Корисні продукти

Пангасіус: користь і шкода для організму

Однак багато людей, які їдять пангасіус, можуть не знати про проблеми, пов’язані з його вирощуванням на переповнених рибних фермах.

В цій статті наводяться факти про пангасіуса, що допомагають вирішити , чи слід вам є або уникати цю рибу.

Пангасіус: користь і шкода для організму width=»768″ height=»509″ />

Пангасіус — користь і шкода для організму людини

Що таке пангасіус і звідки він?

пангасіус — це риба з білим м’ясом, яка має нейтральний смак. Тому вона легко набуває смак інших інгредієнтів (1).

За даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень ( NOAA) , пангасіус вважається шостий за популярністю рибою в країні (2).

Пангасиус родом з річки Меконг в Азії. Однак найчастіше ця риба потрапляє на стіл кінцевим споживачам з рибних ферм у В’єтнамі (1).

Насправді, виробництво пангасіуса в дельті Меконгу у В’єтнамі є однією з найбільших галузей з розведення прісноводних риб в світі (3 ).

Раніше пангасіус називався азіатським сомом. У 2003 році FDA прийняло закон, згідно з яким тільки риба в сімействі ікталурові , в яку входить американський сом, але не пангасіус, може маркуватися або рекламуватися як сом (4).

Пангасиус з окремого, але родинного сімейства, званого Пангасіевие , і має наукову назву Pangasius hypophthalmus .

Він і подібні види риб мають також і інші назви — панга , сутчі, смугастий сом, в’єтнамський сом, тра, баса і — хоча це не акула — райдужна акула і сіамська акула. ​​

Резюме:

Пангасіус — риба з м’ясом білого кольору і нейтральним смаком. Її батьківщиною є річка Меконг в Азії, але зазвичай вона імпортується з в’єтнамських рибних ферм.

Харчова цінність, склад і калорійність пангасіуса

Вживання риби зазвичай рекомендується, так як вона містить пісний білок і корисні для серця жирні кислоти омега-3.

Вміст білка в пангасіуса є середнім у порівнянні з іншими рибами, але в ньому міститься дуже мало жиру омега-3 (1, 5).

У 113-грамової порції сирого пангасіуса міститься (5, 6, 7, 8):

  • Калорійність: 70 ккал.
  • Білок: 15 грам.
  • Жири: 1,5 грама.
  • Омега-3 жирні кислоти: 11 мг.
  • Холестерин: 45 грам.
  • Вуглеводи: 0 грам .
  • Натрій: 350 мг.
  • Ніацин: 14% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП).
  • Вітамін B12: 19% від РСНП.
  • Селен: 26% від РСНП.

Для порівняння, та ж порція лосося містить 24 грама білка і 1200-2400 мг жиру омега-3, в той час як американський сом містить 1 5 грамів білка і 100-250 мг жиру омега-3 в 113-грамової порції (9, 10, 11).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  ZMA спортивне харчування: користь, побічні ефекти, як приймати

Рівень вмісту натрію в пангасіус може бути вище або нижче, ніж показано вище, в залежності від того, скільки триполифосфата натрію (добавки для утримання вологи) використовується під час обробки (1).

Пангасиус є відмінним джерелом селену і хорошим джерелом ніацину і вітаміну B12. Проте кількість може варіюватися в залежності від того, що годують рибу (5, 8).

Однак пангасіус вигодовується не особливо здоровими кормами. Зазвичай їх годують рисовими висівками, соєю, рапсовим маслом і рибними субпродуктами. Соєві продукти і рапсове масло зазвичай генетично модифіковані, що викликає питання щодо їх безпечності (1, 3, 12).

Резюме:

Пангасиус має помірну харчову цінність, пропонуючи пристойну кількість білка, але дуже мало жиру омега-3. Основними вітамінами і мінералами, що містяться в м’ясі пангасіуса є селен, ніацин і вітамін B12. Використання добавки для збереження вологості м’яса збільшує вміст натрію.

