Харчування

Чи можна їсти бджолині стільники? Користь, застосування, шкода

Однак вживання меду прямо з бджолиних сот може також становити певний ризик.

В цій статті розглядаються застосування бджолиних сот, користь для здоров’я і небезпеки їх вживання.

Чи можна їсти бджолині стільники? Користь, застосування, шкода height=»509″ />

чи можна їсти стільники або це шкідливо для здоров’я?

Що таке медові стільники?

медові соти — це натуральний продукт, створений бджолами для зберігання меду і бджолиного пилку або для розміщення їх личинок.

Він складається з ряду гексагональних осередків, побудованих з бджолиного воску, які зазвичай містять сирої мед.

Сирий мед відрізняється від комерційного меду тим, що він не пастеризований і не відфільтрований.

Стільники також можуть містити бджолиний пилок, прополіс і маточне молочко — додаткові продукти бджільництва з потенційною користю для здоров’я. Проте вони можуть бути знайдені тільки в невеликих кількостях (1, 2).

Ви можете їсти медові стільники цілком, включаючи мед і навколишні його воскові осередки.

Сирий мед має більш текстуровану консистенцію, ніж фільтровану мед. Крім того, воскові осередки можна жувати як жувальну гумку.

Резюме:

Медові соти — це натуральний продукт, створений бджолами для зберігання личинок, меду і пилку . Стільники можна їсти цілком, включаючи воскові осередки і сирої мед, який в них міститься.

Багаті певними поживними речовинами

Бджолині соти багаті вуглеводами і антиоксидантами. Вони також містять слідові кількості деяких інших поживних речовин.

Їх основним компонентом є сирої мед, який містить невелику кількість білка, вітамінів і мінералів, але на 95-99% складається з цукру і води (3, 4) .

через те, що сирої мед не був оброблений, він містить ферменти, такі як глюкозооксидаза, які надають йому антимікробні та антибактеріальні властивості.

такі ферменти руйнуються при нагріванні і фільтрації , використовуваної для обробки більшості комерційних видів меду (5).

Крім того, сирий мед рідше може бути забруднений підсолоджувачами, такими як кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, а також містить більше антиоксидантів, ніж оброблений мед (6 , 7, 8).

Антиоксиданти є корисними рослинними з’єднаннями, які зміцнюють здоров’я, зменшують запалення і захищають ваш організм від хвороб. Їх рівень може бути в 4,3 рази вище в сирому меді, в порівнянні з обробленим (8, 9, 10, 11).

Поліфеноли є основним антиоксидантом в меді. Дослідження показують, що вони можуть допомогти знизити ризик розвитку цукрового діабету, деменції, серцево-судинних захворювань і навіть деяких видів раку (12).

Медові соти також містять бджолиний віск, який містить у своєму складі корисні для серця довголанцюгові жирні кислоти і спирти. Ці сполуки можуть допомогти знизити рівень холестерину (13, 14).

Резюме:

Сирий мед і бджолиний віск є двома основними компонентами медових сот. Сирий мед багатий ферментами і антиоксидантами, а бджолиний віск містить довголанцюгові жирні кислоти і спирти — все це може допомогти вашому самопочуттю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи корисно морозиво? Харчова цінність і інше

Може сприяти здоров’ю серця

Бджолині соти можуть поліпшити здоров’я вашого серця .

Дослідження показують, що жирні кислоти і довголанцюгові спирти, що містяться в бджолиному воску, можуть знижувати високий рівень холестерину в крові, що є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Наприклад, в одному огляді відзначається, що спирти з бджолиного воску можуть допомогти знизити рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ на 29%, і підвищити рівень "хорошого" холестерину ЛПВЩ на 8-15% (14).

Проте в дослідженнях в цьому огляді використовувалися високі рівні ізольованих спиртів, отриманих з бджолиного воску, що ускладнює визначення того, чи будуть невеликі кількості бджолиного воску в сотах викликати такі ж ефекти.

Проте сам мед може мати таку ж спосіб ність знижувати рівень холестерину (15, 16, 17, 18).

В одному невеликому дослідженні учасники вживали 70 грамів цукру або меду в день. Через 30 днів ті, хто знаходився в групі, що споживала мед, підвищили рівень свого «хорошого» холестерину ЛПВЩ на 3,3% і знизили рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ на 5,8% (19).

