Він має тонкі стебла з чергуються м’якими листям і коричневими плоскими овальними насінням. У той час як листя мають трав’яний смак, насіння кропу є більш ароматними, з легким цитрусовим смаком, схожим на насіння кмину.
Кріп зазвичай використовується в якості зелені і приправи для покращення смаку різних страв. Він часто поєднується з рибою, картоплею, салатами і соусами на основі йогурту.
Крім кулінарного застосування, кріп багатий декількома поживними речовинами і традиційно використовується для лікування різних захворювань, включаючи проблеми з травленням, кольки у дітей і неприємний запах з рота (1).
В цій статті розглядаються лікувальні властивості кропу і протипоказання до вживання — користь і шкода для жінок і чоловіків. Ви також дізнаєтеся про його харчової цінності і способи використання в кулінарії.
В 9-грамової порції свіжих гілочок кропу міститься (2):
В свіжому кропі дуже мало калорій, але він є дивно гарним джерелом кількох важливих вітамінів і мінералів, включаючи вітамін C, марганець і вітамін A (2).
вітамін A є незамінним живильною речовиною, яке важливо для підтримки зору і здорової імунної системи. Він також грає роль в здоров’я репродуктивної системи чоловіків і жінок (3, 4).
Точно так же вітамін C життєво важливий для вашої імунної системи і допомагає формуванню кісток, загоєнню ран і обміну речовин (5, 6) .
Крім того, було виявлено, що він є потужним антиоксидантом, який допомагає захистити ваші клітини від ушкоджень, викликаних нестабільними молекулами, відомими як вільні радикали (6, 7).
Кріп також є хорошим джерелом марганцю. Хоча він необхідний в дуже невеликих кількостях, він є важливим мінералом, який підтримує нормальне функціонування вашого мозку і нервової системи, і метаболізм цукру і жиру (8).
Крім того, свіжий кріп забезпечує організм 1-2% від РСНП кальцію, міді, магнію, калію, рибофлавіну і цинку (2).
Однак, оскільки свіжий кріп зазвичай споживається в менших кількостях, ніж 9 грам, кількість поживних речовин, які ви отримуєте, додаючи його в їжу, буде значно меншим.
Що стосується насіння кропу, вони також містять багато різних поживних речовин. Одна столова ложка (6,6 грама) насіння містить 8% від РСНП кальцію, 6% від РСНП заліза і 1-5% від РСНП магнію, марганцю, фосфору і калію (9).
резюме:
В свіжому кропі мало калорій, але він є хорошим джерелом багатьох необхідних поживних речовин, включаючи вітамін C, магній і вітамін A.
Англійська назва слова «кріп» пишеться як « dill ». Назва dill походить від древнескандинавского слова « dilla », що означає «заспокоювати».
Кріп з давніх часів використовувався для лікування кольок у дітей і захворювань травлення , а також для допомоги при годуванні груддю (10).
Хоча ці більш традиційні види застосування не були підтверджені дослідженнями, було виявлено, що кріп володіє і іншими потенційними лікувальними властивостями.
Антиоксиданти — це природні сполуки, які допомагають захистити клітини від ушкоджень, викликаних нестабільними молекулами, відомими як вільні радикали (11).
В результаті, дослідження показують, що споживання продуктів , багатих антиоксидантами, може допомогти зменшити хронічне запалення і запобігти або навіть вилікувати певні захворювання, включаючи хвороби серця, хвороба Альцгеймера, ревматоїдний артрит і деякі форми раку (11, 12)
Було виявлено, що як насіння, так і листя рослини кріп а багаті декількома рослинними з’єднаннями з антиоксидантними властивостями, включаючи (1, 13):
Крім того, кріп є хорошим джерелом вітаміну C, який також володіє потужними антиоксидантними властивостями (6, 7).
Хвороба серця є основною причиною смерті в усьому світі. Проте за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я , майже 75% випадків серцево-судинних захворювань можна запобігти, скоротивши такі фактори ризику, як неправильне харчування, куріння і відсутність фізичних навантажень (19, 20).
До додаткових факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань відносяться підвищені рівні кров’яного тиску, тригліцеридів і холестерину ЛПНЩ (поганий), а також хронічне запалення (21, 22).
Було виявлено, що флавоноїди, подібні до тих, які містяться в кропі, захищають здоров’я серця завдяки своїм потужним антиоксидантним і протизапальним властивостям (23).
Крім того, дослідження на тваринах показали, що екстракт кропу може знижувати рівні холестерину і тригліцеридів. Проте дослідження на людях показують змішані результати (10, 24).
Одне дослідження за участю 91 людини з високим рівнем загального холестерину і тригліцеридів показало, що щоденний прийом 6 таблеток екстракту кропу протягом 2 місяців значно поліпшив рівні загального холестерину і тригліцеридів, але не змінив рівні холестерину ЛПВЩ (хороший) (25).
Ще одне дослідження, проведене за участю 150 чоловік з високим рівнем холестерину і тригліцеридів, не виявило значних змін в рівнях холестерину або тригліцеридів після 6 тижнів щоденного прийому таблеток з кропом (26).
