Корисні продукти

Корисніше чи рожева гімалайська сіль кухонної солі?

Багато людей стверджують, що вона багата мінералами і неймовірно корисна для здоров’я.

З цих причин вважається, що харчова рожева гімалайська сіль набагато корисніше звичайної кухонної солі.

Проте досліджень щодо корисних властивостей рожевої гімалайської солі було проведено дуже мало, і інші люди наполягають на тому, що заяви про її користь для здоров’я є не більше ніж спекуляцією.

В цій статті розглядаються ключові відмінності між рожевої гімалайської сіллю і звичайної харчової сіллю, і оцінюються докази того, який вид солі корисніше для здоров’я.

Корисніше чи рожева гімалайська сіль кухонної солі?

чи дійсно рожева гімалайська сіль корисніше, ніж кухонна сіль ?

Що таке сіль?

сіль — це мінерал, в основному складається із з’єднання під назвою хлорид натрію.

сіль містить так багато хлориду натрію — близько 98% по вазі — що більшість людей використовують слова «сіль» і «натрій» взаємозамінні.

сіль може бути отримана шляхом випарювання солоної води або вилучення твердої солі з підземних соляних шахт.

Перш ніж потрапити в ваш продуктовий магазин, їдальня сіль також проходить процес очищення, щоб видалити домішки і будь-які інші мінерали, крім хлориду натрію.

для поглинання вологи в сіль іноді додаються антизлежувач, а йод часто включається, щоб допомогти споживачам запобігти дефіциту йоду.

протягом тисячоліть люди використовували сіль для поліпшення смаку і збільшення терміну придатності продуктів.

Цікаво, що натрій також грає важливу роль в деяких біологічних функціях, включаючи баланс рідини, нервову провідність і скорочення м’язів (1, 2, 3).

З цієї причини сіль або натрій абсолютно необхідно мати в своєму раціоні.

Проте багато медичних працівників стверджують, що занадто багато натрію може призвести до високого кров’яного тиску і серцево-судинних захворювань, хоча недавні дослідження поставили під сумнів пов про давнє твердження (4).

Через потенційну небезпеку вживання занадто великої кількості кухонної солі багато людей стали використовувати рожеву Гімалайську сіль, вважаючи її більш корисною для здоров’я альтернативою.

Резюме:

Сіль складається в основному з хлориду натрію і допомагає регулювати важливі процеси в організмі. Потенційно шкідливий вплив занадто великої кількості солі змусило багатьох людей замість цього почати використовувати рожеву Гімалайську сіль.

Що таке рожева гімалайська сіль?


Рожева гімалайська сіль — це сіль рожевого кольору, що видобувається на соляному руднику Хевра, розташованому недалеко від Гімалаїв в Пакистані.

Соляна шахта Хевра є однією з найстаріших і найбільших соляних шахт в світі.

Вважається, що видобувається на цьому руднику рожева гімалайська сіль утворилася мільйони років тому в результаті випаровування древніх водойм.

сіль екстрагується вручну і піддається мінімальній обробці з отриманням неочищеного продукту, який не містить добавок і вважається набагато більш реальним, ніж кухонна сіль.

Як і кухонна сіль, харчова рожева гімалайська сіль в основному складається з хлориду натрію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи корисно масло канола? Все що вам потрібно знати

Проте природний процес видобутку призводить до того, що рожева гімалайська сіль містить багато інших мінерали і мікроелементи, яких немає в звичайної кухонної солі.

Деякі люди вважають, що вона може містити до 84 різних мінералів і мікроелементів. Фактично, саме ці мінерали, особливо залізо, надають йому характерний рожевий колір.

Резюме:

Рожеву Гімалайську сіль збирають вручну в соляній шахті Хевра в Пакистані. Ця сіль мінімально оброблена, що робить її натуральної альтернативою звичайної кухонної солі.

Застосування рожевої гімалайської солі

Рожева гімалайська сіль має кілька дієтичних і недієтичних застосувань.

ви можете їсти рожеву сіль і готувати їжу з її додаванням

Загалом, ви можете готувати їжу, додаючи рожеву гімалайську сіль так само, як звичайну кухонну сіль.

Велику рожеву сіль можна використовувати для додавання в супи, рагу, каші, макарони та ін., а також використовувати для приготування м’яса.

Дрібну рожеву гімалайську сіль можна використовувати як звичайну столову сіль, додаючи її в салати і яєчню.

