Категорії: Лікувальні засоби

Жир печінки акули: корисні властивості, застосування, побічні ефекти

Він давно використовується в скандинавської народній медицині для лікування безлічі захворювань, включаючи рани, рак, хвороби серця і безпліддя (1).

В даний час він продається в якості харчової добавки, яка обіцяє такий же вплив на здоров’я.

Дослідження жиру печінки акули приписують його численні корисні властивості високому вмісту алкілгліцерола, сквалена і омега-3 поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) (2).

жир має відтінок від темно-жовтого до коричневого, має виражений запах і смак.

Ви можете знайти жир печінки акули в рідкій або капсульної формі, або в складі кремів для шкіри і бальзамів для губ.

Корисні властивості і застосування

Вважається, що певні сполуки в жирі печінки акули, такі як алкілгліцерол, сквален і омега-3 ПНЖК, несуть відповідальність за його передбачувану користь для здоров’я.

Ось деякі з найбільш популярних застосувань і корисних властивостей жиру печінки акули, подтверж денние наукою.

Може мати протипухлинні властивості

Одним з найбільш просуваються виробниками корисних властивостей жиру печінки акули є його передбачуваний потенціал боротьби з раком, який заснований на надзвичайно низькою захворюваності на рак у акул і підтримується високим вмістом алкілгліцерола і сквалену в жирі.

Алкілгліцерол — це тип жиру в органах кровотворення, таких як кістковий мозок, селезінка та печінка. Крім жиру печінки акули, він також міститься у великій кількості в грудному молоці і еритроцитах (1, 3).

Дослідження в пробірках і на тваринах свідчать, що алкілгліцерол може володіти протипухлинною потенціалом за рахунок активації макрофагів і надання антіангіогенезних ефектів.

Макрофаги — це тип лейкоцитів, які перетравлюють дефектні клітини, в тому числі ракові клітини, серед інших речовин, і вважаються основними в протипухлинному захисті (1).

тим часом, антіангіогенезний ефект означає, що він обмежує утворення нових кровоносних судин, які можуть живити ракові клітини. Таким чином, він допомагає уповільнити зростання і поширення пухлини (1, 4).

Більш того, катрани вважаються найбагатшим джерелом сквалена, з’єднання, що отримав свою назву від цього роду — Squalus ( Катран) (5).

Дослідження на тваринах свідчать, що сквален може захищати від хімічно індукованого раку шкіри, товстої кишки і легенів завдяки своїй антиоксидантної здатності, яка бореться з викликають рак ефектом вільних радикалів, а також перешкоджаючи зухвалому рак впливу певних речовин (5).

Крім того, вважається, що сквален зменшує викликане протипухлинними препаратами запалення, що робить його підходящої додатковою терапією під час хіміотерапевтичного лікування (6).

Однак майте на увазі, що дослідження на людях, як і раніше необхідні.

Може зміцнити вашу імунну систему

у зв’язку зі здатністю жиру печінки акули підвищувати імунітет, з давніх часів рибалки також використовували його для цієї мети .

Крім активації макрофагів, алкілгліцерол в жирі стимулює вироблення антитіл і посилює функцію Fc-рецепторів, які представляють собою білки, що вносять вклад в захисну роль імунної системи (1, 4).

наприклад, в одному 4-тижневому дослідженні за участю 40 осіб похилого віку, яким давали 500 мг чистого алкілгліцерола в капсулах два рази в день до і після операції, рівень антитіл значно підвищився, запалення трохи зменшилася, а виникнення ускладнень знизилося (7).

з іншого боку, сквален, схоже, працює як підсилювач, що поліпшує ефективність вакцин при змішуванні з поверхнево-активними речовинами — речовинами, які дозволяють солюбілізувати або стабілізувати два з’єднання, які в іншому разі не могли б змішатися.

Швидше за все, це пов’язано з імуностимулюючоїактивністю сквалена — це означає, що він стимулює вироблення антитіл і більш сильну імунну відповідь (8).

Нарешті, ПНЖК, такі як омега-3, содержащіес я в жирі печінки акули, також можуть впливати на імунну функцію вашого організму в зв’язку з їх протизапальною дією (9).

Може поліпшити здоров’я серця

Ще одне відоме корисна властивість жиру печінки акули — це його вплив на здоров’я серця. Однак наукові дані щодо сквалена суперечливі.

З одного боку, дослідження приписують сквалену антиатеросклеротичний ефект — це означає, що він запобігає або протидіє утворенню бляшок холестеринів в ваших артеріях, які є фактором ризику розвитку високого кров’яного тиску та інсульту ( 10, 11).

З іншого боку, сквален є попередником холестерину і, як вважають, накопичується в печінці і знижує синтез холестерину і тригліцеридів (11, 12, 13).

