Їх можна приготувати шляхом ферментації кокосового соку з сіллю і водою або обробки соєвих бобів кислотним розчином, щоб розщепити їх на вільні амінокислоти.
Вони надають пікантний, солоний смак їжі, підходять для веганів і не містять глютену.
Ось 5 корисних властивостей рідких амінокислот.
1. Містять амінокислоти
Амінокислоти є будівельними блоками білків.
Вони дуже важливі для нарощування м’язової маси, регуляції експресії генів, передачі клітинних сигналів і імунітету (1, 2).
Існує два типи амінокислот — замінні і незамінні.
Ваш організм може виробляти замінні амінокислоти, але незамінні амінокислоти можна отримати тільки з їжі (3).
Виробники стверджують, що рідкі амінокислоти на основі сої містять 16 амінокислот, а на основі кокоса — 17, включаючи як замінні, так і незамінні. Проте жодне незалежне дослідження не підтверджує ці твердження.
Резюме:
Рідкі амінокислоти містять замінні і незамінні амінокислоти, які відіграють важливу роль у вашому організмі .
2. Природним чином не містять глютену
Соєвий соус готують шляхом ферментації варених соєвих бобів і смаженої пшениці з сіллю, водою і дріжджами або цвіллю до отримання насиченого солоного соусу (4).
Навпаки, рідкі амінокислоти отримують шляхом змішування гідролізовані соєвих бобів або ферментованого кокосового соку з водою, що призводить до отримання продукту, що не містить глютену.
Таким чином, ті, хто дотримується безглютенової дієти, зазвичай використовують їх замість соєвого соусу.
Оскільки приблизно 5% населення світу не можуть їсти глютен через пов’язаних з глютеном захворювань, рідкі амінокислоти є корисним продуктом для багатьох людей (5, 6).
Крім того, кокосові амінокислоти особливо популярні серед людей, які дотримуються палео-дієти, оскільки вони не можуть їсти бобові, такі як соєві боби.
Резюме:
Рідкі амінокислоти не містять пшениці , що робить їх популярними замінниками соєвого соусу для т ех, хто дотримується безглютенової дієти.
3. Більш м’який смак, ніж у соєвого соусу
Рідкі амінокислоти мають подібний соєвого соусу смак. Соєвий соус володіє насиченим смаком, а рідкі амінокислоти маю більш м’який і злегка солодкий смак.
Як в соєвому соусі, так і в рідких амінокислотах на основі сої міститься багато натрію — близько 300 мг на чайну ложку (5 мл ). Тим часом, кокосові амінокислоти містять приблизно на 60% менше (7, 8, 9).
В рідких амінокислотах на основі сої під час обробки утворюється натрій, в той час як в рідких амінокислотах на основі кокоса до них додається морська сіль.
Оскільки колір, текстура і смак рідких амінокислот і соєвого соусу схожі, в більшості рецептів вони можуть використовуватися як взаємозамінні.
Проте для рецептів, які включають скорочення соусу, кокосові амінокислоти є хорошим вибором, так як вони не зроблять блюдо надзвичайно солоним.
Резюме:
Рідкі амінокислоти на смак схожі на соєвий соус з солоним, пікантним смаком і відтінком солодощі. Фактично, обидва види рідких амінокислот можуть використовуватися як взаємозамінні в більшості рецептів.
4. Не містять хімічних консервантів
Комерційно вироблені соєві соуси часто містять бензоат натрію.
Бензоат натрію є консервантом, який додається в продукти харчування для збільшення терміну їх зберігання і запобігання росту бактерій і грибків ( 10, 11).
Хоча він зазвичай вважається безпечним при вживанні в невеликих кількостях, деякі люди мають на нього алергію, виявляючи, що він може викликати кропивницю, свербіж, набряк або нежить (12, 13, 14) .
Рідкі амінокислоти не містять хімічних консервантів, тому вони є хорошим вибором для людей, які не можуть або не хочуть вживати бензоат натрію.
Резюме:
Рідкі амінокислоти не містять бензоату натрію, тому вони є хорошим варіантом для людей, які повинні уникати цього консерванту.
5. Можуть зменшити відчуття голоду
Умами є одним з п’яти основних смакових відчуттів, поряд з солоним, солодким, кислим і гірким.
Його смак описаний як пікантний або м’ясний і викликаний присутністю вільного глутамату . Вільний глутамат утворюється в харчових продуктах, коли глутамінова кислота — амінокислота, природним чином міститься в білку — розщеплюється (4, 15).
Рідкі амінокислоти містять природний глутамат через розщеплення білків в соєвих бобах або кокосовому соку, тому вони стимулюють відчуття смаку умами і роблять смак їжі більш приємним (16).
