Проте деякі види круп багаті клітковиною, і ви можете вживати їх в помірних кількостях в рамках здорової дієти з обмеженням вуглеводів.
Це пов’язано з тим, що продукти з високим вмістом клітковини містять меншу кількість чистих вуглеводів, тобто кількість вуглеводів, що засвоюються організмом. Ви можете розрахувати кількість чистих вуглеводів, віднявши грами клітковини із загальної кількості вуглеводів (1).
В цій статті ви дізнаєтеся, в якій крупі найменше вуглеводів, а також про декілька інших видах круп, споживання яких ви, можливо, захочете обмежити на низьковуглеводній дієті.
Насправді, 35-грамова порція вареного вівса містить більше 8 грамів клітковини і всього 21 грам чистих вуглеводів (2).
Овес також багатий бета-глюканом. Це тип клітковини, який, як показали дослідження, знижує рівень холестерину ЛПНЩ (поганого). Високий рівень холестерину ЛПНЩ є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань (3, 4).
Крім того, овес є відмінним джерелом ряду інших мікроелементів, включаючи марганець, фосфор, магній і тіамін (2).
Щоб отримати максимальну віддачу з точки зору поживних речовин, обов’язково віддавайте перевагу плющення вівса або вівсяним пластівців замість сильно перероблених сортів, таких як вівсянка швидкого приготування.
Резюме:
35-грамова порція вареного вівса містить 21 грам чистих вуглеводів. Овес також багатий бета-глюканом — типом клітковини, яка може допомогти знизити рівень холестерину ЛПНЩ (поганого).
Хоча технічно киноа класифікується як псевдозлак, його часто готують і вживають в їжу як зерно (5).
Кіноа багате корисними антиоксидантами і поліфенолами, які можуть допомогти зменшити запалення і захистити від хронічних захворювань (6, 7, 8).
в ньому також відносно мало вуглеводів — всього 34 грами чистих вуглеводів в 185-грамової порції приготованого киноа (9).
кіноа також є одним з небагатьох джерел повноцінного білка рослинного походження, а це означає, що воно містить всі дев’ять незамінних амінокислот, які організм повинен отримувати з харчових джерел (10).
Крім того, киноа багато іншими ключовими поживними речовинами, включаючи марганець, магній, фосфор, мідь і фолат (9).
Резюме:
В 185-грамової порції приготованого киноа міститься 34 грама чистих вуглеводів. Ця крупа також багата антиоксидантами і містить всі дев’ять незамінних амінокислот, які необхідні вашому організму.
Ви можете використовувати його в різних стравах, включаючи салат табуле, кашу і плов.
Булгур не тільки універсальний і простий у приготуванні, але і дуже поживний.
зокрема, це відмінне джерело марганцю, заліза, магнію і вітамінів групи B (11).
У 180-грамової порції приготованого булгура міститься всього 25,5 грама чистих вуглеводів. Ця крупа також є одним з доступних цільнозернових продуктів з найнижчим вмістом вуглеводів (11).
Резюме:
В 180-грамової порції приготованого булгура міститься 25 , 5 грама чистих вуглеводів. Булгур також універсальний, простий в приготуванні і багатий марганцем, залізом, магнієм і вітамінами групи B.
пшоно — це древнє зерно, яке вирощують в усьому світі.
Як і інші цільнозернові продукти, пшоно багато антиоксидантами і поліфенолами, які можуть допомогти запобігти хронічні захворювання, такі як цукровий діабет 2 типу (12, 13, 14).
Пшоно також є хорошим джерелом клітковини і містить відносно мала кількість чистих вуглеводів, що робить його відмінним доповненням до здорової дієти з низьким вмістом вуглеводів.
Фактично, 175-грамова порція вареного пшона містить більше 2 грамів клітковини і 39 грамів чистих вуглеводів (15).
Пшоно також багато безліччю інших вітамінів і мінералів, включаючи фосфор, кальцій, магній і фолат (15 ).
Висновок:
В 175-грамової порції вареної пшона міститься 39 грамів чистих вуглеводів. Ця крупа також багата фосфором, кальцієм, магнієм і фолатом.
кускус — це перероблений зерновий продукт, який зазвичай готують з манної крупи з твердих сортів пшениці.
кускус є основним продуктом у багатьох близькосхідних і марокканських кухнях, і містить відносно мало вуглеводів — близько 34,5 грама чистих вуглеводів в 160-грамової порції приготованого кускусу (16).
Ця крупа також багата селеном, мікроелементом, який відіграє вирішальну роль у здоров’ї серця, функції щитовидної залози, імунному здоров’я та багато іншого (16, 17).