Побоювання з приводу вирощування пангасіуса

Вплив рибницьких господарств, в яких вирощується пангасіус, на екосистему викликає серйозну заклопотаність (13).

у програмі Monterey Bay Aquarium’s Seafood Watch , вказується, що пангасіус — це риба, вживання якої слід уникати, оскільки деякі рибні ферми утворюють відходи, які незаконно скидаються в річки (3).

Неправильне видалення стічних вод викликає особливе занепокоєння, оскільки на рибних фермах, де вирощується пангасіус, використовується багато хімічних речовин, в тому числі дезінфікуючі засоби, протипаразитарні препарати і антибіотики.

Забруднення ртуттю — інша небезпека. Деякі дослідження виявили допустимі рівні ртуті в пангасіуса з В’єтнаму та інших південно-східних і південних районів Азії (14, 15, 16).

Проте інші дослідження показали, що рівень вмісту ртуті в цій рибі перевищує рекомендований межа Всесвітньої організації охорони здоров’я в 50% протестованих зразків (17).

Ці проблеми наводять на думку про необхідність поліпшення якості води на рибних фермах і поліпшення контролю якості риби в процесі імпорту.

Резюме:

Програма Monterey Bay Aquarium’s Seafood Watch рекомендує уникати вживання пангасіуса, оскільки на рибних фермах використовується багато хімічних речовин, які можуть забруднювати прилеглі води. Деякі, але не всі, аналізи показують, що м’ясо пангасіуса також може мати високий рівень ртуті.

Під час виробництва широко використовуються антибіотики

Пангасіус: користь і шкода для організму
Коли пангасіус і інша риба вирощуються на переповнених рибних фермах, ризик інфекційних захворювань у риб збільшується.

в одному дослідженні 70-80% зразків пангасіуса, що експортується до Польщі, Німеччини та України, були заражені вібріонами — родом бактерій, зазвичай викликають харчове отруєння молюсками у людей (15).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим корисно мигдальне молоко? Користь і шкода для здоров'я

Для боротьби з бактеріальними інфекціями пангасіуса часто регулярно дають антибіотики та інші ліки. Однак є й недоліки. Залишки антибіотиків можуть залишитися в рибі, і ліки можуть потрапити в довколишні води (18).

При дослідженні імпортних морепродуктів, пангасіус і інші азіатські морепродукти найчастіше перевищували межі залишків ліків. У В’єтнамі було зареєстровано найбільшу кількість порушень по залишкам ліків серед країн, що експортують рибу (19).

Насправді, 38 000 кілограм замороженого філе пангасіуса, імпортованого з В’єтнаму і розподіленого в США, були відкликані з-за невідповідності вимогам США з перевірки риби на наявність залишків ліків та інших забруднювачів (20).

Крім того, навіть якщо риба належним чином оглянута, а вміст антибіотиків та інших лікарських препаратах нижче допустимого рівня, їх часте використання може сприяти стійкості бактерій до ліків (18).

Деякі з тих же самих антибіотиків використовуються, щоб лікувати людські інфекції. Якщо вони надмірно використовуються і бактерії стають стійкими до них, це може залишити людей без ефективного лікування певних захворювань (18, 21).

Резюме:

На переповнених рибних фермах для боротьби з інфекціями зазвичай використовуються антибіотики. Зловживання антибіотиками збільшує ризик бактеріальної резистентності до них, що, в свою чергу, може знизити ефективність ліків у людей.

Ви можете є пангасіус через незнання

В ресторані або закусочної ви можете замовити пангасіус навіть не знаючи про це.

В дослідженні, проведеному Oceana — міжнародною організацією з охорони і захисту океану — пангасіус був одним з трьох видів риб, найбільш часто замінюють більш дорогу рибу.

насправді, пангасіус продавався в якості заміни 18 різних видів риб — найчастіше позначається як прісноводний окунь, групер або солея (22).

Таке неправильне позначення може відбутися в ресторанах, супермаркетах і на підприємствах з переробки морепродуктів. Іноді це неправильне маркування є навмисним шахрайством, оскільки пангасіус коштує недорого. В інших випадках це ненавмисно.

