Корисні продукти

Китайська листова капуста бік-чой (пак-чой): користь і шкода

Він також має такі назви, як китайська листова капуста і пак-чой, належить до роду рослин Капуста (лат. Brassica ) і виростає в Китаї. Фактично, в Китаї Бок-Чой є найпоширенішим видом капусти. Однак люди споживають його у всьому світі (1).

Можливо, ви знаєте, що овочі сімейства хрестоцвітих можуть бути важливою частиною здорового раціону харчування. Однак вам може бути цікаво, що саме може запропонувати пліч-чой.

В цій статті обговорюється користь для здоров’я і потенційні недоліки вживання Бок-Чой і пропонується кілька способів включити цей вид капусти в раціон харчування.

Китайська листова капуста бік-чой (пак-чой): користь і шкода

Харчова цінність, склад і калорійність Бок-Чой

Подібно до інших зеленим листовим овочам і крестоцветним овочам, пліч-чой багатий корисними для здоров’я поживними речовинами, включаючи широкий спектр вітамінів і мінералів.

В 70-грамової порції подрібненої капусти Бок-Чой міститься (2):

  • Калорії : 9 ккал
  • Білок : 1 грам
  • Жири : 0 грам
  • Вуглеводи : 1, 5 грама
  • Загальний цукор : 1 грам
  • Клітковина : 1 грам
  • Кальцій : 6% від рекомендованої добової норми споживання (РСНП)
  • Залізо : 3% від РСНП
  • Магній : 3% від РСНП
  • Фосфор : 2% від РСНП
  • Калій : 4% від РСНП
  • Цинк : 1% від РСНП
  • Марганець : 5% від РСНП
  • Селен : 1% від РСНП
  • Вітамін C : 35% від РСНП
  • Фолат : 12% від РСНП
  • Вітамін A : 17% від РСНП
  • Вітамін K : 27% від РСНП

Бок-чой — особливо хороше джерело вітамінів C і K. Він також містить деяку кількість клітковини, найважливішого поживної речовини, яка міститься тільки в рослинній їжі. Клітковина підтримує здоров’я травної системи і допомагає знизити ризик розвитку багатьох хронічних захворювань (3, 4, 5).

Резюме:

Бок-чой містить велику кількість вітамінів і мінералів. Він особливо багатий на вітаміни C і K. Він також містить деяку кількість клітковини, важливого поживної речовини для здоров’я в цілому.

Чим корисна капуста бік-чой для здоров’я

Багато корисні властивості бік -чой пов’язані з містяться в цій капусті поживними речовинами.

Бок-чой також багатий на антиоксиданти, які представляють собою сполуки, які захищають ваші клітини від окисного ушкодження, яке може привести до запалень і різних хронічних захворювань. Вітамін C — один з багатьох антиоксидантів в бік-чой (6, 7, 8).

Може мати протипухлинні властивості

Сімейство хрестоцвітних овочів було вивчено вченими на предмет його потенційних протиракових властивостей . Ці властивості, мабуть, пов’язані з містяться в цих овочах серосодержащими сполуками, званими глюкозинолатів, і продуктами їх розпаду, званими ізотіоціанати (9).

Одне дослідження показало, що вживання Бок-Чой хоча б один раз в тиждень було пов’язано зі значно більш низьким ризиком розвитку раку порожнини рота, стравоходу, колоректального раку, молочної залози і нирок, в порівнянні з відсутністю або періодичним вживанням Бок-Чой (10).

Крім того, бок- чой є багатим джерелом селену, який також може мати протираковими властивостями.

в одному аналізі досліджень дослідники виявили, що високий вплив селену, на яке вказують рівні в крові або нігтях на пальцях ніг, було пов’язано з більш низьким ризиком розвитку раку грудей, легенів, стравоходу, шлунка і простати (11).

Інший аналіз досліджень показав, що високий рівень споживання овочів сімейства хрестоцвітних, таких як пліч-чой, був пов’язаний з більш низьким ризиком розвитку раку шлунка (12).

Може підтримувати функцію щитовидної залози

Що міститься в бік-чой селен корисний для правильного функціонування щитовидної залози. Ця залоза розташована в передній частині шиї і грає важливу роль в обміні речовин і зростанні.

Одне дослідження показало, що низький рівень селену в кровотоці був пов’язаний із захворюваннями щитовидної залози, такими як гіпотиреоз, автоімунний тиреоїдит і збільшена щитоподібна заліза, також звана зобом (13).

Одне дослідження показало, що прийом добавок селену також допоміг впоратися з цими захворюваннями (14).

Може підтримувати здоров’я кісток

Ряд містяться в бік-чой поживних речовин підтримують здоров’я кісток. До них відносяться кальцій, фосфор, цинк, магній і вітамін K.

Цинк і залізо грають роль в синтезі колагену і метаболізмі вітаміну D. Колаген — це тип білка, який формує матрицю в суглобах і скелетної системі, допомагаючи підтримувати структуру і міцність кісток (15, 16).

Дослідження показали, що зниження рівня цих мінералів пов’язано зі зменшенням кількості колагену і підвищеним ризиком розвитку остеопорозу — захворювання, при якому кістки розм’якшуються і стають схильними до переломів (15 , 16).

Може сприяти здоров’ю серця

Бок-чой містить мінерали калій, магній і кальцій, які допомагають природним чином регулювати кров’яний тиск (17).

Неконтрольоване високий кров’яний тиск може бути чинником ризику розвитку хвороб серця (18).

Бок-чой також є хорошим джерелом фолату і вітаміну B6. Дослідження показали, що вони можуть запобігти накопиченню гомоцистеїну. Це з’єднання може пошкодити кровоносні судини і збільшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту, якщо воно накопичується (19, 20, 21).

