Найбільш часто вживані яйця — курячі. Проте можна їсти і багато інших типів яєць, включаючи качині, перепелині, індичі і гусячі яйця.
Качині яйця є основним продуктом азіатської кухні, хоча останнім часом вони стають популярними в інших місцях по всьому світу ( 1).
Можливо, ви бачили їх в продуктовому магазині, на місцевому ринку або в меню ресторану.
в цій статті пояснюються відмінності між курячими і качиними яйцями, і порівнюється профіль поживних речовин кожного з них. У ній також розглядаються деякі загальні корисні властивості і потенційні недоліки.
В цілому курячі та качині яйця дуже схожі.
Проте є кілька особливостей, які відрізняють їх.
Найбільш помітна різниця в зовнішньому вигляді курячих і качиних яєць — це їх розмір.
Качине яйце може бути на 50-100% більше курячого яйця середнього розміру. Таким чином, з’їсти одне качине яйце — все одно що з’їсти півтора або два курячих яйця.
Як і у випадку з курячими яйцями, колір качиних яєць варіюється в залежності від породи і раціону качки, навколишнього середовища, в якій вона виросла, і її генетики (2).
У багатьох качиних яєць біла шкаралупа, але вони також бувають блідо-сірого, зеленого, чорного і блакитного кольорів.
Жовтки також розрізняються по розміром і кольором. У той час як жовтки курячих яєць зазвичай блідо-жовтого кольору, жовтки качиних яєць мають більш насичений відтінок золотисто-оранжевого кольору. У порівнянні з курячим жовтком, качиний жовток здається більш яскравим.
Жовтки качиних яєць також більше, почасти тому, що качині яйця зазвичай більше курячих.
Жовток качиного яйця не тільки має більш яскравий вигляд, але і деяким здається, що він надає яйцю більш насичений смак. Люди часто описують качині яєчні жовтки як більш вершкові на смак, ніж курячі яєчні жовтки.
В цілому качині і курячі яйця схожі на смак. Однак смак качиних яєць може бути більш вираженим, ніж смак курячих яєць.
Резюме:
Качині яйця зазвичай на 50-100% більше курячих. Вони також мають темно-помаранчевий жовток, який, як часто говорять, набагато смачніше і вершкове, ніж жовток курячого яйця.
Курячі і качині яйця мають вражаючий профіль поживних речовин.
у порівняльній таблиці нижче вказані найбільш важливі поживні речовини в кожному з них.
Ось профілі поживних речовин для 100 грамів приготованих курячих і качиних яєць (3, 4).
Качине яйце Куряче яйце Калорії 223 ккал 149 ккал Білок 12 грам 10 грам Жир 18,5 грама 11 грам Вуглеводи 1,4 грама 1,6 грама Клітковина 0 грам 0 грам Холестерин 276% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП) 92% від РСНП Холін 36% від РСНП 40% від РСНП Мідь 6% від РСНП 7% від РСНП Фолат 14% від РСНП 9% від РСНП Залізо 2 0% від РСНП 7% від РСНП Пантотеновакислота — 24% від РСНП Фосфор 16% від РСНП 13% від РСНП Рибофлавін 28% від РСНП 29% від РСНП Селен 62% від РСНП 43% від РСНП Тіамін 10% від РСНП 3% від РСНП Вітамін A 23% від РСНП 18% від РСНП Вітамін B6 15% від РСНП 8% від РСНП Вітамін B12 168% від РСНП 32% від РСНП Вітамін D 8% від РСНП 9% від РСНП Вітамін E 13% від РСНП 8% від РСНП Цинк 12% від РСНП 9% від РСНП
В цілому яйця містять мало вуглеводів і клітковини, але є багатим джерелом білка і хорошим джерелом жиру. Вони також багаті безліччю вітамінів і мінералів, особливо холін, рибофлавін, селеном, вітаміном A і вітаміном B12.
Хоча обидва типи яєць багаті поживними речовинами, качині яйця, як правило, містять навіть більше деяких поживних речовин, ніж курячі, включаючи фолат, залізо і вітамін B12.
Качині яйця містять не менше 168% від РСНП вітаміну B12. Вітамін B12 необхідний вашому організму для певних завдань, таких як побудова ДНК і нових червоних кров’яних тілець (5).
Проте білки курячих яєць, як правило, містять більшу кількість деяких білків, таких як яєчний альбумін, кональбумін і лізоцим, ніж білки качиних яєць. Вчені вважають, що ці та інші білки в яйцях володіють антибактеріальними, антиоксидантні і протиракові властивості (1, 6, 7, 8).
