Корисні продукти

Радіккіо (радічіо): корисні властивості, склад, як їдять

Хоча радіккіо зазвичай приймають за червону капусту або салат, він має явно гіркий смак, який добре поєднується з багатьма італійськими стравами. Це традиційний інгредієнт середземноморської дієти, яка переважно складається з цільних рослинних продуктів (1).

Ви можете задатися питанням, чому ще радіккіо відрізняється від інших більш поширених листових овочів, таких як капуста і салат-латук, і варто додавати його в свій раціон.

в цій статті розглядаються питання харчової цінності, користі для здоров’я і використання радіккіо.

Радіккіо (радічіо): корисні властивості, склад, як їдять

Походження і харчова цінність

радіккіо належить до сімейства складноцвітих поряд з кульбабами і іншими овочами роду цикорій, такими як бельгійський ендівій.

Хоча радіккіо схожий на червону або фіолетову капусту, він має виразний гіркий або пряний смак, який стає менш гострим при приготуванні.

Існує кілька різновидів, серед яких найбільш поширена радіккіо ді Кьоджа. Інші сорти — радіккіо Тревізо, який солодше і довше за формою, і радіккіо Кастельфранко, зелений з червоними цятками. Останні два може бути важко знайти (2, 3, 4).

Більшість радіккіо, що вживається по всьому світу, імпортується з Середземноморського регіону, але сьогодні він також вирощується в комерційних цілях в інших областях (5).

Як і більшість зелених листових овочів, радіккіо низькокалорійний, але містить кілька важливих вітамінів і мінералів.

В 80-грамової порції сирого радіккіо містяться такі поживні речовини (6):

  • Калорії : 20 ккал
  • Білок : 1,2 грама
  • Жир : 0 грам
  • Вуглеводи : 4 грами
  • Клітковина : 1 грам
  • Залізо : 3% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
  • Цинк : 5% від РСНП
  • Мідь : 30% від РСНП
  • Фосфор : 3% від РСНП
  • Калій : 5% від РСНП
  • Вітамін K : 170% від РСНП
  • Вітамін C : 7% від РСНП
  • Вітамін B6 : 3% від РСНП

радіккіо є багатим джерелом вітаміну K. у порівнянні з сирою червонокачанної капустою, порція радіккіо містить меншу кількість більшості мікроелементів, але, в свою чергу, містить вдвічі більше цинку і міді (6, 7).

Резюме:

радіккіо — це гіркий сорт цикорію, який часто використовується в італійських стравах. Незважаючи на низький вміст калорій, в радіккіо багато цинку, міді і вітаміну K.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Мангольд: користь і шкода, як приготувати

Чим корисний радіккіо для здоров’я

Історичні медичні застосування Cichorium intybus включають загоєння ран, а також лікування діареї, підтримання здоров’я серця і регулювання рівня цукру в крові (8).

Сьогодні дослідження підтверджують, що радіккіо володіє різними корисними властивостями, які, мабуть, в значній мірі обумовлені потужними рослинними сполуками (8).

Багатий антиоксидантами

Антиоксиданти — це з’єднання в рослинній їжі, які захищають клітини від дії вільних радикалів. Високий рівень вільних радикалів у вашому організмі може привести до окислювального стресу і пов’язаних з ним захворювань, таким як рак, хвороби серця, проблеми з травленням і хвороба Альцгеймера (9).

Відмітна колір радіккіо пов’язаний з пігментованими антиоксидантами під назвою антоціани. Антоціани можуть сприяти здоров’ю кишечника і відновлювати пошкодження клітин, викликані окислювальним стресом (10, 11).

Одне дослідження в пробірці показало, що антиоксиданти в радіккіо — особливо з органічних різновидів — були особливо ефективні в атаці клітини раку печінки , званої Hep-G2 (12).

Інше дослідження в пробірці показало, що містяться в радіккіо Тревізо антиоксиданти і їх захисні властивості були значно вище в екстрактах з червоних частин листя в порівнянні з екстрактами з цілих листя (10 ).

Більш того, третє дослідження в пробірці виявило, що антиоксиданти з червоного цикорію захищають клітини від ушкодження і запобігають руйнуванню еритроцитів людини при гемолізі (13).

Може принести користь здоров’ю серця

Рослинні продукти, такі як радіккіо, містять сполуки, які можуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Одне дослідження показало, що вживання е в їжу цикорію зменшує запалення і пошкодження серця у щурів, а також запобігає утворенню бляшок холестеринів в артеріях, відомого фактора ризику розвитку серцево-судинних захворювань (14).

Дослідження, проведене на 47 здорових дорослих, показало, що у тих, хто щодня протягом 4 тижнів вживав 300 мл напою з екстрактом кореня цикорію, спостерігалося значне зниження систолічного артеріального тиску (верхнє значення) в порівнянні з групою плацебо (15).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Іглиця колючий: лікувальні властивості, побічні ефекти, дозування

Інше дослідження показало, що радіккіо містить поліфенольні сполуки, такі як лютеолін, які мають антитромбоцитарних активністю — це означає, що вони можуть покращувати кровообіг і запобігати утворенню тромбів (16).

