Харчування

Що значить кошерний? Дієта, продукти, і правила

Проте не всі єврейські громади дотримуються строгих кошерних правил. Деякі люди можуть хотіти слідувати тільки певним правилам — або не слідувати взагалі.

В цій статті досліджується, що означає кошерний, викладаються основні дієтичні рекомендації і наводяться вимоги, яким повинні відповідати продукти, щоб їх можна було вважати кошерними.

src=»https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623921165_Chto-znachit-koshernyiy-Dieta-produkty-i-pravila.jpg» title=»Що значить кошерний? Дієта, продукти, і правила» alt=»Що значить кошерний? Дієта, продукти, і правила» width=»768″ height=»509″ />

Що значить кошерний?

Слово «кашер» єврейською мовою означає бути чистим, відповідним або придатним для вживання (1).

Закони, які забезпечують основу для кошерного раціону харчування, в сукупності називаються кашрут і знаходяться в Торі — єврейській книзі священних текстів. Інструкції щодо практичного застосування цих законів передаються з вуст в уста (2).

Кошерні закони про харчування є всеосяжними і забезпечують жорстку структуру правил, які не тільки визначають, які продукти дозволені або заборонені, але також наказують, як дозволені продукти повинні бути зроблені, оброблені і приготовані до споживання (2).

Резюме:

«Кошерний» — це термін, який використовується для опису продуктів, які відповідають дієтичним рекомендаціям, встановленими традиційними єврейськими законами. Ці закони визначають, які продукти можуть споживатися і як вони повинні проводитися, оброблятися і готуватися.

Певні харчові комбінації строго заборонені

Деякі з основних принципів кошерного харчування забороняють певні поєднання продуктів, особливо м’ясних і молочних.

Існує три основні категорії кошерних продуктів:

  • М’ясо (fleishig) : Ссавці або домашня птиця, а також продукти, отримані з них, включаючи кістки або бульйон.
  • Молочні продукти (milchig) : Молоко, сир, вершкове масло і йогурт.
  • Парве : Будь-яка їжа, яка не є м’ясної чи молочної, включаючи рибу, яйця і рослинні продукти.

Відповідно до кошерної традиції, будь-яка їжа, що відноситься до м’яса, ніколи не може подаватися або вживатися одночасно з молочним продуктом.

Крім того, весь посуд і обладнання, які використовуються для обробки та очищення м’яса і молочних пр одуктов, повинні зберігатися окремо — навіть раковини, в яких вони миються.

Після вживання м’яса ви повинні почекати вказану кількість часу, перш ніж вживати будь-якої молочний продукт. Конкретний відрізок часу варіюється між різними єврейськими звичаями, але зазвичай становить від одного до шести годин.

Продукти «парве» вважаються нейтральними і можуть вживатися разом з м’ясом або молочними продуктами. Проте якщо який-небудь продукт харчування готується або обробляється з використанням будь-якого обладнання, що використовується для переробки м’яса або молочних продуктів, його можна рекласифікувати як м’ясне, молочне або некошерним.

Резюме:

Кошерні правила строго забороняють поєднання будь-яких м’ясних і молочних продуктів. Це також означає, що весь посуд і обладнання, які використовуються для приготування м’яса і молочних продуктів, завжди повинні зберігатися окремо.

Дозволені тільки певні продукти тваринного походження

Велика частина кошерних правил стосується продуктів тваринного походження і способів їх забою і приготування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дієта з низьким вмістом йоду: користь і шкода, продукти, меню

Молочні продукти розглядаються як окрема категорія продуктів і ніколи не повинні вживатися або готуватися разом з м’ясом або м’ясними продуктами.

Риба і яйця вважаються «парве »і мають свої власні правила.

м’ясо (Fleishig)

Термін« м’ясо »в кошерної контексті зазвичай відноситься до їстівної м’якоті деяких видів ссавців і птиці, а також до будь-яких продуктів, отриманим з них, таким як бульйон, соус або кістки.

Єврейський закон говорить, що для того, щоб м’ясо вважалося кошерним, воно повинно відповідати таким критеріям:

  • воно повинно походити від жуйних тварин з роздвоєними копит ами, таких як корови, вівці, кози, ягнята, рогата худоба і олені.
  • Єдині дозволені шматки м’яса повинні отримувати з передньої частини кошерних жуйних тварин.
  • Можна вживати в їжу деяку домашню птицю, таку як курка, гуси, перепели, голуби і індички.
  • Тварина має бути вбито «Шойхет» — людиною, навченим і сертифікованим для забою і розбирання тварин відповідно до єврейських законів.
  • М’ясо повинно бути вимочене, щоб видалити будь-які сліди крові перед приготуванням.
  • будь-яка приналежність, використовувана для забою або приготування м’яса, повинна бути кошерної і призначена тільки для використання з м’ясом та м’ясними продуктами.

