Вони виробляються з м’ясного фаршу, такого як яловичий, свинячий або курячий, в поєднанні з сіллю, спеціями та іншими ароматизаторами. Вони також можуть містити наповнювачі, такі як панірувальні сухарі або зерна.
Ці інгредієнти упаковані в оболонку, виготовлену з кишечника або інших матеріалів, таких як колаген і целюлоза.
Цікаво, що спосіб , яким ви готуєте сосиски, змінює їх поживний склад, а це означає, що деякі методи приготування краще для вашого здоров’я, ніж інші. Інші методи можуть навіть збільшити вплив токсичних сполук на ваш організм.
Таким чином, ви можете задатися питанням про кращі способи приготування цього чудового блюда.
В цій статті розглядаються найздоровіші способи приготування сосисок .
Як приготувати сосиски
сосиски — це універсальна їжа, яку можна приготувати різними способами. Ось огляд деяких з найбільш популярних методів.
Відварювання
Варка — один з найпростіших способів приготувати сосиски в домашніх умовах.
Щоб варити сосиски, просто помістіть їх одну за одною в каструлю з киплячою водою і дайте їм проваритися. Попередньо приготовані сосиски зазвичай потрібно відварювати близько 10 хвилин, а сирі — до 30 хвилин.
Майте на увазі, що варені сосиски не будуть підрум’яненими і хрусткими зовні. Однак ви можете потім обсмажити їх на сковороді з невеликою кількістю масла.
Приготування на грилі
Приготування на грилі — це високотемпературний метод приготування їжі, в якому використовується сухий жар.
Щоб приготувати сосиски на грилі, просто покладіть їх на гриль і готуйте 8-12 хвилин, повертаючи кожні кілька хвилин, поки вони не стануть рівномірно забарвленими.
Варто відзначити, що високі температури, пов’язані як з грилем, можуть привести до утворення потенційно шкідливих сполук, таких як гетероциклічні аміни (ГА), поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ) і кінцеві продукти глікірованія (КПГ) (1, 2, 3).
ГА і ПАУ були пов’язані з більш високим ризиком розвитку декількох видів раку, в той час як КПГ пов’язані з більш високим ризиком розвитку таких захворювань, як хвороби серця, цукровий діабет і шкірні захворювання (4, 5, 6, 7).
Жарка на сковороді і гасіння
При смаженні на сковороді і гасінні потрібно готувати при високій температурі в сковороді, воке або каструлі. У той час як гасіння тягне за собою безперервне перевертання або перемішування сосисок під час їх приготування, смаження на сковороді зазвичай цього не передбачає.
Щоб смажити або тушкувати сосиски, просто готуйте їх на плиті з невеликою кількістю масла, поки вони не стануть коричневими з обох сторін. Залежно від їх розміру це займає 10-15 хвилин.
Використовуйте такі корисні масла, як кокосове, оливкова і авокадо, а також вершкове масло, так як вони добре підходять для готування при помірних і високих температурах і багаті мікроелементами.
Ви можете перевірити, приготувалися ваші сосиски, розрізавши їх по центру. Якщо м’якоть тверда, вони готові, але, якщо вона рожева або сочиться, їм потрібно більше часу. Нарізка сосисок може скоротити час приготування.
Як і при приготуванні на грилі, тривала жарка на сковороді або гасіння можуть збільшити ризик утворення ГА, ПАУ і КПГ.
Приготування у фритюрі
приготування у фритюрі на увазі повне занурення їжі в жир під час приготування. У більшості випадків сосиски заздалегідь панірують.
Щоб обсмажити сосиски у фритюрі, занурте їх в комбінацію збитих яєць і води, вершків або молока, потім покрийте їх сумішшю з крихти або рідким тестом.
налийте в фритюрницю корисне рослинна олія, таке як кокосове, оливкова або авокадо, і нагрійте до 190 ° C. Смажте сосиски протягом 5 хвилин або до готовності.
Вищевказані масла ідеально підходять для смаження у фритюрі, тому що вони мають тенденцію до високої температури димленія і менш оброблені, ніж інші варіанти.
хоча смажені у фритюрі сосиски мають приголомшливий смак, цей метод значно збільшує загальну кількість жиру і калорій. Крім того, приготування у фритюрі може збільшити ризик утворення ГА, ПАУ і КПГ.
Тому, якщо ви стежите за своєю вагою, споживанням калорій або загальним здоров’ям, ви можете уникати цього методу приготування.
Випічка
Випічка — відмінний спосіб приготувати хрусткі сосиски, особливо в великих кількостях.
Спочатку розігрійте духовку до 180 ° C і помістіть сосиски на сковороду. Випікайте протягом 15-20 хвилин маленькі сосиски або 30-40 хвилин великі, перевертаючи через половину часу приготування, щоб рівномірно обсмажити і ретельно приготувати.
Якщо ви виявите, що ваші сосиски занадто легко висихають в духовці, спробуйте їх заздалегідь відварити. Це може допомогти їм залишатися соковитими всередині після приготування.
