в одній столовій ложці куркуми (7 грам) міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):
Куркума також містить незначну кількість таких вітамінів, мінералів і поживних речовин, як вітамін C, вітамін E, вітамін K, тіамін, рибофлавін, НІАЦ н, фолієва кислота, холін, бетаїн, кальцій, магній, фосфор, натрій, цинк, мідь і селен.
Багато значущі дослідження показують, що куркума має ряд корисних властивостей, що робить її дуже корисним продуктом для вашого тіла і мозку. Ось чим корисна куркума для здоров’я людини:
Куркума — це пряність, що надає індійському страви каррі жовтий колір. Вона використовується в Індії протягом тисяч років в якості спеції і лікарського засобу. Останнім часом наукою було доведено те, що давно знають індійці. Насправді куркума містить сполуки, які мають лікарські властивості (2).
Ці сполуки називаються куркуміноїди, найбільш важливим з яких є куркумін. Куркумін є основним активним інгредієнтом, присутнім в куркумі. Він має потужні протизапальні властивості і є дуже сильним антиоксидантом. Проте зміст куркумина в куркумі не так велико — приблизно 3% за вагою (3).
У більшості досліджень використовують екстракти куркуми, які містять в основному куркумін, причому дози зазвичай перевищують 1 г в день. Було б дуже важко досягти цієї кількості, просто використовуючи куркуму в якості спеції, що додається в ваші страви. Тому, якщо ви хочете випробувати потужні ефекти, вам потрібно приймати екстракт, що містить значну кількість куркумина.
На жаль, куркумін погано всмоктується в кров, але з цим вам може допомогти спільне вживання чорного перцю, який містить пиперин — натуральна речовина, що підсилює засвоєння куркумина на 2000% (4).
Куркумин також жиророзчинний, тому може бути гарною ідеєю приймати його під час вживання жирної їжі.
Читайте також — Куркума або куркумін: що краще приймати?
Резюме:
Куркума містить куркумін — речовина, що володіє потужними протизапальними і антиоксидантними властивостями. У більшості досліджень використовувалися екстракти куркуми, які містять велику кількість куркумина.
Запалення неймовірно важливо для здоров’я людини. Воно допомагає організму боротися з чужорідними мікроорганізмами, а також відіграє роль у відновленні. Без запалення патогени, такі як бактерії, могли б легко розмножиться в наших організмах і вбити нас.
Хоча гостре (короткочасне) запалення корисно, хронічне запалення може стати серйозною проблемою. В даний час вважається, що незначне хронічне запалення пов’язане з розвитком практично всіх хронічних захворювань. До цих захворювань відносяться хвороби серця, рак, метаболічний синдром, хвороба Альцгеймера і різні дегенеративні стану (5, 6, 7).
Тому все, що може допомогти в боротьбі з хронічним запаленням, має важливе значення для запобігання і навіть лікування цих захворювань.
Виявляється, що міститься в куркумі куркумін має виражені протизапальні властивості. Він настільки сильний, що по ефективності може зрівнятися з деякими протизапальними препаратами (8).
Куркумин насправді націлений на кілька етапів запального шляху, на молекулярному рівні. Куркумін блокує NF-kB — внутрішньоклітинний сигнальний шлях, який контролює гени, пов’язані із запаленням. Вважається, що NF-kB грає важливу роль в багатьох хронічних захворюваннях (9, 10).
Ключовим висновком тут є те, що міститься в куркумі куркумін — це біологічно активна речовина, яка бореться із запаленням на молекулярному рівні (11, 12, 13).
У кількох дослідженнях його ефективність порівнювалася з протизапальними фармацевтичними препаратами. Але на відміну від препаратів, які викликають різні побічні ефекти, куркумін радує повною їх відсутністю (14, 15).
Резюме:
Відомо, що хронічне запалення є причиною розвитку багатьох поширених хронічних захворювань. Що міститься в куркумі куркумін може пригнічувати багато молекули, які, як відомо, відіграють важливу роль у виникненні запалення.
Окислительное пошкодження пов’язано зі старінням організму і розвитком багатьох захворювань. Окислювальне пошкодження виникає в результаті роботи вільних радикалів — високореактивних молекул з неспареними електронами. Вільні радикали, як правило, взаємодіють з важливими органічними речовинами, такими як жирні кислоти, білки або ДНК.