більш того, заміна цукру медом може також допомогти знизити рівень тригліцеридів на 19% (15, 16, 17, 18, 19).

Крім того, присутні в меді антиоксиданти можуть допомогти розширити артерії, що ведуть до вашого серця . У свою чергу, це може поліпшити кровообіг і знизити артеріальний тиск, потенційно знижуючи ризик утворення тромбів, інфаркту та інсульту (9, 20).

Резюме:

Медові соти можуть принести користь вашому серцю за рахунок поліпшення кровообігу і збільшення рівня «хорошого» холестерину ЛПВЩ при одночасному зниженні артеріального тиску, рівнів тригліцеридів і «поганого» холестерину ЛПНЩ.

Може захистити від інфекцій

Стільники можуть підвищити здатність вашого організму боротися з певними бактеріями і грибками.

Наприклад, дослідження в пробірці показують, що екстракти бджолиного воску можуть забезпечити захист від грибків і хвороботворних бактерій, включаючи Золотистий стафілокок , Кандиду альбіканс , сальмонели Ентерік і Кишкову паличку (21, 22, 23).

Мед також відомий своїми антимікробними властивостями . Дослідження показують, що він може допомогти захистити кишечник від кишкового паразита Кишкова лямблії (24).

Проте для підтвердження цих ефектів необхідні людські дослідження.

Резюме:

Медові соти можуть посилити захист вашого організму від грибків і деяких видів хвороботворних бактерій. Вони можуть також допомогти захистити ваш кишечник від певних паразитів. Проте необхідні додаткові дослідження на людині.

Може зменшити кашель у дітей

Бджолині соти також можуть допомогти зменшити кашель у дітей.

Діти схильні до інфекцій верхніх дихальних шляхів, які можуть викликати кашель. Дослідження показують, що мед може допомогти придушити цей кашель (25).

В одному дослідженні вживання всього лише 1/2 чайної ложки (2,5 мл) гречаного меду за 30 хвилин до сну було більш ефективним, ніж сироп від кашлю, в зменшенні дискомфорту, пов’язаного з кашлем у дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи можна їсти бекон сирим?

Група дітей, які отримували гречаний мед, також спала краще, ніж діти, які одержували сироп від кашлю або взагалі не отримували нічого (26).

Бджолині соти, ймовірно, володіють тими ж корисними властивостями, так як вони містять мед.

Проте мед містить спори бактерій ботуліна , які можуть завдати шкоди немовлятам . З цієї причини мед або стільники не слід давати дітям молодше 12 місяців (27, 28).

Резюме:

Медові соти багаті медом, який може допомогти зменшити кашель у дітей. Однак його не слід давати дітям молодше одного року через ризик розвитку ботулізму.

Потенційна альтернатива цукру для людей з діабетом

Медові соти можуть бути хорошою альтернативою цукру для людей з цукровим діабетом .

Почасти це пов’язано з тим, що мед набагато солодший за цукор, тому для досягнення того ж рівня солодощі потрібні менші кількості. Крім того, мед підвищує рівень цукру в крові менше, ніж рафінований цукор (29).

Проте мед все ще підвищує рівень цукру в крові — тому люди з цукровим діабетом не повинні споживати його занадто багато.

Більш того, спирти, що містяться в бджолиному воску, можуть допомогти знизити резистентність до інсуліну — стан, що сприяє підвищенню рівня цукру в крові.

Одне невелике дослідження на людях з неалкогольний жирової хворобою печінки (НАЖБП) — захворюванням, при якому жир накопичується у вашій печінки і часто супроводжується резистентністю до інсуліну — показало, що екстракти бджолиного воску знижують рівень інсуліну на 37% (30).

Ці нижчі рівні інсуліну можуть вказувати на зниження резистентності до інсуліну, що також може допомогти людям з цукровим діабетом.

Майте на увазі, що необхідні більш якісні дослідження.

Резюме:

Медові соти мають тенденцію підвищувати рівень цукру в крові мень ше, ніж рафінований цукор. Більш того, сполуки, що містяться в сотах, можуть допомогти знизити резистентність до інсуліну, але необхідні додаткові дослідження.

Може поліпшити функцію печінки

Бджолині соти також можуть сприяти здоров’ю печінки.

