Як і більшість оливок, вони багаті антиоксидантами і корисними жирами, і пов’язані з численними корисними ефектами в відношення здоров’я, включаючи захист від серцево-судинних захворювань.
Ця стаття розповідає вам все, що вам потрібно знати про оливках Каламата.
Оливки Каламата — темно-фіолетові овальні плоди, батьківщиною яких є регіон Мессинія в Греції (1).
Вони внесені в каталог як кістянки, так як у них є центральна кісточка і м’ясиста м’якоть. Незважаючи на їх фіолетовий колір і великі розміри, вони часто класифікуються як чорні столові оливки.
Хоча вони можуть бути використані для виробництва масла, вони в основному споживаються як столові оливки. Як і більшість оливок, вони природним чином гіркі, тому їх зазвичай маринують або обробляють до вживання.
Практика маринування в грецькому стилі передбачає занурення оливок безпосередньо в розсіл або солону воду, де вони ферментують з дріжджами, щоб частково або повністю видалити їх гіркі сполуки, таким чином покращуючи смак (1).
Резюме:
Оливки Каламата мають темно-фіолетовий колір, а їх батьківщиною є Греція . Для того, щоб видалити їх гіркі сполуки і поліпшити смак, їх маринують в розсолі.
На відміну від більшості фруктів, оливки Каламата багаті жиром і містять менше вуглеводів.
Порція з 5 оливок Каламата (38 грам) містить (2):
У порівнянні з іншими фруктами, вони містять велику кількість жиру. Близько 75% жиру складають корисні для серця мононенасичені жирні кислоти (МНЖК), а саме олеїнова кислота — найбільш часто вживається МНЖК, яка може допомогти запобігти серцево-судинні захворювання і сприяти лікуванню раку (2, 3, 4).
Крім того, оливки Каламата є хорошим джерелом таких мінералів, як залізо, кальцій і мідь, які можуть знизити ризик розвитку анемії, зміцнити кістки і поліпшити роботу серця, відповідно (5, 6, 7, 8).
Вони також містять жиророзчинні вітаміни A і E. вітамін A необхідний для підтримки здорового зору, а вітамін E є потужним антиоксидантом, який може поліпшити здоров’я серця (2, 9, 10).
Слід також мати на увазі, що готові до вживання оливки мають високий рівень вмісту натрію, в основному в результаті процесу маринування.
Резюме:
оливки Каламата багаті олеїнової кислотою — МНЖК , пов’язаної з поліпшенням здоров’я серця і боротьбою з раком. Вони також є хорошим джерелом заліза, кальцію, міді і вітамінів A і E.
Оливки Каламата були пов’язані з цілим рядом корисних для здоров’я властивостей завдяки високому вмісту корисних рослинних з’єднань.
Оливки Каламата містять широкий спектр антиоксидантів, які представляють собою молекули, які борються з вільними радикалами в вашому організмі і знижують ризик розвитку деяких хронічних захворювань. Серед них виділяється група рослинних сполук, які називаються поліфенолами (11).
Два основних типи поліфенолів, виявлених в оливках — це олеуропеін і гідроксітірозол (12, 13).
Олеуропеін становить приблизно 80 % від загального вмісту фенолів в сирих оливках — це сполука, відповідальна за їх гіркий смак. Під час обробки більша частина олеуропеіна розпадається на гідроксітірозол і тирозол (3).
І олеуропеін, і гідроксітірозол володіють потужними антиоксидантними і протизапальними властивостями, які захищають від серцево-судинних захворювань і можуть запобігти викликане раком пошкодження ДНК (14 , 15, 16).
Оливки Каламата багаті МНЖК — а саме олеїнової кислотою — які пов’язані з більш низьким ризиком розвитку серцево-судинних захворювань (17).
Дослідження показують, що олеїнова кислота може зменшити запалення, пов’язане з ожирінням. Вона може також зменшити атеросклероз або утворення холестеринових бляшок в ваших артеріях — захворювання, яке може привести до підвищення артеріального тиску і підвищеного ризику інсульту (3, 18, 19).
Більш того, олеїнова кислота має високу швидкість окислення , а це означає, що вона з меншою ймовірністю буде зберігатися у вигляді жиру і з більшою ймовірністю буде спалюватися для отримання енергії у вашому організмі (20).
При цьому дослідження показують, що містяться в оливках антиоксиданти можуть надавати навіть більш сильний вплив, ніж МНЖК, на здоров’я серця (1).