Основна причина, по якій антиоксиданти настільки корисні, полягає в тому, що вони захищають наші організми від вільних радикалів. Що міститься в куркумі куркумін є потужним антиоксидантом, який може нейтралізувати вільні радикали завдяки своїй хімічній структурі (16, 17).
Але куркумін також підвищує активність антиоксидантних ферментів самого організму (18, 19, 20).
Таким чином, куркумін здатний протидіяти руйнівному впливу вільних радикалів двома способами. Він безпосередньо блокує їх, потім стимулює власні антиоксидантні механізми організму.
Резюме:
Куркумин володіє потужними антиоксидантними властивостями. Він нейтралізує вільні радикали самостійно, а також стимулює антиоксидантні ферменти самого організму.
Раніше вважалося, що нейрони не можуть ділитися і розмножуватися після раннього дитинства. Однак тепер відомо, що це відбувається. Нейрони здатні утворювати нові зв’язки, але в певних областях мозку вони також можуть розмножуватися і збільшуватися в кількості.
Одним з основних чинників цього процесу є нейротрофічний фактор мозку (BDNF), який є типом гормону росту, який функціонує в головному мозку (21).
Багато поширені стани і захворювання мозку пов’язані зі зменшенням рівня цього гормону. До них відносяться депресія і хвороба Альцгеймера (22, 23).
Цікаво, що міститься в куркумі куркумін може збільшити рівні BDNF в мозку (24, 25).
Завдяки цьому ефекту він може бути ефективним в запобіганні або навіть лікуванні багатьох захворювань мозку і зменшення пов’язаного з віком зниження функції мозку (26).
Існує також ймовірність того, що це може допомогти поліпшити пам’ять і зробити вас розумнішим, враховуючи його вплив на рівні BDNF, але це, безумовно, необхідно протестувати в контрольованих дослідженнях на людях (27).
Резюме:
Що міститься в куркумі куркумін підвищує рівень білка мозку під назвою нейротрофічний фактор мозку (BDNF), який збільшує зростання нових нейронів і бореться з різними дегенеративними процесами в головному мозку.
Захворювання серця є вбивцею номер один у всьому світі (28). Це вивчається протягом багатьох десятиліть, і дослідники багато дізналися про те, чому розвиваються ці хвороби.
З’єднання, що міститься в куркумі під назвою куркумін може допомогти повернути назад процес розвитку хвороби серця (29).
Можливо, головним корисним властивістю куркумина, коли мова йде про захворювання серця, є поліпшення функції ендотелію, який є внутрішньою поверхнею кровоносних судин.
Добре відомо, що ендотеліальна дисфункція є основним фактором ризику розвитку захворювання серця і пов’язана з нездатністю ендотелію регулювати кров’яний тиск, згортання крові і різні інші чинники (30).
Кілька досліджень показують, що міститься в куркумі куркумін призводить до поліпшення функції ендотелію. Одне з досліджень показує, що він так само ефективний, як і фізичні навантаження, а інше показує, що він настільки ж ефективний, як і препарат Аторвастатин (31, 32).
Крім цього, куркумін зменшує запалення і окислення (як обговорювалося вище), що також важливо при серцево-судинних захворюваннях.
в одному дослідженні 121 пацієнта, що зазнав коронарного шунтування, давали або плацебо, або 4 г куркумина в день, за кілька днів до і після операції. Група, яка брала куркумін мала на 65% знижений ризик виникнення серцевого нападу в лікарні (33).
Резюме:
Куркумин благотворно впливає на кілька факторів, які, як відомо, грають роль в розвитку серцево-судинних захворювань. Він покращує функцію ендотелію і є потужним протизапальним засобом і антиоксидантом.
Рак — страшна хвороба, що характеризується неконтрольованим зростанням клітин. Існує багато різних форм раку, але у них є кілька спільних рис, на деякі з яких, мабуть, можна впливати куркуміном (34).
Дослідники вивчали протиракові властивості присутнього в куркумі куркумина. Було виявлено, що він може вплинути на зростання, розвиток і поширення раку на молекулярному рівні (35).
Дослідження показали, що він може зменшити ангіогенез (зростання нових кровоносних судин в пухлинах), метастази (розповсюдження раку) , а також викликати загибель ракових клітин (36).
