Корисні продукти

8 Корисних властивостей холодної кави, і як приготувати його

Кава п’ють холодним так як цей метод робить напій менш гірким, ніж гарячу каву.

Хоча більшість досліджень про користь кави для здоров’я використовують гарячу каву, вважається, що холодний варіант цього напою володіє багатьма подібними корисними властивостями.

Ось 8 вражаючих корисних властивостей холодної кави, а також спосіб приготування.

src=»https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921510_8-Poleznyh-svoiystv-holodnogo-kofe-i-kak-prigotovit-ego.jpg» title=»8 Корисних властивостей холодної кави, і як приготувати його» alt=»8 Корисних властивостей холодної кави, і як приготувати його» width=»768″ height=»509″ />

1. Може прискорити ваш метаболізм

Метаболізм — це процес, при якому ваш організм використовує їжу для створення енергії.

Чим вище рівень метаболізму, тим більше калорій ви спалюєте в стані спокою.

Точно так же, як гаряча кава, холодну каву містить кофеїн, який, як було виявлено, підвищує рівень метаболізму в стані спокою на 11% (1, 2).

кофеїн прискорює метаболізм, збільшуючи швидкість спалювання жиру.

В дослідженні, проведеному на 8 чоловіків, прийом кофеїну привів до 13% збільшення спалювання калорій, а також до 2-кратного збільшення спалювання жиру — набагато більш сильним ефектів, ніж після прийому плацебо або бета-блокаторів (ліки, що знижують кров’яний тиск) (3).

Резюме:

Кофеїн в холодній каві може збільшити кількість спалюваних в стані спокою калорій. Це може полегшити зниження надлишкової маси тіла або його підтримку на певному рівні.

2. Може поліпшити ваш настрій

Кофеїн в холодній каві може поліпшити ваш настрій.

Вчені виявили, що споживання кофеїну покращує настрій, особливо серед людей, позбавлених сну (4).

Огляд досліджень понад 370 000 чоловік показав, що у тих, хто пив каву, рівень депресії був нижче. Фактично, на кожну споживану в день чашку кави ризик депресії знижувався на 8% (5).

Деякі дослідження навіть припускають, що кофеїн може бути використаний в якості харчової добавки для поліпшення настрою і роботи мозку у літніх людей.

в дослідженні, проведеному за участю 12 дорослих у віці 63-74 року, прийом 3 мг кофеїну на кг маси тіла поліпшив настрій на 17%. Це кількість кофеїну еквівалентно приблизно двом чашкам кави для людини середнього розміру (6, 7).

Кофеїн також поліпшив їх здатність реагувати на рухомий до них об’єкт, що вказує на те, що він збільшує концентрацію уваги і уважність ( 6).

Резюме:

Вживання холодної кави може поліпшити ваш настрій, знизити ризик депресії і поліпшити роботу мозку.

3 . Може знизити ризик розвитку захворювань серця

Серцево-судинні захворювання — це загальний термін, що позначає кілька захворювань і станів, які можуть вплинути на ваше серце, включаючи ішемічну хворобу серця, інфаркт та інсульт. Це причина смерті номер один у всьому світі (8).

Кава холодного приготування містить сполуки, які можуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, в тому числі кофеїн, фенольні сполуки, магній, трігонеллін, хініди і лігнано . Вони підвищують чутливість до інсуліну, стабілізують рівень цукру в крові і знижують артеріальний тиск (9, 10).

Напій також містить хлорогенова кислота (ХГК) і дітерпени, які діють як антиоксиданти і протизапальні агенти (11, 12 ).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Курячі яйця: корисні властивості та протипоказання

Вживання 3-5 чашок кави (450-750 мл) в день може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 15% в порівнянні з людьми, які не п’ють кави (9).

Докази того, що вживання більше 3-5 чашок в день збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, відсутні, хоча цей ефект не вивчався у людей, які споживають понад 600 мг кофеїну в день, що еквівалентно приблизно 6 чашках кави ( 9, 10, 13).

Проте люди з неконтрольованим високим кров’яним тиском повинні уникати регулярного вживання кофеїну, так як це може ще більше підняти їх тиск (9).

Резюме:

Регулярне вживання холодної кави може поліпшити здоров’я вашого серця. Однак споживання кофеїну слід обмежувати або уникати, якщо у вас неконтрольоване високий кров’яний тиск.

4. Може знизити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу

Цукровий діабет 2 типу — це хронічне захворювання, при якому рівень цукру в крові дуже високий. Якщо не лікувати це захворювання, це може привести до багатьох серйозних ускладнень.

Кава в холодному вигляді може знизити ризик розвитку цього захворювання. Фактично, вживання не менше 4-6 чашок кави в день пов’язано з більш низьким ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу (14).