Наступні види м’яса і м’ясопродуктів не зважають кошерними:

  • М’ясо свиней, кролів, білок, верблюдів, кенгуру або коней
  • Птахи-хижаки або падальщики, такі як орли, сови, чайки і яструби
  • Вирізки яловичини, які надходять із задніх кінцівок тварини

Молочні продукти (Milchig)

Молочні продукти — такі як молоко, сир, вершкове масло і йогурт — дозволені, хоча вони повинні бути приготовлені за певними правилами, щоб вважатися кошерними:

  • вони повинні бути отримані від кошерного тварини.
  • вони ніколи не повинні змішуватися з будь-якими м’ясними похідними, такими як желатин або сичужний фермент (фермент тваринного походження), які часто додаються в тверді сири та інші плавлені сири.
  • Вони також повинні бути приготовлені з використанням кошерної посуду і обладнання, яке раніше не використовувалося для обробки будь-якого м’ясного продукту.

Риба і яйця (Parev e)

Хоча для кожного з них складено окремі правила, риба і яйця класифікуються як «парве» або нейтральні, що означає, що вони не містять молока або м’яса.

Риба вважається кошерної, тільки якщо вона має плавники і луску, наприклад, тунець, лосось, палтус або скумбрія.

Заборонені живуть у воді істоти, які не мають цих фізичних властивостей, такі як креветки, краби, устриці, омари і інші види молюсків.

на відміну від кошерного м’яса, риба не потребує окремої посуду для приготування та може вживатися в їжу разом з м’ясними або молочними продуктами.

Яйця або ікра, отримані від кошерної птиці або риби, дозволені, якщо в них немає слідів крові. Ця умова означає, що кожне яйце має перевірятися окремо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Харчування при менопаузі: як їжа впливає на ваші симптоми

Як і риба, яйця можна їсти разом з м’ясом або молочними продуктами.

Резюме:

Кошерні правила обмежують споживання певних тварин і морепродуктів, а також забороняють вживати задню частину дозволених тварин. Крім цього, продукти тваринного походження повинні бути приготовлені особливим чином.

Керівництво щодо рослинної їжі

Як і риба і яйця, рослинні продукти вважаються «парве» або нейтральними — це означає, що вони не містять м’яса або молочних продуктів і можуть вживатися з будь-якої з цих груп продуктів.

Хоча правила в відношення цих продуктів дещо менш суворі, ніж в відношення м’яса і молочних продуктів, вони також мають свої власні правила кошерності — особливо щодо того, як вони обробляються.

зернові і хліб

в чистому вигляді зерна і зернові продукти вважаються кошерними. Проте певні методи обробки можуть в кінцевому підсумку зробити їх не кошерними.

Оброблені зерна, такі як хліб, можуть бути не кошерними через обладнання, на якому вони обробляються, або використовуваних інгредієнтів.

Для деяких сортів хліба характерно додавання рослинних масел або кондитерських жирів. Якщо використовується кондитерський жир тваринного походження, хліб не можна вважати кошерним.

Крім того, якщо листи або інше обладнання змащують жиром тваринного походження або іншим чином використовують для приготування будь-якого м’ясовмісну або молочного страви, кінцевий продукт більше не вважається кошерним.

Оскільки ці типи методів обробки зазвичай не розкриваються на стандартній етикетці з інгредієнтами, хліб і зернові продукти повинні бути сертифіковані як кошерні, щоб гарантувати, що їжа відповідає всім відповідним рекомендаціям.

Фрукти та овочі

Як і зерно, фрукти і овочі кошерні в своїй необробленої формі.

Однак, оскільки комахи не є кошерними, свіжі фрукти і овочі повинні бути перевірені на наявність комах або личинок перед продажем або споживанням.

Крім того, фрукти і овочі, які виробляються з використанням некошерної обладнання, такого як всі, що переробляє молоко і м’ясо, яке не є кошерними.

Горіхи, насіння і масла

Взагалі кажучи, горіхи, насіння і масла, отримані з них, є кошерними.

Однак складна обробка цих продуктів часто робить їх некошерними через перехресне забруднення обладнання, також використовується для переробки м’яса та / або молочних продуктів.