Більш того, одне 11-тижневе дослідження на щурах, яким давали 1 грам сквалена на кг маси тіла, показало збільшення рівня холестерину ЛПВЩ (хорошого) (10).

Крім того, відомо, що присутні в жирі ПНЖК омега-3 знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань (14, 15).

З іншого боку, додаткові дані свідчать про те, що сквален може підвищувати загальний рівень холестерину і тригліцеридів (1, 4, 16).

В одному дослідженні тварини, які одержували їжу з додаванням 0,05% і 0,5 % сквалену, показали підвищення рівня загального холестерину на 32% і 35%, відповідно. Аналогічна тенденція спостерігалася для рівнів тригліцеридів в крові (1).

Точно так же інше 4-тижневе дослідження за участю 13 дорослих показало, що високі дози жиру печінки акули, які містять 3,6 грама алкілгліцерола і сквалена разом з 750 мг ПНЖК омега-3, підвищують загальний рівень холестерину на 23% (16).

Було також відзначено додаткове зниження рівня холестерину ЛПВЩ (хорошого), і дослідники прийшли до висновку, що протизапальні ефекти омега-3 не виявляються при таких високих дозах алкілгліцерола і сквалену (16).

Аналогічні результати були отримані у здорових людей, коли вони брали 15 грамів жиру печінки акули в день протягом 4 тижнів (4).

Інші потенційні корисні властивості

Алкілгліцерол, сквален і ПНЖК омега-3 в жирі печінки акули можуть принести таку додаткову користь:

  • Може поліпшити фертильність . Дослідження на тваринах свідчать, що алкілгліцерол в жирі печінки акули може поліпшити рухливість і швидкість сперматозоїдів (1, 4).
  • Може поліпшити здоров’я шкіри . Сквален — переважний компонент шкірного сала. Він забезпечує зволоження шкіри і захищає її від ушкодження ультрафіолетом (УФ) (5, 17).
  • Може запобігти променеву хворобу . Алкілгліцерол в жирі печінки акули значно зменшує травми, такі як пошкодження тканин, викликані променевою терапією (1).
  • Може зменшити виразки в роті . Жир печінки акули може значно зменшити поява рецидивуючих виразок у роті в зв’язку з його благотворним впливом на імунну систему (1).

Побічні ефекти і запобіжні заходи

Відомих побічних ефектів жиру печінки акули — немає.

Однак, як згадувалося раніше, деякі розбіжності пов’язані з його впливом на рівень холестерину в крові, особливо при вживанні у великих дозах (1, 16).

Тому людям із захворюваннями серця слід уникати прийому цієї добавки.

Крім того, більш старі дослідження на людях і тваринах показують, що сквален, отриманий з жиру, може привести до пневмонії, викликаної жиром печінки акули (18, 19, 20).

Більш того, одна людина, щодня брав по дві капсули жиру печінки акули в протягом 2 тижнів, повідомив про пошкодження печінки, що призвело до гепатотоксичності (21).

Таким чином, перш ніж приймати добавки жиру печінки акули не забудьте проконсультуватися зі своїм лікарем.

І н аконец, хоча акули схильні до забруднення важкими металами, зокрема, до забруднення ртуттю, дослідження показують, що вона в основному накопичується в м’язовій тканині і плавниках (22).

Більш раннє дослідження навіть припускає, що, коли мова йде про рибу, що зазнала впливу ртуті, її жир, як правило, містить незначну кількість металу, припускаючи, що він може бути видалений в процесі виробництва (23).

Дозування і як приймати

Інформації про підходящої дозуванні жиру печінки акули або про те, як довго його слід приймати, мало. Кажуть, що потреби в споживанні можуть варіюватися в залежності від потреб користувачів і існуючих захворювань.

Однак одне дослідження показує, що прийом 500 мг жиру печінки акули два рази в день перед операцією може поліпшити імунітет і загоєння ран після операції (7).

Проте майте на увазі, що при прийомі більш високих доз, приблизно 15 грамів в день, повідомлялося про несприятливу дію на рівень холестерину в крові (4).

Хоча виробники рекомендують приймати добавку жиру печінки акули з їжею для поліпшення засвоєння, немає ніяких наукових доказів, що підтверджують це твердження.

Тому, щодо дозування, тривалості і прийому найкраще слідувати інструкціям вашого лікуючого лікаря.

Передозування

Незважаючи на передбачувану користь жиру печінки акули для здоров’я серця, деякі дослідження показують, що потенційна передозування — 15 грамів в день або більше -Може підвищити рівень холестерину в крові і знизити рівень холестерину ЛПВЩ (хороший) (1, 16).

