Категорії: Харчування

Миш’як у вині: чи слід вам турбуватися?

На жаль, деякі сорти вина можуть містити небезпечний рівень цього хімічного елемента. Частково це пов’язано з використанням в минулому містять миш’як пестицидів, а також з природною ерозією гірських порід.

В цій статті розглядається зміст миш’яку в вині, які типи вин мають найвищий рівень, чи слід вам турбуватися і що робити , якщо ви підозрюєте, що у вас отруєння миш’яком.

src=»https://kedr.org.ua/wp-content/uploads/2021/05/1621631571_Mysh-yak-v-vine-sleduet-li-vam-bespokoit-sya.jpg» title=»Миш’як у вині: чи слід вам турбуватися?» alt=»Миш’як у вині: чи слід вам турбуватися?» width=»768″ height=»509″ />

що таке миш’як?

миш’як — це природний хімічний елемент, який в невеликій кількості присутній майже у всіх продуктах харчування. У більшості випадків цих кількостей недостатньо, щоб заподіяти шкоду.

Однак у великих дозах і з плином часу цей елемент токсичний і може значно збільшити ризик розвитку раку легенів, шкіри та інших типів раку. Поодинокі епізоди впливу високих доз також можуть викликати короткочасне або гостре отруєння (1, 2).

Таким чином, EPA строго регулює вміст миш’яку у питній воді, обмежуючи його не більше ніж 10 мільярдними частками (ppb) (3 ).

В минулому ферми різних країнах залежали від пестицидів і гербіцидів на основі миш’яку. Хоча ці кошти були заборонені з 1980-х років, вони як і раніше викликають проблеми (1).

По-перше, продукти, вирощені на полях, де колись використовувалися ці пестициди, містять більше миш’яку, ніж продукти, вирощені в інших місцях.

По-друге, ці пестициди, ймовірно, потрапили в грунтові води в багатьох областях, збільшивши вміст миш’яку у воді (1).

В- третє, природна і безперервна ерозія гірських порід може ще більше збільшити вміст миш’яку у воді і грунті, а також в вирощуваних в ній продуктах харчування (4).

Резюме:

Миш’як — це зустрічається в природі речовина, яке у великих дозах може бути шкідливим і викликати рак. Через природної ерозії і попереднього використання містять миш’як пестицидів деякі продукти харчування і джерела води можуть містити небезпечні рівні цього елемента.

Чи міститься миш’як у вині?


Вино містить миш’як. Хоча більшість вин мають низькі, нешкідливі рівні, деякі вина мають рівні, які перевищують нормативи EPA для питної води (не більше ніж 10 ppb).

Наприклад, в одному дослідженні було протестовано 65 червоних вин з 4 штатів США і було виявлено, що всі вони перевищують рекомендації EPA для питної води — із середнім рівнем миш’яку 23 ppb (5).

Інше дослідження протестувало більш широкий зразок вин з Каліфорнії і виявило, що 28 сортів, які ЗМІ визначили як містять велику кількість миш’яку, мали в середньому 25,6 ppb, в той час як 73 випадково обраних вина з продуктових магазинів містили в середньому 7,4 ppb (6).

Цікаво, що це дослідження також виявило взаємозв’язок між ціною і вмістом миш’яку — найменш дорогі вина мали найвищі рівні цього елемента (6).

в якому вини міститься найбільша кількість миш’яку

найвищі рівні миш’яку спостерігаються в рожевих винах , за ними слідують білі і червоні вина. Згідно зі стандартами EPA для питної води, тільки червоні вина в середньому містили безпечні рівні (6).

Проте дослідження вин, вироблених в Іспанії, показали, що білі вина мають найвищий рівень миш’яку, а дослідження вин , вироблених в Італії, показали, що найвищі рівні миш’яку мають червоні вина (7).

Це показує, що вміст миш’яку в різних типах вина різниться і може залежати від регіону походження вина (7).

в кінцевому підсумку, відмінності в рівнях, виявлених в різних сортах вин з багатьох країн, дозволяють припустити, що необхідно більш широке тестування.

Резюме:

Рівень миш’яку у вині залежить від його сорту і походження. Тому для розуміння загальної картини необхідні додаткові дослідження.

Чи варто вам турбуватися?


Саме по собі вино навряд чи викличе отруєння миш’яком, якщо ви не випиваєте щодня протягом тривалого періоду часу 1 -2 келиха одного і того ж вина з високим вмістом миш’яку або якщо ви часто п’єте ці вина і поєднуєте зі способом життя, який піддає вас впливу великої кількості цього елементу (5).

Більш того, стандарти EPA для питної води можуть не мати відношення до вина. Протягом життя ви п’єте набагато більше води, ніж вина, тому дуже важливо, щоб вміст миш’яку у воді строго регулювалося.

Віддавайте перевагу самому безпечному провину

Не вибирайте найдешевші вина, оскільки вони можуть мати найвищий рівень вмісту миш’яку (6).

Ви можете подумати, що органічне вино було б більш безпечним варіантом, але це не завжди так. Це пов’язано з тим, що зустрічається в природі миш’як може потрапляти в грунт і грунтові води в результаті ерозії гірських порід (4).