Це корисна властивість може бути в значній мірі обумовлено присутніми в каві хлорогенова кислота, які є потужними антиоксидантами (11).

Кава холодного заварювання також може регулювати кишкові пептиди, які є гормонами у вашій травній системі, контролюючими та уповільнюють травлення і підтримують стабільний рівень цукру в крові (11, 15).

Одне дослідження, проведене серед 36 900 осіб у віці 45 74 років, показало, що у тих, хто пив не менше 4 чашок кави в день, ризик розвитку цукрового діабету 2 типу був на 30% нижче, ніж у людей, які не пили кави щодня (16).

Огляд трьох великих досліджень, проведених на більш ніж 1 млн. чоловік, показав, що у тих, хто збільшив споживання кави на протязі 4 років, ризик розвитку цукрового діабету 2 типу був на 11% нижче, в порівнянні з на 17% вищим ризиком у тих, хто знизив рівень споживання кави більш ніж на 1 чашку в день (17).

Резюме:

Регулярне вживання холодної кави допоможе зберегти стабільний рівень цукру в крові і знизити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу.

5. Може знизити ризик розвитку хвороби Паркінсона і Альцгеймера

На додаток до підвищення вашої концентрації уваги і поліпшенню настрою, холодну каву може принести користь вашому мозку та іншими способами.

Кофеїн стимулює вашу нервову систему і може вплинути на роботу вашого мозку.

Одне недавнє дослідження показало, що вживання кави може захистити ваш мозок від вікових захворювань (18).

Хвороба Альцгеймера і Паркінсона є нейродегенеративних захворюваннями — це означає, що вони викликані загибеллю клітин головного мозку, яка відбувається з плином часу. Обидва захворювання можуть привести до деменції — недоумства, яке ускладнює повсякденну діяльність.

Хвороба Альцгеймера характеризується значним погіршенням пам’яті, в той час як хвороба Паркінсона часто викликає фізичну тремтіння і скутість (19).

Одне обсерваційне дослідження показало, що люди, які пили по 3-5 чашок кави в день в середині життя, мали на 65% менший ризик розвитку деменції і хвороби Альцгеймера в похилому віці (20).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  12 лікувальних властивостей маткового молочка, як приймати

Інша обсерваційне дослідження відзначило, що люди, що п’ють каву, мають більш низький ризик розвитку хвороби Паркінсона. Фактично, у чоловіків, які п’ють більше чотирьох чашок кави в день, ймовірність розвитку цього захворювання в п’ять разів нижче (21, 22).

Схоже, що деякі сполуки в каві, такі як феніліндани, а також сполуки гарман і негарман, забезпечують захист від хвороби Альцгеймера і Паркінсона (18, 23, 24, 25).

Майте на увазі, що кава без кофеїну не володіє такими ж захисними властивостями, як кава з кофеїном (22) .

Резюме:

Кава холодного заварювання містить сполуки під назвою феніліндани, а також більш низькі кількості з’єднань гарман і негарман. Ці сполуки можуть допомогти захистити ваш мозок від вікових захворювань.

6. Може бути легше для вашого шлунка, ніж гарячу каву

Багато людей уникають кави, тому що це кислий напій, який може стимулювати кислотний рефлюкс.

Кислотний рефлюкс — це стан, при якому шлункова кислота часто тече зі шлунка назад в стравохід, викликаючи роздратування (26).

Кислотність кави також звинувачують в інших недугах, таких як розлад шлунка і печія.

Шкала pH показує, наскільки кислим або лужним є розчин, і має діапазон від 0 до 14, де 7 — нейтральний, більш низькі числа — більш кислі, а більш високі — понад лужні.

Холодний і гарячий кави зазвичай мають однакові рівні кислотності, близько 5-6 за шкалою рН, хоча це може варіюватися в залежності від окремих сортів.

Проте деякі дослідження показали, що холодний напій трохи менш кислий, що означає, що він може менше дратувати шлунок (27 , 28).

Інша причина, по якій цей напій може бути менш дратівливо м, чим гарячу каву — це зміст в ньому неочищених полісахаридів.

Ці вуглеводи, або ланцюжки молекул цукру, підвищують імунітет вашої травної системи. Це може зменшити роздратування кишечника і неприємне вплив кислотності кави на шлунок (29).

Резюме:

Кава холодного заварювання тільки трохи менш кислий, ніж гарячу каву , але містить сполуки, які можуть захистити ваш шлунок від цієї кислотності. Таким чином, він може викликати менше неприємних симптомів з боку травного тракту, ніж гарячу каву.

7. Може допомогти вам жити довше

Вживання холодної кави може знизити загальний ризик смерті, а також смерті від хвороб, викликаних конкретними захворюваннями (30, 31, 32).

