Корисні продукти

Курячі лапки: користь і шкода для організму людини

Курячі лапки хвалять за їхню користь для здоров’я, яка в основному пояснюється високим вмістом колагену. Проте їх також регулярно смажать у фритюрі і подають з соусами, так що ви можете задатися питанням, чи корисні вони для здоров’я.

В цій статті розглядається все, що вам потрібно знати про курячі лапках, включаючи їх користь і шкода, і деякі популярні способи їх приготування.

src=»https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/06/1623920747_Kurinye-lapki-pol-za-i-vred-dlya-organizma-cheloveka.jpg» title=»Курячі лапки: користь і шкода для організму людини» alt=»Курячі лапки: користь і шкода для організму людини» width=»768″ height=»509″ />

Харчова цінність, склад і калорійність курячих лапок

Курячі лапки складаються в основному з сполучної тканини — шкіри , хрящів, сухожиль і кісток. Проте вони як і раніше досить поживні і містять велику кількість вітамінів і мінералів.

Порція з 2 курячих лапок (70 грам) містить наступне (1):

  • Калорії : 150 ккал
  • Білок : 14 грам
  • Жири : 10 грам
  • Вуглеводи : 0,14 грама
  • Кальцій : 5% рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
  • Фосфор : 5% від РСНП
  • Вітамін A : 2% від РСНП
  • Фолат (вітамін B9) : 15% від РСНП

Близько 70% від їх загального вмісту білка становить колаген, структурний білок, який забезпечує форму, силу і опір вашій шкірі, сухожиллях, м’язам, кісткам і зв’язкам (2, 3, 4).

Курячі лапки також є хорошим джерелом фолату (вітаміну B9), який допомагає синтезу ДНК і допомагає запобігти вроджені аномалії ( 5, 6).

Їх ж ірность в основному надходить зі шкіри, яку зазвичай видаляють при приготуванні. Проте курячі лапки часто смажать у фритюрі або подають з соусом, який може значно збільшити вміст вуглеводів, жиру і калорій.

Резюме:

Курячі лапки містять велику кількість білка у вигляді колагену, а також жиру і деяких вітамінів, і мінералів.

Чим корисні курячі лапки для здоров’я?

Потенційна користь курячих лапок для здоров’я людини багато в чому пов’язана з їх високим вмістом колагену.

Чи можуть поліпшити здоров’я і зовнішній вигляд шкіри

Дані свідчать про те, що споживання колагену може поліпшити гідратацію, еластичність і щільність вашої шкіри, і зменшити її шорсткість (7, 8, 9, 10).

6-місячне дослідження за участю 105 жінок з помірним целюлітом показало, що регулярне вживання колагену значно зменшує целюліт і хвилястість шкіри в порівнянні з контрольною групою (11).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим корисний кістковий мозок? Користь і склад

Крім того, в огляді 11 досліджень за участю 805 чоловік споживання колагено на показало багатообіцяючі короткострокові і довгострокові результати щодо загоєння ран і старіння шкіри (12).

Крім того, дослідження на тваринах відзначають, що колаген може збільшити гідратацію шкіри і зменшити утворення зморшок, викликане ультрафіолетовим випромінюванням Б (УФ -Б), яке є одним з видів ультрафіолетових променів, що викликають сонячні опіки (13, 14).

Колаген може бути ефективним за рахунок збільшення рівня гіалуронової кислоти, молекули, що утримує воду, яка, як вважається, допомагає запобігти старінню шкіри (15).

Чи можуть допомогти зменшити біль в суглобах

колаген в курячих лапках може полегшити біль в суглобах.

Дослідження показують, що колаген може стимулювати регенерацію тканин, зменшуючи симптоми остеоартрозу. Цей тип артриту зношує або руйнує хрящі, дозволяючи кістках тертися один об одного і викликаючи біль, набряк і труднощі при русі (16, 17, 18).

Тримісячне дослідження за участю 191 людини на остеоартроз колінного суглоба показало, що щоденна доза колагену, отриманого з курячого хряща, значно знижує маркери болю, скутість і фізичну дисфункцію (19).

12-тижневе дослідження за участю 139 спортсменів з болями в колінах показало аналогічні результати. У тих, хто щодня приймав 5 грамів колагену, спостерігалося значне полегшення інтенсивності болю під час активності і зниження потреби в додатковому лікуванні (20).

Чи можуть допомогти запобігти втраті кісткової маси

Прийом колагену може поліпшити формування і щільність кісток у жінок в постменопаузі.

Річне дослідження за участю 102 жінок показало, що щоденний прийом 5 грамів пептидів колагену збільшував мінеральну щільність і синтез кісткової тканини, одночасно зменшуючи деградацію кісток, в порівнянні з контрольною групою (21).

Точно так же в дослідженні за участю 39 жінок ті, хто приймав добавки колагену, показали значно меншу втрату мінеральної щільності кісток, ніж контрольна група (22).

Дослідники вважають, що колаген може надавати цей ефект, тому що він є основним компонентом кісткової маси.

