Можливо, ви чули про багатообіцяючих корисні властивості маття і задавалися питанням, як вони співвідносяться з доведеною користю кави.
В цій статті порівнюються ці два напою, щоб проаналізувати їх основні відмінності, плюси і мінуси.
і кава, і маття містять мінімум калорій, якщо приготовлені без додавання таких інгредієнтів, як молоко, цукор , вершки або ароматизовані сиропи.
Стандартна чашка чаю маття готується шляхом змішування 1 чайної ложки (близько 2 грамів) порошку з 60 мл гарячої води, в той час як кава зазвичай заварюють в гарячій воді.
Ось порівняння харчової цінності стандартної порції кожного напою — чашки звареного кави на 240 мл і чашки маття на 60 мл (1, 2):
кава Матті Калорії 2 ккал 5 ккал Вуглеводи 0 грам 1 грам Цукор 0 грам 0 грам Клітковина 0 грам 0 гр АММ Білок 0,3 грама 1 грам Жир 0,5 грама 0 грам
Крім того, кава містить близько 96 мг кофеїну на чашку об’ємом 240 мл, а маття — 19-44 мг на грам, що становить 38-88 мг на порцію обсягом 60 мл при приготуванні стандартним способом (1, 3).
Різна кількість міститься в маття кофеїну пов’язано з кількістю порошку, різноманітністю і свіжістю листя, використовуваних для приготування порошку, температурою води і часом заварювання (3).
Обидва напої мають гіркий смак. Смак маття описується як трав’янистий або землистий, в той час як кава відомий своїм смаженим, а іноді і горіховим шоколадним смаком і ароматом.
Резюме:
І кава, і маття містять мінімальну кількість калорій і мають гіркий смак. Хоча обидва напої містять кофеїн, в каві міститься більше кофеїну, ніж в одній порції маття.
І кава, і маття відомі своїм безліччю корисних для здоров’я властивостей. Насправді, ці два напої мають численні корисні властивості.
Кофеїн, що міститься як в маття, так і в каві, може допомогти вам схуднути за рахунок активації бурої жирової тканини — або бурого жиру — збільшення витрати енергії і окислення жирів (4).
Вважається, що бурий жир захищає від накопичення жиру в організмі, оскільки він здатний виділяти тепло і метаболизировать поживні речовини, такі як глюкоза і жир (5, 6).
Фактично, кілька досліджень, деякі з яких більш ранні, припускають, що кофеїн може збільшити швидкість метаболізму на 13% протягом приблизно 3 годин (7, 8, 9, 10 ).
Крім кофеїну, кава містить хлорогеновую кислоту (ХГК), а маття — галлат епігаллокатехін (EGCG). І ХГК, і EGCG були вивчені на предмет їх здатності сприяти зниженню ваги (4).
Дослідження на тваринах свідчать, що ХГК може впливати на гормони, пов’язані з ожирінням, потенційно допомагаючи знизити масу тіла, накопичення жиру, а також рівні тригліцеридів і холестерину (11, 12).
Аналогічним чином, дослідження EGCG на тваринах показують, що ця сполука сприяє зниженню ваги, пригнічуючи утворення жиру і активуючи його розщеплення (13).
антиоксиданти — це корисні сполуки, які пом’якшують згубні наслідки окисного стресу у вашому організмі, який в іншому випадку може привести до виникнення та прогресування різних захворювань, включаючи рак (14) .
Поліфеноли — це група потужних антиоксидантів, що містяться у фруктах, овочах, каві і чаї. EGCG і ХГК є основними компонентами поліфенолів зеленого чаю і кави, відповідно (15).
EGCG може запобігати зростання і поширення пухлин, обмежувати утворення певних живлять пухлину кровоносних судин, і сприяти загибелі ракових клітин (16, 17) .
Точно так же ХГК може захищати від раку ротової порожнини, стравоходу, шлунка, печінки і кишечника, пригнічуючи ріст пухлини (18, 19).
