Корисні продукти

Чи шкідливий декофеїнізований кави для здоров’я людини?

В цій статті ми розглянемо відмінності між кавою без кофеїну і звичайною кавою і з’ясуємо, чи шкідливий кави без кофеїну для здоров’я людини.

Ми також розглянемо, скільки кофеїну міститься в кава без кофеїну, і яка потенційна користь цього напою для здоров’я.

alt=»Чи шкідливий декофеїнізований кави для здоров’я людини?» width=»768″ height=»509″ />

Що таке кава без кофеїну?

Відповідно до систематичного огляду 2017 року, кава без кофеїну за складом схожий на звичайну каву, але містить мало кофеїну або взагалі не містить його.

Щоб видалити кофеїн, виробники вимочують або пропарюють необсмажені кавові зерна, використовуючи комбінацію води та інших хімікатів, таких як:

  • активоване вугілля
  • сверхкритический діоксид вуглецю
  • метіленхлорід
  • етилацетат

Виробники використовують воду, тому що кофеїн є водорозчинним речовиною. Однак використання води саме по собі може видалити інші сполуки, такі як білки і цукор, з кавових зерен.

Використання додаткових хімікатів прискорює процес видалення кофеїну, що зводить до мінімуму втрату некафеінових з’єднань і допомагає зберегти відмінний кавовий смак.

Хоча процес видалення кофеїну зазвичай відбувається перед смаженням, одне дослідження 2018 року припускає, що екстракція кофеїну може відбуватися швидше зі смаженими кавовими бобами.

чи є кава без кофеїну шкідливим для здоров’я?

В одному дослідженні 2017 року було проаналізовано 201 метааналіз спостережних досліджень споживання кави. Його автори прийшли до висновку, що кава без кофеїну не робить шкідливого впливу на здоров’я.

Проте використання метиленхлорида в процесі видалення кофеїну викликало певну стурбованість серед членів кавового спільноти, а також деяких споживачів.

Вдихання навіть невеликих кількостей метиленхлорида — близько 200 мільйонних часток (ppm) — може тимчасово сповільнити роботу центральної нервової системи і вплинути на увагу людини і координацію рук і очей. Помірне вплив також може привести до таких симптомів, як:

  • головний біль
  • сонливість
  • запаморочення
  • дратівливість
  • кашель або утруднене дихання
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна їсти сирий кабачок?

FDA схвалило використання метиленхлорида в процесі екстракції кофеїну, якщо кінцевий продукт містить не більше 10 ppm або 0,001% залишкового метиленхлорида.

скільки кофеїну міститься в каві без кофеїну?

Незважаючи на свою назву, кава без кофеїну все ще містить кофеїн.

За даними USDA, типова 240 мл чашка кави без кофеїну містить 2 мг кофеїну. Проте рівень вмісту кофеїну може відрізнятися в залежності від марки — до 15 мг на 240 мл чашку.

Хоча кава без кофеїну не на 100% очищений від кофеїну, він містить значно менше кофеїну, ніж звичайна кава. Згідно FDA, 240 мл чашка звичайної кави, як правило, містить 80-100 мг кофеїну.

Зелений і чорний чаї також містять більше кофеїну, ніж кава без кофеїну. Звичайна 240 мл чашка зеленого або чорного чаю зазвичай містить приблизно 30-50 мг кофеїну.

Користь кави без кофеїну для здоров’я

Все більше наукових досліджень показують, що кава містить кілька сполук, які корисні для здоров’я людини.

Наприклад, великий огляд 2017 року показує, що вживання кави може знизити ризик розвитку деяких видів раку у людини, таких як:

  • рак простати
  • рак шкіри
  • рак печінки
  • лейкемія
  • рак ендометрія
  • рак порожнини рота

Проте велика частина досліджень стосувалася користі звичайної кави для здоров’я, і ​​лише деякі дослідження були присвячені кава без кофеїну. Таким чином, не ясно, чи володіє кави без кофеїну тими ж корисними властивостями, що і звичайну каву.

Проте автори огляду 2017 року справді знайшли зв’язок між вживанням кави без кофеїну і зниженням загального ризику смертності і смертності від серцево-судинних захворювань. Дослідники спостерігали найбільше зниження ризику у людей, які пили від двох до чотирьох чашок в день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чорниця: користь і шкода для здоров'я жінки і чоловіки

Для тих, хто хоче зменшити споживання кофеїну, можливо, основною користю кави без кофеїну є його набагато більш низький рівень вмісту кофеїну.

Потенційна шкода звичайної кави

FDA рекомендує дорослим обмежувати споживання кофеїну 400 мг в день, або близько чотирьох або п’яти чашок звичайної кави.

споживання занадто великої кількості кофеїну може викликати неприємні побічні ефекти у деяких людей, такі як:

  • проблеми зі сном
  • головний біль
  • нудота
  • нервовість
  • почастішання пульсу
  • розлад шлунка
  • схвильованість
  • дисфория або почуття нещастя

FDA також рекомендує, щоб жінки, які вагітні, годують грудьми або намагаються завагітніти, проконсультувалися зі своїм лікарем про безпечному рівні кофеїну.

Лікарі можуть також порадити людям з певними захворюваннями і станами обмежити споживання кофеїну. До цих захворювань і станів відносяться:

  • труднощі зі сном
  • занепокоєння або стрес
  • серцево-судинні захворювання
  • проблеми з сечовим міхуром
  • проблеми з травленням, такі як виразки шлунка або кислотний рефлюкс

Деякі ліки, такі як певні антибіотики і антидепресанти, також можуть взаємодіяти з кофеїном, тому лікар або фармацевт може порекомендувати обмежити або уникати кофеїну при прийомі цих препаратів.

Підіб’ємо підсумок

  • Кава без кофеїну містить дуже мало кофеїну і має тенденцію бути схожим на смак і вигляд на звичайну каву.
  • Деякі люди висловлюють стурбованість тим, що кава без кофеїну може містити дуже невелику кількість метиленхлорида, який є одним з розчинників, що використовуються виробниками в процесі видалення кофеїну. Тривала дія цієї хімічної речовини може викликати неприємні побічні ефекти.
  • Проте FDA не вважає, що ця речовина становить небезпеку для здоров’я, і ​​строго обмежує концентрацію метиленхлорида в каві без кофеїну до 10 мільйонних часток.
  • Дослідження також показують, що вживання кави без кофеїну не вредно і може принести користь для здоров’я.

Читайте також

Чи можна їсти сирий кабачок?

elena elena

Нут: користь і шкода для здоров’я

elena elena

Сметана: корисні властивості, склад, потенційна шкода

elena elena

Чи є термін придатності у алкоголю? Горілка, пиво, вино

elena elena

Корисніше чи рожева гімалайська сіль кухонної солі?

elena elena

Молоко ослиць: користь і шкода, застосування

elena elena

14 корисних цільнозернових продуктів (включаючи безглютенові)

elena elena

Чорниця: користь і шкода для здоров’я жінки і чоловіки

elena elena

Шпинат і кучерява капуста: що корисніше?

elena elena

Залишити коментар