Хоча вони схожі за кольором і формою, вони мають свої унікальні характеристики.
В цій статті порівнюються подібності та відмінності між персиками і абрикосами.
Чим відрізняються персики від абрикосів — яка різниця?
Абрикоси набагато менше
Хоча обидва плоди трохи ворсисті і мають жовто-оранжевий колір, абрикоси помітно менше, ніж персики.
Один абрикос (35 грам) — це приблизно 1/4 розміру маленького персика (130 грам) (1, 2).
Цей фрукт також може похвалитися меншою кількістю калорій — всього 17 калорій на фрукт в порівнянні з 50 в невеликому персику (1, 2).
через меншого розміру абрикосів більшості людей подобається з’їдати кілька штук за один присід.
Обидва є кісточковими фруктами — це означає, що вони містять кісточку. Абрикосові кісточки більш гладкі і меншого розміру, ніж у персиків (3).
Резюме:
Абрикоси мають розмір 1/4 маленького персика і містять набагато менше калорій. Люди можуть з’їсти кілька абрикосів за один присід, що ж стосується персиків, то багато з’їдають всього один фрукт за раз.
Різні види
Персики і абрикоси належать до сімейства Рожеві. Яблука, груші та мигдаль також відносяться до цього сімейства.
Хоча персики і абрикоси тісно пов’язані, їх батьківщиною є різні регіони.
Наукова назва персика Prunus persica позначає його достаток в Персії — сучасному Ірані — незважаючи на те, що він родом з Азії (3, 4).
тим часом, абрикоси ( Prunus armeniaca ) також називають вірменськими сливами , оскільки відомо, що вони історично росли в цьому регіоні (5, 6).
оскільки ці фрукти походять з одного сімейства, вони містять аналогічні поживні речовини, в тому числі калій, вітамін C і бета-каротин.
Проте персики містять більшу кількість цих поживних речовин на одну порції через їх більшого розміру (1, 2).
Резюме:
Персики і абрикоси належать до сімейства Рожеві, але це різні види. Вони обидва мають високий рівень калію, вітаміну C і бета-каротину.
На смак абрикоси солодше
Найпомітнішим відмінністю абрикосів від персиків є їх смак.
абрикоси мають більш високий рівень вмісту цукру, ніж персики, що надає їм більш солодкий смак. У 100 грамах персиків міститься 8,39 грама цукру, а в 100 грамах абрикосів міститься 9,24 грама цукру (1, 2).
Однак абрикоси терпкіші через міститься в них яблучної кислоти — сполуки, сприяє терпкості (7, 8, 9).
Крім того, персики мають більш високий рівень вмісту води, що надає їм характерну соковитість (7).
Резюме:
абрикоси містять більше цукру, ніж персики, що робить їх смак солодшим.
Кулінарне використання
персики і абрикоси широко використовуються в основних блюдах , десертах і вареннях. Їх можна вживати свіжими, консервованими або сушеними.
Обидва плода зазвичай доступні влітку і коштують недорого.
Незважаючи на їх відмінності в смаку, їх часто можна замінити один на одного в рецептах.
Майте на увазі, що, якщо ви замінюєте персики абрикосами, вам, можливо, доведеться додати трохи більше рідини в блюдо. Можливо, вам також доведеться додати більше абрикосів в ваш рецепт, щоб пристосуватися до їх меншого розміру.
Обов’язково акуратно промийте шкірку кожного плоду, щоб видалити зайву бруд, пестициди і бактерії. Для цього промийте фрукти під холодною водою і обережно потріть шкірку руками. Уникайте використання щітки для овочів, так як це зашкодить шкірку.
Нарешті, видаліть кісточку перед використанням.
Резюме:
Сезон персиків і абрикосів припадає на літні місяці. Їх зазвичай можна замінювати один на одного в рецептах.
Підіб’ємо підсумок
- Абрикоси і персики — це кісточкові фрукти, які мають однакову забарвлення і форму, але відрізняються за розміром і смаком .
- Абрикоси солодше, але мають злегка терпкий смак, а персики соковитіше.
- Що б ви не вибрали, обидва є відмінними джерелами багатьох поживних речовин і можуть бути включені в багато страви, десерти і варення.
- З огляду на всі обставини, обидва літніх плода варто додати в свій раціон для здорового сплеску солодощі.