Ось 7 причин, чому кава може бути одним з найкорисніших напоїв на планеті.
Чим корисний кави для здоров’я людини? Користь кави для організму
1. Кава може зробити вас розумнішим
Кава не тільки не дає вам спати — він також може зробити вас розумнішим.
Активним інгредієнтом в каві є кофеїн, який є стимулятором і найбільш часто вживаним психоактивних речовиною в світі.
кофеїн працює у вашому мозку, блокуючи дію ингибирующего нейромедіатора під назвою аденозин.
блокуючи інгібуючу дію аденозину кофеїн фактично підсилює збудження нейронів в мозку і вивільнення інших нейромедіаторів, таких, як дофамін і норадреналін (1, 2).
У багатьох контрольованих дослідженнях вивчався вплив кофеїну на мозок, демонструючи, що кофеїн може тимчасово поліпшити настрій, час реакції, пам’ять, пильність і загальну функцію мозку (3).
для отримання додаткової інформації про потенційну користь кави для здоров’я мозку ознайомтеся з цією статтею.
Резюме:
Кофеїн блокує гальмівний нейромедіатор в мозку, тим самим надаючи стимулюючий дія. Контрольовані дослідження показують, що кофеїн покращує настрій і роботу мозку.
2. Кава може допомогти вам спалювати жир і покращує фізичну працездатність
Є вагома причина, чому кофеїн присутній в більшості комерційних жиросжигающих добавок.
Кофеїн, частково завдяки його стимулюючій дії на центральну нервову систему, прискорює метаболізм і збільшує окислення жирних кислот (4, 5, 6).
Він також може поліпшити спортивні результати декількома способами, в тому числі шляхом мобілізації жирних кислот з жирових тканин (7, 8).
в двох окремих метааналізах було виявлено, що кофеїн підвищує фізичну продуктивність в середньому на 11-12% (9, 10).
Резюме:
Кофеїн підвищує швидкість метаболізму і допомагає мобілізувати жирні кислоти з жирових тканин. Це також може підвищити фізичну працездатність.
3. Кава може значно знизити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу
Цукровий діабет 2 типу — це хвороба, пов’язана зі способом життя, яка досягла масштабів епідемії. За кілька десятиліть ризик розвитку цього захворювання збільшився в 10 разів, і в даний час вражає близько 300 мільйонів чоловік.
Це захворювання характеризується високим рівнем глюкози в крові через резистентності до інсуліну або нездатність виробляти інсулін.
В обсервацій дослідженнях кави неодноразово асоціювався з більш низьким ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу. Зниження ризику коливається від 23% до 67% (11, 12, 13, 14).
У великій оглядовій статті було розглянуто 18 досліджень, в яких взяли участь 457 922 учасника. Кожна додаткова чашка кави в день знижувала ризик розвитку цукрового діабету 2 типу на 7%. Чим більше люди пили каву, тим нижче був їх ризик (15).
Резюме:
Вживання кави пов’язане з різко зниженим ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу . Люди, які п’ють кілька чашок кави в день, мають найменшу ймовірність розвитку цукрового діабету.
4. Кава може знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера і Паркінсона
Кава може не тільки зробити вас розумнішим за короткий термін, але і захистити ваш мозок в літньому віці.
Хвороба Альцгеймера є найбільш поширеним нейродегенеративних захворюванням в світі і основною причиною деменції.
в проспективних дослідженнях у людей, що п’ють каву, ризик розвитку хвороби Альцгеймера і деменції знижується на 60% (16).
Хвороба Паркінсона є другим найбільш поширеним нейродегенеративних захворюванням, що характеризується загибеллю дофамін-генеруючих нейронів в мозку. Кава може знизити ризик розвитку хвороби Паркінсона на 32-60% (17, 18, 19, 20).
Резюме:
Кава пов’язаний з набагато більш низьким ризиком розвитку деменції і нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера і Паркінсона.
5. Кава може бути дуже корисним для печінки
Печінка є чудовим органом, який виконує сотні життєво важливих функцій в вашому організмі.
Вона вразлива для сучасних дієтичних помилок, таких як надмірне вживання алкоголю або фруктози.
Цироз є кінцевою стадією пошкодження печінки, викликаного такими захворюваннями, як алкоголізм і гепатит, де тканина печінки в значній мірі замінено рубцевої тканиною.
Численні дослідження показали, що кава може знизити ризик розвитку цирозу на 80%. Ті, хто пив 4 або більше чашок кави в день, відчували найбільш сильний ефект (21, 22, 23).
Кава може також знизити ризик розвитку раку печінки приблизно на 40% (24, 25).
Резюме:
Кава, мабуть, захищає від деяких захворювань печінки, знижуючи ризик розвитку раку печінки на 40% і ризик розвитку цирозу на 80%.
6. Кава може знизити ризик передчасної смерті
Багато людей все ще думають, що кава шкідлива для здоров’я.
Це не дивно, оскільки загальноприйнята думка зазвичай розходиться з тим, що говорять дослідження.
Але каву насправді може допомогти вам жити довше.
У великому проспективному обсерваційному дослідженні вживання кави було пов’язано з більш низьким ризиком смерті з усіх причин (26).
Цей ефект особливо виражений у людей з цукровим діабетом 2 типу. Одне дослідження показало, що у тих, хто п’є каву ризик смерті протягом 20 років був на 30% нижче (27).
Резюме:
В проспективних обсервацій дослідженнях вживання кави було пов’язано з більш низьким ризиком смерті, особливо у людей з цукровим діабетом 2 типу.
7. Кава багатий поживними речовинами і антиоксидантами
Багато з живильних речовин в кавових зернах перетворюють його в кінцевий напій, який насправді містить пристойну кількість вітамінів і мінералів.
Одна чашка кави містить ( в% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)) (28):
- Пантотеновакислота (вітамін B5) : 6% від РСНП
- Рибофлавін (вітамін B2) : 11% від РСНП
- Ніацин (вітамін B3) : 2% від РСНП
- Тіамін (вітамін B1) : 2% від РСНП
- Калій : 3% від РСНП
- Марганець : 3% від РСНП
Це може здатися не такою великою кількістю, але якщо ви п’єте кілька чашок кави в день, то ці кількості можуть багаторазово бути збільшеними.
кава також містить величезну кількість антиоксидантів.
Фактично, кава є одним з кращих джерел антиоксидантів в раціоні харчування современ ного людини, навіть перевершуючи багато фруктів і овочі (29, 30, 31).
Резюме:
Кава містить пристойну кількість вітамінів і мінералів. Він є також одним з кращих джерел антиоксидантів в раціоні харчування сучасної людини.
Підіб’ємо підсумок
- Хоча помірний рівень споживання кави корисний для вас, вживання занадто великої кількості кави може бути шкідливим .
- Крім того, майте на увазі, що деякі наукові докази не є надійними. Багато з перерахованих вище досліджень носили наглядова характер. Такі дослідження можуть тільки показати зв’язок, але не можуть довести, що саме кава приніс користь.
- Якщо ви хочете отримати користь від вживання кави, уникайте додавання цукру. І якщо вживання кави впливає на ваш сон, не пийте його після двох годин дня.
- Але, врешті-решт, вірно одне: кава може бути найкориснішим для здоров’я напоєм на планеті.