Морепродукти часто проходять довгий шлях від місця, де вони виловлені, до місця, де ви їх купуєте, що ускладнює відстеження їх походження.

Наприклад, власники ресторанів не можуть легко перевірити, що куплена ними коробка риби — це саме те, що на ній вказано.

Більш того, якщо вид риби не визначений, наприклад, якщо ви замовляєте сендвіч з рибою в ресторані, в якому не зазначений тип риби, це може бути пангасіус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Квашена капуста: користь і шкода для організму

в дослідженні рибних продуктів, які подаються в 37 ресторанах в південно-східному місті США, близько 67% страв, які просто вказані в меню як «риба», були стравами з пангасіуса (23).

Резюме:

Пангасіус іноді навмисно або випадково помилково називають іншим видом риби, наприклад, окунем, групер або Соле. Крім того, ресторани можуть не вказувати тип риби в деяких стравах, тому є велика ймовірність, що ви їли пангасіус, навіть не підозрюючи про це.

Розумний підхід до вживання пангасіуса і кращі альтернативи

Якщо вам подобається пангасіус, купуйте бренди, які мають екологічну сертифікацію у незалежній групи, такий як Aquaculture Stewardship Council . Такі бренди зазвичай включають логотип сертифікує агентства на упаковці.

Сертифікація вказує на зусилля по скороченню забруднюючих речовин, які можуть сприяти зміні клімату і шкодити якості води (24).

Крім того, не їжте сирого або недовареного пангасіуса. Готуйте рибу таким чином, щоб внутрішня температура досягала 62,8 ° C або вище, щоб знищити потенційно шкідливі бактерії, такі як вібріон.

Якщо ви вирішите відмовитися від вживання пангасіуса, існує багато хороших альтернатив. Що стосується риби з білим м’ясом, розгляньте серед іншого тихоокеанську тріску, пікша, європейську солею або камбалу (25).

Серед риби і морепродуктів, багатих омега-3 жирними кислотами, кращими варіантами, що не містять надмірну кількість ртуті , є дикий лосось, сардини, оселедець, скумбрія, анчоуси, тихоокеанські устриці і прісноводна форель (11).

Нарешті, постійно їжте різні види риби, а не один і того ж вигляду. Це допомагає знизити ризики, пов’язані з надмірним впливом потенційно шкідливих забруднюючих речовин на рибу одного типу.

Резюме:

Якщо ви їсте пангасіус, віддавайте перевагу бренду з екологічної сертифікаційної печаткою, наприклад, від Aquaculture Stewardship Council , і добре її готуйте, щоб вбити вібріон та інші шкідливі бактерії. Здорові альтернативи пангасіуса включають пікшу, солею, лосося і багато інших.

Підіб’ємо підсумок

  • Риба пангасіус має посередній профіль поживних речовин і її вживання найкраще уникати.
  • Вона вирощується на переповнених рибних фермах, де в надлишку використовуються хімічні речовини і антибіотики, викликаючи забруднення води і проблеми зі здоров’ям.
  • Іноді її неправильно маркують і продають як більш дорогу рибу. Якщо ви любите їсти цю рибу, вибирайте бренд з еко-сертифікатом.
  • Як правило, найкраще є різні види риб. Здорові альтернативи пангасіуса включають пікшу, солею, лосося і багато інших.

Читайте також

Що таке чай Ассам і корисний він для здоров’я?

elena elena

8 Дивних корисних властивостей каштанів

elena elena

Чим відрізняється масло від маргарину? Що корисніше?

elena elena

5 Корисних властивостей червоного винного оцту

elena elena

Чим відрізняється чорна малина від ожини?

elena elena

Ізюм: користь і шкода для організму людини

elena elena

Що таке масло кокум? Все що вам потрібно знати

elena elena

Ягоди годжі: користь і шкода, як приймати

elena elena

8 симптомів відміни кофеїну

elena elena

Залишити коментар