Корисні продукти

Як зрозуміти що авокадо зіпсувався: 5 способів

Після дозрівання у вас є вузьке вікно часу — зазвичай кілька днів — до того, як фрукти починають псуватися (1).

Ви можете задатися питанням, як визначити, коли авокадо зіпсувався і не годиться до вживання.

Ось 5 ознак того, що авокадо зіпсувався.

Як зрозуміти що авокадо зіпсувався: 5 способів

Як дізнатися, що авокадо зіпсувалося?

1. Надмірно м’який з пом’ятою шкіркою

При перевірці на стиглість, використовуйте долоню, щоб акуратно стиснути авокадо. Не натискайте на фрукти пальцями, так як це може пошкодити м’якоть.

Якщо авокадо дуже твердий і не піддається натиснень взагалі, значить, він недозрілий. Якщо він піддається трохи, він, ймовірно, дозрів і готовий до вживання.

Однак, якщо здавлювання залишає невеликі поглиблення, фрукт може бути занадто стиглим для нарізки і з нього краще приготувати пюре.

перезрілих і, ймовірно, зіпсований плід, може бути якщо при натисканні залишаються великі вм’ятини і плід стає м’яким.

Крім того, якщо авокадо вже має вм’ятини до того, як ви стиснете його, він, ймовірно, вже почав псуватися (2).

Резюме:

Якщо ви акуратно стискаєте авокадо в долоні, і на ньому утворюються великі вм’ятини в місці, де ви натиснули, плід перезрілий і, ймовірно, зіпсований.

2. Почорніла шкірка

Деякі види авокадо зазнають виразні зміни кольору шкірки в міру дозрівання, особливо сорт Хасс, на частку якого припадає близько 80% авокадо, що вживаються в їжу у всьому світі (3).

Коли авокадо Хасс в повному обсязі дозрів, він має нерівну яскраво-зелену шкірку. При дозріванні він стає темно-зеленим або коричневим. Якщо шкірка виглядає майже чорної і плід при дотику здається м’яким, він перезріло і, ймовірно, зіпсований.

Інші сорти, в тому числі Зута і Фуерте, зберігають свій зелений колір шкірки незалежно від того, наскільки вони зрілі. Використовуйте інші методи, такі як почуття відваги, щоб визначити, дозріли вони чи зіпсувалися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи корисна курка для вашого здоров'я?

Резюме:

Хасс — найбільш поширений сорт авокадо — коли перезріває або псується має почорнілу шкірку. Проте інші сорти зберігають свій зелений колір при перезріванні.

3. Темна, смугаста м’якоть

Після того, як ви поріже авокадо, визначити, зіпсувався чи він набагато легше. Звичайно, цей варіант підходить тільки якщо ви вже купили фрукт.

Авокадо, який готовий до вживання, має світло-зелене м’якоть. Гнила м’якоть має коричневі або чорні плями (2).

Проте ізольоване коричнева пляма може бути пов’язано з вм’ятинами, а не з широко поширеною псуванням, і може бути зрізано.

Інший можлива ознака гниття — темні смуги в м’якоті.

Проте деякі авокадо, особливо зібрані з молодих дерев, можуть мати темні смуги, навіть якщо вони не гнилі. Якщо фрукт виглядає добре і не має поганого смаку, його можна їсти.

Точно так же текстура авокадо може бути нерівною, коли він зіпсований. Проте якщо немає інших ознак гниття, це не обов’язково погано. Волокнисту текстуру також можна віднести до умов вирощування (2).

Резюме:

М’якоть зіпсованого авокадо має темні плями і смугасту текстуру, яка має поганий смак. Проте ізольовані області зі змінами кольору можуть бути пов’язані з вм’ятинами.

4. За смаком або запахом

Стиглі авокадо мають приємний, злегка солодкуватий аромат і трохи горіховий смак. У міру того як плід псується, у нього може зіпсуватися смак і запах.

Якщо він має кислий смак або запах, він може мати бактеріальну псування і повинен бути викинутий (2).

