В цій статті пояснюється, що таке зіпсоване молоко, чи безпечно його пити і як його використовувати.
Що таке зіпсоване молоко?
Зіпсоване молоко є результатом надмірного зростання бактерій, які погіршують якість, смак і текстуру молока.
З кінця 1800-х років переважна більшість комерційного молока пастеризоване. Процес пастеризації вбиває багато з найбільш шкідливих штамів бактерій, які, як відомо, викликають захворювання харчового походження, включаючи кишкову паличку, лістерії і сальмонели.
Проте пастеризація не усуває всі види бактерій. Крім того, як тільки ви відкриєте упаковку молока, воно піддається впливу додаткових бактерій з навколишнього середовища. Згодом ці невеликі колонії бактерій можуть розмножуватися і в кінцевому підсумку це може призвести до псування молока.
Ознаки того, що ваше молоко зіпсувалося
Коли молоко починає псуватися, у нього з’являється неприємний прогірклий запах. Цей запах важко не помітити і з часом він стає більш вираженим.
Смак також починає змінюватися, так як природна солодкість свіжого молока швидко замінюється кілька кислим смаком.
З часом зміниться текстура і колір зіпсованого молока. Може почати утворюватися слизиста, грудкувата текстура і брудно-жовтий колір.
Швидкість, з якою молоко псується, залежить від багатьох факторів, включаючи кількість бактерій, що викликають псування, температуру зберігання молока і вплив світла (1).
Якщо ви не впевнені, зіпсувалося чи ваше молоко, почніть з його аналізу. Якщо воно не пахне, спробуйте зробити невеликий ковток, перш ніж наливати повний стакан або додавати його в свою кашу.
Резюме:
Молоко псується через надмірного зростання бактерій, що ставить під загрозу його якість. Ви знаєте, що ваше молоко зіпсовано, якщо воно має неприємний запах або смак, або воно змінило текстуру.
Зіпсоване молоко трохи відрізняється від кислого молока
Терміни зіпсоване і скисле часто використовуються як взаємозамінні для опису зіпсованого молока, але між ними можуть бути тонкі відмінності.
Зіпсоване молоко зазвичай відноситься до пастеризованого молока, яке починає погано пахнути і змінює смак на тлі зростання бактерій, які пережили процес пастеризації. Більшість цих бактерій не зважають корисними для здоров’я і можуть викликати у вас захворювання (2).
З іншого боку, кисле молоко часто відноситься саме до непастеризованого сирому молоку, яке почало природним чином зброджувати.
Подібно зіпсованому молоку, ферментація сирого молока відбувається через різних видів молочнокислих бактерій, невеликий відсоток яких вважається пробіотиками і може принести незначну користь для здоров’я (3).
Проте потенційна користь сирого молока не переважують його ризики. Зазвичай не рекомендується вживати сире молоко в будь-якій формі — свіжої або скисле — через великий ризик захворювань харчового походження (3).
Резюме:
Зіпсоване молоко зазвичай відноситься до пастеризованого молока, яке зіпсувалося, в той час як кисле молоко може ставитися до сирого молока, яке почало ферментіроваться.
Потенційна шкода зіпсованого молока
Більшість людей відразу відвертаються від неприємного запаху і смаку зіпсованого молока, що робить рішення про його вживанні відносно легким.
Однак, навіть якщо ви можете позбутися від неприємного смаку, пити зіпсоване молоко не дуже хороша ідея. Його вживання може викликати харчове отруєння, яке може привести до дискомфортним розладів травлення, таким як біль в животі, нудота, блювота і діарея.
Якщо ви випадково проковтнути маленький ковток зіпсованого молока вам не потрібно турбуватися, але не пийте його у великих або навіть помірних кількостях.
Резюме:
Вживання зіпсованого молока може викликати розлади травлення, такі як блювота, спазми в животі і діарея.
Може все ще бути корисним на кухні
Хоча ви не повинні пити зіпсоване молоко, воно далеко не марно.
Якщо ваше молоко дуже старе і початок згортатися, ставати слизових або покриватися цвіллю, краще його викинути. Проте якщо воно трохи зіпсувалося і злегка кисле, є кілька способів його використовувати.
Спробуйте використовувати злегка зіпсоване молоко в одному з наступних кулінарних застосувань:
- Випічка . Замініть звичайне молоко, сколотини, йогурт або сметану зіпсованим молоком в таких рецептах, як печиво, млинці, булочки і кукурудзяний хліб.
- Супи і рагу . Невелика кількість зіпсованого молока може допомогти згустити і додати насиченості супів, рагу і запіканок.
- Салатная заправка . Використовуйте кисле молоко, щоб зробити вершкові заправки, такі як Цезар.
- Сироваріння . Використовуйте кисле молоко, щоб зробити домашній сир або фермерський сир.
- Пом’якшувач . Використовуйте кисле молоко, щоб маринувати і пом’якшувати м’ясо або рибу. Ви також можете замочити в ньому сирі цільні зерна, щоб пом’якшити їх.
Крім того, ви можете додати зіпсоване молоко в домашні маски для обличчя або ванну, щоб пом’якшити вашу шкіру. Якщо ви виявите, що запах занадто неприємний ви можете змішати його з ефірними маслами або іншими ароматними інгредієнтами.
Резюме:
Зіпсоване молоко може замінити сколотини або сметану в випічці. Воно може також використовуватися, щоб пом’якшити м’ясо або може бути додано до супів, запіканок або заправкам до салату. Ви також можете використовувати його в певних косметичних цілях, щоб пом’якшити шкіру.
Підіб’ємо підсумок
- Зіпсоване молоко є результатом надмірного росту бактерій, що викликають зміни смаку, запаху і текстури.
- його вживання може викликати у вас нудоту, але готувати з його використанням можна тільки якщо воно зіпсувалося небагато.
- Використання злегка зіпсованого молока також може допомогти вам зменшити кількість харчових відходів.
- наступного разу, коли ви помітите, що молоко в вашому холодильнику починає псуватися, не викидайте його відразу ж. Замість цього спробуйте використовувати його в млинцях, бісквітах або в якості згущувача для супів і рагу.