Багато рослинні масла проходять кілька складних етапів, перш ніж їх вважають придатними в їжу. Кожен з цих етапів має ретельно контролюватися, щоб забезпечити дотримання кошерних принципів (3).

Таким чином, щоб бути повністю впевненим, що використовуються вами масла є кошерними, найкраще перевірити етикетку на наявність сертифіката.

вино

Як і продукти харчування, вино повинно проводитися з використанням кошерного обладнання та інгредієнтів, які можна вважати кошерними. До них відносяться будь-які інструменти, використовувані для збору і підготовки винограду до бродіння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  У яких продуктах багато сірки і як вона впливає на організм людини?

Однак, оскільки вино має велике значення для багатьох єврейських релігійних заходів, накладаються більш суворі правила.

Фактично весь процес виробництва кошерного вина повинен здійснюватися і контролюватися практикуючими іудеями. В іншому випадку вино не може вважатися кошерним.

Резюме:

Більшість рослинних продуктів вважаються кошерними. Однак вони можуть втратити цей статус, якщо вони оброблені або приготовлені з використанням некошерної обладнання.

Інші правила застосовуються під час свята Песах

Додаткові обмеження кошерної дієти застосовуються під час релігійного свята Песах.

Хоча є деякі відмінності в дотриманні дієтичних принципів Песах, всі продукти з зерна, в яких пройшов процес бродіння, традиційно заборонені.

Ці продукти разом називаються «хамец» і включають в себе наступні зерна:

  • Пшениця
  • Овес
  • Жито
  • Ячмінь
  • Полба

Проте деякі з цих зерен можуть бути дозволені, якщо вони не контактують з будь-якої вологою більше 18 хвилин і не містять будь-яких добавок, таких як дріжджі.

Ось чому маца — тип прісного хліба — не рахується хамец, навіть якщо її традиційно роблять з пшениці.

Резюме:

Під час свята Песах заборонені всі продукти з дро жжевого зерна. Проте прісний хліб, такий як маца, дозволений.

Як працює сертифікація?


Через складну сучасної практики виробництва продуктів харчування процес кошерної сертифікації продуктів, які ви їсте, може бути дуже складним.

Ось чому існують системи для сертифікації конкретних продуктів харчування.

Продукти харчування, сертифіковані кошерними, мають етикетку на упаковці, що вказує на те, що вони відповідають усім необхідним вимогам.

Існують десятки різних кошерних ярликів, багато з яких належать різним сертифікуючим організаціям. Якщо їжа сертифікована для свята Песах, це буде вказано на окремій етикетці. На етикетках також може бути зазначено, чи є їжа молочної, м’ясної або «парве».

Якщо ви намагаєтеся дотримуватися принципів кошерної дієти, краще вибирати тільки продукти з цими етикетками, щоб випадково не з’їсти що-небудь некошерним.

Резюме:

Якщо ви дотримуєтеся вживання кошерної їжі, обов’язково шукайте відповідні етикетки, коли ви ходите по магазинам. Кошерні продукти часто сертифікуються, щоб гарантувати, що в процесі їх виробництва були виконані всі необхідні умови.

Підіб’ємо підсумок

  • «Кошерний» є терміном, використовуваним для опису їжі, яка відповідає суворим дієтичним стандартам традиційного єврейського закону.
  • Хоча існують варіації, більшість правил забороняють поєднувати м’ясо і молочні продукти і дозволяють їсти тільки певних тварин і морепродукти.
  • продукти, які не зважають на м’ясними або молочними, в цілому дозволені, за умови, що вони виробляються з використанням кошерного обладнання та методів.
  • Під час релігійних свят можуть бути введені додаткові обмеження.
  • через складності сучасного виробництва харчових продуктів може бути важко дізнатися, чи є багато оброблені продукти кошерними. Щоб уникнути помилок, завжди шукайте ярлики кошерних сертифікатів на упаковках.

Читайте також

ZMA спортивне харчування: користь, побічні ефекти, як приймати

elena elena

27 Продуктів, що дають більше енергії організму

elena elena

Полента: харчова цінність, калорійність, користь, рецепт

elena elena

Миш’як у вині: чи слід вам турбуватися?

elena elena

16 продуктів багатих ниацином (вітаміном B3)

elena elena

Скільки калорій міститься в каві?

elena elena

У яких продуктах міститься вітамін B12 в великій кількості

elena elena

Топ 12 продуктів, що містять пісний білок

elena elena

14 найкращих продуктів для поліпшення кровообігу

elena elena

Залишити коментар