Категорії: Корисні продукти

Самі низьковуглеводні крупи: 8 кращих варіантів

Проте деякі види круп багаті клітковиною, і ви можете вживати їх в помірних кількостях в рамках здорової дієти з обмеженням вуглеводів.

Це пов’язано з тим, що продукти з високим вмістом клітковини містять меншу кількість чистих вуглеводів, тобто кількість вуглеводів, що засвоюються організмом. Ви можете розрахувати кількість чистих вуглеводів, віднявши грами клітковини із загальної кількості вуглеводів (1).

В цій статті ви дізнаєтеся, в якій крупі найменше вуглеводів, а також про декілька інших видах круп, споживання яких ви, можливо, захочете обмежити на низьковуглеводній дієті.

1. Овес

Овес дуже поживний і є відмінним джерелом багатьох важливих поживних речовин, включаючи клітковину.

Насправді, 35-грамова порція вареного вівса містить більше 8 грамів клітковини і всього 21 грам чистих вуглеводів (2).

Овес також багатий бета-глюканом. Це тип клітковини, який, як показали дослідження, знижує рівень холестерину ЛПНЩ (поганого). Високий рівень холестерину ЛПНЩ є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань (3, 4).

Крім того, овес є відмінним джерелом ряду інших мікроелементів, включаючи марганець, фосфор, магній і тіамін (2).

Щоб отримати максимальну віддачу з точки зору поживних речовин, обов’язково віддавайте перевагу плющення вівса або вівсяним пластівців замість сильно перероблених сортів, таких як вівсянка швидкого приготування.

Резюме:

35-грамова порція вареного вівса містить 21 грам чистих вуглеводів. Овес також багатий бета-глюканом — типом клітковини, яка може допомогти знизити рівень холестерину ЛПНЩ (поганого).

2. Кіноа

Хоча технічно киноа класифікується як псевдозлак, його часто готують і вживають в їжу як зерно (5).

Кіноа багате корисними антиоксидантами і поліфенолами, які можуть допомогти зменшити запалення і захистити від хронічних захворювань (6, 7, 8).

в ньому також відносно мало вуглеводів — всього 34 грами чистих вуглеводів в 185-грамової порції приготованого киноа (9).

кіноа також є одним з небагатьох джерел повноцінного білка рослинного походження, а це означає, що воно містить всі дев’ять незамінних амінокислот, які організм повинен отримувати з харчових джерел (10).

Крім того, киноа багато іншими ключовими поживними речовинами, включаючи марганець, магній, фосфор, мідь і фолат (9).

Резюме:

В 185-грамової порції приготованого киноа міститься 34 грама чистих вуглеводів. Ця крупа також багата антиоксидантами і містить всі дев’ять незамінних амінокислот, які необхідні вашому організму.

3. Булгур

Булгур — це крупа, яку зазвичай роблять з тріснутих зерен пшениці.

Ви можете використовувати його в різних стравах, включаючи салат табуле, кашу і плов.

Булгур не тільки універсальний і простий у приготуванні, але і дуже поживний.

зокрема, це відмінне джерело марганцю, заліза, магнію і вітамінів групи B (11).

У 180-грамової порції приготованого булгура міститься всього 25,5 грама чистих вуглеводів. Ця крупа також є одним з доступних цільнозернових продуктів з найнижчим вмістом вуглеводів (11).

Резюме:

В 180-грамової порції приготованого булгура міститься 25 , 5 грама чистих вуглеводів. Булгур також універсальний, простий в приготуванні і багатий марганцем, залізом, магнієм і вітамінами групи B.

4. Пшоно

пшоно — це древнє зерно, яке вирощують в усьому світі.

Як і інші цільнозернові продукти, пшоно багато антиоксидантами і поліфенолами, які можуть допомогти запобігти хронічні захворювання, такі як цукровий діабет 2 типу (12, 13, 14).

Пшоно також є хорошим джерелом клітковини і містить відносно мала кількість чистих вуглеводів, що робить його відмінним доповненням до здорової дієти з низьким вмістом вуглеводів.

Фактично, 175-грамова порція вареного пшона містить більше 2 грамів клітковини і 39 грамів чистих вуглеводів (15).

Пшоно також багато безліччю інших вітамінів і мінералів, включаючи фосфор, кальцій, магній і фолат (15 ).

Висновок:

В 175-грамової порції вареної пшона міститься 39 грамів чистих вуглеводів. Ця крупа також багата фосфором, кальцієм, магнієм і фолатом.

5. Кускус

кускус — це перероблений зерновий продукт, який зазвичай готують з манної крупи з твердих сортів пшениці.

кускус є основним продуктом у багатьох близькосхідних і марокканських кухнях, і містить відносно мало вуглеводів — близько 34,5 грама чистих вуглеводів в 160-грамової порції приготованого кускусу (16).

Ця крупа також багата селеном, мікроелементом, який відіграє вирішальну роль у здоров’ї серця, функції щитовидної залози, імунному здоров’я та багато іншого (16, 17).

Включення кускусу в свій раціон також може підвищити рівень споживання декількох інших важливих поживних речовин, включаючи пантотенову кислоту, марганець, мідь і тіамін (16).

Висновок:

Кускус — це зерновий продукт, що містить 34,5 грама чистих вуглеводів на 160-грамову порцію. У кускус не тільки багато селену, а й багато пантотенової кислоти, марганцю, міді та тіаміну. ​​

6. Дикий рис

Дикий рис — це зерно, отримане з роду трав’янистих рослин Ціцанія.