Численні дослідження в пробірках і на тваринах показали, що куркумін здатний зменшити ріст ракових клітин і пригнічувати ріст пухлин (37, 38).
чи здатні високі дози куркумина допомогти лікувати рак у людей, ще належить перевірити належним чином. Однак є деякі докази того, що куркума може допомогти запобігти виникненню раку, особливо раку травної системи (наприклад, колоректальний рак).
В одному дослідженні у 44 чоловіків з ураженнями в товстій кишці, які іноді стають раковими, при щоденному прийомі 4 г куркумина протягом 30 днів зменшилася кількість поразок на 40% (39).
Можливо, в один прекрасний день, куркумін буде використовуватися разом зі стандартною терапією раку. Занадто рано говорити напевно, але це виглядає багатообіцяючим, і це інтенсивно вивчається.
Резюме:
Що міститься в куркумі куркумін призводить до виникнення кількох змін на молекулярному рівні, які можуть допомогти запобігти і, можливо, навіть лікувати рак.
Хвороба Альцгеймера є найбільш поширеним нейродегенеративних захворюванням в світі і провідною причиною деменції. На жаль, до сих пір не існує ефективного методу лікування хвороби Альцгеймера. Тому запобігання її розвитку має першорядне значення.
Доброю новиною є те, що всім нам відоме з’єднання, що міститься в куркумі під назвою куркумін, як було виявлено, перетинає гематоенцефалічний бар’єр (40).
Відомо, що запалення і окисне пошкодження грають роль у розвитку хвороби Альцгеймера. Як ми знаємо, куркумін здатний запобігти і зменшити і те, і інше (41).
Однією з ключових особливостей хвороби Альцгеймера є накопичення білкових відкладень, під назвою амілоїдні бляшки. Дослідження показують, що куркумін може допомогти усунути ці бляшки (42).
Чи може в дійсності куркумін уповільнити або навіть повернути назад прогресування хвороби Альцгеймера — на це питання вченим ще належить відповісти.
Резюме:
З’єднання, що міститься в куркумі під назвою куркумін може перетнути гематоенцефалічний бар’єр і, як було виявлено, призводить до різних поліпшень в патологічному процесі хвороби Альцгеймера.
Артрит — поширена проблема в розвинених країнах. Існує кілька різних видів цього захворювання, але більшість з них пов’язано із запаленням в суглобах. З огляду на, що куркума є потужним протизапальним засобом завдяки присутності куркумина в її складі, має сенс, що її вживання може допомогти при артриті. Кілька досліджень показують, що це правда.
В дослідженні пацієнтів з ревматоїдним артритом куркумін виявився навіть більш ефективним, ніж протизапальну лікарський засіб (43).
У багатьох інших дослідженнях вивчався вплив куркумина на артрит, і відзначалося поліпшення різних симптомів (44, 45).
Докладно про лікування ревматоїдного артриту куркумою читайте тут — Куркума при ревматоїдному артриті: чи допомагає вона?
Резюме:
Артрит є поширеним захворюванням, що характеризується запаленням в суглобах. Багато досліджень показують, що міститься в складі куркуми куркумін допомагає лікувати симптоми артриту і в деяких випадках більш ефективний, ніж протизапальні препарати.
Що міститься в куркумі куркумін показав деякі перспективи в лікуванні депресії. У контрольованому дослідженні 60 пацієнтів були розділені на три групи (46).
Одна група приймала прозак, інша група брала 1 грам куркумина, а третя група брала як прозак, так і куркумін. Через 6 тижнів куркумін привів до поліпшень, схожим на полегшення в групі, що приймала прозак. Група, яка приймала як прозак, так і куркумін, показала кращі результати.
Згідно з цим (невеликого) дослідженню, куркумін ефективний як антидепресант. Депресія також пов’язана зі зниженим рівнем нейротрофічних фактора мозку і зменшенням гіпокампу — зони мозку, яка відіграє роль в навчанні і пам’яті. Куркумін підвищує рівні нейротрофічних фактора мозку, потенційно обертаючи назад деякі з цих змін (47).
Є також деякі свідчення того, що куркумін може стимулювати нейромедіатори в мозку — серотонін і допамін (48, 49).
Резюме:
Дослідження, в якому брали участь 60 пацієнтів з депресією, показало, що ефективність куркумина в полегшенні симптомів депресії дорівнює ефективності прозаку.
