Корисні продукти

Чи можна їсти тунця сирим? Користь і ризики

Ця риба дуже багата поживними речовинами і може принести багато користі для здоров’я, але ви можете задатися питанням, чи можна їсти тунця сирим без шкоди для здоров’я.

В цій статті розглядаються потенційні небезпеки вживання в їжу сирого тунця, а також про те, як безпечно його вживати в їжу.

Чи можна їсти тунця сирим? Користь і ризики

Види і харчова цінність тунця

Тунець — морська риба, яка використовується в кухнях всього світу.

Існує кілька різновидів, включаючи смугастого, дліннопёрого, желтоперого, блакитного і великоокого тунців. Вони розрізняються за розміром, кольором та смаком (1).

Тунець — дуже багатий поживними речовинами, пісний білок. Фактично, 55-грамова порція дліннопёрого тунця містить (2):

  • Калорії : 70 ккал
  • Вуглеводи : 0 грам
  • Білок : 13 грам
  • Жир : 2 грами

Велика частина жиру в тунці відбувається з жирних кислот омега-3, які життєво важливі для вашого серця і мозку і можуть допомогти в боротьбі із запаленням (3).

Тунець також містить залізо, калій і вітаміни групи B. Крім того, він є відмінним джерелом селену — мікроелемента, який діє як антиоксидант і може знизити ризик розвитку хвороб серця та інших хронічних захворювань (4, 5).

Консервований тунець готується під час обробки, в той час як свіжий тунець часто подають злегка приготованим або в сирому вигляді.

сирий тунець є поширеним інгредієнтом в суші і сашимі, які представляють собою японські страви, приготовані з рису, сирої риби, овочів і морських водоростей.

Резюме:

Тунець — це нежирний білок, що містить омега-3 жирні кислоти, а також кілька вітамінів і мінералів. Його часто подають в сирому або ледь приготованому вигляді.

Може містити паразитів

Незважаючи на те, що тунець дуже поживний, його вживання в сирому вигляді може представляти певний ризик.

Це пов’язано з тим, що сира риба може містити паразитів, таких як Opisthorchiidae і Anisakidae , які можуть викликати захворювання у людей (6, 7).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Сире молоко: чи переважує користь ризики?

в залежності від типу, паразити в сирій рибі можуть призводити до хвороб харчового походження, зазначеним кишковими інфекціями, які викликають діарею, блювоту, лихоманку і пов’язані з ними симптоми (8).

Одне дослідження показало, що 64% ​​зразків молодого тихоокеанського блакитного тунця з японських вод були заражені Kudoa hexapunctata — паразитом, який призводить до діареї у людей (9).

Інше дослідження відзначило аналогічні результати і показало, що зразки блакитного і желтоперого тунця з Тихого океану містили інших паразитів з сімейства Kudoa , які, як відомо, викликають харчове отруєння (10).

Нарешті, дослідження тунця в водах біля узбережжя Ірану показало, що 89% зразків були заражені паразитами, які можуть прикріпитися до шлунку і кишечнику людини, викликаючи анізакіаз — захворювання, що супроводжується кривавим стільцем, блювотою і болем в животі (11, 12).

Ризик паразитарної інфекції в результаті вживання сирого тунця, ймовірно, залежить від того, де була спіймана риба. Більш того, обробка та підготовка можуть допомогти визначити, чи передаються паразити.

Більшість паразитів можна вбити, приготувавши або заморозивши рибу (13).

Отже, паразитарні інфекції від сирого тунця можуть бути запобігти шляхом правильного приготування.

Резюме:

Сирий тунець може містити паразитів, які можуть викликати у людей захворювання харчового походження, але зазвичай їх можна усунути шляхом приготування або заморожування риби.

Може містити багато ртуті

Деякі різновиди тунця можуть містити багато ртуті, яка є важким металом, що потрапляють в океанські води в результаті забруднення. Згодом вона накопичується в тунці, так як риба знаходиться вище в харчовому ланцюгу, харчуючись дрібною рибою, яка містить різну кількість ртуті (14).

В результаті великі види тунця, такі як дліннопёрий, желтоперий, блакитний і великоокий тунці, часто містять багато ртуті (15).

Більша частина тунця, який подається в сирому вигляді у вигляді стейків або в суші і сашимі, відбувається з цих сортів.

Фактично, одне дослідження, в якому були перевірені 100 зразків сирого тунця в північно-східній частині США, показало, що середній вміст ртуті перевищила рекомендований денний ліміт ртуті в США і Японії (16).

