На смак вона схожа на білокачанну капусту. Проте фіолетовий сорт багатий корисними рослинними з’єднаннями, які були пов’язані з користю для здоров’я, такими як міцні кістки і здорове серце.
Також вважається, що червонокачанна капуста зменшує запалення і захищає від деяких видів раку. Крім того, це неймовірно універсальний овоч, який можна вживати в сирому, приготованому або ферментованому вигляді і додавати в різні страви.
Ось 6 вражаючих доведених наукою корисних властивостей червонокачанної капусти, її харчова цінність, склад і калорійність, а також протипоказання до вживання.
Червоноголова капуста — користь і шкода для здоров’я жінки і чоловіки
Харчова цінність, склад і калорійність
Незважаючи на низький рівень вмісту калорій, червонокачанна капуста містить значну кількість поживних речовин.
В 90-грамової порції нарізаної сирої червонокачанної капусти містяться такі поживні речовини (1):
- Калорії : 28 ккал
- Білок : 1 грам
- Вуглеводи : 7 грам
- Клітковина : 2 грами
- Вітамін C : 56% від рекомендованої добової норми споживання ( РСНП)
- Вітамін K : 28% від РСНП
- Вітамін B6 : 11% від РСНП
- вітамін A : 6% від РСНП
- Калій : 5% від РСНП
- Тіамін : 5% від РСНП
- Рибофлавін : 5% від РСНП
Червоноголова капуста також містить невелику кількість заліза, кальцію, магнію, фосфору, міді і цинку .
Резюме:
Червоноголова капуста містить малу кількість калорій, але є хорошим джерелом клітковини і вітамінів A, C, K і B6. Він також містить невелику кількість інших вітамінів і мінералів.
Чим корисна червонокачанна капуста
Червоноголова капуста володіє наступними корисними властивостями.
1. Містить потужні рослинні сполуки
Червоноголова капуста є відмінним джерелом антиоксидантів і інших корисних рослинних сполук, які допомагають захистити клітини від пошкоджень.
До містяться в ній антиоксидантів відносяться: вітамін C, каротиноїди і флавоноїдні антиоксиданти, такі як антоціани і кемпферол. Насправді, вона часто містить більше їх кількість, ніж білокачанна капуста (2).
Наприклад, дослідження показують, що рівні антиоксидантів в червонокачанної капусти приблизно в 4,5 рази вище, ніж в сортах білоголової капусти ( 1, 3, 4).
Більш того, червонокачанна капуста є одним з продуктів, який пропонує найвищі рівні антиоксидантів на одиницю вартості (4).
Вона також є хорошим джерелом сульфорафана — багатого сіркою з’єднання, пов’язаного з потужними корисними ефектами в відношення здоров’я серця, і протиракові властивості (5, 6).
Резюме:
Червоноголова капуста є відмінним джерелом корисних рослинних сполук і пропонує одне з найвищих кількостей корисних для здоров’я антиоксидантів на одиницю вартості.
2. Допомагає боротися із запаленням
Червоноголова капуста може допомогти в боротьбі із запаленням, яке, як вважається, сприяє розвитку багатьох захворювань.
Одне дослідження в пробірці з використанням штучної моделі кишечника людини показало, що деякі сорти червонокачанної капусти знижують маркери запалення кишечника на 22-40% (7).
Дослідження на тваринах свідчать, що за це протизапальну властивість відповідальний міститься в цьому овочі сульфорафан (8).
Цікаво, що нанесення листя капусти на шкіру також зменшує запалення.
Наприклад, дорослі з артритом, які обмотували коліна капустяними листами один раз в день, повідомляли, що до кінця чотиритижневого періоду дослідження відчули значно менший біль. Однак капустяне обгортання зменшує біль менш ефективно, ніж гель від болю зовнішнього застосування (9).
Крім того, листя капусти, мабуть, зменшують біль у грудях, набряк і запалення завдяки збільшенню кількості молока і кровообігу в ранньому післяпологовому періоді (10).
Резюме:
Червоноголова капуста може допомогти в боротьбі із запаленням і зменшити супутні симптоми, такі як біль, набряк і дискомфорт .
3. Може сприяти здоров’ю серця
Червоноголова капуста також може принести користь вашому серцю.
Це може бути пов’язано з містяться в ній антоцианами, які є флавоноїдного антиоксидантами, що додають фіолетовою капусті її характерний колір (11).