Може мати протипаразитарними властивостями

радіккіо містить сполуки, які можуть допомогти в боротьбі з інфекціями, викликаними паразитами.

в одному огляді антипаразитарних властивостей цикорію дослідники припустили, що радіккіо може бути застосований в майбутньому для лікування шлунково-кишкових захворювань у худоби замість синтетичних ліків, які представляють ризик для здоровь я населення (17).

Дослідження на тваринах показало, що екстракт цикорію значно противопаразитарное дію на інвазії круглими хробаками, характерними для свиней.

Це було пов’язано з Культивують лактони, які є потенційно борються з хворобами сполуками, унікальними для сімейства складноцвітих (18, 19).

Хоча дослідження багатообіцяючі, щоб визначити, скільки радіккіо необхідно в раціоні для досягнення цих ефектів і які інфекції можуть бути придушені, необхідні додаткові дослідження на людях.

Інші потенційні корисні властивості

З’єднання в радіккіо можуть запропонувати іншу користь для здоров’я, але, щоб визначити конкретні застосування і дози необхідні додаткові дослідження:

  • Може сприяти міцним кісткам . Радіккіо містить велику кількість вітаміну K, який регулює і сприяє накопиченню кальцію в організмі і підтримує міцність кісток (20).
  • Може підтримувати контроль рівня цукру в крові . Дорослі, які щодня протягом 4 тижнів випивали 300 мл напою з екстрактом кореня цикорію, мали знижений рівень гемоглобіну A1c — показник довгострокового рівня цукру в крові (15).
  • Може поліпшити здоров’я травного тракту . У тому ж дослідженні при вживанні екстракту кореня цикорію учасники повідомили про поліпшення регулярності дефекації. Це може бути пов’язано з міститься в ньому клітковині, яка важлива для здоров’я шлунково-кишкового тракту (15).

Резюме:

радіккіо містить антиоксиданти, вітаміни і мінерали, які можуть боротися з паразитами, регулювати рівень цукру в крові і підтримувати здоров’я серця і травної системи. Проте в більшості досліджень використовувався екстракт кореня цикорію, а не цілу рослину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи корисний вершковий сир? Користь і шкода, склад

Як вибрати, зберігати і додавати радіккіо в свій раціон

радіккіо можна знайти в розділі продуктів в деяких продуктових магазинах поряд з іншими листовими овочами, такими як капуста, ендівій і салат.

Вибираємо радіккіо яскравого червоного кольору з виступаючими білими прожилками. Уникайте рослин з вм’ятинами, тріщинами або м’якими плямами.

Більша частина сирого, немитого радіккіо буде зберігатися до 2 тижнів в контейнері вашого холодильника.

Щоб приготувати радіккіо, обріжте або видаліть зовнішні листя і вимийте під прохолодною водою перед використанням.

радіккіо можна нарізати і їсти сирим в салатах, тушкувати або додавати в супи, різотто і макарони. Його також можна нарізати кубиками і додати в піцу. Використання радіккіо з солодкими або кислими інгредієнтами може зменшити або доповнити його гіркий смак.

Якщо у вас немає радіккіо під рукою, ендивій, цикорій, ескарол і рукола можуть стати хорошою заміною в ваших стравах.

Резюме:

радіккіо може зберігатися, як і інші зелені листові овочі в холодильнику 2 тижні в сирому і немитому вигляді. Вимийте його безпосередньо перед приготуванням і використовуйте в салатах, різотто, супах або макаронах.

Підіб’ємо підсумок

  • радіккіо — листовий овоч, схожий на краснокочанную капусту, але з більш гірким смаком .
  • Це хороше джерело мікроелементів, таких як цинк, мідь і вітамін K, і добре підходить для італійських страв, таких як макарони, суп, піца і салати. Ви можете вживати його сирим або приготованим.
  • У радіккіо міститься багато антиоксидантів під назвою антоціани, які можуть допомогти вашому серцю і травній системі. Цей овоч може також боротися з інфекціями і підтримувати здоров’я кісток і рівень цукру в крові.
  • Однак майте на увазі, що в більшості досліджень використовується концентрований екстракт кореня цикорію, що ускладнює визначення того, скільки радіккіо вам потрібно з’їсти, щоб досягти цих потенційних корисних ефектів, і які конкретні застосування він може мати.

Читайте також

Сік ноні: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Африканське просо: користь і шкода, склад, як приготувати

elena elena

Чорний чай і зелений чай: який корисніше?

elena elena

Жирні сорти риби: список, користь для здоров’я

elena elena

Скільки кофеїну в зеленому чаї (в чашці зеленого чаю)

elena elena

Скільки і як можна зберігати варені яйця (в шкаралупі і без неї)

elena elena

Чим корисний вишневий сік? Користь і шкода

elena elena

6 Корисних властивостей сливи какаду

elena elena

Кунжут: корисні властивості, склад, скільки потрібно з’їсти

elena elena

Залишити коментар