Харчування

У яких продуктах багато сірки і як вона впливає на організм людини?

Вона знаходиться навколо вас, в тому числі в грунті, в якій росте ваша їжа, що робить її невід’ємною частиною багатьох продуктів.

Ваш організм використовує сірку для різних важливих функцій , включаючи створення і відновлення ДНК, а також захист ваших клітин від пошкоджень. Таким чином, включення достатньої кількості сірковмісних продуктів в ваш раціон життєво важливо для вашого здоров’я (1, 2).

Проте деякі люди повідомляють, що відчувають себе краще, коли виключають або різко скорочують багаті сіркою продукти з свого раціону.

В цій статті розглядаються останні дані про те, чи є що містять сірку продукти корисними для здоров’я або їх слід уникати.

У яких продуктах багато сірки і як вона впливає на організм людини?

Що таке сірка?

Сірка, кальцій і фосфор є трьома найбільш поширеними мінералами в організмі людини (3).

Сірка відіграє важливу роль в найважливіших функціях вашого організму, таких як виробництво білка, регулювання експресії генів, створення і відновлення ДНК і допомогу вашому організму в засвоєнні їжі (2).

Цей елемент також необхідний для виробництва і переробки глутатіону — одного з основних антиоксидантів організму, які допомагають зменшити запалення і запобігти пошкодження клітин, викликане окислювачами ьним стресом (2).

Сірка також допомагає підтримувати цілісність сполучних тканин, таких як шкіра, сухожилля і зв’язки (3).

Багато продуктів харчування і напої — навіть питна вода певного походження — природним чином містять сірку. Деякі ліки і добавки, в тому числі деякі антибіотики, анальгетики і засоби від болю в суглобах, також містять різні рівні цього мінералу (4, 5).

Резюме:

Сірка — це мінерал, який ваш організм використовує для різних функцій, включаючи створення і відновлення ДНК. Багато продуктів харчування і напої, а також питна вода, ліки і добавки містять сірку.

У яких продуктах міститься сірка в великій кількості

Сірка міститься у великій кількості продуктів. Продуктами з найбільшою кількістю сірки є (2, 5, 6):

  • М’ясо та птиця : особливо яловичина, свинина, курка, качка, індичка і субпродукти, наприклад, серце і печінку
  • Риба і морепродукти : більшість видів риби, а також креветки, морські гребінці і мідії
  • Бобові : особливо соя, чорна квасоля, червона квасоля, горох і біла квасоля
  • горіхи і насіння : особливо мигдаль, бразильські горіхи, арахіс, волоські горіхи, насіння гарбуза і кунжут
  • яйця і молочні продукти : цільні яйця, сир чеддер, сир пармезан і горгондзолой, а також коров’яче молоко
  • Сухофрукти : особливо сушені персики, абрикоси , кишмиш і інжир
  • Деякі овочі : зокрема, спаржа, брокколі, брюссельська капуста, червонокачанна капуста, цибуля-порей, часник, цибуля ріпчаста, редис, бадилля турнепсу і кресс салат
  • Деякі зерна : особливо перл ова крупа, овес, пшениця і борошно з цих зерен.
  • Деякі напої : особливо пиво, сидр, вино, кокосове молоко, виноградний і томатний сік
  • Приправи та спеції : особливо хрін, гірчиця, порошок каррі і мелений імбир
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Для чого потрібен калій в організмі людини?

Питна вода також може містити значну кількість сірки в залежності від того, де ви живете. Це може бути особливо актуально, якщо ви отримуєте воду з колодязя (5).

Крім того, щоб продовжити термін зберігання упакованих продуктів, в них часто додають сульфіти — харчовий консервант, отриманий з сірки. Їх зазвичай можна зустріти в таких упакованих продуктах, такі як джеми, соління та сушені фрукти.

Сульфіти можуть також природним чином утворюватися в ферментованих продуктах і напоях, включаючи пиво, вино і сидр (5).

Резюме:

Сірка, природним чином, міститься в різних продуктах і напоях. Сульфіти, отримані з сірки, є іншою формою сірки, зазвичай додається в деякі упаковані продукти.

Можливі побічні ефекти надлишкового споживання сірки

Хоча дотримання дієти, що містить достатню кількість сірки, життєво важливо для вашого здоров’я, занадто велика кількість цього мінералу може викликати кілька неприємних побічних ефектів.

Діарея

Вживання води з високим вмістом сірки може викликати рідкий стілець і діарею. Надмірна кількість цього мінералу у вашій воді також може надати їй неприємний смак і викликати запах тухлих яєць. Ви можете перевірити вміст сірки у вашій воді, використовуючи експрес-тести (5).

З іншого боку, в даний час немає переконливих доказів того, що вживання в їжу великої кількості багатих сіркою продуктів, викликає такий же проносний ефект.

Запалення кишечника

Дієта з високим вмістом сірки може погіршити симптоми у пацієнтів з виразковим колітом (ЯК ) або хворобою крона (БК) — двома запальними захворюваннями кишечника, які викликають хронічне запалення і виразку в кишечнику.

Нові дослідження показують, що продукти з високим вмістом сірки можуть допомогти певного типу сульфатредуцирующих бактерій (СРБ) процвітати в вашому кишечнику. Ці бактерії вивільняють сульфід — з’єднання, яке, як вважається, руйнує кишковий бар’єр, викликаючи пошкодження і запалення (7, 8).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  У яких продуктах містяться фітоестрогени, впливу на організм

Проте не всі багаті сіркою продукти можуть викликати однаковий ефект. Наприклад, в той час як дієта, багата серосодержащими продуктами тваринного походження і з низьким вмістом клітковини, може підвищувати рівень СРБ, багаті сіркою овочі надають протилежний ефект (8).

