Мигдальне молоко є одним з найбільш продаваних рослинних молочних продуктів завдяки своїй багатій текстурі і смаку (1, 2, 3).
Однак, оскільки це оброблений напій, ви можете задатися питанням, чи корисно воно для здоров’я і чи безпечно воно.
В цій статті розповідається про мигдальному молоці і про те, яка його потенційна користь і шкоду для здоров’я людини.
мигдальне молоко — користь і шкода для організму жінки і чоловіки
Що таке мигдальне молоко?
мигдальне молоко складається з меленого мигдалю і води, але може включати і інші інгредієнти, в залежності від типу.
Більшість людей купують його готовим, хоча його досить легко приготувати в домашніх умовах.
Під час обробки мигдаль і вода змішуються, а потім проціджують для видалення м’якоті. В результаті ми отримуємо однорідну рідину (3).
В більшість комерційних видів мигдалевого молока зазвичай додають згущувачі, консерванти і ароматизатори для поліпшення смаку, текстури і терміну придатності.
Мигдальне молоко, природним чином, не містить продуктів тваринного походження — це означає, що воно підходить для веганів, а також людей з алергією на молочні продукти або непереносимістю лактози (4).
Проте ви повинні уникати його вживання, якщо у вас алергія на горіхи.
Резюме:
Мигдальне молоко — це напій на рослинній основі, виготовлений з відфільтрованого мигдалю і води. Воно природним чином не містить молока тваринного походження і лактози, що робить його хорошим варіантом для тих, хто уникає молочних продуктів.
Харчова цінність, склад і калорійність мигдального молока
Мигдальне молоко дуже низкокалорийно, так як містить всього лише 39 калорій на чашку (240 мл). Воно також містить різні поживні речовини.
Одна чашка (240 мл) комерційного мигдалевого молока містить (5):
- Калорії : 39 ккал
- Жир : 3 грами
- Білок : 1 грам
- Вуглеводи : 3,5 грама
- Клітковина : 0,5 грама
- Кальцій : 24% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП )
- Калій : 4% від РСНП
- Вітамін D : 18% від РСНП
- Вітамін E : 110% від РСНП
Мигдальне молоко є відмінним і природним джерелом вітаміну E, який є жиророзчинних антиоксидантом, допомагає захистити ваш організм від пошкодження вільними радикалами (6 ).
Деякі сорти збагачені кальцієм і вітаміном D, які є важливими живильними речовинами для здоров’я кісток. Мигдальне молоко, приготовлене в домашніх умовах, не є хорошим джерелом цих поживних речовин (7, 8).
Нарешті, мигдальне молоко містить мало білка — 1 чашка (240 мл) містить тільки 1 грам (5).
Резюме:
Мигдальне молоко природним чином багата на вітамін E — борються з хворобами антиоксидантом. Під час обробки він зазвичай збагачується кальцієм і вітаміном D. Однак він не є хорошим джерелом білка.
Користь мигдального молока для організму
Мигдальне молоко може принести певну користь здоров’ю людини.
Багата на вітамін E
Мигдаль є відмінним джерелом вітаміну E, який є жиророзчинних вітаміном, важливим для захисту ваших клітин від пошкодження вільними радикалами (9).
Вітамін E сприяє здоров’ю очей і шкіри і може грати роль в захисті від таких захворювань, як серцево-судинні захворювання (10, 11, 12).
Одна чашка (240 мл) комерційного мигдалевого молока забезпечує організм 110% від РСНП вітаміну E, що робить його вживання простим і доступним способом задоволення ваших щоденних потреб в цьому живильній речовині (5).
непідсолоджений сорти містять мало цукру
Більшість людей їдять занадто багато цукру в формі десертів, напоїв і підсолоджувачів. Таким чином, споживання продуктів харчування і напоїв з низьким вмістом цукру може допомогти вам контролювати вагу і знизити ризик виникнення певних хронічних захворювань (13, 14).
Багато видів молока рослинного походження ароматизовані і підсолоджені. Фактично, 1 чашка (240 мл) мигдалевого молока зі смаком шоколаду може містити до 21 грама доданого цукру — більше 5 чайних ложок (15).
Якщо ви намагаєтеся обмежити споживання цукру, мигдальне молоко без додавання цукру — відмінний вибір. Воно природним чином містить мало цукру — всього 2 грами на чашку (240 мл) (5).
Резюме:
В непідсолоджений мигдальному молоці природним чином міститься мало цукру і багато вітаміну E — потужного бореться з хворобами антиоксиданту. Однак підсолоджене мигдальне молоко може буяти цукром.
Потенційна шкода мигдального молока
У той час як мигдальне молоко корисно для здоров’я, є деякі важливі недоліки, які слід враховувати.
містить мало білка
Мигдальне молоко містить всього 1 грам білка на чашку (240 мл), в той час як коров’яче та соєве молоко містять 8 і 7 грам відповідно (16, 17).
Білок необхідний для багатьох функцій організму, включаючи зростання м’язів, структуру шкіри і кісток, а також вироблення ферментів і гормонів (18, 19, 20).
багато немолочні і рослинні продукти містять багато білка . До них відносяться квасоля, сочевиця, горіхи, насіння, тофу, темпі і насіння конопель.
