Корисні продукти

Чай з шипшиною: корисні властивості та протипоказання

Знайдені трохи нижче пелюсток троянд, плоди шипшини маленькі, овальні і зазвичай червоні або помаранчеві.

Існує кілька сотень видів рослин троянди, хоча дослідження шипшини були сфокусовані на псевдоплоде рослини Шипшина собачий (лат. Rosa canina ) (1).

Плоди шипшини мають численними корисними властивостями, включаючи зміцнення імунітету, поліпшення здоров’я серця, зниження маси тіла і уповільнення старіння шкіри.

Ось 7 корисних властивостей чаю з шипшиною — користь і шкода для здоров’я людини.

Чай з шипшиною: корисні властивості та протипоказання

Чай з шипшиною — користь і шкода для організму людини

Користь чаю з шипшиною для здоров’я

Чай з шипшиною має низку доведених наукою корисних властивостей. Ось чим корисний чай з шипшиною для організму людини.

1. Багатий антиоксидантами

Антиоксиданти — це речовини, які захищають або зменшують пошкодження клітин, викликане молекулами під назвою вільні радикали.

Вживання продуктів і напоїв, багатих антиоксидантами, може захистити від хронічних захворювань, таких як хвороби серця, рак і цукровий діабет 2 типу (2).

в дослідженні рівнів вмісту антиоксидантів в шести фруктових екстрактах було встановлено, що шипшина має найвищу антиоксидантну здатністю (3).

Більш конкретно, було виявлено, що він має високий рівень поліфенолів, каротиноїдів і вітамінів C і E, кожен з яких володіє потужними антиоксидантними властивостями (1, 4).

Кількість цих антиоксидантів в плодах шипшини може сильно відрізнятися в залежності від виду рослини, часу збору врожаю і висоти, на якій рослина було вирощено (4, 5).

Цікаво, що рослини з великих висот мають тенденцію містити більшу кількість антиоксидантів (4).

Крім того, дослідження показують, що сушені плоди шипшини можуть містити менше антиоксидантів, ніж свіжі сорти (6).

Оскільки чай з шипшиною можна приготувати з будь-якого сорту, ви можете отримати більше антиоксидантів, використовуючи свіжі плоди шипшини замість сухих або чайних пакетиків.

Резюме:

Плоди шипшини багаті антиоксидантами, які можуть допомогти захистити клітини від вільних радикалів. Хоча точна кількість залежить від рослини, було виявлено, що свіжі плоди шипшини містять більше антиоксидантів, ніж сушені.

2. Може підтримувати здорову імунну систему

Одним з найбільш вражаючих корисних властивостей шипшини є його висока концентрація вітаміну C.

Хоча точна кількість залежить від рослини, було виявлено, що шипшина має одним з найбільш високих рівнів вмісту вітаміну C серед всіх фруктів і овочів (1, 4).

Вітамін C грає важливу роль у вашій імунній системі, включаючи (7, 8, 9, 10):

  • стимулювання вироблення білих кров’яних клітин, які називаються лімфоцитами, які захищають ваш організм від інфекції
  • посилення функції лімфоцитів
  • допомогу в підтримці захисного бар’єру вашої шкіри від зовнішніх патогенів

на додаток до вітаміну C плоди шипшини містять велику кількість поліфенолів і вітамінів A і E, які допомагають зміцнити і захистити вашу імунну систему (11, 12, 13, 14).

хоча деякі дослідження на тваринах показують, що прийом добавок концентрованого екстракту шипшини може поліпшити імунну функцію, дослідження на людях відсутні (10).

Резюме:

У порівнянні з іншими фруктами і овочами плоди шипшини мають один з найвищих рівнів вітаміну C . Цей вітамін, поряд з іншими сполуками в чаї з шипшиною, допомагає зміцнити і захистити вашу імунну систему.

3. Може захистити від хвороб серця

Завдяки високій концентрації антиоксидантів, чай з шипшиною може принести користь серцю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Насіння маку: корисні властивості та протипоказання

Дослідження показують зв’язок між споживанням вітаміну C і зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Один огляд з 13 досліджень показав, що прийом щонайменше 500 мг добавок вітаміну C в день був пов’язаний зі значним зниженням рівня ЛПНЩ (поганого) холестерину і тригліцеридів в крові — двох факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань ( 15).

Крім того, обсерваційні дослідження пов’язують недостатнє споживання вітаміну C з підвищеним ризиком смерті від захворювань серця (16).

Плоди шипшини також багаті флавоноїдами. Було виявлено, що ці антиоксиданти знижують артеріальний тиск у людей з підвищеним рівнем і покращують приплив крові до серця (17).

шеститижневого дослідження за участю 31 дорослого з ожирінням показало, що у тих, хто вживав напій, що містить 40 грам порошку шипшини в день, значно покращився кров’яний тиск і рівень холестерину ЛПНЩ (поганий) у порівнянні з контрольною групою (18).

Проте дослідники припустили, що ці корисні ефекти могли бути частково пов’язані з високим рівнем вмісту клітковини в порошку, якої немає в чаї з шипшиною.