Включення кускусу в свій раціон також може підвищити рівень споживання декількох інших важливих поживних речовин, включаючи пантотенову кислоту, марганець, мідь і тіамін (16).
Висновок:
Кускус — це зерновий продукт, що містить 34,5 грама чистих вуглеводів на 160-грамову порцію. У кускус не тільки багато селену, а й багато пантотенової кислоти, марганцю, міді та тіаміну.
У порівнянні з іншими видами рису, дикий рис містить значно менше вуглеводів — 32 грама чистих вуглеводів в кожній 165-грамової порції вареної дикого рису (18).
Крім того, дикий рис багатий корисними для здоров’я антиоксидантами.
Один огляд показав, що фенольні сполуки, виявлені в дикому рисі, мають в 10 разів більшою антиоксидантну активність, ніж ті, що містяться в білому рисі (19).
Більш того, дикий рис є відмінним джерелом ряду інших поживних речовин, включаючи цинк, вітамін B6 і фолат ( 18).
Резюме:
Дикий рис містить менше вуглеводів, ніж інші види рису — в 165-грамової порції міститься 32 грама чистих вуглеводів. Він також багатий антиоксидантами, а також цинком, вітаміном B6 і фолатом.
Спельта — це древнє незбиране зерно, яке має ряд корисних властивостей (20).
Дослідження показують, що вживання більшої кількості цільного зерна, наприклад полби, може бути пов’язано з більш низьким ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 2 типу та деяких типів раку (21, 22, 23, 24).
Хоча спельта містить в основному вуглеводи, в кожній порції міститься багато клітковини.
Наприклад, в 195-грамової порції вареної полби міститься близько 7,5 грама клітковини і 44 грами чистих вуглеводів (25).
спельта також багата ниацином, магнієм, цинком і марганцем (25).
Резюме:
В 195-грамової порції вареної полби міститься 44 грама чистих вуглеводів і 7,5 грама клітковини. Кожна порція також багата ниацином, магнієм, цинком і марганцем.
Ячмінь — це багате поживними речовинами зерно, яке відрізняється горіховим смаком і характерною жувальної текстурою.
Ця крупа також багата клітковиною — в кожній 170-грамової порції вареної ячменю міститься 6, 5 грама клітковини і близько 41,5 грама чистих вуглеводів (26).
Крім того, варений ячмінь є відмінним джерелом селену, магнію, марганцю, цинку і міді (26).
Проте по можливості, вибирайте цілісний ячмінь замість перлової крупи (більш очищена версія ячменю), тому що цілісний ячмінь менше обробляється і вважається цілісним зерном (27).
Резюме:
В 170-грамової порції приготованого цільного ячменю міститься 41,5 грама чистих вуглеводів. Ячмінь не тільки багатий клітковиною, а й є відмінним джерелом селену, магнію, марганцю, цинку і міді.
Хоча багато видів злаків підходять для здорової низкоуглеводной дієти, деякі з них містять велику кількість вуглеводів і мало клітковини.
зокрема, рафінована зерно — це зернові продукти, що пройшли обробку для поліпшення їх текстури і терміну зберігання.
Процес обробки призводить до зниження вмісту клітковини, що може збільшити кількість чистих вуглеводів в кінцевому продукті.
Ось кілька прикладів круп і продуктів на основі рафінованого зерна з високим вмістом вуглеводів:
Крім того, майте на увазі, що, якщо ви скорочуєте споживання вуглеводів, вам все одно може знадобитися обмежити споживання корисних цільнозернових продуктів, в залежності від того, наскільки суворим є ваш раціон.
Наприклад, дуже Низьковуглеводні або кетогенні дієти часто обмежують споживання вуглеводів до менш 50 грамів в день, що може утруднити включення будь-яких злаків в раціон (28).
Резюме:
Рафіновані зерна пройшли обробку для поліпшення їх текстури і терміну зберігання. Ці продукти зазвичай містять менше клітковини і більше чистих вуглеводів, ніж цільнозернові.
Вони зручні, легко засвоюються і містять комбінацію поживних речовин, які, як вважається, сприяють більш швидкому…
22.08.2018 Гормони і клімакс. Гормональна терапія Гормони при клімаксі сприяють зменшенню вираженості неприємних симптомів і…
21.08.2018 Причини зниженого тестостерону у чоловіків Тестостерон - це основний чоловічий статевий гормон. Він виробляється…
Деякі види крохмалю стійкі (резистентні) до перетравлювання, звідси і термін "резистентний крохмаль». Однак лише деякі…
На жаль, деякі сорти вина можуть містити небезпечний рівень цього хімічного елемента. Частково це пов'язано…
Хоча самі банани багаті поживними речовинами, ви можете задатися питанням, чи можна те ж саме…