Через подібність їх смаку і назви аніс зірчастий часто плутають з анісом, хоча ці дві спеції не пов’язані один з одним.
Аніс зірчастий славиться не тільки своїм відмінним смаком і кулінарними застосуваннями, але і лікувальними властивостями.
В цій статті розглядаються корисні властивості, застосування і потенційні ризики бадьяна (анісу зірчастого).
бадьян — корисні властивості і протипоказання
Багатий потужними біоактивними сполуками
Трави і спеції часто є невоспетих героями в світі здоров’я і правильного харчування, і бадьян не виняток .
Інформації про його складі, що містяться вітаміни і мінерали недостатньо, але, з огляду на невелику кількість цієї пряності, яку ви можете використовувати в будь-який момент часу, її харчова цінність може бути незначною (1).
Проте бадьян є вражаючим джерелом кількох потужних біологічно активних сполук, які життєво важливі для хорошег про здоров’я.
Одними з найцінніших з’єднань в зірчастому анісі є флавоноїди і поліфеноли. Вони можуть в першу чергу відповідати за широке застосування спеції і лікувальні властивості (2).
Ось деякі з основних оздоровчих з’єднань, виявлених в бадьяном (2, 3, 4):
- Ліналоол
- Кверцетин
- Анетол
- шікімовой кислота
- Галова кислота
- Лимонен
Разом ці сполуки наділяють цю спецію антиоксидантну, протизапальну та антимікробну властивостями.
Деякі дослідження на тваринах і в пробірках показують, що антиоксидантний здатність цієї прянощі може навіть допомогти запобігати раку і зменшувати розмір пухлини в організмі людини (5, 6).
в кінцевому рахунку, щоб краще зрозуміти, як біологічно активні сполуки в бадьяном можуть підтримувати здоров’я людини необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Бадьян багатий різноманітними флавоноїдами і поліфенольними сполуками, які можуть наділяти його корисними властивостями.
Корисні свойст ва
Бадьян протягом тисяч років використовувався в традиційній китайській медицині.
Зростання популярності бадьяна багато в чому обумовлений його антимікробні властивості і фармакологічним потенціалом.
Противірусна дія
Бадьян містить шікімовой кислоту, яка має сильні противірусні властивості. Фактично, це один з основних активних інгредієнтів в Таміфлю — популярному препараті для лікування грипу (7).
В даний час бадьян є основним джерелом шікімовой кислоти, використовуваної для розробки фармацевтичних лікарських засобів. Оскільки пандемія грипу продовжує рости як загроза глобального здоров’ю, попит на бадьян росте (7).
В деяких дослідженнях в пробірках також було виявлено, що ефірне масло бадьяна сьогодення може лікувати інші типи вірусних інфекцій, включаючи вірус простого герпесу типу 1 (ВПГ 1) (8).
Хоча бадьян часто використовується для лікування грипу, необхідні додаткові дослідження для подальшого розуміння його потенціалу в лікуванні інших вірусних інфекцій у людей.
Протигрибкові властивості
Бадьян справжній є багатим джерелом флавоноїду під назвою анетол. Це з’єднання відповідає за особливий смак спеції і має потужні протигрибкові властивості.
Деякі дослідження в галузі сільського господарства виявили, що транс-анетол, отриманий з бадьяна, може перешкоджати зростанню патогенних грибків в деяких їстівних культурах (9).
Дослідження в пробірках вказують на те, що інші біологічно активні сполуки, виявлені в ефірному маслі бадьяна, наприклад, терпен линалоол, можуть пригнічувати утворення біоплівки і клітинної стінки інфекційних грибків у людей (10).
Щоб краще зрозуміти, як і наскільки ефективно може застосовуватися бадьян для лікування грибкових інфекцій у людей, необхідно провести більше досліджень.
Антибактеріальні властивості
Ще одним важливим корисною властивістю бадьяна є його здатність пригнічувати ріст бактерій, що викликають різні поширені захворювання.
Деякі дослідження показали, що екстракт бадьяна настільки ж ефективний, як і антибіотики ін отів безлічі резистентних до препаратів патогенних бактерій. Він може бути особливо корисний для розробки нових антибіотиків (11).