Наприклад, дослідження показують, що олеуропеін і гідроксітірозол впливають на зниження рівня холестерину і артеріального тиску (14, 15, 21).
Вони також інгібують окислення холестерину ЛПНЩ (поганий) — процес, пов’язаний з утворенням холестеринових бляшок (3, 22, 23, 24, 25).
Олеїнова кислота і антиоксиданти в оливках Каламата також можуть захищати від деяких видів раку .
Дослідження в пробірці дозволяють припустити, що олеїнова кислота може знижувати експресію гена рецептора людського епідермального фактора росту 2 типу (HER2), який може перетворити здорову клітину в пухлинну клітину. Таким чином, вона може грати роль в регулюванні прогресування раку (4, 26).
Аналогічним чином, олеуропеін і гідроксітірозол продемонстрували протипухлинну активність, яка блокує зростання і поширення ракових клітин, а також сприяє їх загибелі (15, 25, 27).
Дослідження на тваринах свідчать, що обидва ці антиоксиданту можуть надавати профілактичну дію на рак шкіри, молочної залози, товстої кишки і рак легенів, серед інших видів раку (15, 23, 28).
Більш того, одне дослідження в пробірці показало, що олеуропеін може знижувати токсичний ефект, який чинить на здорові клітини протиракову лікарський засіб доксорубіцин, не викликаючи при цьому втрати протиракового ефекту (14).
Багато нейродегенеративні захворювання, які викликають руйнування клітин головного мозку, такі як хвороба Паркінсона і Альцгеймера, є результатом руйнівної воздейст вія вільних радикалів (15).
З огляду на, що антиоксиданти борються з вільними радикалами, щоб нейтралізувати їх шкідливий вплив, багаті антиоксидантами оливки Каламата можуть допомогти захистити від цих станів.
Дослідження в пробірці і на тваринах показали, що поліфенол олеуропеін є важливим нейропротектором, оскільки він може захищати від втрати клітин головного мозку, пов’язаних з хворобою Паркінсона, і нижчою агрегації амілози, пов’язаної з хворобою Альцгеймера (15, 22, 23, 29).
Завдяки вмісту антиоксидантів, оливки Каламата можуть володіти і іншими корисними властивостями, такими як:
Хоча це дослідження обнадіює, воно зосереджено на дослідженнях в пробірці, в яких аналізуються тільки окремі сполуки .
В даний час немає досліджень, які б безпосередньо оцінювали вплив вживання оливок Каламата на здоров’я серця, рак і нейродегенеративні захворювання. Таким чином, для підтвердження цих ефектів необхідні подальші дослідження.
Резюме:
Олеїнова кислота і антиоксиданти в оливках Каламата, такі як олеуропеін і гідроксітірозол, можуть володіти протираковими властивостями і благотворно впливати на ваше серце і психічне здоров’я.
Оливки Каламата проходять процес маринування для поліпшення їх смаку.
Цей процес включає занурення їх в розсіл або солону воду, що збільшує вміст натрію в них. Високий рівень споживання натрію є фактором ризику виникнення високого кров’яного тиску (30, 31).
Таким чином, ви повинні зменшити споживання або вибрати альтернативи з низьким вмістом солі.
Крім того, оливки Каламата можуть продаватися як в цілісному вигляді, так і без кісточок. Незважаючи на те, що між ними немає відмінностей в харчовій цінності, кісточки в оливках становлять небезпеку задухи для дітей. Таким чином, обов’язково необхідно подавати їм тільки оливки без кісточок.
Резюме:
Через засолювання вживання в їжу оливок Каламата може збільшити споживання натрію. Крім того, майте на увазі, що цільні сорти становлять небезпеку для дітей.
Оливки Каламата мають виражений різкий смак, який може поліпшити багато ваші улюблені рецепти .
Ось кілька ідей щодо того, як включити їх в свій раціон:
Оливки Каламата можна знайти в магазинах в цілісному вигляді або без кісточки, так що будьте уважні з кісточками, коли їсте або готуєте з цільними оливками.
Резюме:
Виражений смак оливок Каламата робить їх прекрасним доповненням до багатьох страв, таким як салати, макарони, піца і заправки.
цінність, користь, харчова, Оливки, Каламата, здоров’я Даний спосіб часто допомагає вгамувати дитину і … показує безпорадність дорослих. Не лякайте дітей нічим і ніким. Страх породжує дитячі комплекси, нерішучість і невпевненість в собі. Ще гірше, коли батьки не тільки лякають, а й самі бояться і не приховують свої страхи перед дітьми.
