Її культивування можна простежити до древньої Греції і Риму, де вона служила символом любові і родючості. Хоча айва сьогодні зустрічається значно рідше, вона є близьким родичем популярних фруктів, таких як яблука і груші (1).
Вона десятиліттями використовувалась в народній медицині, але наукові дослідження її корисних властивостей все ще знаходяться на ранніх стадіях ( 2).
Ось 8 доведених корисних властивостей айви, протипоказання до її вживання, а також кілька простих порад по її включенню в раціон харчування.
Харчова цінність, склад і калорійність айви
айва містить клітковину і кілька необхідних вітамінів і мінералів, що робить її живильним доповненням практично до будь-якого раціону харчування.
Одна айва (92 грама) містить наступні поживні речовини (3):
- Калорії : 52 ккал
- Жир : 0 грам
- Білок : 0,3 грама
- Вуглеводи : 14 грам
- Клітковина : 1,75 грама
- Вітамін C : 15% від реко мендовал добової норми споживання (РСНП)
- Тіамін (вітамін B1) : 1,5% від РСНП
- Вітамін B6 : 2% від РСНП
- Мідь : 13% від РСНП
- Залізо : 3,6% від РСНП
- Калій : 4% від РСНП
- Магній : 2% від РСНП
Як бачите , цей фрукт містить помірну кількість вітаміну C і міді, а також невелика кількість вітамінів групи B, заліза, калію і магнію.
Незважаючи на те, що айва не надто багата будь-яким конкретним з’єднанням, вона містить широкий спектр поживних речовин, з огляду на дуже невелику кількість калорій.
Резюме:
Айва низькокалорійна і містить різні необхідні вітаміни і мінерали, що робить її багатим поживними речовинами фруктом .
Чим корисна айва для організму жінки і чоловіки
Ось 8 доведених наукою корисних властивостей айви.
1. Містять потужні антиоксиданти
Багато з пов’язаних з айвою корисних ефектів можна пояснити багатим запасом антиоксидантів в цих фруктах.
Антиоксиданти знижують метаболічний стрес, зменшують запалення і захищають ваші клітини від ушкодження вільними радикалами, які є нестабільними молекулами (4).
Дослідження показують, що деякі антиоксиданти в айві, включаючи флавоноли, такі як кверцетин і кемпферол, зменшують запалення і захищають від хронічних захворювань, таких як хвороби серця (5, 6) .
Резюме:
Айва містить безліч антиоксидантів, які можуть зменшити метаболічний стрес і запалення, захищаючи ваші клітини від ушкодження вільними радикалами.
3. Може допомогти впоратися з нудотою, викликаної вагітністю
Найбільш поширеними неприємними симптомами під час ранньої вагітності є нудота і блювота.
Деякі дослідження показують, що айва може допомогти полегшити ці симптоми.
в одному дослідженні за участю 76 вагітних жінок було відзначено, що 1 столова ложка (15 мл) сиропу айви була значно ефективнішою в зменшенні викликаної вагітністю нудоти, ніж 20 мг вітаміну B6 (7).
Хоча ці результати є багатообіцяючими, необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Недавнє дослідження показало, що сироп айви значно ефективніше, ніж вітамін B6, знижує викликані вагітністю нудоту і блювоту. Проте необхідні додаткові дослідження.
4. Може полегшити проблеми з травленням
Айва вже давно використовується в народній медицині для лікування різних захворювань травного тракту (2).
Недавні дослідження показують, що екстракт айви може захистити тканини кишечника від пошкоджень , пов’язаних із запальними захворюваннями кишечника (ВЗК), такими як виразковий коліт.
В дослідженні на щурах з неспецифічним виразковим колітом у тих, кому давали екстракт айви і сік, було значно зменшено пошкодження тканин товстої кишки у порівнянні з контрольною групою (8).
Тим не менш необхідні дослідження на людях.
Резюме:
Хоча необхідні дослідження на людях, дослідження на тваринах показують, що айва може захистити від пов’язаного з ВЗК пошкодження кишечника.
5. Може лікувати виразку шлунка
Ранні дослідження показують, що рослинні сполуки в айві можуть допомогти запобігти і лікувати виразку шлунка.
В дослідженні в пробірці сік айви придушував зростання викликають виразку шлунка бактерій хелікобактер пілорі (2).
До того ж дослідження на щурах показало, що екстракт айви захищає від викликаються алкоголем виразок шлунка (9).
Хоча ці результати обнадіюють, необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що айва може захистити від виразки шлунка, але необхідні дослідження на людях.
6. Може зменшити симптоми кислотного рефлюксу
Кілька досліджень показують, що сироп айви може допомогти впоратися з симптомами ГЕРХ (ГЕРХ), зазвичай відомої як кислотний рефлюкс.
7-тижневе дослідження з участю 80 дітей з кислотним рефлюксом показало, що щоденний прийом сиропу айви був настільки ж ефективним, як і ліки, яке традиційно використовувалося для полегшення симптомів цього стану (10).
В дослідженні, проведеному на 137 вагітних жінок, було виявлено, що доза сиропу айви в 10 мг, яка приймається після їди, так само ефективна, як і традиційне лікарський засіб, для зняття симптомів кислотного рефлюксу (11).
