Існує багато різних видів, які розрізняються за зовнішнім виглядом, кольором і смаком. Редька дайкон широко використовується в азіатській і індійській кухні і відома своїми потужними лікувальними властивостями.
В цій статті розповідається про редьці дайкон, в тому числі про її складі, користь і шкоду, а також що з неї приготувати.
Що таке редька дайкон?
дайкон — це різновид редьки, родом з Китаю і Японії (1, 2).
Вона культивується по всьому світу і використовується в якості продукту харчування для людей і їжі для домашньої худоби. З насіння редьки дайкон виробляють масло, яке використовується в косметичній промисловості. Фермери також вирощують її в якості покривної культури, щоб поліпшити стан грунту і підвищити врожайність (3).
Дайкон вважається зимовою редькою, яка росте повільніше і крупніше весняної редьки. Зимові редьки висівають в середині або наприкінці літа і збирають в прохолодну погоду (4).
Види редьки дайкон
Редька дайкон має хрустку структуру і нагадує велику моркву. Її смак м’якше, ніж у інших сортів редьки, і описується як злегка солодкий, але злегка пряний.
Незважаючи на те, що дайкон зазвичай буває білого кольору з зеленими верхівками, вона буває різних відтінків, включаючи червоний, зелений і фіолетовий. Вона росте в трьох формах — циліндричної, довгастої і сферичної (1).
Ось кілька цікавих різновидів редьки дайкон:
- Міясіге білий . Це біла редька дайкон, яка має циліндричний корінь довжиною 41-46 см. Володіє хрусткою текстурою і м’яким смаком.
- Браво . Браво — це прекрасний сорт редьки дайкон, що має фіолетову шкірку і світло-фіолетову або білу м’якоть. Коріння можуть рости до 15 см в довжину і мати злегка солодкуватий смак.
- Альпін . Цей сорт редьки дайкон має коротке коріння, які виростають на 13-15 см в довжину. Він є популярним вибором для приготування кимчхи — ферментованого овочевого страви — і має більш солодкий смак, ніж довші сорти дайкон.
- Кавунова редька . Цей сорт редьки дайкон має бліду зелену шкірку, але всередині має яскраво-рожеву м’якоть. Він має сферичну форму і трохи солодкий і гострий смак.
- Японська міновасе . Дайкон міновасе є одним з найбільших сортів, з корінням, що ростуть до 61 см в довжину. Вони білі, мають солодкий смак і хрустку текстуру.
- шунка . Цей циліндричний сорт має червону шкірку і білу м’якоть. Він росте до 10-12 см в довжину і відомий своїм пекучим, але солодким смаком.
Резюме:
Редька дайкон родом з Азії, але вирощується по всьому світу. Існує багато видів редьки дайкон, включаючи Альпін, Браво та шунка. Всі вони мають унікальну форму, смак і колір.
Харчова цінність, склад і калорійність редьки дайкон
Редька дайкон — дуже низькокалорійний овоч, але має вражаючий профіль поживних речовин.
Один 18-сантиметровий дайкон вагою 340 грам містить наступні поживні речовини (5):
- Калорії : 61 ккал
- Вуглеводи : 14 грам
- Білок : 2 грами
- Клітковина : 5 грам
- Вітамін C : 124% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
- Фолат (B9) : 24% від РСНП
- Кальцій : 9% від РСНП
- Магній : 14% від РСНП
- Калій : 22% від РСНП
- Мідь : 19% від РСНП
Редька дайкон є відмінним джерелом різних поживних речовин, в тому числі кальцію , магнію, калію і міді. Проте найбільше вона містить вітаміну C і фолату.
Вітамін C є водорозчинним живильною речовиною, необхідним для багатьох функцій організму, включаючи функції імунної системи, зростання і відновлення тканин (6).
Крім того, він є потужним антиоксидантом, що захищає клітини вашого організму від окисного ушкодження (6).
Редька дайкон також багата фолатом — вітаміном групи B, який бере участь в зростанні клітин, вироблення еритроцитів і синтезі ДНК ( 7).
Продукти, багаті фолатом, особливо важливі під час вагітності, так як це поживна речовина грає невід’ємну роль в зростанні і розвитку дитини (8).
Резюме:
в дайкон мало калорій, але багато поживних речовин, особливо вітаміну C і фолату.
Чим корисна редька дайкон для організму
Вживання в їжу насиченою поживними речовинами редьки дайкон може принести багато користі вашому здоров’ю.
Багата захисними рослинними з’єднаннями
Редька дайкон містить багато рослинних сполук, які можуть поліпшити здоров’я і забезпечити захист від певних захворювань.
Одне дослідження в пробірці показало, що екстракт редьки дайкон містив поліфенольні антиоксиданти феруловую кислоту і кверцетин, обидва з яких мають протизапальні, протипухлинні і імуностимулюючі властивості (9, 10, 11).
Крім того, хрестоцвіті овочі, такі як дайкон, містять біологічно активні сполуки, звані глюкозинолатів, які расщепляясь утворюють ізотіоціанати .
дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що ці сполуки мають потужні протиракові властивості (12, 13, 14).
Крім того, популяційні дослідження показують, що вживання в їжу великої кількості овочів сімейства хрестоцвітних, таких як редька, може захистити від деяких видів раку, в тому числі товстої кишки і легенів (15, 16).
може способствова ть схудненню
Вживання низькокалорійних продуктів з високим вмістом клітковини, таких як редька дайкон, може допомогти вам підтримувати здорову вагу або схуднути, якщо це ваша мета.