Найбільший страх молодих матусь виникає перед підготовкою дитини до школи. Малюк ще не знає, що таке школа, але вже боїться її, а кмітливі батьки ще й масла підливають: "Підеш до школи — там тебе навчать поводитися!" Шановні батьки, але ж це ваша робота, а не вихователів і вчителів. Ви повинні навчити малюка всім тонкощам правильної поведінки і спілкування з однолітками і дорослими.
Бути зразковим учнем — це не означає, що не можна робити помилок. Саме звідси і ростуть ноги у всіх дитячих страхів перед школою: діти бояться зробити щось не так і вважають, що за кожну помилку на них чекає покарання. Як правило, це наслідок домашнього виховання, коли батьки практикують покарання за погану поведінку, зайвий шум або розбиту чашку. В даному випадку, мама з татом виступають в ролі керівників, людей, яких потрібно поважати і слухати. А дітям потрібні друзі, яким можна довіритися і розповісти про найпотаємніше: розбитому склянці, поламаною іграшці або плямі на новій сорочці. Якщо батьки зможуть стати малюкові товаришами, то в вчительці і в виховательці він буде бачити друзів, а не дорослих, у яких більше прав, сили і можливостей.
Така дружба позбавить дитину від страху перед школою, і він завжди зможе вільно перепитати, попросити допомоги або поради у свого вчителя.
Всі хочуть, щоб їхні діти були відмінниками і кращими учнями в класі. Тільки не всім це дано. Батьки допускають дуже велику помилку, коли під час підготовки дитини до школи дають йому установку на те, що він повинен бути відмінником. Спочатку варто проаналізувати, що він може і скільки зусиль ви доклали до дошкільної підготовки свого чада. Іноді батьки вважають зайвим вчити дитину читати, писати і основам математики перед школою. Головна фраза, яку можна почути від них: в школі всьому навчать. Так навчать, але є кілька «але»:
Щоб добре підготувати дитину до школи, батькам слід освоїти з ним головні шкільні дисципліни для першокласників :
Кожна дитина може вивчити літери самостійно. Від батьків потрібно трохи уваги і контролю. Раніше вчили літери за допомогою кубиків. Цей метод практикується і в наш час, але сьогодні існує багато навчальних програм і навчальних уроків для дітей, розроблених в ігровій формі або у вигляді мультфільму. Включайте їх дитині кожен день по кілька хвилин. Не рекомендується навантажувати малюка великим об’ємом інформації. Можна обмежитися двома новими буквами в тиждень.
Читайте статтю на нашому сайті Як навчити дитину буквах і алфавітом?
Якщо букви дитина здатна освоїти швидко , то приступаючи до навчання основам читання, варто запастися терпінням і витримкою. Ні, це не тільки у вас такий тугодум, всім дітям важко навчиться складати букви. Ось тут і стануть у пригоді старі, але перевірені кубики. Пограйте з дитиною в дружбу. Наприклад: буква "Б" подружилася з буквою "А" і з радості вони прокричали "БА". Те ж саме слід зробити з усіма літерами. Важливо, щоб малюк не вищербив поєднання букв, а зрозумів, як їх правильно читати.
Багато педагогів радять відразу після вивчення букв переходити до читання. Вони вважають, що більшість дітей просто запам’ятовують, як звучить поєднання букв, а це марна трата часу. Потрібно, щоб діти зрозуміли принцип побудови складу, і можливо це тільки при читанні повноцінних слів.
Читайте статті на нашому сайті Як навчити дитину читати? і Як навчити дитину швидко читати?
Правопис — головний біль
Вони зручні, легко засвоюються і містять комбінацію поживних речовин, які, як вважається, сприяють більш швидкому…
22.08.2018 Гормони і клімакс. Гормональна терапія Гормони при клімаксі сприяють зменшенню вираженості неприємних симптомів і…
21.08.2018 Причини зниженого тестостерону у чоловіків Тестостерон - це основний чоловічий статевий гормон. Він виробляється…
Деякі види крохмалю стійкі (резистентні) до перетравлювання, звідси і термін "резистентний крохмаль». Однак лише деякі…
На жаль, деякі сорти вина можуть містити небезпечний рівень цього хімічного елемента. Частково це пов'язано…
Хоча самі банани багаті поживними речовинами, ви можете задатися питанням, чи можна те ж саме…