Одне велике дослідження показало, що жінки, які регулярно їдять велику кількість багатих антоцианами продуктів, мали на 11-32% нижчий ризик виникнення інфарктів в порівнянні з тими, хто їсть менше цих продуктів (12, 13).
більш високий рівень споживання антоціанів також може бути пов’язаний з більш низьким кров’яним тиском і більш низьким ризиком розвитку серцево-судинних захворювань (14, 15).
Червоноголова капуста містить більше 36 видів антоціанів, що робить її відмінним джерелом цього корисного для серця з’єднання (16).
Резюме:
Червоноголова капуста є багатим джерелом антоціанів, які є корисними рослинними з’єднаннями, здатними знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
4. Може зміцнити ваші кістки
Червоноголова капуста містить кілька корисних для кісткової тканини поживних речовин, включаючи вітаміни C і K, а також невелика кількість кальцію, марганцю і цинку (17).
Наприклад , в 90-грамової порції сирої фіолетовою капусти міститься близько 56% від РСНП вітаміну C, який грає роль у формуванні кістки і допомагає захистити ваші кісткові клітини від ушкодження (1, 18).
Червоноголова капуста також багата на вітамін K1, пропонуючи трохи більше чверті від РСНП на порцію того ж обсягу (90 грам) (1).
Вітамін K1 в основному міститься в рослинній їжі, такої як зелені листові овочі і овочі сімейства хрестоцвітих. Це відрізняє його від вітаміну K2, який міститься в продуктах тваринного походження і ферментованих продуктах.
Існують докази того, що обидві форми вітаміну K грають роль в підтримці міцних і здорових кісток, хоча необхідні додаткові дослідження, щоб точно визначити конкретні ефекти кожного з них (19).
Резюме:
Червоноголова капуста багата вітамінами C і K1, які необхідні для формування і підтримки міцних, здорових кісток . Цей овоч також містить меншу кількість корисних для кісток поживних речовин, таких як кальцій, марганець і цинк.
5. Може захистити від деяких видів раку
Червоноголова капуста може допомогти захиститися від деяких видів раку, хоча необхідні додаткові дослідження на людях.
Експерти вважають, що це може бути пов’язано з тим, що він містить сульфорафан і антоціани — два з’єднання, досліджені на їх протиракові властивості.
Дослідження пов’язують високий рівень споживання овочів сімейства хрестоцвітних, включаючи капусту, з 18% зниженням ризику розвитку раку товстої кишки. Дієти, багаті овочами з сімейства хрестоцвітних, також були пов’язані з більш низьким ризиком розвитку раку молочної залози (20, 21).
Більш того, є свідчення того, що сульфорафан, що міститься в червонокачанної капусти та інших хрестоцвітих овочах , може допомогти вбити ракові клітини або запобігти їх зростання і поширення (22).
Дослідження на клітинах і тварин дозволяють припустити, що антоціани можуть надавати аналогічне протиракову дію. Антоціани містяться в червоних, фіолетових і синіх фруктах і овочах, в тому числі в червонокачанної капусти (23).
Проте перш ніж можна буде зробити переконливі висновки необхідні більш глибокі дослідження.
Резюме:
Червоноголова капуста містить корисні сполуки, такі як сульфорафан і антоціани, які можуть допомогти захистити ваш організм від деяких видів раку. Проте для вивчення цих ефектів необхідні додаткові дослідження.
6. Може поліпшити здоров’я кишечника
Червоноголова капуста може поліпшити функцію вашого кишечника.
Існують докази того, що капуста може зменшити запалення в кишечнику і зменшити кишковий мукозит — стан, при якому ураження розвиваються в кишечнику, часто в якості побічного ефекту терапії раку (7, 24, 25).
Капуста також є хорошим джерелом клітковини, яка підтримує здоров’я кишечника і допомагає легше перетравлювати їжу.
Нерозчинна клітковина становить близько 70% клітковини в капусті. Вона збільшує обсяг стільця і допомагає їжі легше проходити через кишечник, знижуючи ризик виникнення запорів (26, 27).
Решта 30% — це розчинна клітковина, яка є їжею для корисних бактерій, що мешкають в вашому кишечнику. У свою чергу, ці дружні бактерії виробляють коротколанцюгові жирні кислоти (КЦЖК), такі як ацетат, бутират і пропіонат, які живлять клітини вашого кишечника (28).
Дослідження показують, що КЦЖК можуть також зменшити запалення і інші симптоми захворювань кишечника, такі як хвороба Крона, синдром роздратованого кишечника (СРК) і виразковий коліт (28, 29).