У порівнянні з іншими видами рису, дикий рис містить значно менше вуглеводів — 32 грама чистих вуглеводів в кожній 165-грамової порції вареної дикого рису (18).

Крім того, дикий рис багатий корисними для здоров’я антиоксидантами.

Один огляд показав, що фенольні сполуки, виявлені в дикому рисі, мають в 10 разів більшою антиоксидантну активність, ніж ті, що містяться в білому рисі (19).

Більш того, дикий рис є відмінним джерелом ряду інших поживних речовин, включаючи цинк, вітамін B6 і фолат ( 18).

Резюме:

Дикий рис містить менше вуглеводів, ніж інші види рису — в 165-грамової порції міститься 32 грама чистих вуглеводів. Він також багатий антиоксидантами, а також цинком, вітаміном B6 і фолатом.

7. Спельта

Спельта — це древнє незбиране зерно, яке має ряд корисних властивостей (20).

Дослідження показують, що вживання більшої кількості цільного зерна, наприклад полби, може бути пов’язано з більш низьким ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 2 типу та деяких типів раку (21, 22, 23, 24).

Хоча спельта містить в основному вуглеводи, в кожній порції міститься багато клітковини.

Наприклад, в 195-грамової порції вареної полби міститься близько 7,5 грама клітковини і 44 грами чистих вуглеводів (25).

спельта також багата ниацином, магнієм, цинком і марганцем (25).

Резюме:

В 195-грамової порції вареної полби міститься 44 грама чистих вуглеводів і 7,5 грама клітковини. Кожна порція також багата ниацином, магнієм, цинком і марганцем.

8. Ячмінь

Ячмінь — це багате поживними речовинами зерно, яке відрізняється горіховим смаком і характерною жувальної текстурою.

Ця крупа також багата клітковиною — в кожній 170-грамової порції вареної ячменю міститься 6, 5 грама клітковини і близько 41,5 грама чистих вуглеводів (26).

Крім того, варений ячмінь є відмінним джерелом селену, магнію, марганцю, цинку і міді (26).

Проте по можливості, вибирайте цілісний ячмінь замість перлової крупи (більш очищена версія ячменю), тому що цілісний ячмінь менше обробляється і вважається цілісним зерном (27).

Резюме:

В 170-грамової порції приготованого цільного ячменю міститься 41,5 грама чистих вуглеводів. Ячмінь не тільки багатий клітковиною, а й є відмінним джерелом селену, магнію, марганцю, цинку і міді.

Зерна з високим вмістом вуглеводів, на які слід звернути увагу

Хоча багато видів злаків підходять для здорової низкоуглеводной дієти, деякі з них містять велику кількість вуглеводів і мало клітковини.

зокрема, рафінована зерно — це зернові продукти, що пройшли обробку для поліпшення їх текстури і терміну зберігання.

Процес обробки призводить до зниження вмісту клітковини, що може збільшити кількість чистих вуглеводів в кінцевому продукті.

Ось кілька прикладів круп і продуктів на основі рафінованого зерна з високим вмістом вуглеводів:

  • білий хліб
  • макаронні вироби
  • білий рис
  • манна крупа
  • крупи швидкого приготування
  • печиво
  • сухі сніданки
  • тісто для піци
  • вівсянка швидкого приготування

Крім того, майте на увазі, що, якщо ви скорочуєте споживання вуглеводів, вам все одно може знадобитися обмежити споживання корисних цільнозернових продуктів, в залежності від того, наскільки суворим є ваш раціон.

Наприклад, дуже Низьковуглеводні або кетогенні дієти часто обмежують споживання вуглеводів до менш 50 грамів в день, що може утруднити включення будь-яких злаків в раціон (28).

Резюме:

Рафіновані зерна пройшли обробку для поліпшення їх текстури і терміну зберігання. Ці продукти зазвичай містять менше клітковини і більше чистих вуглеводів, ніж цільнозернові.

Підіб’ємо підсумок

  • Хоча багато Низьковуглеводні дієти не виключають крупи, багато їх різновиди підходять для здорової дієти з контрольованим вмістом вуглеводів.
  • Насправді, багато видів зерен містять велика кількість клітковини і мало чистих вуглеводів, тобто кількість вуглеводів, яке фактично засвоює організм.
  • Для досягнення найкращих результатів обов’язково віддавайте перевагу цільнозерновим сортам і по можливості уникайте сильно оброблених або рафінованих зерен.

Останні статті

Чи варто їсти банан після тренування?

Вони зручні, легко засвоюються і містять комбінацію поживних речовин, які, як вважається, сприяють більш швидкому…

10 месяцев тому назад

Гормони і клімакс. гормональна терапія

22.08.2018 Гормони і клімакс. Гормональна терапія Гормони при клімаксі сприяють зменшенню вираженості неприємних симптомів і…

10 месяцев тому назад

Причини зниженого тестостерону у чоловіків

21.08.2018 Причини зниженого тестостерону у чоловіків Тестостерон - це основний чоловічий статевий гормон. Він виробляється…

10 месяцев тому назад

У яких продуктах міститься резистентний крохмаль?

Деякі види крохмалю стійкі (резистентні) до перетравлювання, звідси і термін "резистентний крохмаль». Однак лише деякі…

10 месяцев тому назад

Миш’як у вині: чи слід вам турбуватися?

На жаль, деякі сорти вина можуть містити небезпечний рівень цього хімічного елемента. Частково це пов'язано…

10 месяцев тому назад

Чи корисні бананові чіпси для організму?

Хоча самі банани багаті поживними речовинами, ви можете задатися питанням, чи можна те ж саме…

10 месяцев тому назад