Деякі помилково вважають, що білок міститься тільки в яєчних білках. Проте жовтки насправді містять білок, хоча і трохи менше, ніж білки (9).
І білки, і жовтки качиних та курячих яєць багаті корисними біоактивними пептидами. Ці пептиди представляють собою білкові частки, які можуть сприяти оптимальному здоров’ю людини (10, 11, 12, 13).
Резюме:
Качині і курячі яйця багаті білком, жиром, вітамінами, мінералами, антиоксидантами і біоактивними пептидами, які різними способами сприяють оптимальному здоров’ю людини.
Завдяки великій кількості корисних для здоров’я поживних речовин , які містяться в качиних і курячих яйцях, вживання будь-якого типу яєць може бути корисно для здоров’я.
Ось деякі особливі корисні властивості обох типів яєць.
Качині і курячі яйця містять однакову кількість вітаміну D. Кожне з них містить від 8 до 9% від РСНП на 100-грамову порцію.
Крім того, деякі дослідження на тваринах, проведені за останні кілька років, показують, що споживання яєць може запобігти дефіциту вітаміну D (14 ).
В одному 8-тижневому дослідженні щурів з цукровим діабетом годували яйцями в результаті чого було виявлено підвищення рівня вітаміну D на 130% в порівнянні з щурами, які отримували дієту на основі білка.
щури, які їли цільні яйця, також мали більш високий рівень вітаміну D, ніж щури, яким давали добавки вітаміну D на білковій дієті (15).
Проте дослідження того, як качині і курячі яйця впливають на статус вітаміну D, обмежені, і щоб вивчити це, вченим необхідно провести ще багато високоякісних досліджень на людях.
Регулярне вживання пісних джерел білка, таких як яйця, може принести важливу користь для здоров’я. Дієти з високим вмістом білка пов’язані з декількома корисними ефектами в відношення здоров’я, в тому числі (16, 17):
Одне невелике дослідження навіть показало, що яєчні білки особливо корисні для схуднення.
дослідження показало, що пацюки на дієті, що складається на 10-20% з білка курячих яєць, випробували на 29-30% більше зниження маси тіла, ніж щури, які споживали їжу, багату молочним білком казеїном (14).
Однак це дослідження було невеликим, обмеженим і проводилося на тварин. Щоб зрозуміти, чим їх ефекти відрізняються від ефектів інших типів білків вченим потрібно буде провести дослідження на людях з використанням ізольованих яєчних білків.
Проте яйця є джерелом низькокалорійного білка, який може сприяти загальному здоровому харчуванню і навіть допомогти деяким людям контролювати свою вагу.
Яйця можуть бути важливим джерелом поживних речовин для вагітних і їх дітей.
В останні роки дослідження показали зв’язок між споживанням яєць і ряд корисних ефектів, включаючи збільшення вироблення грудного молока. Більш того, що міститься в яйцях холін може підтримувати здоров’я і розвиток мозку новонароджених (18).
Діти, які споживають яйця, також, як правило, споживають більше корисних поживних речовин, включаючи вітамін B12, селен і фосфор (19 ).
Для вагітних користь може бути менш очевидною. Одне дослідження показало, що більш високе споживання яєць було пов’язано зі зниженням ризику високого кров’яного тиску і цукрового діабету. Тим часом, інше дослідження показало, що це пов’язано з підвищеним ризиком (20, 21).
Таким чином, щоб вивчити вплив яєць на вагітних, їх майбутніх дітей і новонароджених, вченим необхідно провести додаткові дослідження.
Резюме:
Качині і курячі яйця можуть бути важливими джерелами поживних речовин для маленьких дітей, вагітних і жінок, що годують, людей, що намагаються схуднути, і тих, хто схильний до ризику дефіциту вітаміну D. Однак вченим необхідно провести додаткові дослідження з цих тем.
Хоча яйця, безумовно, є багатою поживними речовинами їжею, занадто часте вживання качиних або курячих яєць також може мати певні ризики.
Рівні деяких поживних речовин при приготуванні яєць збільшуються або зменшуються. Вміст поживних речовин в продуктах харчування часто змінюється під впливом тепла і інших методів приготування.
Наприклад, вміст білка в сирих яйцях і яйцях некруто або круто різниться (22).
Рівні інших поживних речовин також можуть змінитися в процесі приготування. Одне дослідження показало, що приготування курячих яєць може знизити вміст вітаміну A на цілих 20%.