Резюме:

Бок-чой багатий вітамінами, мінералами і антиоксидантами, які можуть бути корисні для функції щитовидної залози, а також для здоров’я серця і кісток. Він може навіть мати протираковими властивостями.

Потенційна шкода капусти Бок-Чой

Хоча Бок-Чой має ряд корисних властивостей, при вживанні у великих кількостях у деяких людей він може викликати небажані ефекти .

у сирому вигляді, хрестоцвіті овочі містять фермент мірозінази, який розщеплює глюкозинолати, які також містяться в цих овочах (22).

Деякі продукти розпаду глюкозинолатів можуть перешкоджати засвоєнню йоду в організмі, який має вирішальне значення для функції щитовидної залози (22).

в одному тематичному дослідженні літня жінка була госпіталізована у відділення інтенсивної терапії з приводу важкого гіпотиреозу і пов’язаної з ним коми. Протягом декількох місяців вона їла 1000-1500 грам сирої капусти Бок-Чой в день (22).

Хоча цей ефект може здатися серйозним, майте на увазі, що це одиничний крайній випадок. Цей ефект може викликати занепокоєння тільки в тому випадку, якщо ви їсте незвично велику кількість сирих овочів сімейства хрестоцвітних протягом тривалого періоду.

В одному огляді відзначається, що існує мало досліджень потенційного пригнічувала роботу щитовидної залози дії капусти бок- чой. Однак дослідники заявляють, що типові розміри порції Бок-Чой, ймовірно, не погіршують функцію щитовидної залози (1).

Крім того, приготування Бок-Чой деактивує фермент мірозінази, тому пригнічення роботи щитовидної залози не пов’язано з приготованим пліч-чой (23).

Крім того, оскільки Бок-Чой є багатим джерелом вітаміну K, ви можете захотіти не споживає його в великих кількостях, якщо приймаєте розріджують кров ліки.

значні зміни в споживанні вітаміну K можуть вплинути на ефективність цих ліків. Це пов’язано з тим, що вітамін K грає роль в згортанні крові (24).

70-грамова порція нарізаного Бок-Чой забезпечує близько 27% від ваших добових потреб у вітаміні K (2).

Якщо ви приймаєте препарати для розрідження крові, такі як варфарин, ви можете запитати у свого лікаря, скільки Бок-Чой безпечно вживати.

Резюме:

Одне тематичне дослідження показує, що вживання в їжу сирого Бок-Чой в дуже великих кількостях може порушити функцію щитовидної залози, але, ймовірно, це не є проблемою для типових розмірів порцій. Якщо ви приймаєте розріджують кров препарати, вам слід вживати Бок-Чой з обережністю.

Як включити Бок-Чой в свій раціон

Люди часто використовують Бок-Чой в жаркому і супах, особливо в азіатській кухні.

Ви можете вживати в їжу всі частини рослини Бок-Чой, включаючи його білі стебла і зелене листя.

Ось кілька ідей, як приготувати і з’їсти Бок-Чой :

  • Порубаєте його і обсмажте з оливковою олією, часником і імбиром як гарнір, наприклад, їжте з рисової або гречаною кашею.
  • Наріжте його кубиками і додайте в рецепт супу в азіатському стилі.
  • Подрібніть його і перемішайте з іншими овочами, щоб вийшов сирої салат.
  • Наріжте його і готуйте на сковороді з болгарським перцем, морквою, брокколі і китайським водяним горіхом, щоб вийшло печеня.
  • Наріжте поздовжньо, збризніть оливковим маслом і сіллю і запікайте в духовці.
  • Використовуйте замість салату-латуку або інших зелених листових про вощей в бутерброді.
  • Дрібно наріжте кубиками і додайте в смажений рис.

Є багато способів спробувати включити Бок-Чой в свій раціон.

Резюме:

ви можете вживати Бок-Чой в сирому, тушкованому, запеченому або вареному вигляді. Ви можете включити Бок-Чой в свій раціон в азіатські страви, супи, рагу і багато інших.

Підіб’ємо підсумок

  • Бок-чой (китайська листова капуста або пак-чой ) — це хрестоцвіті зелений листовий овоч, що росте в Китаї. Його часто використовують в азіатській кухні.
  • Він містить широкий спектр вітамінів і мінералів, а також антиоксиданти і клітковину, які корисні для вашого здоров’я. Фактично, пліч-чой може бути корисний для здоров’я серця, кісток і функції щитовидної залози. Він може навіть мати протираковими властивостями.
  • Щоб зменшити споживання мірозінази, з’єднання, яке може заважати засвоєнню йоду, ви можете вживати його в приготованому вигляді. Проте ця сполука може бути проблемою тільки в тому випадку, якщо ви споживаєте Бок-Чой в сирому вигляді у великих кількостях. Вживання помірної кількості Бок-Чой, як правило, не є проблемою.
  • Бок-чой також багатий вітаміном K, тому ви можете їсти менше або уникати його, якщо приймаєте препарати для розрідження крові. Якщо вас це турбує, зверніться за порадою до свого лікаря.
  • Ви можете використовувати пліч-чой по-різному, наприклад, в сирому вигляді в салаті, вареному в супі або тушкованому в жаркому або рагу.

Читайте також

Чим корисний імбирний чай? Користь і шкода для організму

elena elena

Качині яйця: корисні властивості, харчова цінність, протипоказання

elena elena

Сік ноні: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Сорго: що це таке, користь і шкода

elena elena

Пиво: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Кукурудза: користь і шкода для здоров’я, калорійність

elena elena

Лосось: користь і шкода для організму

elena elena

Відмінність кукурудзяного крохмалю від кукурудзяного борошна

elena elena

Березовий сік: корисні властивості та протипоказання

elena elena

Залишити коментар