В одному 24-тижневому дослідженні людям із захворюваннями печінки щодня давали суміш з бджолиного воску. Примітно, що 48% з групи бджолиного воску повідомили про зниження симптомів — таких як біль в животі, здуття живота і нудота — у порівнянні тільки з 8% в групі плацебо.

Більш того, функція печінки нормалізувалася у 28 % з тих, хто брав бджолиний віск, в порівнянні з групою плацебо (30).

Незважаючи на те, що ці результати здаються багатообіцяючими, неясно, скільки сот вам потрібно спожити, щоб отримати ті ж корисні ефекти. Отже, необхідні додаткові дослідження на людях, перш ніж можна буде зробити переконливі висновки.

Резюме:

Бджолиний віск, що міститься в сотах, може поліпшити функцію печінки і зменшити симптоми у людей із захворюваннями печінки. Проте необхідні додаткові дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Ріпчасту цибулю: користь і шкода для організму

Як їх вживати

Бджолині соти можна вживати різними способами.

Хоча ви можете їсти їх у чистому вигляді, вони відмінно підійдуть для вживання в поєднанні з теплим хлібом або оладками. Стільники також можуть бути використані в якості підсолоджувача в домашніх десертах — або подані поверх млинців, вівсянки або йогурту.

Деякі люди можуть також насолоджуватися шматочками сот поверх салату або поруч з фруктами, м’ясними закусками або витриманими сирами.

Ви можете купити бджолині стільники в інтернет-магазинах або на фермерському ринку.

Вибираючи стільники, майте на увазі, що чим темніше мед, тим більше він містить корисних сполук, таких як антиоксиданти (31 , 32).

Медові соти можуть зберігатися при кімнатній температурі протягом тривалих періодів часу. Чим довше ви їх зберігаєте, тим імовірніше, що міститься в них мед кристалізується, але його кристалізована форма залишається їстівною.

Резюме:

Стільники можна використовувати в якості підсолоджувача або подавати як гарнір до різних страв. Швидше за все, ви знайдете стільники на місцевому фермерському ринку і повинні зберігати їх при кімнатній температурі.

Потенційна шкода

Бджолині соти, як правило, вважаються безпечними для вживання.

Однак, оскільки вони містять мед, їх вживання піддає деякі групи населення до ризику зараження спорами ботуліна . Вони особливо шкідливі для вагітних жінок і дітей у віці до 12 місяців (27, 28).

В деяких випадках вживання в їжу великої кількості медових сот може викликати кишкову непрохідність (33).

Щоб мінімізувати ризик кишкової непрохідності, краще уникати щоденного вживання великої кількості медових сот — або після пережовування просто випльовувати віск.

Крім того, людям, що страждають на алергію на бджолину отруту або пилок, необхідно дотримуватися обережності при вживанні сот, оскільки їх вживання може викликати алергічну реакцію (34).

Також важливо відзначити, що, незважаючи на безліч потенційних корисних властивостей, в сотах залишається дуже багато цукру — тому найкраще їх є в помірних кількостях.

Резюме:

Вживання в їжу невеликої кількості медових сот зазвичай вважається безпечним. Однак ви не повинні давати їх маленьким дітям або є їх, якщо ви вагітні через ризик ботулізму. Так як в меді багато цукру, стільники краще не вживати у великій кількості.

Підіб’ємо підсумок

  • Бджолині соти — це натуральний продукт бджільництва, що складається з воскових шестикутних осередків, що містять сирої мед.
  • мед і стільники їстівні і мають численні корисні властивості, допомагаючи боротися з інфекціями і покращувати здоров’я серця. Стільники можуть також поліпшити функцію печінки і служити альтернативою цукру для людей з цукровим діабетом.
  • Проте медові стільники і раніше багаті цукрами, тому їх слід вживати в помірній кількості.

Читайте також

11 Продуктів, які сприяють зростанню дитини

elena elena

Як позбутися від переїдання: 7 природних способів

elena elena

16 Багатих мінералами продуктів харчування

elena elena

6 Кислотних продуктів харчування — чи варто вам уникати їх?

elena elena

15 корисних порад як перестати переїдати

elena elena

Чи можна їсти сир, який покрився пліснявою?

elena elena

11 Продуктів багатих естрогенами

elena elena

7 Самих корисних видів хліба для здоров’я

elena elena

Чи може їжа діяти як ліки? Все що вам потрібно знати

elena elena

Залишити коментар