Ключові активні інгредієнти
В останні роки дослідження підтвердили, що куркума володіє лікувальними властивостями (1).
І хоча більшість людей думають про чорному перці як про приправі, він також може принести користь здоров’ю.
як куркума, так і чорний перець мають ключові активні інгредієнти, які сприяють їх протизапальну, антиоксидантну і сприяє боротьбі з хворобами властивостями.
Куркумин в куркумі
Ключовими сполуками в куркумі називають куркуміноїди. Сам куркумін є самим активним інгредієнтом і, мабуть, найважливішим.
Як поліфенолу куркумін має кілька корисних властивостей. Він є сильним антиоксидантом і має протизапальні, антисептичні, антибактеріальні та протигрибкові властивості (1, 2).
Проте один з найбільших недоліків куркумина полягає в тому, що він погано засвоюється в організмі (1).
Про те, що ефективніше, куркума або куркумін читайте на цій сторінці — Куркума або куркумін: що краще приймати?
пиперин в чорному перці
Чорний перець містить біоактивні з’єднання під назвою пиперин, який схожий на капсаїцин — лікарський компонент, виявлений в суміші перців під назвою чилі і кайенского перцю (3).
Було виявлено, що пиперин допомагає полегшити нудоту, головний біль і погане травлення, а також володіє протизапальними властивостями (4, 5, 6).
Одним з найбільш значних корисних ефектів пиперина може бути його здатність покращувати засвоєння деяких з’єднань в процесі травлення (2, 7 ).
Резюме:
Було виявлено, що куркумін в куркумі і пиперин в чорному перці покращують здоров’я завдяки їх протизапальним, антиоксидантним і сприяє боротьбі з хворобами властивостями.
пиперин покращує засвоєння куркумина
На жаль , куркумін в куркумі погано всмоктується в кровотік. В результаті ви можете втратити його користь для здоров’я.
Однак додавання чорного перцю може допомогти. Дослідження підтверджують, що комбінування пиперина в чорному перці з куркуміном в куркумі покращує засвоєння куркумина до 2000% (2, 7, 8).
Одне дослідження показало, що для отримання цього ефекту знадобилося додати всього 20 мг пиперина до 2 г куркумина (8).
пиперин покращує біодоступність куркумина, що означає, що він більш доступний для засвоєння і використання в вашому організмі.
в даний час існує дві теорії про те, як це працює.
По-перше, пиперин може розслабити стінку кишечника, сприяючи проходженню і поглинання більших молекул, таких як куркумін (9).
По-друге, це може уповільнити метаболізм куркумина в печінці настільки, що ваш організм може більш ефективно засвоювати його (10, 11).
в результаті обох дій засвоюється більше куркумина, що дозволяє йому функціонувати на оптимальному рівні.
Резюме:
пиперин, присутній в чорному перці, підсилює засвоєння куркумина, що робить його більш доступним для використання вашим організмом.
Комбінація збільшує користь для здоров’я
Хоча куркумін і пиперин володіють своїми особливими корисними властивостями, об’єднуючись вони покращують дію один одного.
Борються з запаленням і допомагають зменшити біль
Куркумин, присутній в куркумі, володіє сильними протизапальними властивостями.
насправді, він настільки потужний, що деякі дослідження показали, що за силою впливу він не поступається деяким протизапальних препаратів, не викликаючи при цьому негативних побічних ефектів (12, 13, 14).
Дослідження також показують, що куркума може грати роль в запобіганні та лікуванні артриту — захворювання, що характеризується запаленням суглобів і болем (15, 16, 17).
Виражені протизапальні властивості куркумина сприяють зменшенню болю і тимчасового дискомфорту.
Було виявлено, що пиперин також має протизапальні і антіартрітнимі властивостями. Він допомагає ДЕСЕНСИБІЛІЗОВАНИЙ специфічний рецептор болю в вашому організмі, що може ще більше зменшити відчуття дискомфорту (18, 19, 20).
В поєднанні, куркумін і пиперин є потужним протизапальним засобом, яке може допомогти зменшити дискомфорт і біль .
Чи можуть допомогти запобігти рак
Куркумин допомагає не тільки запобігати, але навіть лікувати рак (21, 22).
Дослідження в пробірках показують, що він може знизити зростання, розвиток і поширення раку на молекулярному рівні. Він може також сприяти загибелі ракових клітин (23, 24, 25, 26).
пиперин, мабуть, грає певну роль в загибелі деяких видів ракових клітин, що може знизити ризик утворення пухлин, в той час як інші дослідження вказують на те, що він також може перешкоджати росту ракових клітин (27, 28).
Одне дослідження показало, що куркумін і пиперин, як окремо, так і в поєднанні, перервали процес самооновлення стовбурових клітин молочної залози. Це важливо, тому що цей процес виникає там, де виникає рак молочної залози (29).
Подальші дослідження вказують на те, що куркумін і пиперин надають захисну дію проти інших ракових утворень, включаючи рак простати, підшлункової залози , товстої кишки та ін. (22, 23, 27, 30).
Допомагають травленню
Індійська медицина протягом тисяч років використовувала куркуму з метою поліпшення травлення. Сучасні дослідження підтримують її застосування, показуючи, що вона може допомогти зменшити спазми кишечника і метеоризм (31).
Було виявлено, що як куркумін, так і пиперин підсилюють активність травних ферментів в кишечнику, що допомагає вашому організму швидше і легше переробляти їжу (32).
Крім того, протизапальні властивості як куркуми, так і чорного перцю можуть сприяти зменшенню запалення в кишечнику, що може допомогти травленню.
Резюме :
При комбінуванні, куркумін і пиперин значно посилюють дію один одного, зменшуючи запалення і біль, поліпшуючи травлення і запобігаючи рак.
Безпека і дозування
Куркумин і пиперин зазвичай вважаються безпечними (32, 33, 34).
Офіційних рекомендацій по їх споживанню немає, і максимальна переносима доза не була ідентифікована.
Деякі люди можуть відчувати побічні ефекти, такі як нудота, головний біль і шкірний висип п віслюку прийому куркумина у великих дозах. Таким чином, важливо дотримуватися рекомендацій щодо дозування, зазначені на упаковці окремо взятої добавки (35, 36).
The Joint FAO / WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) встановив прийнятне дієтичне споживання куркумина у вигляді 3 мг / кг маси тіла в день або приблизно 245 мг для 80 кг людини (37).
в індійській культурі куркума і чорний перець зазвичай споживаються в чаї, часто в поєднанні з оливковою олією , кокосовим маслом, медом і імбиром.
Оскільки куркума жирорастворима, споживання її з жиром може збільшити ступінь засвоєння.
Однак, щоб повністю скористатися лікувальними властивостями куркумина, його найкраще вживати в формі добавки, яка також повинна містити пиперин (екстракт чорного перцю).
Резюме:
Куркума і чорний перець вважаються безпечними і можуть споживатися більшістю людей без серйозних побічних ефектів. Хоча вони можуть бути додані до їжі і напоїв, добавки зазвичай приносять велику користь.
Підіб’ємо підсумок
- Куркума і чорний перець мають безліч корисних властивостей у зв’язку з містяться в них сполуками куркуміном і пиперин.
- Оскільки пиперин покращує засвоєння куркумина в організмі до 2000%, поєднання спецій збільшує їх ефекти.
- Вони можуть зменшити запалення і біль, лікувати і попереджати рак і покращувати травлення, особливо в формі добавки.
- Якщо ви хочете повністю використовувати корисні властивості куркуми і чорного перцю, подумайте про змішування цих спецій для досягнення найкращих результатів.