Однак важливо відзначити, що в більшості досліджень, присвячених впливу кропу на здоров’я серця, використовувалися екстракти. В результаті неясно, як свіжий або сушений кріп в вашому раціоні може вплинути на здоров’я серця.
В цілому, хоча антиоксиданти в екстрактах кропу можуть сприяти загальному здоров’ю серця, для оцінки ефективності кропу щодо рівнів холестерину і тригліцеридів необхідні додаткові дослідження на людях.
Хронічно високий рівень цукру в крові викликає занепокоєння, оскільки він може збільшити ризик виникнення таких станів, як резистентність до інсуліну, метаболічний синдром і цукровий діабет 2 типу (27).
Передбачається, що кріп допомагає знижувати рівень цукру в крові (10).
Фактично, кілька досліджень на тваринах з цукровим діабетом, яким щодня давали екстракт кропу, показали значне поліпшення рівнів цукру в крові натще. Проте дослідження на людях обмежені (10, 28).
Монотерпени представляють собою клас терпенів, які є природними рослинними з’єднаннями, пов’язаними з протираковими, противірусними, протигрибковими і протизапальними властивостями (1, 29).
Вони зазвичай містяться в ефірних маслах рослин, таких як кріп, і асоціюються з протираковими властивостями (1).
зокрема, d- лімонен — це тип монотерпени, який, як показали дослідження, може допомогти запобігти і лікувати рак легенів, молочної залози і товстої кишки (30, 31, 32).
Так як в кропі багато монотерпенов, особливо d- лимонна, він може володіти протираковими властивостями. Однак в даний час немає досліджень ефективності екстракту кропу або кропу щодо зниження ризику розвитку або лікування раку.
Кріп може принести користь вашому здоров’ю наступними способами:
Резюме:
Кріп багатий різноманітними рослинними з’єднаннями, які можуть володіти численними лікувальними властивостями, включаючи захист від серцево-судинних захворювань і деяких форм раку. Крім того, кріп може допомогти знизити рівень цукру в крові, але необхідні додаткові дослідження на людях.
Кріп, як правило, безпечний для вживання. Однак в окремих випадках було виявлено, що він викликає алергічні реакції, блювоту, діарею, свербіж у роті, червоні припухлості на мові і набряк горла (10).
Крім того, рекомендується уникати прийому таблеток або екстрактів кропу у час вагітності та годування груддю, оскільки дослідження їх безпеки обмежені.
Резюме:
Кулінарне використання кропу вважається безпечним для більшості людей, за винятком рідкісних випадків, коли він може викликати алергічну реакцію. Крім того, вагітним або годуючим жінкам рекомендується уникати прийому таблеток або екстрактів кропу.
Кріп — це ароматний інгредієнт, який легко додавати в їжу.
Ось кілька способів включити свіжий кріп в ваші страви:
Сушений кріп також можна використовувати для додання аромату соусів, маринадів, салатів з картоплі, курки або тунця.
Що стосується насіння, насіння кропу можна використовувати цілими або подрібненими і додавати в хліб, супи або овочеві страви. Їх також можна використовувати для приготування маринованих овочів.
Резюме:
Кріп — це універсальна зелень, яку можна вживати в самих різних блюдах, наприклад, в картопляному салаті, соусі дзадзики або з рибою. Насіння кропу можна використовувати в якості прянощів для ароматизації таких продуктів, як мариновані овочі або хліб.
Для зберігання свіжого кропу спочатку потрібно злегка збризнути листя свіжої водою, вільно загорнути гілочки в паперовий рушник, а потім помістити їх в пластиковий пакет.
Зберігайте кріп в ящику для овочів в холодильнику до 1 тижня. Для більш тривалого зберігання ви також можете заморозити свіжий кріп, ополоснув і помістивши гілочки в один шар на деко в морозильній камері.
Після заморожування перенесіть гілочки в морозильну сумку і поверніть в морозильник на строк до 6 місяців для кращого смаку .
Заморожений кріп можна використовувати в кулінарії без розморожування. Висушені насіння кропу і кріп слід зберігати в герметичному контейнері в прохолодному темному місці від 6 місяців до 1 року (39).
Резюме:
При правильному зберіганні свіжий кріп буде зберігатися до 1 тижня в холодильнику і до 6 місяців в морозильній камері. Висушені насіння кропу і кріп слід зберігати від 6 місяців до 1 року.
Вони зручні, легко засвоюються і містять комбінацію поживних речовин, які, як вважається, сприяють більш швидкому…
22.08.2018 Гормони і клімакс. Гормональна терапія Гормони при клімаксі сприяють зменшенню вираженості неприємних симптомів і…
21.08.2018 Причини зниженого тестостерону у чоловіків Тестостерон - це основний чоловічий статевий гормон. Він виробляється…
Деякі види крохмалю стійкі (резистентні) до перетравлювання, звідси і термін "резистентний крохмаль». Однак лише деякі…
На жаль, деякі сорти вина можуть містити небезпечний рівень цього хімічного елемента. Частково це пов'язано…
Хоча самі банани багаті поживними речовинами, ви можете задатися питанням, чи можна те ж саме…