Є також деякі свідчення того, що вживання приблизно 1 літра (950 мл) капустяного соку в день може допомогти вилікувати виразку кишечника через 7-10 днів . Однак показують це дослідження застаріли, тому для вивчення цього ефекту необхідні більш пізні дослідження (30, 31).
Резюме:
Червоноголова капуста може допомогти поліпшити здоров’я вашого кишечника, зменшуючи запалення, запобігаючи пошкодження кишечника і загоюючи виразки. Проте необхідні додаткові дослідження для вивчення цих ефектів.
Потенційна шкода червонокачанної капусти
Червоноголова капуста, як правило, безпечна при вживанні в їжу в нормальних кількостях. Вона можливо безпечна для більшості людей при короткочасному прийомі всередину в лікувальних кількостях або при нанесенні на шкіру. Деякі люди повідомляють про біль і відчуття печіння при нанесенні капусти на шкіру. Але це незвично.
Особливі запобіжні заходи та попередження:
- Вагітність і годування груддю . Про безпеку вживання червонокачанної капусти в лікувальних кількостях під час вагітності інформації недостатньо. Щоб не нашкодити своєму організму і організму дитини під час вагітності дотримуйтеся її вживання в нормальних кількостях. Цей овоч, як правило, безпечний при нанесенні на шкіру протягом короткого часу під час годування грудьми. Прикладання капустяного листя до грудей з метою зменшення набряклості і болю від грудного вигодовування, здається безпечним, якщо робити це кілька разів на день протягом дня або двох. Однак, якщо ви годуєте грудьми, вживати надмірну кількість капусти можливо небезпечно. Не їжте капусту навіть в звичайному кількості. Є деякі свідчення того, що у грудних дітей можуть розвинутися коліки, якщо їх матері їдять капусту, навіть так рідко, як раз в тиждень.
- Алергія на овочі сімейства хрестоцвіті . Існує певне побоювання, що люди, які страждають алергією на овочі сімейства хрестоцвіті, такі як брокколі, брюссельська капуста і кольорова капуста, можуть також мати алергію на краснокочанную капусту. Якщо у вас алергія, обов’язково перед вживанням капусти порадьтеся з лікарем.
- Цукровий діабет . Червонокачанна капуста може вплинути на рівень цукру в крові у людей з цукровим діабетом. Слідкуйте за ознаками низького рівня цукру в крові (гіпоглікемія) і ретельно контролюйте рівень цукру в крові, якщо у вас цукровий діабет і ви їсте капусту.
- Недостатньо активна щитовидна залоза (гіпотиреоз) . Існує побоювання, що червонокачанна капуста може погіршити це захворювання. Якщо у вас недостатньо активна щитовидна залоза найкраще уникати вживання капусти.
- Хірургія . Червонокачанна капуста може вплинути на рівень глюкози в крові і може вплинути на контроль рівня цукру в крові під час і після хірургічних процедур. Припиніть вживати краснокочанную капусту принаймні за 2 тижні до запланованої операції.
Як включити краснокочанную капусту в свій раціон
Червоноголова капуста — неймовірно універсальний овоч. Ви можете їсти його в сирому або приготованому вигляді, і він добре поєднується з різними стравами.
Наприклад, його можна готувати на пару і використовувати для приготування начинки для пельменів, або тушкувати з червоним вином, оцтом, яблуками, морквою і буряком для отримання смачного гарніру.
Червонокачанну капусту можна також підсмажити або обсмажити з м’ясом або квасолею, або подрібнити і використовувати в якості багатого поживними речовинами гарніру для супів, салатів і гарячих страв.
вона також є багатою антиоксидантами і візуально привабливою альтернативою білокачанну капусту або квашеній капусті, або вона може бути ферментована, щоб зробити кімчхи.
Резюме:
червонокачанна капуста є простим і смачним доповненням до багатьох страв. Її можна їсти в сирому, вареному або ферментованому вигляді, що підвищує її універсальність.
Підіб’ємо підсумок
- Червоноголова капуста — це багатий поживними речовинами овоч, пов’язаний з цілим рядом корисних для здоров’я властивостей.
- До них відносяться зменшення запалення, поліпшення здоров’я серця, зміцнення кісток, поліпшення роботи кишечника і, можливо, навіть зниження ризику розвитку деяких видів раку.
- Цей овоч також неймовірно універсальний і є одним з найбільш економічно ефективних способів додавання корисних антиоксидантів в ваш раціон.