Корисні продукти

Мідна вода: користь і шкода для здоров’я людини

Хоча ви, можливо, тільки недавно чули про цю тенденцію, вона широко підтримується Аюрведой, давньої індійської системою цілісної медицини.

Проте ви можете задатися питанням, чи корисна і чи безпечна ця практика або це ще одна примха.

В цій статті розглядаються передбачувана користь і недоліки вживання мідної води.

title=»Мідна вода: користь і шкода для здоров’я людини» alt=»Мідна вода: користь і шкода для здоров’я людини» width=»768″ height=»509″ />

Що таке мідна вода?

Мідна вода — це не напій, який можна купити в найближчому супермаркеті або магазині товарів для здоров’я. Швидше за все, вам доведеться зберігати питну воду в мідній ємності.

Мідь — це мікроелемент, тому вам потрібно лише мінімальне її кількість.

Вона відіграє ключову роль у багатьох важливих функціях організму, таких як вироблення енергії, утворення сполучної тканини і в системі обміну хімічними повідомленнями вашого мозку. Вона широко міститься в таких продуктах, як молюски, горіхи, насіння, картопля, цільнозернові продукти, чорний шоколад і субпродукти (1).

Прихильники цієї практики заявляють, що зберігання води в мідних ємностях дозволяє металу проникати в воду , що приносить користь того, хто п’є.

Проте хоча і дефіцит, і надлишок можуть бути шкідливими для вашого здоров’я, дефіцит міді зустрічається рідко (1).

Наприклад, стандартний західний раціон харчування покриває або перевищує рекомендовану добову норму споживання (РСНП) міді, яка встановлена ​​на рівні 0,9 мг (2).

Резюме:

Під мідної водою розуміється вода, яка зберігалася в мідній ємності, що дозволило їй наповнитися мінералом. Однак дефіцит міді зустрічається рідко, так як ваші щоденні потреби в міді можна легко задовольнити за допомогою звичайних продуктів.

Заявлені корисні властивості

Прихильники стверджують, що мідна вода має безліч корисних властивостей, включаючи поліпшення здоров’я серця і мозку, більш сильну імунну систему і навіть зниження маси тіла, омолоджуючі і дубильні ефекти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи містить козяче молоко лактозу?

Однак малоймовірно, що мідна вода надає такий вплив на здоров’я.

Замість цього ці корисні властивості можуть просто відображати роль і функції міді в вашому організмі, враховуючи, що вона бере участь у виробництві енергії, пігментації, розвитку тканин мозку і серця, функції імунної системи і ангіогенез — формуванні нових кровоносних судин (1).

Антибактеріальні властивості

Одне з корисних властивостей міді підтверджено наукою — її антибактеріальний ефект.

Як старі, так і недавні дані свідчать про те, що мідь може використовуватися в якост стве системи очищення або стерилізації води, як рекомендували стародавні методи Аюрведи (3, 4).

Це може бути особливо корисно для приблизно 1 мільярда людей, які не мають доступу до безпечної питної води (5).

Забруднена вода може містити значну кількість бактерій, в тому числі Vibrio cholerae , Shigella flexneri , Escherichia coli і Salmonella typhimurium , які можуть викликати діарею — одну з основних причин смерті в країнах, що розвиваються (4, 5).

на щастя, просте зберігання води в мідному горщику або посудині може вбити ці шкідливі бактерії (5 , 6, 7, 8).

Термін «контактна знищення» використовується для опису антибактеріальної дії міді. Дослідники вважають, що вплив мінералу викликає значне пошкодження клітинних стінок бактерій, викликаючи їх загибель (9, 10).

Проте дослідники сходяться на думці, що для того, щоб гарантувати успішний антибактеріальний ефект, воду перед її вживанням слід зберігати в мідній посуді протягом декількох годин.

в деяких дослідженнях повідомлялося про антибактеріальну ефекті при зберіганні води протягом ночі. Навпаки, в інших дослідженнях пропонується чекати від 16 до 24 годин або навіть до 48 годин (5, 6, 7, 8).

Це означає, що наповнення дорогих мідних пляшок водою вранці, щоб уникнути зневоднення протягом дня, може не надавати належного ефекту, що стерилізує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Масаго в ролах: що це? Користь і шкода ікри мойви

Швидше, може бути більш корисним зберігати воду в мідних посудинах або банках довше.

Резюме:

Зберігання води в мідних ємностях, мабуть, надає антибактеріальний ефект, що здатне вбивати шкідливі бактерії. Однак, щоб вода була повністю продезінфікована, її потрібно зберігати кілька годин, а можливо, і днів.

Можливі недоліки

Тривала дія високих доз міді може викликати отруєння міддю, яке характеризується нудотою , блювотою, болями в животі і діареєю. Це може навіть призвести до пошкодження печінки і захворювання нирок (1, 11).

Один із способів розвитку отруєння міддю — вживання застійної води, що протікає по медьсодержащим трубах, які дозволяють вилуговувати велику кількість міді в воду (1).

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує споживати не більше 0,47 мг міді на чашку (2 мг на літр) води. Це гарантує, що допустимий верхній рівень споживання 10 мг в день не буде перевищено (11).

Що стосується води, що зберігається в мідних контейнерах навіть протягом періодів до 16 годин, дослідження показують, що кількість вилуженої міді значно нижче меж безпеки ВООЗ (5, 8).

Проте прихильники цієї тенденції пропонують обмежити споживання мідної води 3 чашками (710 мл) в день.

Резюме:

Високе споживання міді може в довгостроковій перспективі призвести до отруєння міддю. Однак кількість міді, яка вилуговується в воду, що зберігається в мідних ємностях, нижче безпечних меж.

Підіб’ємо підсумок

  • Мідна вода — це просто вода, яка зберігалася в мідній ємності. Це дозволяє вилуговувати безпечне кількість міді в воду.
  • Хоча більша частина передбачуваної користі цієї практики не підтверджена науковими дослідженнями, вона надає антибактеріальний ефект, який може вбивати викликають діарею бактерії в забрудненій воді.
  • Однак дослідження показують, що для того, щоб вилужені мідь вбила бактерії, воду необхідно зберігати в мідній посудині, принаймні, протягом ночі або до 48 годин.
  • Це означає, що кращими контейнерами, швидше за все, будуть мідні горщики або банки, а не мідні пляшки для води, які наповнюються на нетривалий період часу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи корисно желе для організму? Склад, користь і шкода

Читайте також

Кунжут: корисні властивості, склад, скільки потрібно з’їсти

elena elena

11 Корисних властивостей цитрусового фрукта юдзу

elena elena

Гірчиця: користь і шкода для організму

elena elena

Ягоди годжі: користь і шкода, як приймати

elena elena

Воднева вода: користь і шкода, думка лікарів (вчених)

elena elena

Насіння соняшнику: користь і шкода для жінок і чоловіків

elena elena

Скільки міститься кофеїну в чаї в порівнянні з кавою?

elena elena

Молюски: що це таке, види, склад, користь і шкода для здоров’я

elena elena

7 Корисних властивостей червоного салату-латуку

elena elena

Залишити коментар