Інші корисні властивості

Завдяки високому вмісту колагену курячі лапки також володіють наступними корисними властивостями:

  • Допомагають контролювати рівень цукру в крові . Дослідження на тваринах показало, що білки курячих лапок можуть допомогти поліпшити рівень цукру в крові, стимулюючи глюкагоноподобний пептид 1 (ДПП 1), гормон, що активує вироблення інсуліну (23).
  • Сприяють здоров’ю серця . Колаген є життєво важливим компонентом артерій і вен, поряд з еластином. Дослідження показують, що гарне співвідношення еластину і колагену має вирішальне значення для запобігання серцево-судинних захворювань (24).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  7 Корисних властивостей червоного салату-латуку

Резюме:

Велика частина користі курячих лапок для здоров’я пов’язана з високим вмістом колагену, який може поліпшити здоров’я шкіри, суглобів, кісток і серця.

Потенційна шкода курячих лапок для здоров’я

до недоліків курячих лапок відносяться поширені методи приготування, загальна чистота і ризик задухи.

Трансжири

Курячі лапки часто подають у фритюрі, що може звести нанівець їх потенційну користь.

смажені у фритюрі продукти містять багато трансжирних кислот (ТЖК), хворих ненасичених жирів, які, як відомо, шкодять здоров’ю серця (25).

зокрема, ТЖК можуть збільшувати маркери запалення, загальний рівень холестерину, тригліцеридів і холестерину ЛПНЩ (поганий), одночасно знижуючи рівень холестерину ЛПВЩ (хороший). У свою чергу, це збільшує ризик розвитку атеросклерозу або освіти холестеринових бляшок в артеріях, інфарктів і інсультів (26, 27, 28).

Крім того, ТЖК пов’язані з підвищеним ризиком розвитку раку простати і молочної залози (29 , 30).

Чистота і небезпека задухи

Купуючи курячі лапки, обов’язково уважно їх огляньте. Брудна шкіра або шкіра з аміачними опіками вказують на погану гігієну.

Ви повинні відмовитися або уникати курячих лапок з аміачними опіками, які виглядають як розрослися мозолі і часто виникають через те, що курка стоїть на власному посліді.

Якщо куплені вами лапки виглядають нечистими, ретельно вимийте їх, щоб видалити бруд.

Нарешті, курячі лапки складаються з безлічі дрібних кісток, які становлять небезпеку задухи як для дітей, так і для дорослих.

Резюме:

Курячі лапки часто смажать у фритюрі — метод приготування, який може збільшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань і деяких видів раку. При покупці і вживанні в їжу звертайте увагу на їх чистоту і звертайте увагу на дрібні кістки.

Використання і методи приготування

Курячі лапки в основному використовуються для приготування супів і рагу, їх можна подавати як закуску, основне блюдо або гарнір. Однак в Інтернеті можна знайти незліченну кількість рецептів, від класичного супу до салату з курячих лапок, шашликів або смажених закусок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим корисний житній хліб для організму?

Якщо ви ніколи не готували їх раніше, спробуйте приготувати бульйон з курячих лапок, який дуже корисний і поживний .

рецепт страви

Ось простий рецепт приготування курячих лапок.

Інгредієнти

  • 10 курячих лапок
  • 2 столові ложки (30 мл) яблучного оцту
  • 1 столова ложка (15 грам) морської солі
  • фільтрована вода
  • овочі та зелень для смаку ( за бажанням)

Метод приготування

Якщо на ваших курячих лапках є зовнішній шар шкіри, спочатку необхідно його видалити. Для цього помістіть їх в каструлю з киплячою водою на 10-30 секунд, потім опустіть в холодну воду. Зніміть і викиньте зовнішній шар шкіри.

Помістіть лапки в каструлю і налийте фільтровану воду, поки вони не будуть повністю покриті. Додайте оцет, сіль, зелень і овочі. Доведіть до кипіння, потім зменшіть температуру, але так, щоб вода продовжувала кипіти.

Ложкою зніміть утворюється зверху піну. Готуйте їх протягом декількох годин, потім процідіть з бульйону лапки, овочі і зелень.

Насолоджуйтесь бульйоном відразу або розлийте його в скляні банки і поставте в холодильник на строк до 1 тижня або заморозьте на термін до 6 місяців.

як варіант, спробуйте цей рецепт в стилі Дімс і їжте курячі лапки, як курячі крильця.

Сирі курячі лапки зберігаються до 2 днів в холодильнику або 9 місяців в замороженому вигляді.

Резюме:

Курячі лапки можна приготувати по-різному, але приготування бульйону — один з найкорисніших і простих способів спробувати їх, якщо ви новачок.

Підіб’ємо підсумок

  • Курячі лапки складаються зі шкіри, хрящів, сухожиль і кісток. Навіть без великої кількості м’яса в них багато колагену — найпоширенішого білка у вашому тілі.
  • Що міститься в них колаген може допомогти полегшити біль в суглобах, поліпшити стан шкіри і запобігти втраті кісткової маси.
  • Хоча курячі лапки часто смажать у фритюрі, їх використання для приготування бульйону — більш здоровий спосіб приготування. Пам’ятайте про їх дрібних кістках, так як вони можуть стати причиною задухи.

Читайте також

Арахіс: користь і шкода для організму людини

elena elena

Чи може кава викликати або зменшити запалення?

elena elena

Бразильський горіх: користь і шкода для організму жінки і чоловіки

elena elena

Булгур: що це за крупа, як готувати, калорійність

elena elena

Шпинат і кучерява капуста: що корисніше?

elena elena

Масло вершкове: користь і шкода для організму

elena elena

Сік карела: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Чим відрізняються капучино, латте і макиато?

elena elena

Чим відрізняється Скотч (Шотландський віскі) від бурбона?

elena elena

Залишити коментар