Крім того, в 4-тижневому дослідженні з участю 96 дітей з кислотним рефлюксом було виявлено, що використання концентрату айви поряд з традиційними лікарськими засобами полегшило симптоми — такі як блювота, відраза до їжі, відрижка і біль в животі — в більшій мірі, ніж прийом одного ліки (12).
Проте необхідні додаткові дослідження.
Резюме:
Кілька досліджень показують, що сироп айви так само ефективний, як і традиційні ліки, які використовуються для лікування симптомів кислотного рефлюксу.
7. Може захищати від певних алергічних реакцій
Айва може пом’якшити різні симптоми алергії, пригнічуючи активність певних імунних клітин, відповідальних за алергічні реакції (2).
Gencydo , комерційне ліки від алергії, поєднує в собі лимонний сік і екстракт плодів айви. Кілька невеликих досліджень підтверджують його здатність запобігати і лікувати легкі алергічні реакції, такі як нежить і астма (2).
Крім того, дослідження на мишах відзначають, що екстракти плодів і насіння айви можуть запобігати і лікувати штучно викликаний алергічний дерматит. Проте залишається неясним, чи будуть вони надавати такий же ефект серед людей (2, 13).
Хоча деякі експерти припускають, що кошти на основі айви можуть бути безпечною альтернативою традиційним ліків від алергії, необхідні додаткові дослідження .
Резюме:
З’єднання в айві можуть боротися з поширеними незначними алергічними реакціями, такими як запалена шкіра, нежить і астма. Однак необхідні подальші дослідження.
8. Може підтримувати правильну імунну функцію
Айва може підтримати вашу імунну систему.
Кілька досліджень в пробірці показують, що вона володіє антибактеріальними властивостями, які можуть допомогти запобігти розростання деяких шкідливих бактерій, таких як кишкова паличка і золотистий стафілокок (2).
Крім того, одна айва містить 15% від РСНП вітаміну C, який необхідний для здорової, добре функціонуючої імунної системи (3, 14).
Один фрукт також забезпечує організм людини 6-8% від РСНП клітковини. Адекватне споживання клітковини підтримує корисні бактерії, що мешкають в вашому травному тракті, все разом відомі як кишкова мікрофлора (3, 15).
Підтримання здорової кишкової мікрофлори може зменшити запалення і поліпшити стійкість до інфекцій від шкідливих бактерій в травному тракті (15).
Резюме:
Айва містить вітамін C і клітковину — два поживних речовини, які підтримують здорову імунну систему. Вона також може мати антибактеріальні властивості.
Потенційна шкода айви і протипоказання
Недостатньо інформації, щоб дізнатися, чи безпечна айва для медичного застосування. Насіння містить ціанід, що говорить про те, що насіння айви можуть бути небезпечними.
Особливі запобіжні заходи та попередження :
- Вагітність і годування груддю : недостатньо відомо про використання айви під час вагітності та годування груддю. Залишайтеся в безпеці і уникайте використання айви в лікувальних цілях.
Айва також може взаємодіяти з прийнятими всередину лікарськими препаратами.
Вона містить тип м’якої клітковини, званої слизом. Слиз може зменшити кількість ліків, що поглинається організмом. Одночасний прийом ліків з вживанням айви може знизити ефективність вашого препарату. Щоб запобігти цьому взаємодія, вживайте айву як мінімум через годину після прийому ліків всередину.
Як слід їсти айву
На відміну від більш популярних фруктів, айву рідко їдять в сирому вигляді. Навіть при дозріванні сира айва володіє дуже жорсткою м’якоттю і терпким смаком.
Таким чином, більшість любителів айви сходяться на думці, що фрукти краще всього їсти приготованими.
Після нарізки айви покладіть її в каструлю з водою і невеликою кількістю цукру, щоб вона залишалася на повільному вогні до тих пір, поки м’якоть не стане м’якою. Ви також можете поекспериментувати з додаванням спецій, таких як ваніль, кориця, імбир і зірчастий аніс.
Ви можете з’їсти приготовлену айву в чистому вигляді або використовувати її для додавання в вівсянку, йогурт або смажену свинину. Вона також є чудовим доповненням до фруктових пирогів.
Більш того, ви можете приготувати варення з айви. Проте ви повинні пам’ятати про зміст цукру, так як варення або джем має високий рівень вмісту цукру.
Резюме:
Через свою щільною м’якоті і кислого смаку айву краще вживати в приготованому вигляді. Ви можете використовувати приготовлену айву, щоб додавати в вівсянку, йогурт або смажене м’ясо.
Підіб’ємо підсумок
- Айва — це древній фрукт з унікальним смаком і декількома потенційними корисними властивостями.
- Вона може допомогти в лікуванні розладів травлення, алергії і підвищеного рівня цукру в крові, хоча необхідні додаткові дослідження.
- на відміну від інших фруктів, айву не їдять в сирому вигляді. Замість цього її найкраще готувати або перетворювати в варення.
- Якщо ви зацікавлені в додаванні фруктів в свої страви, спробуйте айву.