Молочна кислота природним чином міститься в деяких продуктах харчування, але виробники можуть додавати її в певні продукти, щоб продовжити термін їх зберігання.
В цій статті обговорюється, що таке молочна кислота, веганські і невеганскіе джерела, і як ви можете дізнатися, чи є джерело молочної кислоти у вашій їжі веганським.
Що таке молочна кислота?
молочна кислота — це природна речовина, яке бактерії виробляють під час ферментації.
Культури Lactobacillus і Streptococcus виробляють молочну кислоту. Такі продукти, як мариновані овочі, джеми, заморожені десерти, випічка та молочні продукти, містять молочну кислоту (1).
Коли виробники додають в їжу молочну кислоту, вона діє як регулятор pH і консервант.
Коли молочна кислота не є веганскої?
молочна кислота, яка надходить безпосередньо з ферментованих молочних продуктів або м’яса, не є веганскої, але люди, що дотримуються рослинну дієту, в будь-якому разі не будуть їсти ці продукти.
Більша частина молочної кислоти є продуктом ферментації бурякового цукру або кукурудзяного крохмалю. Таким чином, більшість продуктів, що містять молочну кислоту, є веганські (2).
Ви повинні знати, що джерелом деяких типів доданої молочної кислоти можуть бути побічні продукти тваринного походження. Наприклад, кілька молочної кислоти може надходити з бактерій, що харчуються лактозою — цукром, що містяться в молочних продуктах.
Однак, як тільки молочна кислота знаходиться в своїй остаточній формі і готова до додавання в їжу, її хімічна структура залишається ідентичною незалежно від вихідного джерела вуглеводів. У ній не буде залишків тваринного продукту (3).
Деякі люди можуть як і раніше уникати вживання молочної кислоти невеганского походження, навіть якщо вона сама не містить продуктів тваринного походження. Виробникам не потрібно розкривати джерело молочної кислоти для своєї продукції, тому людині може знадобитися безпосередньо зв’язатися з компанією, щоб дізнатися, чи є вона веганскої.
Виробництво веганскої молочної кислоти
Багато виробників для виробництва молочної кислоти використовують кукурудзяний крохмаль або буряковий цукор.
В процесі виробництва молочної кислоти бактерії розщеплюють вуглеводи для отримання енергії, що називається ферментацією. Під час ферментації бактерії харчуються глюкозою (цукром) для отримання енергії і в якості побічного продукту виробляють молочну кислоту (4).
Бактеріями, які виробники можуть використовувати для створення молочної кислоти, є:
- Lactobacillus
- Streptococcus
- Enterococcus
- Lactococcus
- Bifidobacterium
Які рослинні продукти містять молочну кислоту?
молочну кислоту містять багато продаються в продуктових магазинах рослинні продукти.
Ось деякі з них (4):
- хліб на заквасці
- мариновані овочі
- квашена капуста
- кимчи
Люди також можуть самостійно ферментувати продукти в домашніх умовах, якщо вони хочуть споживати молочнокислі бактерії.
Ось деякі відповідні овочі для ферментації (закваски):
- брокколі
- буряк
- баклажани
- турн епси
Як дізнатися, чи є джерело молочної кислоти веганським
Vegetarian Resource Group стверджує, що більша частина молочної кислоти надходить з рослинних джерел (2).
Хоча Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) схвалює використання молочної кислоти в харчових продуктах, воно не вимагають, щоб компанії вказували джерело молочної кислоти (5).
В результаті деякі продукти можуть містити молочну кислоту, отриману з невеганскіх джерел. У цих випадках єдиний спосіб дізнатися, чи є джерело молочної кислоти веганським — це безпосередньо зв’язатися з компанією виробником.
Підіб’ємо підсумок
Виробники харчових продуктів, щоб запобігти зростанню бактерій і продовжити термін їх зберігання, можуть додавати в них молочну кислоту. Багато веганські продукти, такі як мариновані овочі і квашена капуста, містять молочну кислоту.
Бактерії виробляють молочну кислоту в процесі ферментації. Вона є побічним продуктом добування енергії бактеріями з вуглеводів. У веганських джерелах молочної кислоти бактерії використовують глюкозу або сахарозу в якості вуглеводів для ферментації.
Хоча більшість виробників продуктів харчування використовують молочну кислоту з веганських джерел, єдиний спосіб дізнатися напевно — це безпосередньо зв’язатися з компанією виробником.