Дослідження в пробірках також показали, що біологічно активні сполуки в бадьяном можуть бути ефективними при лікуванні інфекцій сечовивідних шляхів, викликаних різними бактеріями (12).
Окреме дослідження показало, що екстракт бадьяна в деякій мірі ефективний для зниження зростання кишкової палички на чашці Петрі, хоча він не був настільки ж ефективним, як поточні, більш поширені антибіотики (13).
В даний час більшість досліджень антибактеріальних властивостей бадьяна обмежена дослідженнями на тварин і в пробірках. Щоб краще зрозуміти, як ця спеція може використовуватися для підтримки здоров’я людини необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Бадьян виявився корисним у медицині для лікування різних грибкових, бактеріальних і вірусних інфекцій.
Легко включити в свій раціон
Бадьян володіє відмінним смаком, схожим на солодку, аніс або фенхель, хоча він не пов’язаний ні з однією з цих спецій. Він добре поєднується з коріандром, корицею, кардамоном і гвоздикою.
При приготуванні бадьян можна використовувати в цілісному вигляді або у формі порошку.
Він часто використовується в класичної китайської, в’єтнамської, індійської і близькосхідної кухні, особливо в якості підсилювача смаку в бульйонах, супах і каррі.
Він добре відомий своєю присутністю в китайській суміші «5 спецій» і індійської «Гараму масала».
у традиційній китайської і народній медицині, бадьян наполягають в гарячій воді, щоб приготувати чай, який використовується для лікування респіраторних інфекцій, нудоти, запорів та інших проблем з травленням.
бадьян також є відмінним доповненням до солодких страв і десертів, таким як запечені фрукти, пироги і кекси.
Якщо ви ніколи раніше не використовували цю спецію в своїх кулінарних стравах, майте на увазі, що починати її застосування слід з невеликої кількості.
Спробуйте додати мелений бадьян в вашу наступну партію кексів або киньте пару цілих зіркоподібних стручків в вашу наступну каструлю з супом для поліпшення аромату.
Резюме:
Бадьян володіє відмінним лакричним смаком. Він є популярним інгредієнтом в азіатській кухні і може використовуватися в супах, рагу, бульйонах, хлібобулочних виробах, десертах або чаях.
Протипоказання і можливі ризики
Китайський бадьян справжній зазвичай вважається безпечним для більшості людей. Однак було кілька повідомлень про алергічні реакції (14).
Для всього населення більш серйозною проблемою є близький родич китайської прянощі — дуже токсичний бадьян анісовий (японський бадьян).
Відомо, що японський бадьян містить сильні нейротоксини, які можуть привести до серйозних фізичних симптомів, включаючи судоми, галюцинації і нудоту (15).
Японський бадьян виглядає майже ідентично його китайському колезі, і деякі комерційно доступні джерела китайського бадьяна, як було встановлено , змішуються з японської спецією.
Крім того, були повідомлення про важких, потенційно фатальних реакціях на бадьян серед немовлят (16).
Передбачається, що ці випадки були пов’язані з невиявленим зараженням японської спецією. Тому немовлятам і дітям вживання бадьяна протипоказано (16).
Щоб діяти обережно, рекомендується перевірити джерело бадьяна, який ви купуєте, щоб переконатися, що це виключно китайська спеція.
Якщо ви не впевнені на 100% в джерелі або чистоту продукту, також може бути хорошою практикою не використовувати занадто багато відразу, щоб уникнути випадкового отруєння.
Резюме:
Бадьян справжній зазвичай вважається безпечним, але може бути забруднений високотоксичним японським бадьяном. Щоб забезпечити чистоту спеції, яку ви купуєте, завжди перевіряйте її джерело, щоб уникнути випадкового отруєння.
Підіб’ємо підсумок
- Бадьян справжній (зірчастий аніс) володіє відмінним смаком солодки, який може поліпшити смак різних страв.
- Його потужні біологічно активні сполуки можуть допомогти лікувати декілька грибкових, бактеріальних і вірусних інфекцій.
- У той час як споживання чистого китайського бадьяна, як правило, безпечно, спеція може бути забруднена японським бадьяном, який дуже токсичний.
- Для забезпечення чистоти і запобігання отруєння завжди перевіряйте джерело спеції, яку ви купуєте, і починайте з невеликої кількості, щоб уникнути побічних реакцій.