Резюме:

у той час як плоди шипшини містять антиоксиданти, які, як було виявлено, захищають від серцево-судинних захворювань, необхідні додаткові дослідження ефективності чаю з шипшиною.

4. Може допомогти схуднути

Дослідження показують, що чай з шипшиною може допомогти схуднути.

Дослідження показують, що плоди шипшини рослини Шипшина собача багаті антиоксидантом під назвою тілірозід, який може мати жиросжигающими властивостями.

В 8-тижневому дослідженні на мишах, схильних до ожиріння, особи, які отримували їжу з високим вмістом жирів і 1% екстракт шипшини, набирали значно меншу масу тіла і жирові відкладення, ніж тварини, які не отримували добавку (19).

Людські дослідження показують аналогічні результати. У 12-тижневому дослідженні 32 дорослих з надмірною масою тіла, щодня приймають 100 мг екстракту шипшини, значно знижували масу тіла і жирові відкладення в порівнянні з групою, що одержувала плацебо (20).

Однак сучасні дослідження обмежені вивченням ефектів концентрованого екстракту шипшини, а не чаю. Щоб оцінити зв’язок між чаєм з шипшиною і схудненням необхідні додаткові дослідження на людях.

Резюме:

Деякі дослідження на мишах і людях вказують на зв’язок між екстрактом шипшини і зниженням маси тіла і жиру в області живота. Проте необхідні додаткові дослідження чаю з шипшиною.

5. Може захистити від цукрового діабету 2 типу

Хоча точний механізм неясний, деякі дослідження показують, що плоди шипшини можуть захистити від цукрового діабету 2 типу.

В дослідженні, проведеному на мишах на дієті з високим вмістом жирів, додавання в раціон порошку шипшини протягом 10-20 тижнів значно знизило рівень цукру в крові, рівні інсуліну натщесерце і ріст жирових клітин в печінці — три фактори ризику розвитку цукрового діабету 2 типу (21).

в іншому дослідженні екстракт шипшини значно знижував рівень цукру в крові натще у щурів з цукровим діабетом (22).

Однак в дослідженні на дорослих людей з ожирінням щоденний прийом порошку шипшини не чинив істотного впливу на рівень глюкози натще або чутливість до інсуліну. Ці результати застосовні як до людей зі здоровим, так і з порушеним рівнем цукру в крові (20).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Грейпфрут: користь і шкода для організму людини

Як і у випадку зі зниженням маси тіла, сучасні дослідження обмежені екстрактом шипшини, і необхідні додаткові дослідження взаємозв’язку між чаєм з шипшиною і зниженням ризику розвитку цукрового діабету 2 типу.

Резюме:

У той час як дослідження на гризунах показують, що екстракт шипшини має протидіабетичну дією, у людей цей зв’язок ще не підтверджена. Крім того, необхідні додаткові дослідження з використанням чаю з шипшиною.

6. Може зменшити запалення і біль

Чай з шипшиною містить велику кількість з’єднань, що володіють протизапальними властивостями, включаючи поліфеноли і галактоліпідів (1, 23).

галактоліпідів є основними типами жирів в клітинних мембранах . Нещодавно вони були вивчені на предмет їх сильних протизапальних властивостей і потенціалу в зменшенні болю в суглобах (1, 24).

В огляді трьох досліджень прийом добавок з шипшиною значно зменшив біль в суглобах у людей з остеоартритом. Крім того, ті, хто отримував шипшина, в два рази частіше повідомляли про полегшення рівня болю в порівнянні з групою плацебо (24).

Інша чотиримісячне дослідження за участю 100 чоловік з остеоартритом показало, що ті, хто щодня брав 5 грам екстракту шипшини, відчували значно менший біль і підвищену рухливість тазостегнового суглоба в порівнянні з контрольною групою (25).

Фактично, 65% учасників в групі шипшини повідомили про деяке зменшення болю (25).

Екстракт шипшини також був запропонований для допомоги при ревматоїдному артриті, хоча дослідження обмежені, а високоякісні дослідження на людях відсутні (1).

Майте на увазі, що дослідження протизапальних властивостей шипшини були зосереджені на концентрованому екстракті, а не на чаї.

Резюме:

Чай з шипшиною багатий протизапальними сполуками, в тому числі галактоліпідів. Дослідження показали зв’язок між екстрактом шипшини і зменшенням болю при артриті. Проте, щоб підтвердити ці результати необхідні додаткові дослідження з використанням чаю з шипшиною.

7. Може боротися зі старінням шкіри

Колаген є найбільш поширеним білком в вашому організмі і відповідає за забезпечення еластичності вашої шкіри.

Вітамін C, як було виявлено, сприяє синтезу колагену і захищає клітини шкіри від сонячного ушкодження, що може допомогти вашій шкірі виглядати більш пружною і молодий. Оскільки чай з шипшиною багатий цим вітаміном, його вживання може принести користь вашій шкірі (26).

Крім того, чай з шипшини містить каротиноид астаксантин, який може надавати омолоджуючу дію, бо дає змогу запобігти розпаду колагену (27, 28).

