Вона не тільки смачна, але і багата поживними речовинами. Плюс, вона володіє декількома вражаючими корисними властивостями.
Ця стаття розглядає гарбуз Акорн, включаючи її складу, корисні властивості і кулінарне використання.
Що таке гарбуз Акорн?
гарбуз Акорн (Жолудева гарбуз) — це вид зимового гарбуза, що належить до сімейства гарбузових (лат. Cucurbitaceaeor ), в яке також входять дині, огірки і кабачки (1).
Вона має форму жолудя з ребристою шкіркою, колір якої може варіюватися від темно-зеленого до білого. Проте найбільш часто вирощувані сорти темно-зелені і часто мають яскраво-оранжевий ділянку зверху.
Гарбуз Акорн має солодку, жовто-помаранчеву м’якоть, яка має злегка горіховий смак. Вона вирощується в багатьох країнах світу, але особливо популярна в Північній Америці.
Хоча гарбуз Акорн ботанически класифікується як фрукт, вона вважається крохмалисті овочем і може використовуватися аналогічно іншим овочам з високим вмістом вуглеводів, таким як картопля і батат.
Вона користується популярністю у городників, оскільки її легко вирощувати, і можна зберігати до місяця при правильній підготовці і зберіганні, що робить її джерелом поживних речовин в періоди, коли інших свіжих овочів мало.
Харчова цінність, склад і калорійність гарбуза Акорн
як і інші види зимової гарбуза, гарбуз Акорн багата поживними речовинами, такими як вітаміни, мінерали та клітковина.
В 205-грамової порції приготовленої гарбуза Акорн міститься (2):
- Калорії : 115 ккал
- Вуглеводи : 30 грам
- Білок : 2 грами
- Клітковина : 9 грам
- Провітамін A : 18% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
- Вітамін C : 37% від РСНП
- Тіамін (вітамін B1) : 23% від РСНП
- Пиридоксин (вітамін B6) : 20% від РСНП
- Фолат (вітамін B9) : 10% від РСНП
- Залізо : 11% від РСНП
- Магній : 22% від РСНП
- Калій : 26% від РСНП
- Марганець : 25% від РСНП
Хоча в гарбузі Акорн мало калорій, в ній багато різних поживних речовин.
Вона особливо багата на вітамін C — водорозчинних живильною речовиною, яке сприяє здоров’ю імунної системи, підтримуючи функції імунних клітин і захищаючи від потенційно шкідливих мікробів (3).
Це також відмінне джерело вітамінів групи B, які беруть участь у виробленні та метаболізмі еритроцитів, а також електро Оліта магнію і калію, які мають вирішальне значення для м’язової функції і регуляції артеріального тиску (4).
Крім того, гарбуз Акорн багата клітковиною — живильною речовиною, яка необхідна для здорового травлення і грає важливу роль в профілактиці захворювань (5).
Резюме:
Гарбуз Акорн — це вид зимового гарбуза, в якій мало калорій, але при цьому вона багата поживними речовинами, включаючи вітамін C, калій і магній.
Користь гарбуза Акорн для здоров’я
Завдяки своїм профілем поживних речовин гарбуз Акорн володіє деякими вражаючими корисними властивостями.
Багата важливими живильними речовинами
Гарбуз Акорн — багатий поживними речовинами продукт. Вона містить велику кількість вітамінів і мінералів, які по-різному сприяють зміцненню вашого здоров’я.
Яскраво-помаранчева м’якоть жолудевого гарбуза багата на вітамін C, провітамін A, вітаміни групи B, калієм, магнієм, залізом і марганцем. Всі вони дуже важливі для здоров’я.
На відміну від оброблених джерел вуглеводів, таких як білий рис і макаронні вироби, гарбуз Акорн є відмінним джерелом клітковини, яка уповільнює травлення, допомагає регулювати рівень цукру в крові і сприяє відчуттю ситості (6).
Хороший джерело антиоксидантів
Гарбуз Акорн багата антиоксидантами, які є сполуками, які захищають від пошкодження клітин. Було виявлено, що дієти з високим вмістом антиоксидантів знижують ризик виникнення різних хронічних захворювань, таких як хвороби серця і деякі види раку (7).
Вона особливо багата рослинними пігментами, званими каротиноидами, які мають потужну антиоксидантну дію. Фактично, після моркви, зимова гарбуз, така як Акорн, є найбагатшим джерелом каротиноида альфа-каротину (8).
Дієти, багаті на каротиноїди, присутніми в гарбузі Акорн, включаючи альфа-каротин, бета-каротин і зеаксантин, можуть захищати від цукрового діабету 2 типу, раку легенів, зниження розумових здібностей і порушень зору (9, 10, 11).
Крім каротиноїдів, в гарбузі Акорн багато вітаміну C, який також володіє потужними антиоксидантними властивостями (12) .
Сприяє травленню
Жолудева гарбуз містить як розчинні, так і нерозчинні харчові волокна. Хоча вони мають різні функції в вашому організмі, обидва види грають важливу роль в травленні.