Споживання занадто великої кількості сирого тунця може привести до високих рівнів ртуті в вашому організмі, що може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям, включаючи пошкодження мозку і серця (16, 17, 18).

Резюме:

Деякі різновиди необробленого тунця, особливо великоокого і блакитного, можуть містити дуже багато ртуті. Споживання занадто великої кількості ртуті може пошкодити ваш мозок і серце і привести до серйозних проблем зі здоров’ям.

Хто не буде їсти сирого тунця?


Вагітні та жінки, діти, люди похилого віку і люди з ослабленою імунною системою, наприклад, ті, які проходять лікування від раку, не повинні їсти сирого тунця.

Ці групи населення мають підвищений ризик хвороб харчового походження, якщо піддаються впливу паразитів з сирого або недоготовленного тунця.

Більш того, вагітні та жінки і діти особливо схильні до дії ртуті і, отже, повинні обмежувати або уникати як сирого, так і приготованого тунця (19).

Проте все дорослі повинні, як правило, проявляти обережність відносно споживання тунця, так як більшість сортів перевищує денний ліміт споживання ртуті, запропонований органами охорони здоров’я (15).

як сирої, так і приготований тунець повинен вживатися в у вимір кількостях.

Проте, щоб отримувати достатню кількість омега-3 жирних кислот дорослі повинні з’їдати 85-140 грамів риби 2-3 рази в тиждень. Щоб відповідати цьому рівню споживання, зосередьтеся на рибі з низьким вмістом ртуті, такий як оселедець, тріска або скумбрія, і обмежте вживання тунця випадковим частуванням (19).

Резюме:

Вагітні та жінки, діти, люди похилого віку і люди з ослабленою імунною системою можуть бути особливо схильні до паразитарним інфекцій і ртуті, і повинні уникати сирого тунця.

Як безпечно їсти сирого тунця

Приготування тунця — кращий спосіб позбутися від паразитів і знизити ризик хвороб харчового походження. Проте сирого тунця можна сміливо їсти.

З метою знищення паразитів FDA рекомендує заморозити сирого тунця одним із таких способів (20):

  • Заморожування при 20 ° C або нижче протягом 7 днів
  • Заморожування при 35 ° C або нижче до твердого стану і зберігання при 35 ° C або нижче протягом 15 годин
  • Заморожування при 35 ° C або нижче до твердого стану і зберігання при 20 ° C або нижче протягом 24 годин

Заморожений сирої тунець перед вживанням необхідно розморозити в холодильнику.

Дотримання цього методу, швидше за все, вб’є більшість паразитів, але залишається невеликий ризик того, що не всі паразити були знищені.

Більшість ресторанів, де подають суші або інші види сирого тунця, дотримуються рекомендацій FDA щодо заморожування.

Якщо ви турбуєтеся про те, як готувався ваш сирої тунець, попросіть додаткову інформацію і обов’язково їжте сирого тунця тільки у відомих ресторанах.

Якщо ви п ланіруете приготувати страву з сирого тунця в домашніх умовах, шукайте торговця рибою з хорошою репутацією, який знає про походження своєї риби і про те, як з нею поводитися.

Резюме:

Сирий тунець, як правило, безпечний для вживання, якщо його заморозили для знищення паразитів відповідно до рекомендацій FDA.

Підіб’ємо підсумок

  • Сирий тунець, як правило, безпечний при належний догляд і заморожуванні для знищення паразитів.
  • Тунець дуже поживний, але через високий рівень ртуті в деяких видах найкраще їсти сирого тунця в помірних кількостях.
  • Вагітні та жінки, діти, люди похилого віку і люди з ослабленою імунною системою повинні уникати сирого тунця.

Читайте також

Чим корисний чай з жасмином? Користь і шкода

elena elena

Що таке конюшини мед? Застосування, склад і корисні властивості

elena elena

Скільки можна зберігати курку в холодильнику (сиру і варену)

elena elena

Чи корисно масло канола? Все що вам потрібно знати

elena elena

Білий оцет: користь і шкода для організму, склад, застосування

elena elena

Липовий чай: користь і шкода для жінок і чоловіків

elena elena

Кетамін: корисні властивості та застосування

elena elena

Що таке мескаль і чим він відрізняється від текіли?

elena elena

9 Кращих видів чаю для поліпшення травлення

elena elena

Залишити коментар