Дайкон вважається некрахмалістим овочем — це означає, що в ньому дуже мало вуглеводів. Дослідження показали, що вживання овочів некрахмалістих може сприяти здоровій масі тіла.
Наприклад, дослідження, проведене за участю 1197 осіб, показало, що у тих, хто їв більше некрохмалистих овочів, було менше жиру в організмі і більш низький рівень інсуліну — гормону, який бере участь в накопиченні жиру (17).
Більш того, редька дайкон багата клітковиною — живильною речовиною, яке може знизити рівень голоду за рахунок уповільнення травлення і збільшення почуття ситості, що може допомогти схуднути ( 18).
Може захистити від хронічних захворювань
Редька дайкон — це багатий поживними речовинами овоч, який містить в собі потужні рослинні сполуки, вітаміни, мінерали та клітковину, які разом захищають організм від хвороб.
Хоча додавання в раціон більшої кількості овочів може поліпшити ваше здоров’я, вживання в їжу овочів сімейства хрестоцвітних, таких як дайкон, може особливо захистити від широкого спектра заб олеваній.
Насправді споживання овочів сімейства хрестоцвітних пов’язано зі зменшенням ризику розвитку серцево-судинних захворювань, деяких видів раку, цукрового діабету та нейродегенеративних захворювань (19, 20, 21, 22, 23).
Крім того, деякі популяційні дослідження показують, що вживання в їжу великої кількості овочів сімейства хрестоцвітних, таких як дайкон, може допомогти вам жити більш довгим і здоровим життям (24).
Резюме :
Редька дайкон — це низькокалорійний овоч з високим вмістом клітковини, що містить рослинні сполуки, які можуть допомогти захистити від таких хвороб, як серцево-судинні захворювання, цукровий діабет і деякі види раку.
Потенційна шкода редьки дайкон і протипоказання
Редька дайкон безпечна для більшості людей при вживанні в помірних кількостях. У деяких людей може бути алергія на редьку, але це буває рідко. Велика кількість редьки може дратувати травний тракт.
Особливі запобіжні заходи та попередження:
- Вагітність і годування груддю : недостатньо відомо про використання редьки під час вагітності та годування груддю. Щоб убезпечити себе уникайте вживання редьки дайкон в великих кількостях.
- Цукровий діабет : велика кількість редьки може знизити рівень цукру в крові. Слідкуйте за ознаками низького рівня цукру в крові (гіпоглікемія) і ретельно контролюйте рівень цукру в крові, якщо у вас цукровий діабет і ви використовуєте редьку.
- Жовчні камені : використовуйте з обережністю, якщо у вас є камені в жовчному міхурі. Редька збільшує відтік жовчі. У людей з жовчними каменями цей ефект може збільшити ризик раптового болю через жовчного каменя, блокуючого жовчний протік.
- Хірургія : велика кількість редьки може знизити рівень цукру в крові. Є деякі побоювання, що це може завадити контролю рівня цукру в крові під час і після операції. Припиніть використання редьки дайкон принаймні за 2 тижні до запланованої операції.
Що приготувати з редьки дайкон
Дайкон можна вживати в сирому, маринованому або приготованому вигляді. Це невід’ємний інгредієнт азіатської кухні, хоча він підходить для багатьох кухонь.
Ось кілька цікавих способів включити редьку дайкон в свій раціон:
- Натріть сиру дайкон в салат для отримання поживної, хрусткою начинки.
- Додайте в смажену картоплю, щоб посилити смак.
- Зробіть корейське кімчхи з кубиків редьки.
- Використовуйте в супах і рагу замість моркви.
- Приготуйте на пару і полийте його оливковою олією, додайте сіль і перець, щоб отримати низькокалорійний гарнір.
- Змішайте з кубиками картоплі і моркви і обсмажте їх.
- Подайте сирим в нарізаному вигляді разом з іншими овочами з смачним соусом в якості здорової закуски.
- Зробіть традиційні китайські пироги з дайконом.
- Використовуйте спіралізатор, щоб зробити з дайкона локшину і додайте в неї домашній арахісовий соус.
- додайте в вегетаріанські млинчики з начинкою для утворення хрусткої текстури.
- Включіть в азіатські страви, такі як каррі і супи.
Зверніть увагу, що можна їсти все частини рослини редьки дайкон, включаючи зелену гичку, яку можна додавати в соте і супи.
Ви також можете спробувати паростки редьки дайкон, які часто використовуються в салатах і суші в азіатській кухні.
Хоча вони крихітні, вони мають потужні лікувальні властивості і виявляють антиоксидантні і протиракові ефекти в дослідженнях в пробірках (25, 26).
Використовуйте їх так само, як і інші овочі, які вам подобаються найбільше, наприклад, брокколі і люцерна.
Резюме:
Редьку дайкон можна використовувати по-різному, і вона є відмінним доповненням до салатів, супів і каррі. Ви можете їсти всі частини рослини дайкон, а також його паростки.
Підіб’ємо підсумок
- Редька дайкон — це багатий поживними речовинами низькокалорійний хрестоцвітних овочів, який може по-різному зміцнювати ваше здоров’я.
- Його вживання може допомогти вам підтримувати здорову вагу і захиститися від хронічних захворювань, таких як хвороби серця і деякі види раку.
- Дайкон — це не тільки виключно корисний, але і неймовірно універсальний овоч.
- Спробуйте додавати цю унікальну редьку в салати, смажена картопля і каррі, або просто насолоджуйтеся їй в сирому вигляді в якості закуски.