Крім того, маття багатий рутином, вітаміном C і хлорофілом, що надає йому характерний зелений колір, а кава містить кафестол і кахвеол, кожен з яких має антиоксидантні властивості (3, 20, 21, 22).
Різні сполуки, що містяться в маття і кави, можуть допомогти знизити кілька факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань (23).
По-перше, що містяться в них поліфеноли можуть знизити агрегацію тромбоцитів, що може допомогти запобігти закупорку артерій і знизити ризик виникнення інфарк та (24, 25).
Поліфеноли також сприяють розслабленню кровоносних судин, допомагаючи знизити високий кров’яний тиск (26).
Крім того, що міститься в зеленому чаї EGCG може знижувати кров’яний тиск, загальний рівень холестерину і рівні холестерину ЛПНЩ (поганий) і тригліцеридів, блокуючи всмоктування жирів з кишечника (27, 28, 29, 30, 31).
Однак майте на увазі, що, хоча кави багатий корисними для здоров’я серця поліфенолами, кафестол і кахвеол з нефільтрованого кави можуть підвищувати загальний рівень холестерину і рівні холестерину ЛПНЩ і тригліцеридів (23, 32, 33).
Чашка кави або маття може принести додаткову користь вашому здоров’ю наступним чином:
Резюме:
Кава та маття мають безліч корисних властивостей. Зокрема, вони можуть допомогти вам схуднути і знизити ризик розвитку хвороб серця і раку.
Обидва напої можуть дати вам заряд енергії, але діють по-різному.
Кава відомий тим, що дає миттєвий заряд енергії, який знижує сонливість і втому. Це відбувається тому, що ваш організм швидко засвоює до 99% кофеїну, а це означає, що ця сполука може досягти пікового рівня концентрації в крові вже через 15 хвилин після прийому (42).
Після засвоєння кофеїн може долати ваш мозковий бар’єр і блокувати рецептори аденозину — з’єднання, що сприяє засипанню — що може допомогти вам спати (42, 43).
Матті також містить кофеїн. Однак цей напій може підвищити ваш рівень енергії повільніше, ніж кава.
Матті також містить L-теанин, амінокислоту, що міститься в зеленому чаї, яка може зменшити стрес за рахунок збільшення альфа-хвиль в вашому мозку. Як і кофеїн, L-теанін проникає через ваш мозковий бар’єр і може досягти пікової концентрації за 30 хвилин (44).
В поєднанні з кофеїном L-теанин може зменшити втому, збільшуючи почуття пильності (45, 46) .
Резюме:
і кава, і маття можуть підвищити ваш рівень енергії. Кава зазвичай дає миттєвий сплеск енергії, в той час як маття може працювати трохи повільніше.
Якщо ви віддаєте перевагу кави або маття, зверніть увагу, що в обох є свої плюси і мінуси.
Крім вищезгаданих корисних властивостей, ось деякі з плюсів чаю маття:
Ось деякі з потенційних недоліків чаю маття:
Кава також має додаткові переваги:
Як і у маття, у кави є свої недоліки:
Резюме:
У кави і маття є свої плюси і мінуси, які ви можете розглянути, перш ніж вибирати один з них.
Вони зручні, легко засвоюються і містять комбінацію поживних речовин, які, як вважається, сприяють більш швидкому…
22.08.2018 Гормони і клімакс. Гормональна терапія Гормони при клімаксі сприяють зменшенню вираженості неприємних симптомів і…
21.08.2018 Причини зниженого тестостерону у чоловіків Тестостерон - це основний чоловічий статевий гормон. Він виробляється…
Деякі види крохмалю стійкі (резистентні) до перетравлювання, звідси і термін "резистентний крохмаль». Однак лише деякі…
На жаль, деякі сорти вина можуть містити небезпечний рівень цього хімічного елемента. Частково це пов'язано…
Хоча самі банани багаті поживними речовинами, ви можете задатися питанням, чи можна те ж саме…