Крім того, крім вмісту сірки в продуктах харчування , на баланс кишкових бактерій можуть впливати багато факторів. Отже, перш ніж можна буде зробити переконливі висновки необхідні додаткові дослідження.

Резюме:

Вживання води з високим вмістом сірки може викликати діарею. Люди з ЯК і БК можуть отримати користь з обмеження кількості певних багатих сіркою продуктів в своєму раціоні, але необхідні додаткові дослідження.

Чи можуть люди бути чутливими до сірки?


Деякі люди повідомляють про те, що, коли вони дотримуються дієти з низьким вмістом сірки, вони відчувають себе краще. Однак в даний час дослідження по непереносимості сірки обмежені.

Замість цього більшість досліджень зосереджено на побічні ефекти сульфітів — консервант, отриманого з сірки, який додається в деякі алкогольні напої та упаковані продукти для запобігання псуванню і продовження терміну придатності.

При впливі продуктів, багатих сульфітами близько 1% людей, здається, мають чутливість до них, і в результаті зазнають свербіж, кропив’янку, набряк, нудоту або астматичні симптоми. У крайніх випадках вплив може навіть викликати напади або анафілактичний шок (9).

Уникаючи продуктів, які містять сульфіти, люди з чутливістю відчувають себе краще. Однак в даний час мало доказів того, що вони також виграють від обмеження споживання багатих сіркою продуктів.

Якщо ви чутливі до сульфітів, обов’язково перевіряйте етикетки на продуктах і уникайте таких інгредієнтів, як сульфіт натрію, бісульфіт натрію, метабісульфіт натрію, діоксид сірки, бісульфіт калію і метабісульфіт калію (9).

Резюме:

деякі люди чутливі до сульфітів — похідним сірки, що додається до деяких алкогольні напої і упаковані продукти. Тому їм слід уникати багатьох сульфітами продуктів. Проте є мало доказів того, що їм слід уникати продуктів з високим вмістом сірки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Магній: для чого потрібен організму, в яких продуктах міститься

Багаті сіркою продукти можуть бути корисні

Незважаючи на потенційні недоліки отримання з їжею занадто великої кількості сірки , це поживна речовина важливо включити в свій раціон.

Сірка відіграє важливу роль в експресії генів і підтримці цілісності тканин організму. Вона також допомагає засвоювати їжу і захищає ваш організм від запалення і окисного стресу (2, 3).

Крім того, продукти з високим вмістом сірки часто багаті різними живильними речовинами і корисними рослинними з’єднаннями. Виняток цих продуктів з раціону може утруднити задоволення ваших щоденних потреб у поживних речовинах.

Більш того, деякі продукти з високим вмістом сірки, такі як часник і овочі з сімейства хрестоцвітних, можуть навіть допомогти захистити від таких захворювань, як цукровий діабет 2 типу, хвороби серця і рак, а також від вікового погіршення функції мозку (10, 11, 12, 13, 14).

Таким чином, занадто обмежувати споживання цих продуктів не рекомендується, якщо тільки це дійсно не потрібно.

Якщо ви підозрюєте, що багаті сірої продукти є причиною дискомфорту в кишечнику, спробуйте звернутися за консультацією до зареєстрованого дієтолога. Це допоможе вам переконатися, що ваша дієта з низьким вмістом сірки продовжує задовольняти ваші щоденні потреби в поживних речовинах.

Резюме:

Деякі продукти, що містять велику кількість сірки, можуть захищати від певних захворювань. Багаті сіркою продукти також мають тенденцію містити велику кількість різних інших поживних речовин, і низький рівень вживання цих продуктів може утруднити задоволення ваших потреб в поживних речовинах.

Підіб’ємо підсумок

  • Сірка — це мінерал, який бере участь у багатьох важливих процесах в організмі, в тому числі у створенні і відновленні ДНК. Таким чином, споживання достатньої кількості сірковмісних продуктів має важливе значення для вашого здоров’я.
  • Проте питна вода, що містить занадто багато мінералу, може викликати рідкий стілець і діарею. Більш того, дієта, багата сіркою, може потенційно погіршити симптоми у людей з деякими запальними захворюваннями кишечника.
  • Пам’ятайте, що більшість продуктів з високим вмістом сірки також містять безліч інших корисних поживних речовин. Ті, хто підозрює, що багаті сірої продукти сприяють дискомфорту в кишечнику, можуть поговорити з дієтологом, щоб переконатися, що їх дієта продовжує задовольняти їх щоденні потреби в поживних речовинах.

Читайте також

Чи може вживання бананів перед сном поліпшити сон?

elena elena

Глютен: що це і чому він шкідливий

elena elena

Кошерна і халяльна їжа: в чому різниця?

elena elena

13 Кращих джерел білка для вегетаріанців і веганів

elena elena

10 Продуктів, які можуть послабити ваш імунітет

elena elena

Чи може їжа діяти як ліки? Все що вам потрібно знати

elena elena

Чи можна пити каву вранці натщесерце?

elena elena

Що таке протеиновое морозиво і корисно воно?

elena elena

11 продуктів викликають печію

elena elena

Залишити коментар