Міркування щодо готування їжі з додаванням рожевої солі

Всякий раз, коли ви вимірюєте яку-небудь сіль за обсягом, важливо враховувати, наскільки добре вона подрібнена.

Можливо, вам доведеться використовувати більшу кількість крупної солі, щоб відповідати солоності сильно подрібнений ної солі. Це пов’язано з тим, що частинки дрібної рожевої солі знаходяться ближче один до одного, ніж більші кристали, тому в певному обсязі її більше.

Наприклад, 1 чайна ложка дрібної солі будь-якого типу може містити близько 2300 мг натрію, тоді як 1 чайна ложка крупної солі буде містити менше натрію в залежності від розміру кристалів, але може містити щонайменше 2000 мг натрію.

Крім того, рожева гімалайська сіль містить трохи менше хлориду натрію, ніж звичайна кухонна сіль, що ви повинні враховувати при приготуванні їжі.

Існуючі рекомендації для більшості дорослих людей говорять, що необхідно споживати не більше 2300 мг натрію в день. Це дорівнює приблизно 1 чайній ложці (6 грамів) дрібної солі (5).

Проте, коли ви використовуєте рожеву Гімалайську сіль, краще перевірити етикетку, так як рівень вмісту натрію може сильно відрізнятися в залежності від бренду .

недієтичних застосування

у той час як рожева гімалайська сіль має кілька дієтичних застосувань, існує також ряд популярних нехарчових застосувань.

рожева гімалайська сіль використовується в деяких солях для ванн, які, як стверджують, покращують стан шкіри і заспокоюють запалені м’язи.

З рожевої гімалайської солі також часто виготовляються соляні лампи і використовуються для видалення забруднюючих повітря речовин. Ці лампи складаються з великих блоків солі з внутрішнім джерелом світла, який нагріває сіль.

Крім того, час, проведений в штучних соляних печерах, утворених з рожевої гімалайської солі, популярно серед людей, що прагнуть полегшити проблеми зі шкірою і диханням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим корисно кип'ячене молоко? Користь і шкода

Але дослідження, підтримують ці три недієтичних застосування рожевої гімалайської солі, відносно слабкі. Для підтвердження цих тверджень необхідні додаткові дослідження.

Резюме:

Ви можете використовувати рожеву Гімалайську сіль, як звичайну сіль, коли готуєте їжу. Солі для ванн, соляні лампи і соляні печери є популярним недієтичних застосуванням рожевої гімалайської солі.

Рожева гімалайська сіль містить більше мінералів

Як кухонна сіль, так і рожева гімалайська сіль складаються в основному з хлориду натрію, але рожева гімалайська сіль містить до 84 інших мінералів і мікроелементів.

до них відносяться такі поширені мінерали, як калій і кальцій, а також менш відомі мінерали, такі як стронцій і молібден.

в одному дослідженні було проаналізовано мінеральний склад різних видів солей, включаючи рожеву гімалайську сіль і звичайну столову сіль (6).

Нижче наводиться порівняння відомих мінералів, виявлених в одному грамі цих двох солей:
Гімалайська рожева сіль Кухонна сіль Кальцій 1,6 мг 0,4 мг Калій 2,8 мг 0 , 9 мг Магній 1,06 мг 0,0139 мг Залізо 0,0369 мг 0,0101 мг Натрій 368 мг 381 мг
Як бачите, кухонна сіль може містити більше натрію, але рожева гімалайська сіль містить більше кальцію, калію, магнію і заліза (6).

Проте кількість цих мінералів в рожевої гімалайської солі дуже і дуже мало.

Вони присутні в таких малих кількостях, що, наприклад, для того щоб отримати рекомендований добове кількість калію потрібно з’їсти 1,7 кг рожевої гімалайської солі. Зайве говорити, що це нереальна кількість солі для споживання.

Здебільшого, додаткові мінерали в рожевої гімалайської солі знаходяться в таких невеликих кількостях, що вони навряд чи принесуть вам якусь користь для здоров’я.

Резюме:

Рожева гімалайська сіль містить кілька мінералів, яких немає в звичайній солі. Проте ці мінерали знаходяться в дуже невеликих кількостях і навряд чи принесуть користь для здоров’я.

Правдиві чи заяви про користь рожевої солі для здоров’я?


