Кукурудза повинна пройти складний процес очищення для виробництва кукурудзяної олії.
Цей процес дає маслу багато унікальних характеристик, хоча не всі вони позитивні.
В цієї статті розглядається кукурудзяна олія, включаючи його склад, застосування та виробництво, а також потенційна користь і шкоду.
Чим корисно кукурудзяне масло для здоров’я? Користь і шкода кукурудзяної олії
Харчова цінність, склад і калорійність
Кукурудзяна олія на 100% складається з жиру, не містить білків і вуглеводів. Одна столова ложка (15 мл) кукурудзяної олії містить (1):
- Калорії: 122 ккал
- Жир: 14 грам
- Вітамін E: 13 % від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
В процесі вилучення кукурудзяної олії з кукурудзи багато вітаміни і мінерали губляться. Проте масло має достатню кількість вітаміну E.
Вітамін E є жиророзчинних живильною речовиною, яке діє як протизапальний антиоксидант в організмі.
Антиоксиданти — це з’єднання, які нейтралізують молекули, звані вільними радикалами, які можуть збільшити ризик виникнення таких захворювань, як серцево-судинні захворювання, цукровий діабет 2 типу та деякі види раку, коли їх кількість стає занадто високим (2, 3, 4).
Більш того, кукурудзяна масло містить близько 30-60% лінолевої кислоти — типу поліненасичених жирів омега-6 (5).
Поліненасичені жирні кислоти включають омега-6 і омега-3 жири. Останні пов’язані зі зменшенням запалення і поліпшенням самопочуття, коли вони присутні в вашому організмі в співвідношенні 4: 1 омега-6 до омега-3 (6).
Однак в раціоні багатьох людей міститься занадто багато запальних жирів омега 6 і недостатньо протизапальних жирів омега-3 (7).
Кукурудзяна олія має співвідношення омега-6 до омега-3 46: 1, що може сприяти цьому дисбалансу (1).
Резюме:
Кукурудзяна олія містить 100% жиру і забезпечує організм 122 калоріями на столову ложку (15 мл). Воно в основному складається з поліненасичених жирів омега-6 і містить певну кількість вітаміну E.
Застосування і методи виробництва
Кукурудзяна олія має безліч застосувань, як в кулінарії, так і в інших сферах.
Воно використовується в якості промислового очищувача і мастила, а також для виробництва палива для бензинових і дизельних двигунів. Крім того, воно входить в багато косметичні засоби, рідке мило і шампуні.
Проте його найбільш часто асоціюють з маслом для смаження. Воно має дуже високу температуру димоутворення (температура, при якій масло починає горіти), близько 232 ° C, що робить його ідеальним для утворення хрусткої скоринки у смажених у фритюрі продуктів, не спалюючи їх (8).
Кукурудзяна масло широко доступно, що робить його популярним вибором для домашнього використання. Його можна купити практично в будь-якому продуктовому магазині і використовувати по-різному, наприклад, для:
- смаження
- заправки для салатів
- приготування тортів, хлібобулочних виробів та іншої випічки
Як воно проводиться
З вмістом жиру всього близько 1-4% кукурудза не є жирною їжею. Отже, вона повинна пройти великий процес для вилучення олії (9, 10).
Ядра повинні бути спочатку механічно спресовані для відділення масла. Потім масло проходить ряд хімічних процесів, які видаляють домішки, а також небажані запахи і смаки (10).
Наступні процеси видаляють багато вітамінів і мінералів і можуть навіть вводити шкідливі речовини:
- Витяг гексаном . Кукурудза промивається розчином, що містить хімічну речовину під назвою гексан, яке змушує його виділяти олію. Було виявлено, що гексан негативно впливає на нервову систему людей і тварин (11).
- Дезодорація . Небажані запахи і смаки видаляються з масла разом з деякими корисними для здоров’я сполуками. До цього етапу запах і смак кукурудзяної олії роблять його непридатним для приготування їжі (12, 13, 14).
- вінтеризації . З масла видаляються віск і насичені (тверді) жири, щоб воно залишалося рідким при низьких температурах. Без вінтеризації багато рослинних масел тверднуть при низьких температурах (15).
Резюме:
Кукурудзяна олія має пройти великий процес очищення, щоб бути витягнутим з кукурудзи. Воно найбільш часто використовується в якості масла для смаження через високу температуру димоутворення, але також має промислове застосування.
Потенційна користь кукурудзяної олії
В деяких дослідженнях було виявлено, що кукурудзяна олія сприятливо діє на здоров’я.
Воно містить сполуки, які можуть сприяти здоров’ю серця, такі як фітостерини, вітамін E і лінолева кислота.