Це вплив на рівень холестерину в крові може бути шкідливим для вашого здоров’я і може протидіяти антиатеросклеротическому ефекту жиру печінки акули або його здатності запобігати утворення холестеринових бляшок в ваших артеріях.

Взаємодії

Документально підтверджених взаємодій між жиром печінки акули і продуктами харчування або ліками — немає. Однак це не означає, що вони не можуть відбутися.

Наприклад, жир печінки акули має високий вміст омега-3 жирних кислот, які, як відомо, знижують кров’яний тиск. Таким чином, він може надавати адитивний ефект при прийомі разом з знижують артеріальний тиск ліками (24, 25).

Точно так же, з огляду на що розріджує кров ефект ПНЖК омега-3, вважається, що їх споживання може збільшити ризик кровотечі в поєднанні з розріджують кров препаратами, такими як аспірин і варфарин. Проте наукові дані суперечливі (26, 27, 28, 29, 30).

Щоб уникнути таких ризиків, перш ніж приймати жир печінки акули, обов’язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

зберігання та звернення

через вміст ПНЖК омега-3 жир печінки акули дуже схильний до окислення, а це означає, що він може легко прогіркнути.

Окислені добавки омега-3 можуть втратити свою ефективність і привести до згубних наслідків для здоров’я (31).

Деякими факторами, які можуть привести до втрати свіжості вашої добавки жиру печінки акули, є вплив світла, тепла і кисню. Тому деякі люди рекомендують зберігати його в темному місці або навіть в холодильнику.

Більшість добавок омега-3 безпечно протягом приблизно 3 місяців після відкриття. Проте вони можуть стати згірклими через 1 місяць, навіть при зберіганні в темряві при температурі 4 ° C (31).

Отже, обов’язково дотримуйтесь інструкцій по зберіганню і поводженню з добавкою.

Вагітність та годування груддю

Дослідження на тваринах показали, що пероральний прийом жиру печінки акули під час вагітності збільшує кількість лейкоцитів у плоді і молозиві матері — першої формі грудного молока — що передбачає потенційне поліпшення імунітету новонародженого (4) .

Однак немає наукових даних про вплив жиру печінки акули на вагітних і годуючих людей, і тому його слід уникати.

Використання в певних групах населення

Крім потенційних побічних ефектів у людей з хворобами серця і приймають препарати для зниження артеріального тиску і розрідження крові, жир печінки акули в цілому може бути безпечним для більшості людей.

Більш того, жир печінки акули може бути альтернативним джерелом му ЄГА-3 для людей з алергією на рибу. Це пов’язано з низькою алергенність хрящової риби, такої як акули, серед тих, хто не переносить кісткову рибу (32, 33, 34).

Альтернативи

Хоча жир печінки акули багатий алкілгліцеролом , скваленом і омега-3 жирними кислотами, які відповідають за більшість його корисних властивостей, ви також можете знайти їх в інших харчових джерелах і добавках.

Наприклад, алкілгліцерол також можна знайти в коров’ячому молоці і жирі печінки американського гідролага (1, 35).

Що стосується сквалена, ви також можете знайти його в розумних кількостях в оливковій олії, пальмовій олії, зародках пшениці, амарант і олії з рисових висівок (5).

Нарешті, ви можете знайти омега-3 жирні кислоти в різних джерелах тваринного і рослинного походження, включаючи жирну рибу, риб’ячий жир, насіння Чіа, насіння льону та лляне масло (36, 37, 38).


Останні статті

Чи варто їсти банан після тренування?

Вони зручні, легко засвоюються і містять комбінацію поживних речовин, які, як вважається, сприяють більш швидкому…

10 месяцев тому назад

Гормони і клімакс. гормональна терапія

22.08.2018 Гормони і клімакс. Гормональна терапія Гормони при клімаксі сприяють зменшенню вираженості неприємних симптомів і…

10 месяцев тому назад

Причини зниженого тестостерону у чоловіків

21.08.2018 Причини зниженого тестостерону у чоловіків Тестостерон - це основний чоловічий статевий гормон. Він виробляється…

10 месяцев тому назад

У яких продуктах міститься резистентний крохмаль?

Деякі види крохмалю стійкі (резистентні) до перетравлювання, звідси і термін "резистентний крохмаль». Однак лише деякі…

10 месяцев тому назад

Миш’як у вині: чи слід вам турбуватися?

На жаль, деякі сорти вина можуть містити небезпечний рівень цього хімічного елемента. Частково це пов'язано…

10 месяцев тому назад

Чи корисні бананові чіпси для організму?

Хоча самі банани багаті поживними речовинами, ви можете задатися питанням, чи можна те ж саме…

10 месяцев тому назад