Нерозчинні харчові волокна збільшує обсяг вашого стільця, а розчинні пом’якшують його, запобігаючи запори і підтримуючи регулярні дефекації (13).
Обидва види харчових волокон також допомагають дружнім бактеріям, які живуть в кишечнику і відомі як пробіотики. Наявність здорової мікрофлори зміцнює вашу імунну систему і захищає від хвороб (13).
Крім того, дослідження показують, що дієти, багаті фруктами і овочами з високим вмістом клітковини, такими як гарбуз Акорн, можуть захистити від запорів, колоректального раку і синдрому роздратованого кишечника (СРК) (14, 15, 16).
Може захистити від певних захворювань
Додавання гарбуза Акорн в ваш раціон — це розумний спосіб захистити ваше здоров’я в цілому, так як збільшення споживання овочів може знизити ризик виникнення багатьох хронічних захворювань.
у той час як дослідження про користь конкретно гарбуза Акорн відсутні, є численні дані, що підтверджують користь для здоров’я дієт, багатих овочами.
Багаті овочами дієти допомагають знизити фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, такі як високий кров’яний тиск і рівень холестерину ЛПНЩ (поганий). Крім того, вони можуть захистити від атеросклерозу — утворення холестеринових бляшок в ваших артеріях — який збільшує ризик інфаркту та інсульту (17).
Крім того, дієти, багаті такими продуктами, як гарбуз Акорн, можуть допомогти запобігти нейродегенеративні захворювання, такі як хвороба Альцгеймера, і можуть навіть збільшити загальну тривалість життя (18, 19).
Більш того, люди, які їдять більше овочів, як правило, важать менше, ніж ті, хто споживає менше овочів . Надмірна вага або ожиріння підвищує ризик виникнення багатьох захворювань, таких як серцево-судинні захворювання, цукровий діабет і деякі види раку (20, 21, 22).
Резюме:
Включення гарбуза Акорн в раціон харчування може поліпшити ваше здоров’я різними способами і знизити ризик розвитку хронічних захворювань, включаючи серцево-судинні та нейродегенеративні захворювання.
Як включити гарбуз Акорн в свій раціон
Крім того, що Жолудева гарбуз має безліч корисних властивостей, вона ще й чудова на смак і неймовірно універсальна.
вона може бути використана в якості здорового джерела вуглеводів і може замінити інші крохмалисті овочі, такі як картопля , батат і гарбуз.
Завдяки своєму приємному, злегка горіховому смаку гарбуз Акорн стане відмінним доповненням до солодких і солоних страв.
Її можна запікати в духовці, а також готувати в мікрохвильовій печі для отримання швидкого гарніру.
Один з найпопулярніших способів приготування жолудевого гарбуза — розрізати її навпіл, вичистити насіння, скропити оливковою олією, а потім випікати половинки в духовці при температурі 200 ° C зрізаною стороною вниз до тих пір, поки не стане м’якою — близько 35-45 хвилин.
Гарбуз Акорн також можна нарізати тонкими шматочками і обсмажити, що пом’якшує шкірку, роблячи її їстівною. Вживання в їжу шкірки гарбуза Акорн може збільшити рівень споживання поживних речовин, так як шкірка багата клітковиною і антиоксидантами (23).
Ось ще кілька простих смачних способів включити Жолудєва гарбуз в свій раціон:
- Киньте запечені кубики гарбуза Акорн в салат для посилення кольору.
- Використовуйте пюре з гарбуза замість батата або інших видів гарбуза для приготування пирогів, хліба і кексів.
- Наповніть половинки гарбуза приготовленої киноа, гарбузовим насінням, журавлиною і козячим сиром для отримання смачного вегетаріанського вечері.
- Змішайте шматочки карамелізуватися смаженої жолудевого гарбуза зернами граната, нарізаним авокадо і руколою для створення унікального салату.
- Запікайте Жолудєва гарбуз з невеликою кількістю оливкової олії, солі і перцю для смачної альтернативи традиційному пюре.
- Змішайте в блендері приготовлену гарбуз Акорн з кокосовим молоком, ванільним протеїновим порошком, корицею, мигдальним мас лом і замороженими шматочками банана, щоб отримати смузі.
Є багато способів насолодитися жолудевого гарбузом. Спробуйте використовувати цю смачну зимову гарбуз замість крохмалистих овочів, щоб додати більше різноманітності в ваші блюда.
Резюме:
Гарбуз Акорн дуже універсальна і може використовуватися замість інших крохмалистих овочів в солодких і солоних рецептах.
Підіб’ємо підсумок
- гарбуз Акорн (Жолудева гарбуз) багата поживними речовинами, такими як клітковина, вітамін C, калій і магній.
- Вона також містить багато корисних рослинних сполук, в тому числі каротіноідних антиоксидантів.
- У результаті, гарбуз Акорн може поліпшити загальний стан здоров’я і захистити від деяких хронічних захворювань, таких як хвороби серця і цукровий діабет 2 типу.
- Більш того, ця яскраво забарвлена зимова гарбуз є універсальним інгредієнтом, який додає смак як солодким, так і солоним страв.