Існують різні типи сироваткового білка, включаючи сироватковий ізолят і сироватковий концентрат.
В цій статті пояснюються відмінності між цими двома поширеними формами сироваткового білка і який з них краще для використання.
ізолят або концентрат сироваткового протеїну — що краще?
що таке сироватковий протеїн?
Більшу частину білка, що міститься в протеїнових батончиках, напоях і порошках, отримують з молока. Коли молоко обробляється для отримання сиру або йогурту, залишається рідина під назвою сироватка (1).
Ця рідина містить швидко перетравлюються білки, зазвичай звані сироватковим протеїном.
Перед обробкою близько 20% білка в молоці є сироватку, а решта 80% складаються з більш повільно розщеплюються білків казеїну (2).
Сироватка і казеїн вважаються високоякісними білками, тому що вони містять всі амінокислоти, необхідні вашому організму (3).
Однак сироватка вважається особливо корисною для збільшення виробництва нового білка в м’язах (3).
Існує кілька різних типів сироваткового протеїну, використовуваного в добавках. Двома найбільш поширеними формами є сироватковий ізолят і концентрат.
Ці форми виготовляються з використанням різних методів обробки і трохи розрізняються за складом поживних речовин.
Резюме:
Сироватковий протеїн — швидко перетравлюється частина молочного білка. Є різні форми сироваткових протеїнових добавок. Двома найбільш поширеними є сироватковий ізолят і концентрат.
У чому полягає різниця сироватковий ізолят і сироватковий концентрат?
Існує кілька відмінностей в харчовій цінності між ізолятів сироватки і концентратом. Ці відмінності пов’язані з методами обробки.
Коли рідка сироватка збирається як побічний продукт виробництва сиру або йогурту, вона піддається кількома стадіями обробки для збільшення вмісту білка (1).
Після досягнення достатньої концентрації білка рідина можна висушити, тим самим отримавши порошок концентрату сироватки, який складається з до 80% білка за вагою. Решта 20% порошку концентрату сироватки містять вуглеводи і жири.
Якщо для зниження вмісту жиру і вуглеводів в сироватці використовуються різні етапи обробки, може бути отриманий порошок ізоляту сиворотки, що містить 90% або більше білка за вагою (1) .
в цілому, використовувані при виробництві ізоляту сиворотки етапи обробки призводять до більш високого вмісту білка і більш низькому вмісту жирів і вуглеводів на порцію.
Однак типи амінокислот, що зустрічаються в обох формах сироватки , практично ідентичні, оскільки вони отримані з одних і тих же білків.
У наведеній нижче таблиці показані основні відмінності між стандартним сироватковим ізолятів і концентратом на 100-калорійну порцію:
Сироватковий ізолят Сироватковий концентрат Обробка Більше Менше Білок 23 г 18 г Вуглеводи 1 г 3,5 г Жир 0 г 1,5 г Лактоза До 1 г До 3,5 г Вартість Вище Нижче
На додаток до зниження загального вмісту вуглеводів, сироватковий ізолят також має більш низький вміст лактози. Це означає, що ізолят може бути кращим вибором для людей з непереносимістю лактози.
Проте кількість лактози в обох формах сироваткового білка, ймовірно, буде досить низьким для людей з непереносимістю (4).
Крім відмінностей в поживних речовинах між цими двома типами сироватки існують відмінності у вартості. Як правило, сироватковий ізолят дорожче, ніж концентрат.
Хоча ізолят сироваткового протеїну має більш високий рівень білка, прийом більшої кількості концентрату сироваткового протеїну може принести вам одну і ту ж дозу білка, часто за нижчою ціною.
Резюме:
Основна відмінність між ізолятів сироваткового протеїну і концентратом полягає в тому, що сироватковий ізолят піддається більшій обробці, що призводить до більш високого вмісту білка з меншим кількістю вуглеводів, лактози і жиру. Сироватковий ізолят зазвичай має більш високу ціну, ніж концентрат.
Обидві форми приносять однакову користь
Багато досліджень підтверджують позитивні ефекти від прийому сироваткового білка фізично активними людьми (5).
Одне дослідження, проведене за участю 192 людей, показало, що прийом сироваткового протеїну, включаючи сироватковий ізолят або концентрат, привів до поліпшення сухої м’язової маси і сили (6).
Однак, незважаючи на незначні відмінності в вміст поживних речовин, немає переконливих доказів того, що ізолят і концентрат сироваткового протеїну надають різні ефекти в вашому організмі.
Що стосується білка, одним з найбільш важливих факторів є ваше загальне щоденне його споживання. Більш того, часто рекомендується, щоб більша частина білка надходила з високоякісних джерел, таких як молочні продукти, яйця і домашня птиця (5).
Обидва сироваткові ізолят і концентрат є високоякісними білки, і розумно очікувати, що вони будуть давати схожі ефекти, якщо приймати еквівалентну дозу білка (3).
З урахуванням сказаного, ті, хто обмежує споживання жирів, вуглеводів або лактози, можуть віддати перевагу сироватковий ізолят, оскільки він містить меншу кількість всіх цих трьох компонентів.
Варто також відзначити, що багато добавки містять суміш білків, які включають як сироватковий ізолят, так і концентрат.
Резюме:
Хоча дослідження підтримують позитивні ефекти сироваткового протеїну для фізично активних людей, немає чітких доказів відмінностей в ефектах ізоляту сироваткового протеїну і концентрату.
Підіб’ємо підсумок
- Сироватковий протеїн складається з декількох шви ро перетравлюються білків і є поширеним інгредієнтом в харчових добавках. Двома поширеними формами є сироватковий ізолят і концентрат.
- ізолят сироваткового протеїну піддається різній обробці, в порівнянні з концентратом, що призводить до більшого вмістом білка і меншій кількості вуглеводів і жиру на порцію.
- Однак ці відмінності в поживних речовинах малі, і не існує доведених відмінностей в ефективності цих двох типів сироваткового протеїну.
- Сироватковий ізолят може бути хорошим вибором для тих, хто ретельно обмежує споживання жиру, вуглеводів або лактози, хоча ця форма сироваткового протеїну зазвичай дорожче.
- Прийом трохи більш високої дози концентрату сироваткового протеїну може привести до отримання такої ж кількості високоякісного білка, що і при прийомі меншої кількості сироваткового ізоляту, але часто за нижчою ціною.
- Незалежно від того, який тип ви використовуєте, сироватка являє собою високоякісний білок, який може допомогти вам досягти ваших щод невних цілей споживання білка.