Оскільки вживання кави було пов’язано з численними корисними ефектами в відношення здоров’я, такими як зниження ризику розвитку цукрового діабету 2 типу та захворювань печінки, ви можете задатися питанням, чи робить каву в зернах такий же ефект.
Жування кавових зерен — особливо покритих шоколадом — стає все більш популярним способом отримання кофеїну.
В цій статті розглядаються потенційна користь і ризики, пов’язані з вживанням кавових зерен.
кавові зерна вживалися ще сотні років тому, або навіть більше.
Вважається, що до того, як кава стала напоєм, його боби часто змішували з тваринним жиром і споживали для підвищення рівня енергії (1).
Кавові зерна забезпечують організм тими ж поживними речовинами, що і чашка кави, але в набагато більш концентрованій формі.
Оскільки звичайну каву фільтрується і розбавляється водою, ви отримуєте тільки частина кофеїну та інших речовин, що містяться в цільних кавових бобах.
Більш того, вживання кавових зерен, а не вживання напою, може привести до більш швидкому всмоктуванню кофеїну через слизову оболонку рота (2, 3).
Як корисні, так і шкідливі ефекти кави посилюються, коли боби споживаються цілком.
Тому найкраще вживати кавові зерна в помірних кількостях.
Проте зелені кавові зерна — які є сирими — не дуже приємні для вживання в їжу. Вони мають гіркий, деревне смак і їх важко жувати. Смажені кавові зерна трохи м’якше.
Покриті шоколадом обсмажені кавові зерна часто продаються в якості закуски, і їх легко знайти в магазині.
Резюме:
Кава в зернах безпечний для вживання. Проте кавові зерна рекомендується вживати в помірних кількостях, тому що вони містять більше концентроване кількість поживних речовин, ніж рідкий кави.
Хоча багато досліджень вивчали корисні властивості кави як напою, лише деякі досліджували вплив вживання цілісних кавових зерен.
Проте споживання кавових бобів, ймовірно, приносить ту ж користь здоров’ю, що і вживання напою. Ось деякі потенційні корисні властивості цілісних кавових зерен.
Кава в зернах містить потужні антиоксиданти, найбільш поширеним з яких є хлорогенова кислота — поліфенол, що сприяє зміцненню здоров’я (4) .
Дослідження показують, що хлорогенова кислота може знизити ризик розвитку цукрового діабету і здатна боротися із запаленням. Деякі дослідження припускають, що вона може також мати протираковими властивостями (5, 6, 7, 8).
Кількість хлорогенова кислоти в кавових зернах варіюється в залежності від типу кавових бобів і методів обсмаження (9).
Фактично, обсмажування може привести до втрати хлорогенова кислоти на 50-95% — хоча кавові зерна і раніше вважаються одним з кращих джерел цього поліфенолу (10).
Кофеїн є природним стимулятором, який міститься в різних продуктах і напоях, включаючи каву і чай.
в середньому вісім кавових зерен містять стільки ж кофеїну, скільки містить одна чашка кави.
Ваш організм засвоює кофеїн з цілісних кавових зерен швидше, ніж з рідкого кави (2, 3).
кофеїн впливає на ваш мозок і центральну нервову систему, що дає багато корисних ефектів. Наприклад, ця речовина може підвищити рівень енергії і уважність, поліпшити настрій, пам’ять і продуктивність (11, 12, 13).
Одне дослідження показало, що вживання 2 чашок кави з 200 мг кофеїну — еквівалент приблизно 17 кавових зерен — було таким же ефективним, як 30-хвилинний сон, в зменшенні кількості помилок при водінні (14).
в іншому дослідженні 60 мг кофеїну — близько 1 еспресо або 5 кавових зерен — привели до поліпшення почуття задоволеності , настрою і уваги (15).
Все це відбувається за рахунок того, що кофеїн пригнічує гормон аденозин, який викликає сонливість і втому (16).
Ця хімічна речовина також може поліпшити фізичну працездатність і зниження маси тіла, покращуючи обмін речовин (17, 18).
Обсерваційні дослідження показують, що кава має також інші корисні властивості, включаючи зниження ризику розвитку таких захворювань і станів (19 , 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26):
Дослідження на тваринах і людях також показують, що екстракт зеленого кавового зерна може знижувати артеріальний тиск у людей з високим тиском (27, 28, 29).
Однак майте на увазі, що ці корисні властивості були виявлені в наглядових дослідженнях, а не в строгих контрольованих дослідженнях. Отже, перш ніж можна буде зробити тверді висновки необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Кавові зерна є концентрованим джерелом антиоксидантів і кофеїну. Вони володіють протизапальними властивостями, які захищають від певних захворювань і підвищують рівень енергії і настрій.
У той час як вживання кавових зерен в помірних кількостях є абсолютно безпечним для здоров’я, їх споживання в занадто великій кількості може викликати проблеми. Крім того, деякі люди чутливі до речовин в кавових бобах, які можуть привести до неприємних побічних ефектів.