хімічний запах і смак можуть означати, що він прогірклий. Це може статися, коли кисень або мікроби ушкоджують, або розщеплюють ненасичений жир плода (4).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  10 способів, як підвищити рівень глутатіону в організмі

прогірклому може привести до утворення потенційно токсичних сполук. Не їжте авокадо, якщо вважаєте, що він прогірклий (5).

Смак зіпсованих авокадо може варіюватися, але за смаком зазвичай легко визначити, зіпсувався він.

За запахом, смаком, дотику і візуальним оглядом ви можете визначити, зіпсувався чи авокадо.

Резюме:

Кислий смак або запах, а також прогірклий аромат і хімічний смак означають, що авокадо зіпсований, і ви повинні відмовитися від нього.

5. Цвіль

Цвіль на авокадо зазвичай біла або сіра і виглядає пухнастою. Чи не вдихайте її, так як ви можете вдихати спори цвілі і викликати проблеми з диханням, якщо у вас алергія на неї.

Уникайте покупки авокадо з цвіллю на зовнішній стороні, так як вона може проникнути в м’якоть і викликати псування всього плоду.

Якщо ви поріже авокадо і побачите цвіль, відмовтеся від усього плода. Хоча ви можете бачити цвіль тільки в одній області, вона може легко поширюватися через м’якоть. Не намагайтеся врятувати плід (6).

Резюме:

Цвіль — явна ознака того, що авокадо зіпсований. Ви повинні відмовитися від усього плода, так як цвіль може поширюватися через м’якоть, але може не бути повністю видимої.

Безпека перестиглих авокадо

Чи безпечно вживати перезрілий авокадо, залежить від типу розкладання і того, наскільки довго він залишається перестиглих.

Оскільки дозрівання починається з кінця стебла і прогресує вниз, ви можете використовувати частину перезрілого плода, якщо м’якоть тільки почала корічневеть.

Тим не менш не їжте змінили колір ділянки авокадо, так як вони не будуть мати гарного смаку. Крім того, не намагайтеся врятувати будь-яку частину згірклого, кисло-пахне або цвілого авокадо, так як це може викликати у вас захворювання (2, 5, 6).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Часник: користь і шкода для здоров'я

Майте на увазі, що після того, як ви поріже авокадо, м’якоть починає корічневеть через вплив кисню. Це природний процес, схожий на те, як яблука стають коричневими при нарізці. Якщо ви вважаєте це неапетитним, зніміть коричневий шар і з’їжте інше (7).

Щоб звести до мінімуму потемніння ділянок зрізу, змастіть м’якоть лимонним соком і зберігайте в холодильнику в закритому посуді.

якщо будете уважно стежити за авокадо і зберігати його в холодильнику, щоб уповільнити процес дозрівання ви можете зменшити кількість відходів.

Надмірно м’які, але незіпсовані авокадо безпечні для вживання і можуть використовуватися для приготування гуакамоле, смузі, заправок для салатів і випічки.

Резюме:

Якщо перезрілий авокадо має прекрасний смак, ви можете з’їсти його, але обов’язково уникайте зіпсованих. Чим більше погіршується якість авокадо, тим більша ймовірність того, що він стане прогірклим або цвілим, що може викликати у вас захворювання.

Підіб’ємо підсумок

  • Авокадо зіпсований, якщо він м’який при стисненні, коричневий або пліснявий всередині, і він став прогірклим на смак або кислим на запах.
  • Ви можете врятувати частину фруктів, якщо вони тільки починають корічневеть всередині, а інша частина фрукта добре виглядає і пахне, і має прекрасний смак.
  • уважно огляньте авокадо в магазині і уважно стежте за ним будинку, щоб уникнути необхідності викидати його.

Читайте також

Чи корисна курка-гриль для здоров’я?

elena elena

Чим відрізняється чорна малина від ожини?

elena elena

13 Кращих горіхів і насіння для кетогенной дієти

elena elena

Тріска: користь і шкода для організму людини

elena elena

Чорниця: користь і шкода для здоров’я жінки і чоловіки

elena elena

7 Доведених корисних властивостей ананасового соку

elena elena

Що таке мескаль і чим він відрізняється від текіли?

elena elena

Самі низьковуглеводні крупи: 8 кращих варіантів

elena elena

Кисла (кислотна) вода: що це, користь і шкода

elena elena

Залишити коментар