Його також можна використовувати в безлічі інших рецептів, і він може допомогти згустити фруктові начинки для пирогів, пом’якшити деяку випічку і додати хрустку скоринку до овочів і м’яса.
Однак, незважаючи на універсальність цього продукту, багато людей задаються питанням, наскільки він корисний або ж він шкідливий для організму людини.
В цій статті розглядається харчова цінність і вплив кукурудзяного крохмалю на здоров’я, щоб визначити, чи слід вам включати його в свій раціон.
Харчова цінність, склад і калорійність
Кукурудзяний крохмаль містить багато калорій і вуглеводів, але йому не вистачає важливих поживних речовин, таких як білок , клітковина, вітаміни і мінерали.
В 130 грамах (одна чашка) кукурудзяного крохмалю містяться такі поживні речовини (1):
- Калорійність : 488 ккал
- Білок : 0,5 грама
- Вуглеводи : 117 грам
- Клетч Атка : 1 грам
- Мідь : 7% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
- Селен : 7% від РСНП
- Залізо : 3% від РСНП
- Марганець : 3% від РСНП
Майте на увазі, що 130 грамів кукурудзяного крохмалю є набагато більшою кількістю, ніж те, що більшість людей споживає за один раз.
Наприклад, якщо ви використовуєте кукурудзяний крохмаль для загущення супів і соусів , ви можете використовувати тільки 1-2 столові ложки (8-16 грамів) кукурудзяного крохмалю за раз, що навряд чи внесе в ваш раціон будь-які важливі поживні речовини, крім калорій і вуглеводи.
резюме:
Кукурудзяний крохмаль містить багато калорій і вуглеводів, але мало інших важливих поживних речовин, включаючи білок, клітковину, вітаміни і мінерали.
Недоліки
Кукурудзяний крохмаль може бути пов’язаний з декількома негативними впливами на здоров’я людей а.
Може підвищити рівень цукру в крові
Кукурудзяний крохмаль багатий вуглеводами і має високий глікемічний індекс, який є мірою того, наскільки конкретний продукт впливає на рівень цукру в крові (1, 2, 3).
в ньому також мало клітковини — важливого поживної речовини, що уповільнює всмоктування цукру в кровотік (1, 4).
З цієї причини кукурудзяний крохмаль дуже швидко перетравлюється в організмі , що може привести до сплесків рівня цукру в крові (4).
Тому кукурудзяний крохмаль не може бути хорошим доповненням до вашого раціону, якщо у вас цукровий діабет 2 типу або ви бажаєте краще контролювати рівень цукру в крові.
Може завдати шкоди здоров’ю серця
Кукурудзяний крохмаль вважається рафінованим углеводом, а це означає, що він піддався великої переробці і позбавлений поживних речовин.
Дослідження показують, що регулярне вживання продуктів, багатих рафінованими вуглеводами, таких як кукурудзяний кр Ахма, може негативно вплинути на здоров’я серця.
Відповідно до одного аналізу, дієти, багаті рафінованими вуглеводами, і продукти з високим глікемічним індексом можуть бути пов’язані з підвищеним ризиком розвитку ішемічної хвороби серця, ожиріння, цукрового діабету 2 типу та високого кров’яного тиску (5).
Інше дослідження за участю 2941 людини показало, що дотримання дієти з високим глікемічним індексом пов’язано з підвищеним рівнем тригліцеридів і інсуліну, а також з більш низьким рівнем холестерину ЛПВЩ (хорошого) — все це фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань (6).
Однак необхідні подальші дослідження специфічного впливу кукурудзяного крохмалю на здоров’я серця.
бракує необхідних поживних речовин
Кукурудзяний крохмаль, крім калорій і вуглеводів, мало корисний в плані змісту поживних речовин.
Незважаючи на те, що у великій кількості кукурудзяного крохмалю міститься лише невелика кіль ство мікроелементів, таких як мідь і селен, більшість людей вживають тільки 1-2 столові ложки (8-16 грамів) за раз.
Тому, щоб забезпечити задоволення ваших потреб в поживних речовинах, кукурудзяний крохмаль важливо поєднувати з безліччю інших багатих поживними речовинами продуктів, в рамках збалансованої дієти.
Резюме:
Кукурудзяний крохмаль містить багато калорій і вуглеводів, але мало необхідних поживних речовин. Його вживання також може підвищити рівень цукру в крові і завдати шкоди здоров’ю серця.
Рекомендації
Хоча кукурудзяний крохмаль може мати кілька недоліків, його можна вживати в невеликих кількостях в якості частини здорового, збалансованого раціону харчування.
Якщо у вас цукровий діабет або ви дотримуєтеся низкоуглеводную дієту, можливо, вам варто подумати про зниження споживання кукурудзяного крохмалю.
В ідеалі, дотримуйтеся споживання 1-2 столових ложок (8-16 грамів) за раз і по можливості подумайте про використання деяких інших замінників кукурудзяного крохмалю, таких як аррорут, пшеничне борошно, картопляний крохмаль і тапиока.
Крім того, хоча чистий кукурудзяний крохмаль, природним чином не містить глютену, якщо у вас целіакія або чутливість до глютену обов’язково вибирайте сертифіковані безглютенові сорти, щоб уникнути перехресного забруднення.
Резюме:
Кукурудзяний крохмаль можна вживати в помірних кількостях в якості частини збалансованої дієти. Дотримуйтеся споживання 1-2 столових ложок (8-16 грамів) за раз і обов’язково вибирайте сорти, сертифіковані як безглютенові, якщо у вас целіакія або чутливість до глютену.
Підіб’ємо підсумок
- Кукурудзяний крохмаль — загущувач, який часто використовується для поліпшення консистенції супів, соусів, маринадів та десертів.
- Кожна порція містить багато вуглеводів і калорій, але мало важливих поживних речовин, таких як вітаміни, мінерали, клітковина і білок.
- Регулярне вживання великої кількості може підвищити рівень цукру в крові і бути пов’язано з несприятливими наслідками для здоров’я серця.
- Проте кукурудзяний крохмаль може вписатися в здорову, збалансовану дієту, якщо вживати його в помірних кількостях і вживати разом з безліччю інших багатих поживними речовинами продуктів.