Деякі сполуки в кавових зернах можуть викликати розлад шлунка у деяких людей.
Це пов’язано з тим, що кофеїн та інші сполуки під назвою катехол, присутні в кавових зернах, підвищують кислотність шлунка (30, 31).
Це може привести до печії — станом, при якому шлункова кислота попадя в ваш стравохід викликає відчуття печіння.
Вживання кавових зерен може також викликати здуття живота, нудоту і розлад шлунка (32, 33).
в деяких дослідженнях відзначається, що використання екстракту зеленого кавового зерна в більш високих дозах викликало діарею і розлад шлунка у людей з чутливим шлунком (34).
Якщо ви страждаєте від печії або інших проблем зі шлунком, вам можливо слід уникати або обмежувати споживання кави та кавових зерен.
У деяких людей вживання кави має проносну дію (35).
Кофеїн, очевидно, не є винуватцем проносного ефекту, так як було виявлено, що кава без кофеїну також підсилює дефекацію (36).
Хоча і рідко, навіть низькі дози кави з кофеїном можуть викликати діарею (33).
Люди із захворюваннями кишечника, такими як запальні захворювання кишечника (ВЗК) або синдром роздратованого кишечника (СРК), повинні вживати кавові зерна з обережністю.
Хоча кофеїн в кавових зернах може дати вам такий необхідний заряд енергії, він також може привести до проблем зі сном — особливо у людей, чутливих до кофеїну (37).
Дослідження показують, що люди, які чутливі до кофеїну або споживають його занадто багато, піддаються більшому ризику виникнення проблем із засипанням і сном, що може викликати денний виснаження (38).
Ефект кофеїну може тривати до 9,5 годин після вживання (39).
Якщо кофеїн впливає на ваш сон, зменшите кількість, яке ви споживаєте протягом дня, і уникайте його вживання зовсім близько до сну.
Високий рівень споживання кофеїну пов’язаний з іншими неприємними і потенційно небезпечні побічні ефекти, включаючи:
Якщо ви чутливі до кофеїну, боретеся з тривогою або вагітні, найкраще обмежувати або уникати вживання кавових зерен.
Аналогічним чином, якщо ви відчуваєте симптоми абстиненції, поп робуйте зменшити споживання кофеїну поступово.
Резюме:
Вживання в їжу занадто великої кількості кавових зерен може викликати широкий спектр негативних наслідків, таких як печія, розлад шлунка , прискорене спорожнення кишечника, проблеми зі сном, занепокоєння і ускладнення вагітності.
Кількість кавових зерен, яке ви можете безпечно вживати, зводиться до безпечного рівня кофеїну.
Хоча переносимість кофеїну варіюється, разові дози до 200 мг і споживання до 400 мг в день — близько 4 чашок натуральної кави — вважаються безпечними для дорослих. Перевищення цих доз може негативно вплинути на ваше здоров’я (47).
В даний час недостатньо даних для визначення безпечних рівнів кофеїну для дітей і підлітків, і вони, ймовірно, будуть більш чутливими до його дії.
Кількість кофеїну в кавових зернах залежить від розміру, сорту і тривалості обсмаження.
Наприклад, в кавових зернах робусти зазвичай міститься приблизно вдвічі більше кофеїну, ніж в кавових зернах арабіки.
в середньому в кавових зернах, покритих шоколадом, міститься близько 12 мг кофеїну на один кавовий біб, включаючи кофеїн в шоколаді (48).
Це означає, що дорослі можуть з’їсти близько 33 покритих шоколадом кавових зерен, які не перевищуючи рекомендований безпечний рівень кофеїну. Проте ці частування можуть також містити надмірну кількість калорій, велика кількість жиру і доданий цукор — так що краще обмежити рівень їх споживання.
Більш того, якщо ви споживаєте кофеїн з інших продуктів, напоїв або добавок, вам необхідно зменшити споживання кави в зернах, щоб уникнути неприємних побічних ефектів.
Резюме:
Рівень кофеїну в кавових зернах варіюється в залежності від методів обсмаження і типу бобів . У той час як ви можете з’їсти досить багато, не перевищуючи безпечних меж кофеїну, різновиди закусок часто покриті шоколадом і можуть бути шкідливими для здоров’я, якщо вживати в надлишку.
Вони зручні, легко засвоюються і містять комбінацію поживних речовин, які, як вважається, сприяють більш швидкому…
22.08.2018 Гормони і клімакс. Гормональна терапія Гормони при клімаксі сприяють зменшенню вираженості неприємних симптомів і…
21.08.2018 Причини зниженого тестостерону у чоловіків Тестостерон - це основний чоловічий статевий гормон. Він виробляється…
Деякі види крохмалю стійкі (резистентні) до перетравлювання, звідси і термін "резистентний крохмаль». Однак лише деякі…
На жаль, деякі сорти вина можуть містити небезпечний рівень цього хімічного елемента. Частково це пов'язано…
Хоча самі банани багаті поживними речовинами, ви можете задатися питанням, чи можна те ж саме…