоти і флавоноїди. При використанні замість цукру, він підвищує рівень цукру в крові не настільки сильно і може допомогти знизити рівень холестерину і тригліцеридів.

Може сприяти збільшенню маси тіла

Мед має високий рівень вмісту цукру і калорій — одна столова ложка (21 грам) містить приблизно 64 калорії (2).

Хоча це може здатися не таким вже й великим кількістю, навіть кілька порцій в день можуть викликати накопичення калорій.

З часом це може призвести до збільшення ваги, особливо якщо інші дієтичні зміни не враховують ці додаткові калорії.

в меді також багато цукру, який швидко перетравлюється і може привести до різкого стрибка рівня цукру в крові, що призведе до збільшення почуття голоду і потенційному довгострокового збільшення ваги (19, 20).

більш того, дослідження послідовно пов’язують більш високий рівень споживання доданого цукру з більш високим ризиком збільшення ваги і ожиріння (21, 22).

Резюме:

Мед містить багато калорій і цукру, і може сприяти збільшенню ваги з плином часу.

Містить багато цукру

Незважаючи на користь для здоров’я, яка може бути пов’язана з вживанням меду, в ньому багато цукру, що може завдати шкоди вашому здоров’ю.

Фактично, дослідження показують, що дієти з високим вмістом цукру можуть бути пов’язані з ожирінням , запаленням, резистентністю до інсуліну, проблемами з печінкою і серцево-судинними захворюваннями (23, 24).

Надмірний рівень споживання цукру також може бути пов’язаний з більш високим ризиком депресії, деменції та навіть деяких видів раку (25 , 26, 27).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Майоран: що це таке, користь і шкода для здоров'я

Тому кращий спосіб скористатися потенційної користю меду — віддавати перевагу високоякісну натуральному меду і використовувати його для заміни хворих підсолоджувачів, таких як кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози або рафінований цукор.

Проте обов’язково розум еньшіте споживання і використовуйте його економно, щоб мінімізувати ризик побічних ефектів для здоров’я.

Резюме:

Мед — це солодкий продукт бджільництва, який може завдати шкоди вашому здоров’ю при вживанні у великих кількостях.

Як вибрати мед

Не весь мед однаковий.

Фактично, деякі неякісні бренди часто змішують його з сиропом, щоб скоротити витрати і максимізувати прибуток.

Хоча це може бути трохи дорожче, вибір високоякісного бренду сирого меду або покупка у бджолярів — це простий і ефективний спосіб гарантувати, що ви отримаєте максимальну віддачу від витрачених коштів.

На відміну від звичайного меду, сирі версії не пастеризуються, не фільтруються і не обробляються, що дозволяє їм зберігати їх потенційні природні властивості, що сприяють зміцненню здоров’я (28).

Більш того, вибір сирого сорти гарантує, що в вашому меді НЕ буде доданих сиропів або доповніть льних інгредієнтів, які можуть зменшити можливу користь.

Майте на увазі, що сирої мед ніколи не слід давати дітям молодше одного року через ризик розвитку ботулізму у дітей — серйозного захворювання, викликаного токсинами з певного штаму бактерій під назвою Clostridium botulinum .

Після одного року травна система, як правило, досить розвинена, щоб боротися з потенційно шкідливими токсинами і мінімізувати ризик захворювання (29).

Резюме:

Звичайний мед часто пастеризують, фільтрують, обробляють і змішують з сиропом, щоб знизити витрати. Купівля сирого меду у іменитого бренду або у місцевих перевірених бджолярів — кращий спосіб максимізувати потенційну користь для здоров’я.

Підіб’ємо підсумок

  • Мед був пов’язаний з користю для здоров’я, такий як зміцнення здоров’я серця, загоєння ран і поліпшення антиоксидантного статусу крові.
  • Проте надмірне споживання може викликати несприятливі наслідки через високий вміст цукру і високу калорійність.
  • Таким чином, краще всього використовувати мед в якості заміни столовому цукру і вживати його тільки в помірних кількостях.
  • Не дивлячись на це якщо ви обмежуєте себе і вибираєте високоякісний продукт, мед може стати частиною здорового, збалансованого раціону харчування.

Читайте також

Морква: користь і шкода для організму

elena elena

Ріпчасту цибулю: користь і шкода для організму

elena elena

Чим корисно кукурудзяне масло? Користь і шкода

elena elena

Кукурудзяне борошно: користь і шкода

elena elena

Цейлонський чай: склад, користь і шкода

elena elena

Морська сіль: лікувальні властивості і протипоказання, застосування

elena elena

6 смачних і корисних кісточкових фруктів

elena elena

Що таке цибуля-шалот? Склад, корисні властивості, ніж замінити

elena elena

Крабові палички: що це таке і чи можна їх їсти?

elena elena

Залишити коментар