Незважаючи на те, що рожева гімалайська сіль містить лише невелику кількість додаткових мінералів, багато людей до сих пір стверджують, що вона може мати ряд корисних властивостей.

Правда в тому, що більшість цих тверджень не підтверджені дослідженнями.

Ось деякі з поширених заяв про користь рожевої гімалайської солі для здоров’я:

  • Покращує стан при респіраторних захворюваннях
  • Приводить в баланс рН організму
  • Зменшити ознаки старіння
  • Поліпшити якість сну
  • Регулює рівень цукру в крові
  • Збільшує лібідо

Деякі з тверджень про користь, пов’язаних з нехарчових застосуванням рожевої гімалайської солі, можуть бути засновані на наукових дослідженнях.

Використання соляних печер для ле чення різних захворювань легких було оцінено в декількох дослідженнях. Результати припускають, що може бути деяка користь, але в цілому необхідні більш ретельні дослідження для вивчення їх ефективності (7, 8, 9).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Яке масло корисніше топлене або звичайне вершкове?

З іншого боку, деякі з цих заяв про вплив рожевої солі на здоров’я на насправді пов’язані зі звичайними функціями хлориду натрію в організмі, тому ви отримаєте ці корисні ефекти від будь-якого виду солі.

Наприклад, дослідники виявили, що раціони харчування з дуже низьким вмістом солі можуть викликати проблеми зі сном (10) .

Це говорить про те, що для якісного сну може знадобитися достатня кількість солі. Проте дослідження не вивчало рожеву Гімалайську сіль, і це, ймовірно, пов’язано з функцією хлориду натрію в будь-який солі.

Крім того, мінерали в рожевої гімалайської солі не присутні в досить великих кількостях, щоб надавати якесь або вплив на баланс рН організму. Ваші легені і нирки дуже добре регулюють рН вашого тіла без допомоги рожевої гімалайської солі.

Крім того, рівень цукру в крові, старіння і лібідо в основному контролюються іншими чинниками, окрім солі у вашому раціоні, і просто немає наукових досліджень, що дозволяють припустити, що вживання рожевої гімалайської солі може принести користь будь-якого з цих аспектів вашого здоров’я.

Точно так само немає досліджень, які порівнюють вплив рожевої гімалайської солі і звичайної кухонної солі на здоров’я. Якби дослідження дійсно існували, малоймовірно, що вони виявили б будь-які відмінності в їх впливі на здоров’я.

Резюме:

Багато твердження щодо користі солі для здоров’я часто пов’язані з рожевої гімалайської сіллю. Проте більшість з цих тверджень не мають підтверджуючих їх досліджень.

Підіб’ємо підсумок

  • З огляду на все невірні твердження про вплив на здоров’я, легко зрозуміти, чому деякі люди не розуміють, який тип солі використовувати.
  • Але жодне дослідження не порівнювало вплив на здоров’я рожевої гімалайської солі і звичайної кухонної солі. Якби дослідження були проведені, малоймовірно, що вони виявили б будь-які відмінності.
  • Проте якщо ви хочете уникнути добавок, присутніх в звичайної кухонної солі, рожева гімалайська сіль є відмінною натуральної альтернативою. Але не чекайте побачити будь-які корисні ефекти в відношення здоров’я, про які ви могли б прочитати в Інтернеті.
  • І пам’ятайте, що кухонна сіль є основним дієтичним джерелом йоду, тому, якщо ви використовуєте рожеву Гімалайську сіль, вам потрібно буде отримувати йод з інших продуктів, таких як морські водорості, молочні продукти і риба, щоб уникнути дефіциту йоду (11).
  • Нарешті, рожева гімалайська сіль часто набагато дорожче звичайної солі. Так що, якщо ви не заперечуєте проти добавок, використання звичайної кухонної солі має підійти.

Читайте також

Сир: користь і шкода для організму людини

elena elena

Згущене молоко: користь і шкода, склад, калорійність

elena elena

Чим відрізняється Скотч (Шотландський віскі) від бурбона?

elena elena

Морські водорості: користь і шкода для організму

elena elena

Батат і картопля: в чому різниця?

elena elena

Чи можна пити зелений чай перед сном?

elena elena

Що таке пандан? Властивості, застосування, смак, ніж замінити

elena elena

Що таке цибуля-шалот? Склад, корисні властивості, ніж замінити

elena elena

Заморожують чи сир у морозилці і чи не зіпсує це його?

elena elena

Залишити коментар