Якщо ви не уникаєте продуктів тваринного походження, яйця, риба, курка і яловичина є відмінними джерелами білка (21).
Не підходить для немовлят
Діти віком до 1 року не слід пити коров’яче або рослинне молоко, так як вони можуть перешкоджати засвоєнню заліза. До досягнення віку 4-6 місяців малюк повинен отримувати поживні речовини виключно з молоком матері або з дитячих сумішей (22).
У віці 6 місяців на додаток до грудного молока або молочної суміші запропонуйте малюкові воду в якості здорового напою . Після 1 року в раціон вашої дитини може бути включено коров’яче молоко (22).
За винятком соєвого молока, напої на рослинній основі природним чином містять мало білка, жирів, калорій і багатьох вітамінів і мінералів, таких як залізо , вітамін D і кальцій. Ці поживні речовини необхідні для росту і розвитку (23, 24).
Мигдальне молоко містить тільки 39 калорій, 3 грами жиру і 1 грам білка на чашку (240 мл). Цього недостатньо для зростаючого дитини (5, 24).
Якщо ви не хочете, щоб ваша дитина пив коров’яче молоко, продовжуйте годувати грудьми або проконсультуйтеся з лікарем з приводу кращої немолочний суміші (23).
може містити добавки
Оброблене мигдальне молоко може містити багато добавок, таких як цукор, сіль, смоли, ароматизатори, а також лецитин і карагенан (типи емульгаторів).
Деякі інгредієнти, такі як емульгатори та смоли, використовуються для поліпшення текстури і консистенції. Вони безпечні, якщо не вживати їх в надзвичайно великих кількостях (25).
Проте одне дослідження в пробірці показало, що карагенан, який зазвичай додається в мигдальне молоко в якості емульгатора і вважається безпечним, може порушити здоров’я кишечника. Однак, перш ніж робити які-небудь висновки, необхідно провести більш ретельні дослідження (26).
Тим не менше багато компаній уникають цієї добавки в цілому через ці побоювання.
Крім того, багато ароматизовані і підсолоджені види мигдалевого молока містять багато цукру. Надмірна кількість цукру може збільшити ризик збільшення маси тіла, розвитку карієсу і інших хронічних захворювань (13, 14, 27).
Щоб уникнути цього, віддавайте перевагу непідсолоджений мигдальному молоку.
Резюме:
Мигдальне молоко є поганим джерелом білка, жирів і поживних речовин, важливих для росту і розвитку дитини. Більш того, багато перероблені сорти містять такі добавки, як цукор, сіль, ароматизатори, смоли і карагенан.
Як вибрати краще мигдальне молоко
Продуктові магазини пропонують різні види мигдалевого молока.
При виборі продукту обов’язково шукайте непідсолоджений сорт. Ви також можете вибрати тип без доданих смол або емульгаторів, якщо ці інгредієнти представляють для вас інтерес.
Нарешті, якщо ви дотримуєтеся обмежену дієту, таку як веганство або вегетаріанство, і стурбовані можливим дефіцитом поживних речовин, віддавайте перевагу мигдальне молоку, збагаченому кальцієм і вітаміном D.
Мигдальне молоко домашнього приготування не містить ці поживні речовини.
Резюме:
Щоб отримати найбільшу користь, віддавайте перевагу мигдальне молоку, яке підсолоджені, що не ароматизований і збагачене кальцієм і вітаміном D.
Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах
Щоб приготувати своє власне мигдальне молоко, дотримуйтесь цій простому рецептом.
Інгредієнти:
- 2 чашки (280 грам) вимоченої мигдалю
- 4 склянки (1 літр) води
- 1 чайна ложка (5 мл) екстракту ванілі (за бажанням)
Замочи ті мигдаль у воді на ніч і злийте воду перед використанням. додайте мигдаль, воду і ваніль в блендер і подрібнюють протягом 1-2 хвилин, поки вода не стане каламутною, а мигдаль буде дрібно подрібнений.
Вилийте суміш в сітчастий фільтр, який поміщають поверх миски і вистилають марлею. Обов’язково відіжміть суміш, щоб отримати якомога більше рідини. Ви повинні отримати приблизно 4 чашки (1 літр) мигдального молока.
Помістіть рідина в ємність і зберігайте в холодильнику протягом 4-5 днів.
Резюме:
Щоб приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах, додайте в блендер попередньо вимочений мигдаль, воду і екстракт ванілі. Подрібніть. Вилийте суміш через марлю і сітчастий фільтр. Зберігайте отриманий напій в холодильнику протягом 4-5 днів.
Підіб’ємо підсумок
- Мигдальне молоко може бути відмінним рослинним варіантом для тих, хто уникає коров’ячого молока.
- непідсолоджений сорти містять мало калорій і цукру, при цьому містять багато вітаміну E.
- Проте мигдальне молоко містить мало білка, а підсолоджені види можуть рясніти цукром.
- Якщо вам подобається мигдальне молоко, обов’язково віддавайте перевагу несолодким і неароматизованим версіями і додавайте в свій раціон інші багаті білком продукти, такі як яйця, бобові, горіхи, насіння, рибу і курку.