Резюме:
Існує багато способів приготування сосисок. Одними з найпопулярніших методів є варіння, смаження на сковороді, жарка на грилі, смаження у фритюрі і запікання.
Який метод самий здоровий?
Методи приготування їжі по-різному впливають на ваше здоров’я.
Найбільш здорові способи приготування — варіння і випікання, так як вони практично не вимагають масла і з меншою ймовірністю утворюють шкідливі сполуки. З іншого боку, жарка у фритюрі є найменш корисним методом приготування через надлишок жирів і калорій.
Жарка на сковороді і гасіння — хороші варіанти, якщо ви використовуєте масло хорошої якості, таке як оливкова або кокосове масло, і не пересмажувати.
тим часом, жарка на грилі і жарка у фритюрі пов’язані з утворенням небезпечних сполук, таких як ГА, ПАУ і КПГ, які можуть викликати різні хронічні захворювання, включаючи рак.
Проте дослідження показують, що ви можете зменшити кількість шкідливих сполук, зіскрібаючи краплі (жир, який з’являється під час приготування їжі), уникаючи обвуглювання або почорніння, і використовуючи корисні жири, такі як кокосове масло, оливкову олію і масло авокадо ( 1).
Якщо ви турбуєтеся про пережарювання сосисок, спробуйте заздалегідь їх відварити, щоб допомогти їм залишатися вологими. Таким чином, вам не потрібно буде їх довго смажити.
Як зрозуміти, що сосиски вже приготувалися
Недоготовленние сосиски — поширена проблема.
Це не тільки впливає на смак їжі, але і підвищує ризик харчового отруєння, оскільки сире м’ясо може містити шкідливі віруси, бактерії і паразити (8).
Навіть при тому, що сосиски можуть бути хрусткими зовні, внутрішня частина може все ще бути сирої.
Щоб визначити, приготувалися вони, ви можете виміряти внутрішню температуру за допомогою термометра для м’яса. Сосиски повинні мати температуру 68-74 ° C.
Крім того, їх відварювання перед приготуванням на сковороді або на грилі може гарантувати, що вони ретельно приготовані і залишаються вологими.
резюме:
Варка і випічка — найкорисніші способи приготування сосисок, а жарка у фритюрі найменш корисна через додавання в неї жирів і калорій.
чи корисні сосиски?
Хоча сосиски смачні, вони не самий здоровий м’ясної варіант.
вони є типом переробленого м’яса — це означає, що вони зберігаються за допомогою додавання консервантів, копчення, соління, сушіння або інших методів.
Численні дослідження пов’язують споживання обробленого м’яса з такими хронічними захворюваннями і станами, як високий кров’яний тиск, хвороби серця, рак кишечника і шлунка (9, 10, 11).
Наприклад , огляд 20 досліджень за участю понад 1,2 мільйона чоловік, зв’язав вживання обробленого — але не необробленого м’яса — з ризико м розвитку серцево-судинних захворювань на 42% більше (12).
Однак ці дослідження не показують, що оброблене м’ясо викликає ці захворювання. Вони показують тільки зв’язок між ними.
Цієї взаємозв’язку можуть сприяти багато факторів, в тому числі харчові консерванти, надмірна кількість додається солі і шкідливі сполуки, які можуть утворюватися під час приготування (4, 13).
Крім того, дослідження показують, що люди, які регулярно вживають перероблене м’ясо, зазвичай ведуть менш здоровий спосіб життя (14).
Проте ви все ще час від часу можете насолоджуватися сосисками. Просто уникайте їх пережарювання, щоб знизити ризик утворення ГА, ПАУ і КПГ.
Для отримання більш здорових страв спробуйте їсти сосиски з овочами — це дозволить включити клітковину і мікроелементи в ваш раціон.
якщо можливо, віддавайте перевагу сосисок з вмістом м’яса 85% або більше, так як вони містять менше жиру і менше наповнювачів (15).
Резюме:
як і оброблені м’ясні продукти, сосиски можуть збільшити ризик розвитку ряду захворювань. Однак ви можете мінімізувати цей ризик, правильно їх готуючи і вибираючи більш корисні для здоров’я продукти.
Підіб’ємо підсумок
- Сосиски можна приготувати різними способами.
- Загалом, варіння і випікання — найкорисніші методи, так як вони не вимагають великої кількості масла. Проте жарка на сковороді і гасіння — хороші варіанти, якщо ви готуєте на корисному для здоров’я олії.
- І навпаки, жарка у фритюрі — найменш корисний спосіб через жирів і калорій, які вона додає.
- Який би спосіб приготування сосисок ви не вибрали, намагайтеся не обвуглювати і не спалювати їх — це може привести до утворення шкідливих сполук.
- Майте на увазі, що сосиски і інше перероблене м’ясо були пов’язані з підвищеним ризиком розвитку ряду захворювань, включаючи рак. Таким чином, ви можете обмежити їх споживання.