Інші каротиноїди в чаї з шипшиною також можуть бути корисні для здоров’я шкіри. Зокрема, відомо, що вітамін A і лікопін захищають клітини шкіри від сонячного ушкодження (28).

8-тижневе дослідження за участю 34 чоловік показало, що у тих, хто щодня приймав 3 грами порошку шипшини, мали менше зморшок «гусячих лапок», а також у них поліпшувалася вологість і еластичність шкіри (27).

Проте неясно, чи буде вживання чаю з шипшиною таким же чином впливати на здоров’я шкіри (27).

Резюме:

Чай з шипшиною багатий сполуками, які, як було виявлено, захищають вашу шкіру від старіння, в тому числі завдяки вітаміну C і каротиноїдів. Хоча було виявлено, що порошок шипшини зменшує зморшки, щоб підтвердити, чи принесе чай з шипшиною таку ж користь необхідні додаткові дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Скільки і як можна зберігати варені яйця (в шкаралупі і без неї)

Як приготувати чай з шипшини

Чай з шипшиною володіє терпким смаком, схожим на смак зеленого яблука, і його можна приготувати з псевдоплодов будь-якої рослини троянди.

Проте рекомендується уникати використання плодів шипшини з рослини, яке обприскують пестицидом, який не є безпечним для людини.

Плоди шипшини схожі на мініатюрні червоні або помаранчеві яблука і знаходяться прямо під квітковими пелюстками троянд.

Свіжі плоди шипшини можна використовувати для приготування чаю. Перед використанням їх необхідно добре промити, щоб видалити бруд і сміття.

Потім помістіть 4-8 плодів шипшини в чашку (240 мл) окропу. Дайте чаю настоятися 10-15 хвилин, а потім видаліть їх.

Також можна використовувати сушені плоди шипшини. Ви можете висушити свіжі плоди шипшини самостійно або купити чай з шипшиною з попередньо висушених плодів.

Для заварювання покладіть 1-2 чайні ложки сушених плодів шипшини в чайник для заварювання або чашку (240 мл) окропу. Наполягайте 10-15 хвилин, потім процідіть.

Якщо ви знаходите чай занадто терпким, спробуйте додати підсолоджувач, такий як мед, щоб збалансувати смак.

Чай з шипшиною хороший на смак як свіжозавареним , так і замороженим.

Резюме:

Чай з шипшиною можна заварювати будинку, використовуючи свіжі або сушені плоди шипшини. У нього часто додається підсолоджувач, такий як мед, щоб збалансувати терпкість.

Потенційна шкода чаю з шипшиною

Чай з шипшиною не викликає серйозних побічних ефектів у більшості здорових дорослих. Проте деякі люди повинні уникати його вживання.

Наприклад, безпеку і ефективність чаю з шипшини не вивчались серед вагітних або годуючих грудьми жінок. Якщо ви вагітні або годуєте грудьми, перш ніж спробувати цей чай краще поговорити з вашим лікарем.

Крім того, через високого рівня вітаміну C чай з шипшиною може збільшити ризик ниркових каменів у деяких людей (29) .

Нарешті, якщо ви в даний час приймаєте літій — препарат, який використовується для лікування психічних розладів — рекомендується уникати чаю з шипшиною, так як його сечогінний ефект може збільшити концентрацію літію в вашому організмі, викликаючи серйозні побічні ефекти ( 30).

Резюме:

Хоча чай з шипшини, як правило, безпечний для дорослих, доказів його безпеки під час вагітності та годування груддю немає. Крім того, його вживання може збільшити ризик утворення каменів в нирках і отруєння літієм у деяких людей.

Підіб’ємо підсумок

  • Чай з шипшиною — це трав’яний чай, виготовлений з псевдоплодов рослин троянди. Він має легкий квітковим смаком з виразною терпкістю.
  • Крім того, що його легко приготувати вдома, він має багато потенційних корисних властивостей.
  • Завдяки високому рівню антиоксидантів чай ​​з шипшини може зміцнити вашу імунну систему, допомогти схуднути, зменшити біль в суглобах, підтримати здоров’я шкіри і захистити від хвороб серця і цукрового діабету 2 типу.
  • Однак дані про багатьох з цих корисних властивостей обмежуються дослідженнями екстракту шипшини, і неясно, скільки чаю шипшини вам потрібно випити, щоб випробувати ці ефекти.
  • Проте цей чудовий напій може додати родзинку вашого раціону — неважливо, чи використовуєте ви шипшина в сухому або свіжому вигляді.

Читайте також

Оселедець солоний: користь і шкода для організму

elena elena

Мигдальне масло: властивості і застосування

elena elena

Мигдальне, вівсяне, конопляне, соєве і коров’яче: яке молоко краще?

elena elena

Скумбрія: користь і шкода для організму

elena elena

Ягоди бузини чорної: лікувальні властивості і протипоказання

elena elena

Чим відрізняється масло від маргарину? Що корисніше?

elena elena

Чим відрізняється рис жасмин від білого рису?

elena elena

Камбала: користь і шкода для організму

elena elena

Мед: користь і шкода для організму

elena elena

Залишити коментар