Інші дослідження показують, що різні антиоксиданти, що містяться в яйцях, можуть змінюватися при нагріванні і приготуванні. У деяких випадках приготування збільшує кількість містяться в яйцях поживних речовин (23, 24, 25, 26).
Проте яйця як і раніше містять багато поживних речовин. Щоб оцінити споживання поживних речовин з приготованих качиних або курячих яєць ви можете використовувати наведену вище таблицю.
Сальмонела — це бактерія, здатна викликати захворювання харчового походження, зване на сальмонельоз. Його симптоми включають нудоту, блювоту, діарею, спазми шлунку, головний біль і жар.
Зазвичай сальмонельоз не є небезпечним для життя. Однак він може бути смертельним для певних груп високого ризику, таких як діти, вагітні, люди похилого віку і люди з ослабленою імунною системою.
І качині, і курячі яйця можуть іноді бути заражені бактеріями (27, 28, 29 , 30).
Щоб уникнути зараження харчових продуктів через качиних або курячих яєць, завжди промивайте яйця зовні під проточною водою, перш ніж розкривати їх. Обов’язково готуйте яєчні білки і жовтки при температурі не менше 71 ° C (31, 32).
Важкі метали — це класифікація хімічних елементів.
Вони можуть зустрічатися в деяких продуктах харчування через їх присутності в грунті, воді та повітрі. Рівні важких металів в яйцях можуть значно варіюватися в залежності від того, як і де були вирощені качки або кури.
Корм для птиці, забруднене важкими металами, також може сприяти збільшенню кількості важких металів в її яйцях (33, 34).
Важкі метали в цілому нешкідливі. Фактично, деякі з них, такі як залізо, насправді є незамінними поживними речовинами, які необхідні організму для правильного функціонування.
Однак деякі важкі метали можуть бути токсичними у великих кількостях.
На жаль, дослідження качиних та курячих яєць показали, що деякі яйця можуть містити значні кількості важких металів, включаючи свинець, кадмій, хром, кобальт і мідь (35, 36, 37, 38).
Таким чином, споживання занадто великої кількості качиних або курячих яєць з високим вмістом важких металів може завдати шкоди вашому здоров’ю в довгостроковій перспективі (39).
Яйця протягом багатьох років були в центрі суперечок про холестерин і серцево-судинних захворюваннях.
Яєчні жовтки містять значну кількість жирів, у тому числі понад 100% від рекомендованої добової норми споживання холестерину на порцію в 100 грам. З цієї причини люди припустили, що яйця можуть сприяти підвищеному ризику розвитку серцево-судинних захворювань (40).
Однак з тих пір, як ці твердження про яйця стали загальноприйнятими, численні дослідження показали, що яйця в дійсності можуть сприяти зміцненню здоров’я (41, 42, 43, 44).
зокрема, помірне вживання яєць може допомогти знизити ризик розвитку деяких хронічних захворювань і станів, таких як інсульт (45).
Проте інші дослідження показали, що яйця можуть підвищувати рівень холестерину і цукру в крові, що теоретично може збільшити ризик розвитку хронічних захворювань (46, 47).
Таким чином, кращий спосіб включити качині або курячі яйця до складу здорового раціону — це вживати їх в помірній кількості і використовувати більш здорові методи приготування, такі як варіння і запікання.
Резюме:
Качині і курячі яйця можуть іноді містити бактерії, що викликають хвороби харчового походження, або мати більш високі, ніж зазвичай, рівні важких металів.
Неможливо сказати, що качині яйця краще курячих або навпаки. Все залежить від вашого особистого вибору і переваг.
При виборі між качиними і курячими яйцями ви можете враховувати наступні фактори:
Резюме:
Вибираєте ви качині або курячі яйця — це особиста перевага. Коли ви вибираєте між ними, ви можете враховувати алергію, доступність, особистий смак і ціну.
Вони зручні, легко засвоюються і містять комбінацію поживних речовин, які, як вважається, сприяють більш швидкому…
22.08.2018 Гормони і клімакс. Гормональна терапія Гормони при клімаксі сприяють зменшенню вираженості неприємних симптомів і…
21.08.2018 Причини зниженого тестостерону у чоловіків Тестостерон - це основний чоловічий статевий гормон. Він виробляється…
Деякі види крохмалю стійкі (резистентні) до перетравлювання, звідси і термін "резистентний крохмаль». Однак лише деякі…
На жаль, деякі сорти вина можуть містити небезпечний рівень цього хімічного елемента. Частково це пов'язано…
Хоча самі банани багаті поживними речовинами, ви можете задатися питанням, чи можна те ж саме…