Крім того, грунт органічного виноградника може все ще містити сліди пестицидів на основі миш’яку, якщо вони колись використовувалися в тому ж місці, і це може вплинути на органічне вино, вироблене там сьогодні (1).

Інші фактори ризику

Ви повинні враховувати загальну кількість миш’яку в вашому раціоні. Рідкісне або навіть регулярне вживання вина може становити ризик для вашого здоров’я тільки в тому випадку, якщо Ви регулярно їсте продукти з високим вмістом миш’яку, наприклад (8):

  • яблучний сидр і яблучний сік
  • молоко
  • курячий і яловичий бульйон
  • зернові батончики
  • рис
  • морепродукти, в тому числі риба високотелие лакедра, восьминіг, лосось і тунець

Тютюнові вироби також багаті миш’яком. Таким чином, куріння або вживання інших тютюнових виробів може збільшити вашу схильність до впливу цього елемента понад безпечних рівнів (9).

Резюме:

Щоб звести до мінімуму вплив миш’яку, віддавайте перевагу винам середньої або високої ціни. Крім того, скоротіть споживання продуктів з високим вмістом миш’яку і тютюнових виробів.

Симптоми отруєння миш’яком

Якщо ви підозрюєте, що ви або хтось, за ким ви доглядаєте, страждаєте отруєнням миш’яком, ось деякі з короткострокових ознак і симптомів, на які слід звернути увагу (10):

  • діарея, яка може бути кривавою
  • низький кров’яний тиск
  • зневоднення
  • кашель або біль у грудях

Тривала дія цього елемента також може викликати потемніння шкіри, постійний біль в горлі, сплутаність свідомості, втрату м’язового контролю та / або постійні проблеми з травленням. Це також може збільшити ризик лейкемії, раку легенів і шкіри (10).

Резюме:

Отруєння миш’яком може вплинути на вашу шкіру, травлення, м’язи і серцевий ритм. Хронічний вплив речовини може привести до потемніння вашої шкіри, викликати постійний біль в горлі і / або привести до проблем з травленням.

Що робити, якщо ви думаєте, що проковтнули надто багато?


Якщо ви вважаєте, що проковтнули надто багато миш’яку, негайно зверніться за медичною допомогою.

Ваш лікуючий лікар може призначити аналізи для оцінки вашого рівня в крові, а також тести для шкіри, волосся і нігтів, які дозволять оцінити ваше довгостроковий вплив (11).

Внутрішньовенне введення великої кількості води, яка не містить миш’яку, може допомогти вивести надлишки миш’яку з вашого організму в разі короткострокового отруєння — хоча вам також можуть знадобитися добавки електролітів (10, 11).

Ускладнення, викликані отруєнням миш’яком або тривалим впливом, можуть зажадати більш ретельного лікування.

Резюме:

Якщо ви підозрюєте отруєння миш’яком , зверніться за медичною допомогою. Вживання води може допомогти вивести з організму надлишок миш’яку.

Підіб’ємо підсумок

  • Миш’як — це природний хімічний елемент, який в невеликих кількостях міститься майже у всіх продуктах харчування. На жаль, використання пестицидів і ерозія порід привели до збільшення кількості цього елемента в харчових продуктах і воді.
  • Хоча рівень миш’яку в деяких винах перевищує стандарти EPA для питної води, більшість вин здаються безпечними. Крім того, варто пам’ятати про суворі стандарти питної води, так як за все життя ви п’єте значно більше води, ніж вина.
  • Таким чином, навіть якщо ви регулярно п’єте вино, ви, швидше за все, не піддаєтеся ризику отруєння, якщо тільки ви не піддаєтеся регулярному впливу високих рівнів цього елемента, вживаючи продукти з високим вмістом миш’яку або тютюнові вироби.
  • якщо ви підозрюєте, що у вас отруєння миш’яком, негайно зверніться за медичною допомогою.

Останні статті

Чи варто їсти банан після тренування?

Вони зручні, легко засвоюються і містять комбінацію поживних речовин, які, як вважається, сприяють більш швидкому…

10 месяцев тому назад

Гормони і клімакс. гормональна терапія

22.08.2018 Гормони і клімакс. Гормональна терапія Гормони при клімаксі сприяють зменшенню вираженості неприємних симптомів і…

10 месяцев тому назад

Причини зниженого тестостерону у чоловіків

21.08.2018 Причини зниженого тестостерону у чоловіків Тестостерон - це основний чоловічий статевий гормон. Він виробляється…

10 месяцев тому назад

У яких продуктах міститься резистентний крохмаль?

Деякі види крохмалю стійкі (резистентні) до перетравлювання, звідси і термін "резистентний крохмаль». Однак лише деякі…

10 месяцев тому назад

Чи корисні бананові чіпси для організму?

Хоча самі банани багаті поживними речовинами, ви можете задатися питанням, чи можна те ж саме…

10 месяцев тому назад

Чим можна замініті кукурудзяний крохмаль в рецептах?

ВІН є чистимо порошком Крохмаль, Який вітягується з кукурудзяну зерен Шляхом відалення всех зовнішніх вісівок…

10 месяцев тому назад