Довгострокове дослідження за участю 229 119 чоловіків і 173 141 жінок у віці 50-71 років показало, що чим більше люди п’ють каву, тим нижче їх ризик смерті від хвороб серця, респіраторних захворювань, інсультів, травм, нещасних випадків, цукрового діабету та інфекцій (31).

Однією з причин цієї асоціації може бути те, що в каві багато антиоксидантів.

Антиоксиданти — це з’єднання, які допомагають запобігти пошкодження клітин, яке може привести до хронічних захворювань, таким як хвороби серця, цукровий діабет 2 типу та рак. Ці захворювання можуть значно скоротити вашу тривалість життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Оливки: користь і шкода для організму

Кава містить потужні антиоксиданти, такі як поліфеноли, гідроксіціннамати і хлорогенова кислота (28, 33, 34).

Хоча дослідження показують, що в гарячому кави міститься більше антиоксидантів, ніж в холодній каві, останній містить деякі дуже сильні антиоксиданти, такі як кофеоілхіновая кислота (КХК) (27, 35).

Резюме:

Хоча в холодній каві міститься менше антиоксидантів, ніж в гарячій каві, в ньому повно з’єднань, що володіють високою антиоксидантною активністю. Антиоксиданти допомагають запобігти захворюванням, які можуть скоротити вашу тривалість життя.

8. Холодний і гарячий кави містять однакову кількість кофеїну

Кава холодного заварювання готується у вигляді концентрату, призначеного для розведення водою, зазвичай в співвідношенні 1: 1.

Концентрат неймовірно міцний сам по собі. Фактично, нерозбавлений, він містить близько 200 мг кофеїну на чашку.

Однак розведення концентрату, як це прийнято, знижує вміст кофеїну в кінцевому продукті, наближаючи його до змісту звичайної кави.

Хоча вміст кофеїну може варіюватися в залежності від способу заварювання, різниця в змісті кофеїну між гарячою кавою і холодним кави незначна (36).

Середня чашка гарячої кави містить близько 95 мг кофеїну в порівнянні з близько 100 мг для типового холодного напою.

Резюме:

Холодний і гарячий кави містять однакову кількість кофеїну. Однак, якщо б ви випили концентрат холодної кави, чи не розбавивши його, ви отримали б удвічі більше кофеїну.

Як зробити холодну каву

Отже, як готувати холодну каву? Ви можете легко приготувати холодну каву в домашніх умовах. Ось рецепт приготування:

  • По-перше, купите цільні смажені кавові зерна в місцевому магазині або онлайн і грубо подрібніть їх.
  • Додайте 230 грам подрібненої кави в велику банку і акуратно змішайте його з 2 чашками (480 мл) води.
  • Накрийте банку і дайте кави настоятися в холодильнику протягом 12-24 годин.
  • Помістіть марлю в дрібне сітчасте ситечко і вилийте в неї заварений каву в іншу банку.
  • Позбавтеся від твердих частинок, які накопичуються на марлі. Рідина, яка залишається — це ваш концентрат холодної кави.
  • Накрийте банку герметичною кришкою і зберігайте концентрат в холодильнику до двох тижнів.

Коли ви будете готові пити його, додайте 1/2 чашки (120 мл) холодної води в 1/2 чашки (120 мл) концентрату холодної кави. Додайте в чашку лід і вершки при бажанні.

Резюме:

Хоча приготування холодної кави займає значно більше часу, ніж приготування гарячої кави, його дуже легко приготувати в домашніх умовах. Змішайте кавові зерна грубого помелу з холодною водою, дайте настоятися 12-24 години, процідіть, а потім розбавте концентрат водою в співвідношенні 1: 1.

Підіб’ємо підсумок

  • Холодна кава — приємна альтернатива гарячому кави, який ви можете легко приготувати вдома.
  • Він володіє багатьма з тих же корисних властивостей, але менш кислий і менш гіркий, що може зробити його більш легко стерпним для чутливих людей.
  • Якщо ви хочете спробувати щось нове, спробуйте холодну каву і порівняйте з вашої звичайної чашкою гарячої кави.

Читайте також

Скільки калорій в курці? Курячої грудях, стегні, крильцях, гомілки

elena elena

Чи корисна морква для очей?

elena elena

Чи можна їсти тунця сирим? Користь і ризики

elena elena

Сік ноні: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Африканське просо: користь і шкода, склад, як приготувати

elena elena

6 Дивних корисних властивостей чорної ікри

elena elena

8 Корисних властивостей гірчичного масла, і його застосування

elena elena

Чим корисно кукурудзяне масло? Користь і шкода

elena elena

Ртуть в тунці: чи безпечна ця риба для вживання?

elena elena

Залишити коментар