Багато фітостерини
Кукурудзяна олія містить багато фитостеринов, які представляють собою рослинні сполуки, структура яких схожа з холестерином, виявленим у тварин.
Фітостеріни є потенційно протизапальними речовинами, і вживання в їжу продуктів, багатих протизапальними сполуками , може знизити ризик виникнення певних захворювань, таких як хвороби серця, цукровий діабет 2 типу та деякі види раку (16, 17).
Кукурудзяна олія має високий рівень вмісту фитостеринов в порівнянні з деякими іншими рослинними оліями, такими як арахісове, оливкова і масло канола. Воно особливо багато фітостерини бета-ситостерин (18).
Дослідження в пробірці показали, що бета-ситостерин може володіти протипухлинні властивості. В одному дослідженні вдалося значно уповільнити зростання клітин раку легені, не впливаючи на здорові клітини легкого (19, 20, 21).
Проте щоб зрозуміти потенційні протиракові властивості бета-ситостерин необхідні додаткові дослідження на людях.
Крім того, фітостерини, як відомо, допомагають блокувати засвоєння холестерину в організмі. Таким чином, вони можуть допомогти знизити високий рівень холестерину, який є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань (22).
Може сприяти здоров’ю серця
Оскільки кукурудзяна олія містить корисні для серця з’єднання, такі як вітамін E, лінолева кислота і фітостерини, воно може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
вітамін E є потужним антиоксидантом, тому раціон харчування з високим вмістом цієї поживної речовини може запобігти окисне пошкодження серця і судин, викликане надлишком вільних радикалів (23).
Крім того, в огляді досліджень, проведених на більш ніж 300 000 чоловік, заміна 5% від загальної кількості калорій від насичених жирів на лінолеву кислоту була пов’язана зі зниженням ризику виникнення інфарктів на 9% і зниженням ризику смерті від серцево-судинних захворювань на 13% (24).
Деякі дослідження також показують, що кукурудзяна олія саме по собі допомагає знизити рівень холестерину, особливо холестерину ЛПНЩ (поганого), ймовірно, через вміст в ньому фітостерини (25, 26).
В 4-тижневому дослідженні за участю 25 дорослих ті, хто щодня вживав 4 столові ложки (60 мл) кукурудзяної олії, мали знижені рівні ЛПНЩ (поганого) холестерину, загального рівня холестерину і тригліцеридів у порівнянні з тими, які споживали таку ж кількість кокосового масла (27).
Майте на увазі, що деякі з цих досліджень були профінансовані ACH Food Companies, Inc. — виробником кукурудзяної олії Mazola. Результати досліджень, що фінансуються продовольчими корпораціями, часто спотворюються на користь продуктів компанії (25, 27, 28).
Резюме:
Кукурудзяна олія містить велику кількість протизапальних фитостеринов і інших з’єднань, які можуть допомогти знизити деякі фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, такі як холестерин ЛПНЩ (поганий) і загальний холестерин.
Шкода кукурудзяної олії
У кукурудзяної олії є деякі суттєві недоліки, які можуть переважити його потенційну користь для здоров’я.
Високий рівень вмісту омега-6 жирів
Кукурудзяна олія містить велику кількість лінолевої кислоти — омега-6 жирна кислота, яка в деяких дослідженнях була пов’язана з поліпшенням здоров’я (24, 29).
Однак жири омега-6 можуть бути шкідливими, якщо їх вживати в надлишку. Відповідно до більшості досліджень, ваш організм для оптимального здоров’я має потребу в підтримці співвідношення омега-6 до омега-3 приблизно 4: 1 (6).
Більшість людей споживають ці жири в співвідношенні близько 20: 1, споживаючи набагато більше жирів омега-6, ніж омега-3 (6).
Цей дисбаланс був пов’язаний з такими захворюваннями, як ожиріння, порушення функції мозку, депресія і хвороби серця (30, 31, 32, 33).
Правильний баланс цих жирів важливий, так як жири омега-6 мають тенденцію бути прозапальних, особливо коли не вистачає протизапальних жирів омега-3 (34).
Кукурудзяна олія має співвідношення жиру омега 6 до омега-3 46: 1 (1).
Обмеження використання кукурудзяного масла і інших продуктів з високим вмістом жирів омега-6 при одночасному збільшенні споживання продуктів, багатих омега-3 жирами, таких як жирна риба і насіння Чіа, може допомогти зменшити запалення і поліпшити загальний стан здоров’я (35, 36).
Виготовляється з генетично модифікованої кукурудзи
Велика частина кукурудзяної олії виробляється з використанням генетично модифікованої (ГМО) кукурудзи. До відома, в 2010 році близько 90% кукурудзи, вирощеної в Сполучених Штатах, було ГМО (37).