Якщо куркума дійсно може допомогти запобігти серцево-судинні захворювання, рак і хвороба Альцгеймера, її можна назвати продуктом, що продовжує життя. З цієї причини присутній в куркумі куркумін став дуже популярною добавкою проти старіння (50).
Але враховуючи, що окислення і запалення, як вважають, відіграють роль в старінні, куркумін може мати наслідки, які виходять за рамки просто профілактики хвороб (51).
Резюме:
Вживання куркуми і прийом добавок куркумина здатні уповільнити старіння і запобігти розвитку хронічних захворювань, пов’язаних зі старінням організму.
Крім корисних властивостей, куркума також може викликати деякі побічні ефекти при її вживанні. Ось чому шкідлива куркума для здоров’я людини:
Ті ж з’єднання в куркумі, які підтримують здоров’я травного тракту, можуть викликати роздратування у великій кількості. Деякі учасники досліджень, в яких вивчалося застосування куркуми для лікування онкологічних захворювань, відчували сильні побічні ефекти в відношення травного тракту (52). Куркума стимулює шлунок виробляти більше шлункової кислоти. Хоча це допомагає травленню деяких людей, у інших це може викликати негативні реакції.
Що Очищають властивості куркуми також можуть погіршити кровотеча. До кінця не ясно, чому це відбувається. Деякі корисні властивості куркуми, такі як зниження рівня холестерину і кров’яного тиску, ймовірно, мають якесь відношення до того, як куркума функціонує в крові.
Люди, які приймають розріджують кров препарати (антикоагулянти), такі, як варфарин (Кумадіна), повинні уникати вживання куркуми в великих кількостях (53).
Можливо, ви чули, що їжа, приправлена каррі, може стимулювати сутички у вагітних жінок. Хоча для підтвердження цього твердження є мало клінічних даних, дослідження показують, що куркума може полегшити симптоми ПМС (54).
Через її розріджує кров ефекту, вагітним жінкам необхідно уникати прийому добавок куркуми. Додавання невеликої кількості куркуми в якості спеції в їжу не повинно викликати проблеми.
Докладно про прийом куркуми в формі добавок ви можете дізнатися тут — Скільки куркуми приймати в день: дозування, побічні ефекти.
Куркума є одним з кращих корисних для здоров’я продуктів в світі. Існує причина, по якій вона використовувалася протягом всієї історії не тільки як приправа, але і як лікувальний засіб.
Завдяки присутності корисних сполук в її складі, таких як куркумін, вживання куркуми сприяє наступного:
Практикуючі лікарі в традиційній китайській медицині і аюрведою призначають куркуму протягом століть. Існує більше 10 000 рецензованих досліджень, які вивчають її ефективність при величезному числі проблем зі здоров’ям.
Експерти в області харчування і здоров’я рекомендують використовувати куркуму, додаючи її в їжу і, можливо, навіть купувати її в формі добавок. Обов’язково додавайте в свою їжу тільки органічну куркуму і використовуйте високоякісні добавки, вироблені з органічної куркуми, в поєднанні з чорним перцем і переважно приготовлену шляхом ферментації.
Побічні ефекти вживання куркуми рідкісні і в основному обмежені. Вагітним жінкам не слід приймати куркуму, так як це може викликати скорочення матки, але більшість інших людей зазвичай можуть безпечно приймати рекомендовані дози. Зверніть увагу на будь-які можливі побічні ефекти і обговоріть їх з вашим натуропатом.
Вони зручні, легко засвоюються і містять комбінацію поживних речовин, які, як вважається, сприяють більш швидкому…
22.08.2018 Гормони і клімакс. Гормональна терапія Гормони при клімаксі сприяють зменшенню вираженості неприємних симптомів і…
21.08.2018 Причини зниженого тестостерону у чоловіків Тестостерон - це основний чоловічий статевий гормон. Він виробляється…
Деякі види крохмалю стійкі (резистентні) до перетравлювання, звідси і термін "резистентний крохмаль». Однак лише деякі…
На жаль, деякі сорти вина можуть містити небезпечний рівень цього хімічного елемента. Частково це пов'язано…
Хоча самі банани багаті поживними речовинами, ви можете задатися питанням, чи можна те ж саме…