Дослідження показали, що вживання бульйонів і супів зі смаком умами перед їжею може зменшити відчуття голоду і зменшити бажання перекусити (17, 18, 19).
В одному дослідженні вивчалася активність мозку жінок, які, як правило, об’їдалися під час прийому їжі.
Коли жінки пили курячий бульйон, що містить глутамат натрію — харчову добавку, багату глутамат і має смак умами — вони проявляли більшу активність мозку в областях, що відповідають за самоконтроль при перегляді зображень їжі і прийнятті дієтичних рішень (18).
Однак неясно, чи приводять продукти умами до зниження маси тіла або зменшення споживання калорій протягом дня, тому необхідні додаткові дослідження в цій області (17).
Резюме:
Вживання в їжу продуктів, багатих умами — таких як рідкі амінокислоти — перед їжею, може підвищити задоволеність під час їжі і зменшити відчуття голоду після, але вони не пов’язані з схудненням.
Їх легко включити в раціон харчування
Рідкі амінокислоти дуже легко включити в свій раціон харчування.
Ось деякі творчі способи їх використання:
- в якості заміни соєвого соусу
- в салатних заправках і соусах для надання солоного, пікантного смаку
- додаються в супи і рагу для додаткового смаку умами
- додаються в запечені овочі або картопляне пюре
- додаються в смажені горіхи для отримання пікантною закуски
- додаються в рис і квасоля
- додаються в маринади для тофу, темпі або м’яса
- додають в свіжоприготований попкорн
- використовуються в якості соусу для занурення суші
Рідкі амінокислоти добре зберігаються в прохолодній темній коморі протягом трьох-шести місяців після відкриття упаковки.
Резюме:
Рідкі амінокислоти можна використовувати в самих різних блюдах, щоб надати їм пікантний, солоний смак умами.
Потенційні недоліки і запобіжні заходи
Хоча рідкі амінокислоти є відмінним варіантом для людей, які шукають замінник соєвого соусу без глютену, є деякі недоліки, які слід враховувати.
1. Можуть викликати алергію у деяких людей
Рідкі амінокислоти на основі сої не підходять для людей з алергією на сою.
Проте кокосові амінокислоти є відмінною заміною.
2. Дорожче соєвого соусу
Рідкі амінокислоти коштують приблизно в три рази дорожче, ніж традиційний соєвий соус, і їх може бути складно знайти в продуктових магазинах, хоча їх можна купити онлайн.
З- через це багато людей без особливих дієтичних потреб воліють дотримуватися соєвого соусу.
3. Можуть містити багато натрію
Рідкі амінокислоти на основі сої містять трохи більше натрію, ніж соєвий соус — 320 мг на 1 чайну ложку (5 мл), в порівнянні з 293 мг натрію в соєвому соусі (7, 9 ).
Деякі дослідження пов’язують високий рівень споживання натрію з несприятливими наслідками для здоров’я, такими як підвищений ризик розвитку раку шлунка і високого кров’яного тиску (20, 21).
як правило, рекомендується знизити рівень споживання натрію до 2300 мг в день, щоб знизити ці ризики (22).
Деяким людям, наприклад, страждають від чутливого до солі високого кров’яного тиску або захворювань нирок, може знадобитися споживати менше натрію (23, 24).
Всього 3 порції рідких амінокислот на основі сої можуть містити 41% від рекомендованої добової норми споживання, що ускладнює дотримання цих рекомендацій, якщо ви споживаєте велику кількість.
Кокосові амінокислоти є хорошою альтернативою з низьким рівнем змісту натрію — всього 130 мг на чайну ложку (5 мл) — але вони все одно повинні споживатися в помірних кількостях (8).
Резюме:
рідкі амінокислоти можуть не підійти людям з алергією на сою або кокос. Рідкі амінокислоти на основі сої містять багато натрію. Крім цього, соєві і кокосові рідкі амінокислоти дорожче, ніж традиційний соєвий соус.
Підіб’ємо підсумок
- Рідкі амінокислоти — це приправи для приготування їжі, які схожі на соєвий соус.
- вони можуть бути зроблені з соєвих бобів або кокосового соку і, природно, не містять глютену, тому вони підходять для найрізноманітніших дієт.
- Рідкі амінокислоти містять як замінні, так і незамінні амінокислоти , але, оскільки вони використовуються в невеликих кількостях, вони не є значним джерелом дієтичного білка.
- що міститься в них вільний глютамат надає їм пікантний смак умами, який зменшує відчуття голоду після їжі і робить їжу смачнішою і ситної.
- Рідкі амінокислоти можна використовувати в якості заміни соєвого соусу в більшості страв або в будь-якій страві, де ви хочете додати солоний, пікантний смак.