Більша частина цієї кукурудзи модифікована, щоб бути стійкою до комах і деяким гербіцидів, таким як гліфосат (37) .
Багато людей стурбовані наслідками накопичення гліфосату в організмі при вживанні стійких до гліфосату продуктів ГМО, які були оброблені великою кількістю гербіциду.
у 2015 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) класифікувала гліфосат як «ймовірний канцероген». Проте більшість існуючих досліджень в пробірках і на тварин не підтверджує це (38, 39, 40).
Багато людей також припускають, що ГМО-продукти і гліфосат можуть сприяти швидкому розвитку харчової алергії і нестерпності ( 41, 42, 43).
Хоча деякі короткострокові дослідження прийшли до висновку, що ГМО-продукти безпечні, довгострокові дослідження відсутні. ГМО кукурудза доступна тільки з 1996 року. Як таке, її довгостроковий вплив на загальний стан здоров’я невідомо (44).
Якщо ви турбуєтеся про ГМО-продукти і хотіли б їх уникнути, шукайте продукти, які не містять ГМО.
дуже оброблено
Кукурудзяна олія — високоочищений продукт. Масло має пройти великий процес, за допомогою якого воно буде вилучено з кукурудзи і зроблено їстівним.
Цей процес призводить до того, що кукурудзяна олія з більшою ймовірністю окислюється — це означає, що на молекулярному рівні воно починає втрачати електрони, стаючи нестабільним (45).
Високий рівень окислених з’єднань в вашому організмі може збільшити ризик розвитку деяких захворювань (3, 4).
Фактично, бета-ситостерин в кукурудзяній олії окислюється при нагріванні протягом тривалих періодів, наприклад, у фритюрниці. Проте антиоксидант вітамін E допомагає уповільнити цей процес (46).
Нагрівання кукурудзяної олії також призводить до утворення антінутріента акриламіду — високореактівние з’єднання, пов’язаного з проблемами з нервовими, гормональними і м’язовими функціями.
Міжнародне агентство з вивчення раку (МАВР) класифікує акриламід як потенційний канцероген (47, 48, 49).
Резюме:
Кукурудзяна олія містить багато запальних жирів омега-6 і виготовлено з ГМО кукурудзи. Воно також дуже рафіновано і при нагріванні виділяє шкідливий акриламід.
Чи корисно кукурудзяне масло?
Кукурудзяна олія містить деякі корисні сполуки, такі як вітамін E і фітостерини, але в цілому воно не вважається корисним для здоров’я жиром.
Це пов’язано з тим, що воно дуже рафіновано і містить багато запальних жирів омега-6, які повинні бути обмежені в раціоні харчування сучасної людини.
Є багато здорових альтернатив кукурудзяному маслу. Наприклад, оливкова олія першого віджиму отримують з натуральних жирних оливок, які можна просто віджати для отримання масла, не вимагаючи хімічної обробки (50, 51).
Оливкова олія також містить менше поліненасичених жирів омега-6, ніж кукурудзяна масло, і замість цього багато мононенасичених олеїнової кислотою, яка може допомогти в регулюванні маси тіла (50, 52).
на відміну від кукурудзяної олії, користь оливкової олії для здоров’я була ретельно досліджена протягом десятиліть. Воно може захистити від хвороб серця, раку, остеопорозу, ожиріння та цукрового діабету 2 типу (53, 54).
Ви можете використовувати оливкову олію замість кукурудзяної олії в салатних заправках і для приготування страв, таких як смажені на сковороді і тушковані блюда.
для більш жарких методів приготування, таких як жарка, замінюйте кукурудзяна олія на кокосове масло — корисний для здоров’я насичений жир, який більш стабільний при високих температурах і стійкий до окислення (55).
Оскільки більш здорові альтернативи, такі як оливкова і кокосова олії, широко доступні, використання кукурудзяного масла слід по можливості обмежувати.
Резюме:
Кукурудзяна олія не самий здоровий вибір рослинного масла. Здорові альтернативи включають оливкова і кокосова олії.
Підіб’ємо підсумок
- Кукурудзяна олія популярно для таких способів приготування їжі, як жарка, через високу температуру димоутворення.
- Хоча містяться в ньому фітостерини і вітамін E може принести користь для здоров’я, воно також дуже рафіновано і містить багато запальних жирів омега-6. Таким чином, його потенційні негативні наслідки для здоров’я переважують його корисні властивості.
- Спробуйте по можливості використовувати більш здорові альтернативи, такі як оливкова або кокосове масло.